Kórházi szuperbaktériumok elleni vakcinát fejlesztettek ki kutatók

Egy hónapig is megőrzi védelmet, így tehát a kórházi tartózkodás kezdetén beadható a betegeknek, és megóvja őket a fertőzéstől.

hirdetés

A The Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szuperbaktériumok becslések szerint legalább 1,27 millió embert öltek meg világszerte csak 2019-ben. A szuperbaktériumok óriási aggodalomra adnak okot, mivel ellenállnak a rutinműtétek vagy kezelések során használt antibiotikumoknak, és az orvosok is tehetetlenek velük szemben - írta a hvg.hu.

Mi lenne, ha nem a fertőzéseket próbálnák gyógyítani, hanem eleve lehetetlenné tennék ezeket, például védőoltással – tette fel a kérdést a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja. Olyan kísérleti vakcinát fejlesztettek, amellyel nyolc különböző szuperbaktérium támadása is kivédhető. Ahelyett, hogy antitesteket termeltetne, a Science Translational Medicine orvosi folyóiratban bemutatott új oltóanyag makrofágokat tölt fel – immunsejteket, amelyeket természetesen úgy terveztek, hogy elnyeljék és semlegesítsék a baktériumokat és gombákat. Ez a mechanizmus szélesebb védőpajzsot kínál a potenciális betolakodók ellen. Az egereken végzett előzetes tesztek során az egydózisú vakcina gyors hatékonyságot mutatott: egy napon belül védelmet nyújt, és akár egy hónapig is megőrzi a védő hatást. Így tehát a kórházi tartózkodás kezdetén beadható a betegeknek, és megóvja őket a fertőzéstől. Biztató, hogy a későbbi adagokkal meghosszabbítható a védekezés.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg