A Respiratory Syncytial Virus (RSV) okozta fertőzésekkel összefüggő hospitalizációk 5 év alatti gyermekeknél az Egyesült Államokban 2016 és 2020 között

Ez a tanulmány összefoglalja az Egyesült Államokban 2016 decembere és 2020 szeptembere között 7 gyermekgyógyászati egészségügyi központban 5 év alatti gyermekek körében végzett, prospektív, populáció alapú RSV-surveillance eredményeit.

hirdetés

Bár széles körben elismert, hogy a légúti óriássejtes vírus (RSV – Respiratory Syncytial Virus) az amerikai csecsemők hospitalizációjának vezető oka, a gyermekek RSV-vel kapcsolatos kórházi kezelésének valódi előfordulását a korlátozott klinikai teszteredmények miatt alábecsülhetik. Az RSV-vel kapcsolatos pontos hospitalizációs arányok elengedhetetlenek a betegségterhelés számszerűsítéséhez, valamint az RSV-prevenciós eszközökkel kapcsolatos szakpolitikai döntések és költséghatékonysági elemzések megalapozásához. Egészen a közelmúltig a palivizumab, egy monoklonális antitest volt az egyetlen elérhető készítmény az RSV-hez társuló súlyos betegség magas kockázatának kitett csecsemők védelmére. Jelenleg már további prevenciós lehetőségek célozzák meg a szélesebb körű, egészséges csecsemőkre is kiterjedő RSV által okozott alsó légúti infekciókkal szembeni védekezést.

A kutatók 2016. december 1. és 2020. szeptember 30. között heti legalább 5 napos aktív, prospektív megfigyelést végeztek az akut légúti betegségekben szenvedő (ARI, acute respiratory illness) gyermekeknél 7 gyermekgyógyászati egészségügyi központban. A vizsgálatba olyan 18 év alatti gyermekeket vontak be, akiknél az ARI-t olyan betegségként definiálták, amely a sürgősségi osztályon vagy a kórházban az alábbiak közül legalább eggyel jelentkezik: láz, köhögés, fülfájás, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, köhögés utáni hányás, sípoló légzés, légszomj, gyors vagy felületes légzés, apnoe, nyilvánvaló életveszélyes esemény, myalgia.

Ebben a 4 éves kutatásban, amelyben több mint 13.000 5 év alatti kórházi gyermeket vizsgáltak, azt találták, hogy az ARI miatt hospitalizált gyermekek közel egyharmada RSV-vel volt összefüggésben. A vizsgálatban részt vevő RSV-pozitív gyermek többségének (5-ből 3-nak) nem volt kórtörténetében krónikus komorbid állapot vagy koraszülöttség, ami összhangban van a korábbi vizsgálatokkal. Az RSV-pozitív, 1 év alatti csecsemők háromnegyede egyébként egészséges volt, krónikus társbetegségek vagy koraszülöttség nélkül. Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a legfiatalabb gyermekek körében a legsúlyosabb RSV-betegség (azaz kórházi kezeléshez vezető) a korábban egészséges gyermekek körében is nagy arányban előfordul. A legmagasabb, 31,2/1000-es átlagos éves, RSV-hez kapcsolódó hospitalizációs arány az 1 hónapos csecsemők körében fordult elő, és a kórházi ápolás aránya az életkor növekedésével csökkent. A 0-5 hónapos csecsemőknél az átlagos éves, RSV-hez kapcsolódó kórházi ápolási arány 18,6/1000 volt, ami több mint kétszerese a 6-11 hónapos csecsemők arányának (7,6/1000). Ezek az eredmények összhangban voltak a hasonló módszereket alkalmazó korábbi vizsgálatokkal, és hangsúlyozták a fiatal életkor fontosságát a súlyos RSV-betegség kockázati tényezőjeként.

A fiatalabb életkorhoz kapcsolódó, RSV miatti magasabb kórházi ápolási arányok mellett azt tapasztalták, hogy a 2 év alatti gyermekek körében a koraszülöttség magasabb RSV miatti hospitalizációs gyakorisággal társult. A 32. gesztációs hét előtt született gyermekeknél volt a legmagasabb az RSV miatti kórházi kezelések aránya, és ez az arány a születéskori terhességi életkor növekedésével csökkent. Bár az arányok magasabbak voltak a koraszülött csecsemők körében, a koraszülött gyermekek az RSV miatt kórházba került 2 év alatti gyermekek kis százalékát (20%) tették ki, és a legtöbb RSV-hez kapcsolódó kórházi kezelés egészséges, időre született csecsemőknél fordult elő.

A korábbi vizsgálatokhoz hasonlóan azt találták, hogy az RSV-pozitív gyermekek nagyobb valószínűséggel kaptak kiegészítő oxigént és vették fel őket az intenzív osztályra. Az RSV-pozitív gyermekek körében a 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek nagyobb esélyük volt az intenzív osztályra való felvételre, mint a 6 hónap felettieknek. A koraszülöttség és a legtöbb társbetegség szintén összefüggésbe hozható az intenzív osztályra történő felvétel megnövekedett esélyével. Az intenzív osztályra nem felvett, RSV-pozitív gyermekek körében a krónikus tüdőbetegség, a veleszületett szívbetegség és a koraszülöttség nagyobb eséllyel társult a kiegészítő oxigénadagoláshoz. Bár a társbetegségek és a koraszülöttség növelték ezeknek az intenzívebb betegellátási kimeneteleknek az esélyét, az ilyen beavatkozásokban részesülő RSV-pozitív gyermekek többsége nem rendelkezett ezekkel a kockázati tényezőkkel.

Az akut légúti megbetegedés miatti kórházi kezelések közel egyharmada az 5 év alatti gyermekek körében az RSV-hez kapcsolódott. A fiatalabb csecsemők és a koraszülöttek körében tapasztalták a legmagasabb RSV-vel összefüggő hospitalizációs arányt. Az RSV-vel kórházba került gyermekek többsége azonban egyébként egészséges volt, ami arra utal, hogy a biztonságos és hatékony RSV-prevenció egyetemes alkalmazása jelentősen csökkentheti a gyermekek morbiditását.

Forrás:
Curns AT, Rha B, Lively JY, Sahni LC, Englund JA, Weinberg GA, Halasa NB, Staat MA, Selvarangan R, Michaels M, Moline H, Zhou Y, Perez A, Rohlfs C, Hickey R, Lacombe K, McHenry R, Whitaker B, Schuster J, Pulido CG, Strelitz B, Quigley C, Dnp GW, Avadhanula V, Harrison CJ, Stewart LS, Schlaudecker E, Szilagyi PG, Klein EJ, Boom J, Williams JV, Langley G, Gerber SI, Hall AJ, McMorrow ML. Respiratory Syncytial Virus-Associated Hospitalizations Among Children <5 Years Old: 2016 to 2020. Pediatrics. 2024 Mar 1;153(3):e2023062574. doi: 10.1542/peds.2023-062574. PMID: 38298053.

https://publications.aap.org/pediatrics/article/153/3/e2023062574/196566/Respiratory-Syncytial-Virus-Associated

Anyag lezárás dátuma: 2024. 06. 10.
PP-UNP-HUN-0425

A cikkszemlét a Pfizer Kft. támogatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rsv

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Curns AT, Rha B, Lively JY, Sahni LC, Englund JA, Weinberg GA, Halasa NB, Staat MA, Selvarangan R, Michaels M, Moline H, Zhou Y, Perez A, Rohlfs C, Hickey R, Lacombe K, McHenry R, Whitaker B, Schuster J, Pulido CG, Strelitz B, Quigley C, Dnp GW, Avadhanula V, Harrison CJ, Stewart LS, Schlaudecker E, Szilagyi PG, Klein EJ, Boom J, Williams JV, Langley G, Gerber SI, Hall AJ, McMorrow ML. Respiratory Syncytial Virus-Associated Hospitalizations Among Children <5 Years Old: 2016 to 2020. Pediatrics. 2024 Mar 1;153(3):e2023062574. doi: 10.1542/peds.2023-062574. PMID: 38298053.