Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ auriculares anteriores

(NA) A n. auriculotemporalis ágai, melyek a tragust és a fülkagyló felső részét látják el.

~ auricularis magnus

(NA) A második és harmadik nyaki gerincvelői ideg elsődleges ramus ventralisaiból származik, beidegzi a fülkagyló egy részének bőrét, a hajas fejbőr szomszédos részét és az állszöglet feletti bőrt; ugyancsak beidegzi a parotis tokját, s közvetíti a tok feszüléséből származó fájdalmat parotitis (mumpsz) esetén.

~ auricularis posterior

(NA) A n. facialis első, extracranialis ága, mely a fül mögött halad, ellátja a musculus auricularis posteriort és a fülkagyló saját izmait, valamint occipitalis ágával beidegzi a musculus occipitofrontalis occipitalis hasát.

~ auriculi

A fülkagyló nagyméretű, a helix elülső része és az antihelix között elhelyezkedő bemélyedése, melyet a helix szára vízszintes irányban a felül elhelyezkedő cymbára és az alul elhelyezedő cavumra tagol.

~ auriculotemporalis

(NA) A n. mandibularis ága, mely két, az arteria menigea mediat közrefogó gyökérrel ered; áthalad a parotison, melyhez a ganglion oticumból származó postsynapticus parasympathicus secretomotoros rostokat visz és a halánték bőrében, valamint a hajas fejbőrben végződik; ágakat visz a külső hallójárathoz, a dobhártyához, a fülkagylóhoz és kommunikáló ágat ad a n. facialisnak.

~ avium

baromfi, és madarak tuberkulózisát okozó faj. Újabban opportunista fertőzésekkel van kapcsolatban, emberben. Szin.: tuberkulózisbacilus

~ avium intracelluláris komplex

AIDS fertőzött betegeknél előforduló opportunista kórokozó. Számos antibiotikum tekintetében fennálló Mycobacterium rezisztencia miatt nehéz kezelni. Idült alsó léguti fertőzéseket is okozhat.

~ axillaris

(NA) A plexus brachialis fasciculus posteriorából ered a hónaljban, az arteria circumflexa humeri posterior kíséretében oldalra és hátra kanyarodva átlép az oldalsó hónaljrésen, megkerüli a humerus sebészi nyakát, ellátja a musculus deltoideust és a teres minort, majd n. cutaneus brachii lateralis superiorként végződik.

~ axillaris

Hónalj gomba. Az axillaris és pubicus szőrzet Corynebacterium fertőzése, mely sárga (flava), fekete (nero) és vörös (rubra) összenövéseket okoz a hajszálak körül, gyakran tünetmentesen.

~ axillaris

A ~ basilica és a ~ brachialis folytatása, mely a musculus teres major alsó szélétől az első borda külső széléhez fut, ahol ~ subclaviavá válik.

~ azygos

A ~ lumbalis ascendens dextra és a ~ subcostalis dextra egyesüléséből származik, és gyakran kommunikál a ~ cava inferiorral; a rekeszizom hiatus aorticusan, vagy jobb oldali szárán át száll fel; a thoracalis csigolyák testének jobb oldalán halad a mediastinum hátsó részében, és a jobb tüdőgyökér felett átívelve a ~ cava superior hátsó falába lépve ér véget. Syn azygos (2).

~ B

a középső érési alak, körülbelül 30- 100 (vagy több) mitochondriumok körül elhelyezkedő citoplazmatikus granulummal jellemezhető, a mitochondriumok száma kevesebb, mint az előző alakban, és inkább a sejt perifériáján helyezkednek el

~ B

B típusú vírus~.

~ B

A haemophilia A-hoz hasonló véralavadási zavar, amit a IX. faktor örökletes hiánya okoz. Syn Christmas-féle betegség.

~ B

A 4",5"-dibromo-2",7"-dinitrofluoreszcein dinátrium sója. Syn kék eozin. (C.I. 45400)

~ barbae

Syn tinea barbae, szakáll fertőzés.

~ barbae

Szakáll ~. A szakáll follicularis vagy granulomás fertőzése, a primer elváltozások papulák és pustulák.Syn folliculitis barbae, ~. sycosis.

~ basalis

Az endometriumnak a beágyazódott chorion erek és a myometrium közötti területe, amely a placenta anyai részévé fejlődik. Syn serotina.

~ basalis (Rosenthal)

A temporalis lebenyből ágakat kapó, annak medialis felszínén caudalisan és dorsalisan haladó nagy ~; a ~ cerebri magna (Galeni)-be ömlik lateral felől.

~ basalis communis

A ~ pulmonalis inferior (jobb és bal oldali) mellékága, mely vérét a felső és alsó basalis ~kból kapja.

