Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ ceruminosea

(NA) Apocrin verejtékmirigyek a külső hallójáratban.

~ cervicales

A gerincvelő nyaki szegmentumaiból eredő idegek.

~ cervicalis

Ventralis irányban konkáv hajlat az embryoban az agytörzs és a gerincvelő határán.

~ cervicalis

Az isthmus uteritől a portio hüvelyi nyílásáig terjedő, orsó alakú csatorna. Syn canalis cervicis uteri (NA).

~ cervicalis

(NA) Syn nyaki borda.

~ cervicalis

A plexus cervicalisban lévő kacs, amely az első három cervicalis idegből kapja rostjait. A C1 és C2-ből származó kacshoz még a nervus hypoglossus is csatlakozik rövidtávon, majd elhagyja, mint a felső gyökere az ~ cervicalisnak. A C2 és C3-ból erednek az ~ cervicalis alsó gyökerei. Gyakrabban a gyökerek összeolvadnak és az ~ cervicalist képezik, amely ágakra oszlik, beidegezve a nyelv alatti izmokat.

~ cervicalis profunda

A musculus semispinalis capitis és semispinalis cervicis között, a hasonló nevű artériával együtt futó nagy ~, mely a nyak hátsó részén lévő mély izmok vérét vezeti el, majd a ~ brachiocephalicaba vagy a ~ vertebralisba ürül.

~ cervicothoracicum

(NA) Sympathicus ~törzs amely az arteria subclavia mögött fekszik közel az arteria vertebralis eredéséhez, a hetedik nyakcsigolya magasságában, az első háti ~ közelében, mellyel gyakran fuzionál.

~ cesareana

Császármetszést követő hysterectomia.

~ chelonae

gyorsan növekvő mycobacterium (Runyon csoport IV), ami szórványosan előforduló fertőzést okozhat emberi szövetben vagy szervben szívsebészeti műtét, peritoneális-, és haemodialízis, kiterjesztett mammaplastica, arthroplastica után immunbetegeknél

~ chelonae abscessus

eredetileg térdsérülést követően kialakult fertőzésben mutatták ki Szin.: Mycobacterium abscessus

~ chloasma

Szin.: melasma

~ chlorata

klóros víz

~ cholangiolitica

Az epeutak diffúz gyulladása következtében kialakuló c., melyben egyidejűleg észlelhető gyulladás, fibrosis és regeneratio. Idült kórlefolyás, relapsusok és lázas időszakok jellemzik.

~ choledochus

Közös epevezeték. A d. hepaticus és a d. cysticus találkozásától a papilla duodeniig futó epevezeték.

~ cholerae

Oldható exotoxint termelő faj, mely az emberi cholera okozója; a ~ nemzetség típusos faja. Syn comma bacillus, Koch bacillus (2).

~ choliformis

Amanita phalloides és más hasonló mérgező gomba fogyasztása következtében kialakuló súlyos, akár halálos betegség

~ choreica

a lábak choreiform mozgása miatti járási nehézség

~ choriocapillaris

choroidea belső, finoman erezett rétege Szin.: Ruysch-membrán, lamina choroidocapillaris

~ chorioidea

Némileg megvastagodott vonal, melynek mentén a chorioidea membránja vagy plexusa az agykamra széléhez kötődik.

~ choroidea ventriculi III.

A pia mater kettős hajlása, mely magában foglalja felül a fornixok közötti subarachnoidealis trabeculakat, alul a harmadik agykamra epithelialis tetejét. Mindkét oldalsó szélén a lateralis agykamra fissura chorioideajába vetülő ér helyezkedik el, alsó felszínén néhány vascularis képlet van, melyek a harmadik agykamra ependymalis tetejének hajlatait töltik ki.

~ choroidea ventriculi IV.

A pia mater egy lapja, amely a negyedik agykamra ependymalis tetejének alsó részét takarja be.

~ choroideum

A plexus choroideus megnagyobbodása, amely az oldalkamrában a középső rész és az alsó szarv találkozásánál helyezkedik el.

~ choroiditis

mikróbás embolusból eredő érhártyagyulladás

~ choroidocapillaris

syn choriocapillary layer.

~ choroidopathia

az ínhártya és érhártya idült gyulladása, hátsó staphyloma képződésével, és súlyos rövidlátás társulásával

~ chromatica

Egy kép fókuszában, vagy nagyságában lévő különbség, amely úgy jön létre, hogy a fehér fényt összetevő különböző hullámhosszak refrakciójában különbségek adódnak. Szinonima: chromatismus

~ chronica atrophicans

Lyme-kór késői bőrtünete, amely elsősorban a kezeken, lábakon, könyökön és térden mutatkozik indurált erythemás plakkok formájában, amelyek később atrophiássá válnak.

~ chronicum migrans

ECM, kiemelkedő ~s gyűrűk, gyógyuló középpel és széli terjedéssel, melyek kullancs, pl. Ixodes dammini csípésének helyétől terjednek tova; a Lyme-kór jellegzetes bőrelváltozása, melyet a Borrelia burgdorferi nevű spirocheta okoz.

~ chylosa

A peritonealis űrben észlelhető tejszerű folyadékgyülem, amely szuszpendált zsírokat tartalmaz. A ductus thoracicus sérüléséből, vagy a cysterna chyli elzáródásának következtében megnyíló nyirokerekből származik e folyadék. Szinonima: chyloperitoneum

~ cicatrisata

E betegségben a haj follikulusai irreverzibilisen tönkrementek hegesedés következtében olyan alapbetegség szövődményeként, mint trauma, égés, lupus erythematosus, lichen planopapillaris, scleroderma, folliculitis decalvans, vagy más, ismeretlen ok következtében. Szinonima: hegesedő ~ (lat: cicatrix, heg)

~ cikláz

ATP-re ható, plazma membránhoz kötött enzim, amely pirofoszfát lehasításával 3"-5"-ciklikus AMP-t állít elő. Szinonima: 3"-5"-ciklikus AMP szintetáz

~ ciklus

egy petesejt érési ciklusa, mely ovulatio után a petevezetéken keresztül kerül a méhüregbe. Petefészek hormonelválasztása méhnyálkahártya átalakulását befolyásolja, hogy a megtermékenyített pete beágyazódása lehetővé váljon. Megtermékenyítés hiányában a hormonelválasztás csökkenése a méhnyálkahártya lelökődése és a menstruáció kezdetét eredményezi. A ciklus átlagosan 28 napos, a menstruációs folyás kezdete jelenti a ciklus első napját

~ ciliare

Syn ciliaris test.

~ ciliare (sugárdúc)

Kis parasympathicus ~, amely az orbitaban található a nervus opticus és a musculus rectus lateralis között; preganglionaris innervatioját az Edinger-Westphal magból kapja a nervus occulomotorius útján és visszafordulva ágat ad a postganglionaris rostoknak, melyek a musculus ciliarisokat és a musculus sphincter pupillae-t idegzik be.

~ ciliares

Számos módosult, apocrin verejtékmirigy, melyek kivezetőcsövei a szempillaszőrök hagymáiba nyílnak.

~ ciliares

Számos apró elülső és hátsó ~, mely a corpus ciliare felől jön, majd a ~ ophthalmica superiorba és inferiorba ömlik.

~ ciliaris

Margo (pars) ciliaris, az iris elülső felszínének külső, szélesebb része, melyet a margo (pars) pupillaristól az irisfodor válszt el.

~ ciliaris

Finom, sugárirányú rostok sorozata, melyek az orbiculus ciliaris belső felszínéről erednek, amik a processus ciliarisok között lévő kötegekben, illetve egy nagyon vékony rétegben azok felett futnak; a corona belső szélénél a rostok kétfelé oszlanak, és a lencse ekvátorához közel, az elülső és a hátsó felszínen lévő tokhoz tapadnak; a rostok két rétege közötti rést csarnokvíz tölti ki.

~ ciliaris epithelioma

ciliaris epithelium rosszindulatú hyperplasiája, gyakran a pigmentréteg érintettségével Szin.: felnőttkori medulloepithelioma

~ cinereum

A hypothalamus alapján lévő kidomborodás, melyet caudalisan a corpus mamillarek, rostralisan a chiasma opticum, lateralisan a tractus opticus határol, ventralisan az infundibulumba és a hypophysis nyeléig terjed.

~ cinguli

Hosszú, övszerű tekervény az agyfélteke medialis felszínén a corpus callosumot átívelvén, melytől a mély sulcus corporis callosi választja el; a parahippocampalissal együtt - mely a corpus callosum mögött a folytatásába esik - az ívelt gyrust alkotja.

~ circinata

Syn t. corporis.

~ circulares

(NA) A vékonybél nyálkahártyájának számos redője, amelyek a bél kerületének kétharmadán transversalisan futnak körbe. SZIN circular folds.

~ circumanales

Az anust övező nagy apocrin verejtékmirigyek.

~ circumscripta

Kalciumsók lerakódása a bőrben és a subcutisban. A meszes gócokat általában granulomás gyulladásos zóna övezi; az elváltozás a köszvényes tophushoz hasonló.

~ circumscripta

szinonima: ~ areata

~ circumscripta precancerosa

lentigo maligna régies kifejezése

~ circumvallata,

kehely alakú, szélein kiemelkedő ~, amelyet vastag kerek fehér, nem átlátszó gyűrű vesz körül a perifériáján. A decidua egy része elválasztja a ~ szélét a chorion felszíntől. A chorion felszín fennmaradó része normál küllemű, de a fötális erek lefutását a ~-n keresztül a gyűrű behatárolja. LÁSD MÉG p. marginata, ~ reflexa.

~ cirsoideus

Erek tágulata congenitalis malformatio következtében, melyek arteriovenosus shuntökkel járnak.

hirdetés