Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ canalis nervi petrosi minoris

Kis nyílás az ékcsont pars petrosaján, lateralisan a h. canalis facialistól; a nervus petrosus minor halad keresztül rajta.

~ canalis pterygoidei

(NA) A ggl. pterygopalatinum parasympathicus és sympathicus gyökerét alkotó ideg; a foramen lacerum területén alakul ki a n. petrosus superficialis major és a n. petrosus profundus egyesülésével, majd a canalis pterygoideuson keresztül a fossa pterygopalatinába fut.

~ candidus

a bőr váladékaiban, tejben és tejtermékekben előforduló faj

~ caninus, pl. dentes canini

Syn szemfog.

~ capillaris capillitii

Syn keloid acne.

~ capitis

A fejbőr leggyakoribb gombás fertőzése, okozója a Microsporum és a Trichophyton különböző formái. A hajszálon vagy benne, leggyakrabban gyerekeknél fordul elő, jellemző a szabálytalanul elhelyezkedő, különböző nagyságú és alakú foltos kopaszság, a hajszálak a koponya felszínén letörnek, hámlás, fekete pontok, és esetenként erythema, pyoderma észlelhető.

~ capitis costae

A bordafejecs felső és alsó ízfelszíneit egymástól elválasztó taraj.

~ capitis femoris

(NA) syn ligament of head of femur

~ capitis totalis

szinonima: ~ totalis

~ capsularis

Kizárólag a lencse tokjának elhomályosulásával járó ~

~ capsularis

Az endometriumnak a beágyazott chorion erek fölött található rétege, mely amint a chorion erek kitágulnak fokozatosan elvékonyodik és a negyedik hónapra a d. parietalishoz nyomódik, majd gyorsan visszafejlődik. Syn d. reflexa, membrana adventitia (2).

~ capsularis

hyaloid érhálozat a magzati lencse hátsó pólusa körül

~ capsulatum

Az ízületi tok kötőszövetének megvastagodása.

~ capsulolenticularis

A lencse magjának és tokjának elhomályosulásával járó ~

~ capsulopupillaris

magzati szemlencse érburok lateralis része

~ carbonicum anhydricum

szénsav

~ carcinoid szindróma

Szin.: carcinoid szindróma

~ carcinoma

az eredeti helytől távol megjelenő carcinoma, áttét Szin.: másodlagos carcinoma

~ carcinoma

carcinoma néhány daganatsejtje orsó alakú, ami sarcomára emlékeztet, vagy csont és porc gócok előfordulása az állományban, hasonló carcinoma előfordulhat a felső légutakban, mellben és gyomor és bélrendszerben

~ carcinoma

basosquamosus carcinoma régies kifejezése

~ carcinoma

elsődleges vagy másodlagos hám rosszindulatú daganata az arachnoidealis vagy subarachnoidealis térben Szin.: leptomeningealis carcinoma

~ carcinoma

rosszindulatú daganat, legfőképpen epithelialis sejtekből áll, csekély mennyiségű fibrosus stromával, viszonylag lágy, agyvelőhöz hasonló konzisztenciájú

~ carcinoma

különböző típusú adenocarcinomák, a daganatsejtek nagymennyiségű nyákot termelnek, ennek megfelelően a daganat csillógó fényű, viszkózus és kocsonyaszerű állagú Szin.: kolloid carcinoma

~ cardiaca

szinonima: szív elzsírosodása

~ cardiaci thoracici

(NA) A truncus sympathicus thoracalis szakaszának másodiktól az ötödik szegmentumából eredő, a cardiopulmonaris zsigeri idegek egy részét jelentő idegek, melyek előre és medial felé tartva belépnek a plexus cardiacusba; a szívbe postsynapticus sympathicus rostokat visznek, onnan pedig zsigeri afferens (fájdalomérző) rostokat hoznak.

~ cardiacum (Wrisbergi)

A plexus cardialis parasympathicus ~jai amelyek az aortaív és az arteria pulmonalis bifurcatioja között fekszenek.

~ cardiale

asthmás roham a bal kamra elégtelensége miatt a tüdőben kialakuló pangás következtében

~ cardinale uteri

kötőszöveti szalag a méhnyak és a hüvely boltozatának oldalsó része között, folytatása a medence ereit tartalmazó kötőszövetnek.

~ cardinales

A primitív gerincesek kifejlett egyedeinek és a magasabb rendű gerincesek embróinak fő szisztémás ~; a ~ cardinales anteriores a test feji részének fő gyűjtőerei, ~ cardinales posteriores a caudalis rész gyűjtőerei; a ~ cardinales communes az anterior és a posterior cardinalis venák anastomosisából jönnek létre, és a szív fő visszatérő erei.

~ cardinales anteriores

Ld ~ cardinales.

~ cardiophrenicus

A szív és a rekesz közötti szög, amely a szív vetületi képének (rendszerint a mellkas röntgen-felvételen) bármelyik oldalsó vetületén mérhető. A jobboldali cardiophrenicus szög normálisan megkülönböztethetetlen a cardiohepaticustól, legalább is a röntgen-felvétel alapján.

~ caries

a fogív középvonal felé eső felszínén kialakuló fogszuvasodás

~ carinatum

tyúkmell A mellkas kétoldali ellaposodása, ami a sternum csónak keel-jére emlékeztető előboltosulását eredményezi. SZIN chicken breast, pigeon breast.

~ carinatus

Olyan csónak alakú has, amely a középvonalban kiemelkedik és oldalra lejt.

~ carnosa

a herezacskó bőr simaizom rétege Szin.: tunica dartos

~ carnosus

A vázizomzat rétege a felületi fasciában, amelyet az embernél a platysma reprezentál. Alacsonyabb rendű emlősöknél ez a szövet lényegesen nagyobb tömegű.

~ carotica

Syn carotid hüvely.

~ carotici externi

(NA) Számos sympathicus rost, mely a truncus sympathicus ganglion cervicale superiusából eredve az arteria carotis externa ágrendszeréhez csatlakozva létrehozza a plexus caroticust.

~ caroticotympanicus

(NA) A plexus caroticus internusból eredő két sympathicus ág egyike, mely a plexus tympanicushoz halad.

~ caroticum

A plexus caroticus internus vékony fonatain elhelyezkedő kis idegsejtduzzanat amely a sinus cavernosusban az arteria carotis alsó felszínén található.

~ caroticus

A halántékcsont pars petrosaján keresztül, alulról felfelé, majd előre és medial felé haladó, a foramen lacerumban végződő járat; az arteria carotis interna, vénás fonatok, valamint vegetatív idegek haladnak benne.

~ caroticus internus

(NA) A feji artériás ág, mely postsynapticus sympathicus rostokat szállít a ganglion cervicale superiusból az arteria carotis internahoz, ezáltal létrehozva a plexus caroticus internust.

~ caseosa

Lehámlott epithelialis sejtekből, lanugoból és sebaceus anyagból álló zsíros massza, mely a magzat bőrét borítja.

~ cataracta

megvastagodott tok és degenerált lencserostokból álló másodlagos szürkehályog

~ catarrhalis

felső légúti fertőzést okoz, különösen immunrendszer betegsége esetén Szin.: Branhamella catarrhalis

~ catarrhalis láz

szarvasmarhák sporadikusan jelentkező, igen súlyos, halálos megbetegedése, alcelaphine herpesvírus 1 okozza (Herpesviridae családhoz tartozik), a felső és alsó légutak nyálkahártya-gyulladása, fekélyképződés, és váladékképződés jellemzi, szem és idegrendszeri tünetek kísérhetik

~ caudalis

A magzat lumbosacralis régiójának hajlata. Syn ~ sacralis.

~ caudatus

A máj hátul elhelyezkedő kicsiny lebenye a sulcus venae cavae és a fissura ligamenti venosi között. syn caudate lobe, Spigelius's lobe.

~ caudatus

Egy megnyúlt, ívelt szürkeállománytömeg, mely egy vastag elülső részből, az oldalkamra elülső szarvába nyúló fejből vagy caputból, egy az oldalkamra testének alapján végighúzódó testből vagy corpusból, valamint egy megnyúlt, ívelt, vékony részből, az oldalkamra falában a temporalis lebenyben le-, hátra-, majd előrefelé hajló farokból, vagy caudaból áll.

~ cava

tenyér rendkívüli homorúsága

hirdetés