Gyógyszerész helyett szakasszisztens a fiókgyógyszertárakban

Nem ért egyet a jogszabálytervezettel a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a négy magyarországi gyógyszerészképző kar dékánja mellett a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége sem.

hirdetés

A Gyógyszerészi Kamara Elnökének véleménye

  • A gyógyszerláncok tulajdonosai elsődlegesen a vállalati eredményességi szempontokat veszik figyelembe. Ugyanakkor a kamara részéről a gyógyszerészek kompetenciái, illetve a betegek képviselete a prioritás.
  • A gyógyszerész hiány ami  – relatív hiány – csökkentéséhez a képzésben kialakítottak egy olyan keretet, hogy megfelelő létszámban képezzenek gyógyszerészeket, ám ennek kifutási ideje viszonylag hosszú, tekintve, hogy a képzés ötéves.
  • A szakasszisztensek tekintetében is munkaerőhiány van, és kompetenciáik hiányosak egy fiókpatika vezetéséhez. Jogköreik bővítésre szorulnak, mert nincsenek összhangban azokkal a feladatkörökkel, amelyekkel a rendelettervezet felruházza őket. E mellett pedig a szakasszisztensek továbbképzése is elengedhetetlen. A szakasszisztens-képzés terén az utóbbi évtizedekben tapasztalt lejtmenetet figyelembe véve egészségügyi, ellátásbeli kockázatokat jelent a módosítás.
  • Egy gyógyszerész a patika döntésképes mindentudója, kivitelezhetetlen a 15 perces szabály, egy problémára azonnal reagálni kell. A szakasszisztensnek először fel kell ismernie, hogy gond van, másrészt a negyedórás várakozási idő komoly feszültséget gerjeszthet a patikákban.
  • A szakmai nívó fenntartása mellett a gazdasági szempontokat is előtérbe kell helyezni, véleménye szerint így valószínűleg a fiókpatikákban, arányában csökkenni fog a gyógyszerészi jelenlét.
  • Kiemelte ugyanakkor, hogy a rendelettervezet részletszabályai egyelőre nem ismertek, pontosabb képet ezek birtokában lehetne alkotni.

Egy nyilatkozó patikatulajdonos véleménye

  • A rendelettel „lábon lövik” a gyógyszerészképzést, hiszen a gyártási, kutatási ágazat nem képes ennyi gyógyszerészt alkalmazni.
  • Felmerülhet a kérdés, miért tanuljon 5 évet az egyetemen (ráadásul az egyik legköltségesebb szakon) egy fiatal, amikor egy egyéves, akár online elvégezhető tanfolyam (félév asszisztensi + félév szakasszisztensi képzés) mellett is lehetősége nyílik egy fiókpatika vezetésére.
  • A gyógyszerészek külföldre vándorlását a rendelet felerősíti. Más országokban a legerősebb hatóanyaggal rendelkező gyógyszerektől kezdve egyéb készítmények kiadását csak a gyógyszerészek végezhetik. Hiszen az orvos is hibázhat egy recept kiadásánál, például, hogy egy sorral lejjebb üt valamit. Ezt egy gyógyszerész jó eséllyel észreveszi – komoly problémákat megelőzhet ezzel –, míg egy szakasszisztensnél erre jóval kisebb az esély.
  • Az, hogy az ebből következő kellemetlenségek, tragédiák esetén ki viseli a felelősséget, egyenlőre kérdéses.

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

index.hu

Ajánlott cikkek