A szaktárca megoldási javaslata a bezárást fontolgató fiókgyógyszertáraknak

Az egészségügyi államtitkárság szerint nem jelentene veszélyt a betegbiztonságra, ha a jövőben a fiókgyógyszertárak gyógyszerész folyamatos jelenléte nélkül is működhetnének.

hirdetés

Bidló Judit, az egészségügyért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban elmondta, hogy régóta problémát okoz a kistelepüléseken az elérhető gyógyszerekhez való hozzáférés hiánya. Sok kis gyógyszertár már bezárt az elmúlt időszakban.

A kistelepülési gyógyszertárak egy része a fiókgyógyszertárak közé tartozik, ahol egy másik, felelős gyógyszertár nyújt szakmai támogatást, és biztosítja, hogy a településen néhány órában - nem feltétlenül nyolc órában - elérhető legyen a gyógyszerellátás.

Bidló Judit kifejtette, hogy amikor a probléma okait elemezték, azt tapasztalták, hogy a fiókgyógyszertáraknak folyamatosan biztosítaniuk kell a gyógyszerész jelenlétét, még akkor is, ha csak néhány órában működnek. Emellett sok tevékenységük a gyógyszerek kiadásásra korlátozódik, vagy esetleg - vény nélkül kapható gyógyszerek esetén - bizonyos információkkal láthatják el a betegeket, például meghűlés vagy fejfájás kezelésére vonatkozóan.

Az egyeztetéseket követő, tervezett jogszabályváltozás lényege az, hogy

csak és kizárólag a fiókgyógyszertárak működhessenek úgy, hogy nincs biztosítva az állandó  gyógyszerészi jelenlét.

Az anyagyógyszertár ehhez távfelügyeletet biztosítana, és a gyógyszerész bármikor bevonható lenne konzultációba. Amennyiben olyan kérdés merül fel, amely az asszisztensek kompetenciáját meghaladja, akkor a gyógyszerészt fel lehet hívni, és hasonlóan ahhoz, ahogy sok beteg már most telefonon konzultál a háziorvosával a gyógyszeres kezeléséről, ugyanezt tehetnék a betegek a gyógyszerésszel.

A tervezett jogszabályváltozást azonban nem mindenki támogatja, például a Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint az betegbiztonságra súlyos hatással lehetne. Ők úgy vélik, hogy az asszisztenseknek nincs meg a megfelelő hatáskörük az összes szakmai feladat ellátásához.

Bidló Judit kiemelte:

az elsődleges cél az, hogy megmaradjanak azok a gyógyszertárak, amelyek bezárást fontolgatnak, és továbbra is biztosítsák a lakosságnak a helyi gyógyszerellátást.

Az is céljuk, hogy a lehető legtöbb helyen legyen gyógyszerész, ezért bevezetnének olyan feltételeket a jogszabályba, amelyek ösztönzik a gyógyszertárakat, hogy amennyiben lehet, akkor a fiókgyógyszertárban is biztosítsák a gyógyszerész jelenlétét. Ha ez nem oldható meg, akkor is lennie kell lehetőségnek arra, hogy a betegek a felírt gyógyszereiket saját lakóhelyükön is megkaphassák.

Amennyiben gyógyszerészi gondozást igényelne a beteg, vagy részletesebb konzultációt szeretne kérni – ami a tapasztalatok szerint az esetek kisebb részében történik meg –  lehetősége lesz rá telefonon, vagy az anyagyógyszertárban (beutazva a közeli városba).

Jelenleg a rendelettel kapcsolatos véleményeket dolgozzák fel, majd ezek alapján születik meg a döntés a bevezetés időpontjáról.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek