Az antibiotikumok rontják a vakcinákra adott immunválaszt

Egy vizsgálat szerint a vírusok elleni oltóanyagok által kiváltott antitestszint nem éri el a protektívnek tekintett küszöböt az antibiotikumos kezelésen átesett gyermekeknél.

A csecsemők az első hat hónapban kapnak védőoltásokat, a második évben pedig emlékeztető oltást bizonyos fertőző betegségek ellen. Minél több antibiotikumot kapott egy gyermek, annál inkább csökkent az oltással szembeni ellenanyagszint. Konkrétan: a gyermekbénulás-, a diftéria-, a tetanusz-, a pneumococcus vakcinákra adott ellenanyagválasz 5–11%-kal csökkent egy-egy antibiotikumkúra hatására. A második évben az emlékeztető oltások antitestszintjei kúránként 12–21%-kal csökkentek.

A rossz oltási reakciót már felnőtteknél is vizsgálták: Bali Pulendran, a Stanford Egyetem immunológusa és munkatársai 2019-ben megállapították, hogy az antibiotikumok csökkentették a felnőttek influenzaoltásra adott immunválaszát. Michael Pichichero, a New York-i Rochester General Hospital Research Institute fertőző gyerekbetegségek specialistája és munkatársai 560 gyermektől vettek vérmintát, akik közül 342 erős antibiotikumos kezeléseken volt túl, 218-an viszont nem kaptak. A csapat azt elemezte, hogy a vírusok elleni oltóanyagok által kiváltott antitestszint eléri-e a protektívnek tekintett küszöböt, és azt találták, hogy a szint elmaradt az antibiotikumos kezelésen átesett gyerekeknél.

Ez a tanulmány semmiképpen sem azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akiknek antibiotikumra van szükségük, ne kaphatnának. Ugyanakkor – ha  lehetséges – rövidebb kúrát kell alkalmazni, mert a túlzott használat miatt egyrészt kialakulhat az antibiotikum-rezisztencia, másrészt az oltóanyagokra is rosszabbul reagál a szervezet – mondta Pichichero.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

ScienceNews

T.J. Chapman et al. Antibiotic use and vaccine antibody levels. Pediatrics. Published online April 27, 2022. doi: 10.1542/peds.2021-052061

T. Hagan et al. Antibiotics-driven gut microbiome perturbation alters immunity to vaccines in humans. Cell. Vol. 178, September 2019, p. 1313. doi: 10.1016/j.cell.2019.08.010