Sikeres a debreceni klinikai központ SZEBB-programja

Rekordszámban csatlakoztak a Hajdú-Bihar megyében dolgozó családorvosok a Debreceni Egyetem (DE) klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos kezdeményezéséhez - közölte az egyetemi sajtóiroda hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

    Az intézmény gyógyszerfejlesztési koordinációs központja idén januárban indította el országosan egyedülálló programját a klinikai vizsgálatok biztonsága és hatékonyságának növelése érdekében. A Szakemberek Betegeink Biztonságáért (SZEBB) címmel meghirdetett kezdeményezéshez azóta kétszáznál több hajdú-bihari családorvos, vagyis a megyében praktizáló háziorvosok több mint 80 százaléka csatlakozott.
    Páll Dénes egyetemi tanár, a koordinációs központ igazgatója a közleményben emlékeztetett arra, hogy egyetemükön mintegy 25 éve végeznek klinikai farmakológiai vizsgálatokat. A DE klinikai központjában jelenleg csaknem 400 klinikai vizsgálat zajlik és évente 130-140 új indul. Ezek között van, ami több évig is tart, de előfordul, hogy néhány hónap alatt befejeződik - tette hozzá.
    A professzor kiemelte: a klinikai vizsgálatok a legkülönbözőbb problémákra kínálnak új terápiás lehetőséget a cukorbetegségtől, a szív- és érrendszeri megbetegedéseken át a daganatos, vérképzőszervi vagy akár szemészeti betegségekig.
    A klinikai vizsgálatokhoz olyan önkéntesek csatlakozhatnak, akiknek a jelenleg elérhető hagyományos terápiák nem nyújtanak teljes mértékben optimális gyógymódot, ám számukra a patikai bevezetés előtt álló új hatóanyag-tartalmú gyógyszerektől további javulás remélhető - jelezte Páll Dénes.
    Hozzátette: mivel ezekkel a betegekkel legtöbbször a családorvosok találkoznak, ezért fontos az egyetem és a háziorvosok szoros együttműködése. E kapcsolat részeként a háziorvosok egyrészt általános tájékoztatást, másrészt konkrét felvilágosítást kapnak a klinikai központban folyó egyes klinikai vizsgálatokról. Az ismeretek birtokában a családorvosok fel tudják ajánlani az intézmény által kínált lehetőségeket azoknak a betegeknek, akiknek előnyt jelenthet a klinikai vizsgálatokban való részvétel - mutatott rá Páll Dénes.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek