Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ citricum

citromsav

~ click

mitralis billentyű nyitási kattanása (opening snap)

~ clitoridis

A corpus cavernosum clitoridis két, a szeméremívhez csatlakozó szára.

~ clitoridis

A kisajkak belső lemezrészeinek egyesülési vonala a glans clitoridis alsó felszínén.

~ clitorodis

A clitoristestet fedő nagyon érzékeny erectilis szövettömeg.

~ coccygeus

(NA) Egy kis ideg, a gerincvelői idegek közül a legalsó, mely a plexus coccygeusba lépve részt vesz annak kialakításában.

~ cochlea

Szin.: ductus cochlearis

~ cochleae

A középfül medialis falán lévő, a cochleaba (csigajáratba) vezető nyílás, amelyet a szekunder dobhártya zár. Syn kerek ablak.

~ cochleae

szinonima: ductus perilymphaticus

~ cochleares

(NA) A fossa rhomboidea recessus lateralisának alapján a pedunculus cerebellaris inferior dorsalis és lateralis felszínén elhelyezkedő n. cochlearis dorsalis és n. cochlearis ventralis. A nervus vestibulocochlearis cochlearis részének rostjai ide érkeznek és ezek a lemniscus lateralis vagy a központi hallópálya fő forrásai.

~ cochlearis

A n. vestibulocochlearis egyik részét képezi a cochlearis gyökértől perifériásan; azon rostok hozzák létre, melyek a ganglion spirale bipolaris idegsejtjeiből azok centralis idegnyúlványaként erednek, a perifériás idegnyúlványok az organum spirale négy sorba rendeződött neuroepithelialis sejtjein (szőrsejtek) végződnek. Syn n. auditorius.

~ cochlearis

A csontos labyrinthusnak a cochlea modiolusa körül két és fél fordulatot leíró szakasza; lumenét részben a csontos lamina spiralis választja ketté. Syn canalis spiralis cochleae (NA).

~ cochlearis

Csigajárat, mely a cochleaban felfüggesztett, a scala vestibuli alsó részében található spirális felépítésű hártyás tubus. A vestibulum recessus cochlearisaban a coecum vestibulinak nevezett vak véggel kezdődik, és másik vak vége a coecum cupolare vagy lagena a csiga kupolájában van. Endolymphát tartalmaz és a ductus reuniensen át a sacculussal közlekedik. Az organum spirale (Corti-féle szerv), a hallás neuroepithelialis receptor szerve, a ductus alján található. Syn scala media.

~ cochlearis

A cochlea, a sacculus és az utriculusok egy részének vérét vezeti el, a ductus perilymphaticust kíséri a canaliculus cochleaeben, majd a bulbus ~ jugularis superiorba nyílik.

~ coecum

A látótér vakfoltja, ami a látóidegfőnek megfelelően helyezkedik el.

~ coecum

vakbél

~ coeliacum

A prevertebralis sympathicus idegdúcok legnagyobb, fő csoportja, mely az aorta abdominalis felső részén, valamint a truncus coeliacus eredésének mindkét oldalán helyezkedik el; sympathicus idegsejtekből áll melynek myelinhüvely nélküli postganglionaris axonjai a gyomor, a máj, az epehólyag, a lép, a vesék, a vékonybél, a colon ascendens és -transversus beidegzését látják el.

~ coeliacus

Eedete: aorta abdominalis, közvetlenül a rekesz alatt, ágai: bal oldali a. hepatica communis, a. splenica. Syn arteria coeliaca.

~ coeruleus

Kék ~... Sima, bőrrel fedett sötétkék vagy kékes-fekete ~, melyet a hálózatos dermisben lévő, erősen pigmentált orsóalakú vagy dendriticus melanocyták hoznak létre.

~ coli

vastagbél et belülről borító nyálkahártya

~ coli

vastagbél nyálkahártya melanosis, nyálkahártya kötőszöveti rétegében található macrophagokban felhalmozódó pigment miatt

~ coli dextra

Jobboldali colon kanyarulat.

~ coli sinistra

Baloldali colon kanyarulat.

~ colica

menstruációhoz társuló időszakos, görcsös alhasi fájdalom

~ colitis

Szin.: mucocolitis

~ colli

Szin.: leukoderma syphilitica

~ colloides

Syn c. mucinocylindromatosa, c. cylindrocellulare.

~ columnae vertebrae

A gerincoszlop ~, magában foglalják a belső és a külső vertebralis ~ plexusokat, a basivertebralis ~kat, valamint a ~ spinalis anteriort és posteriort.

~ comatosa

P. falciparum okkozta malária szövődményeként kialakuló kóma

~ comedonicus

Comedo ~. Az epidermis veleszületett vagy gyermekkorban jelentkező, linearisan rendezett, hólyagszerű szarubetüremkedései, a normális pilosebaceus folliculusok fejlődésének elégtelenségével.

~ comitantes

Egy pár ~, esetenként több, melyek szorosan kísérnek egy artériát úgy, hogy az artéria pulzációja elősegíti a ~s visszafolyást.

~ commissurotomia

mitralis szűkület megoldása a beszűkült mitralis szájadék megnyitása

~ communicans

Az az összekötő ág, amely révén két artéria összekapcsolódik.

~ communis

ivóvíz

~ completus

befejezett vetélés; szinonima: ~ perfectus

~ concentricum

Antrophil fajta, a tinea imbiricata okozója. Nagyon hasonlít a ~. schoenleinii ágakat alkotó gombatelepeire.

~ condylare

Az os occipitale condylusa mögötti bemélyedés. Ebbe extensio esetén belefekszik az atlas felső síma felületének hátsó széle.

~ condylaris

Az os occipitale retrocondylaris régiójában lévő, olykor hiányzó, a vena occipitalis emissariat tartalmazó csatorna.

~ condyloidale anterior

Syn canalis hypoglossus.

~ condylus

Szin.: processus condylaris

~ congenita

Szin.: amyotonia congenita

~ congenita

öröklött betegség, átmeneti izomfeszülés akaratlagos mozgás megkísérlése esetén fordul elő Szin.: Thomsen-betegség

~ congenita

1. Atoniás pseudoparalysis, amely veleszületett, de nem örökletes eredetű. Különösen gyerekeken észleljük; jellemző, hogy az izomtónus csak a gerincvelői idegek által innervált izmokból hiányzik. Szinonima: myotonia congenita, Oppenheim-szindróma 2. Congenitalis neuromuscularis eltérések összefoglaló, általános elnevezése, amelyek fiatalokban általános myotoniát okoznak és benignus lefolyásúak.

~ congenitalis

Már születéskor a hajzat teljes hiánya észlelhető, pszichomotoros epilepsziával társul.

~ congenitalis

veleszületett kitágult vastagbél a végbél plexus myentericusból hiányzó vagy csökkent mennyiségű ganglion miatt Szin.: Hirschsprung-betegség

~ conglobata

súlyos cysticus ~, tályogok, kommunikáló sinusok, fistulák, vastag csomós, torzító hegek kialakulása jellemzi; főként a háton, elülső mellkasfalon, glutealis tájékon figyelhető meg, rendszerint az arcot megkíméli

~ conglomeratus

fertőzésekben, tejben, tejtermékekben, tehenészeti edényeken és vízben előforduló faj

~ conjuctivae oris

juhok kötőhártya-gyulladását okozó faj

~ conjuctivitis

Szin.: akut catarrhalis conjuctivitis

~ conjuctivitis

Szin.: conjuctivitis angularis

hirdetés