~ basalis ductus semicircularis

félkörös ívjárat alaphártya rétege az epithelium alatt

~ basalis inferior

A ~ basalis communis mellékága, mindkét tüdőfél alsó lebenyének középső és hátsó részéből vezeti el a vért.

~ basalis superior

A ~ basalis communis mellékága, mely mindkét tüdőfél lateralis és elülső részét látja el.

~ basalisis choroideae

az érhártya átlátszó, szinte szerkezet nélküli belső rétege, amely kapcsolatban áll a retina pigmentrétegével. syn basal layer of choroid, vitreous lamella, vitreous membrane (3).

~ basibregmaticus

Az a vonal. amely az agyalaptól a koponyatetőig terjed.

~ basicranial

Syn f. pontis.

~ basicranialis

az agyalaptól a sphenoethmoidalis varratig húzott vonal

~ basifacialis

a subnasalis pontból a sphenoethmoidalis varrat középpontjáig húzott vonal

~ basilaris

lamina spiralis osseatól a csiga basilaris tarajához húzódó hártya, a csiga csövének üregét két részre osztja, scala tympanit határolja és befolyásolja a Corti-szerv működését

~ basilaris

A legalsó lumbalis csigolya.

~ basilica

A kéz dorsalis ~s hálózatának ulnaris oldalából ered; az alkar medialis oldalán átfordul, a ~ cubitalis mediana révén kommunikál a ~ cephalicaval, és a kar medialis oldalán halad felfelé, hogy a ~ axillarishoz csatlakozzon.

~ basilica mediana

A ~ antebrachialis mediana medialis ága, mely a ~ basilicaval egyesül.

~ basivertebralis

A csigolyatest szivacsos állományának ~ közül az egyik, mely a plexus venosus vertebralis interna anteriorba ömlik.

~ beszédközpont

Szin.: Broca-féle központ

~ beteg

radioaktív sugárzással fertőzött, illetve terápiás célzattal ionizáló sugárzással kezelt beteg. Amennyiben kórházból történő elbcsátáskor még mindig sugároz, meg kell határozni, mennyi ideig nem tartózkodhat terhes nők ill. gyermekek közelében.

~ betegség

1. bármely pszichiátriai betegség 2. túlnyomóan magatartási tünetekkel járó agyi betegség, mint bénulás vagy alkoholizmus esetén 3. lelki vagy személyiség zavar, kóros magatartás, mint hysteria vagy schizophrenia esetén

~ bevágás

a processus coronoideus és condylarist elválasztó mély bevágás Szin.: incisura mandibulae

~ biauricularis

a két fül között húzott vonal

~ bicipitalis

a felkar biceps izmán lévő barázda.

~ bicornis

Többé-kevésbé két lateralis szarvból álló ~, mely a Müller-cső tökéletlen egyesülésének következménye; különbözik az ~ septustól, melynél nincs külső jele az osztottságnak; ~ bicornis esetén a méhnyak lehet kettőzött (~ bicornis bicollis), de lehet egyetlen méhnyak is (~ bicornis unicollis).

~ bifida

nyitott gerinc, gerinchasadék

~ bigeminus

SZIN bigeminal pulse.

~ biliares

Epeutak. Az epét a májból a belekbe szállító vezetékek elnevezése. Ide tartozik a d. hepaticus, cysticus, choledochus. Syn epevezetékek.

~ biliares

A máj excretoricus ductulusai, amelyek az interlobularis ductulusokat vezetik a jobb- vagy a bal ductus hepaticusba. Syn ductuli biliferi.

~ biliaris

~ fellea. Syn epehólyag.

~ billentyű

a bal pitvar és bal kamra közötti szájadékot záró billentyű, elülső és hátulsó vitorlával rendelkezik Szin.: valva atrioventricularis sinistra, valva mitralis, valvula bicuspidalis

~ billentyű prolapsus

a mitralis billentyű egyik vagy mindkét vitorlájának túlzott retrográd mozgása a bal pitvar felé systole alatt, gyakran eredményez regurgitatiot. a Barlow-szindrómanál hallható kattanás (click)-zörejért felelős, ritkán társul rheumás szívbetegséghez, kötőszöveti betegséghez, mint a Marfan-szindróma, vagy ínhúr szakadásához

~ billentyű prolapsus szindróma

klinikai megjelenése a prolasus okozta tünetekkel vagy nélkül, álló testhelyzetnél hangosabb nem ejectios systoles zörej, időnként mitralis reurgitatiovala a systole végén, az echocardiographia által leírt prolapsus, a billentyű vitorlák megvastagodásával. A tünetek általában nem specifikusak: bizonytalan mellkasi fájdalom és terhelési nehézlégzés

~ biloculare

Az interatrialis és interventricularis septum részleges vagy teljes hiánya miatt kétüregű szív.

~ bimbó

a mesonephricus csatorna őssejtes kinövése, ami a húgyvezeték, medence, vesekelyhek és az egyenes gyűjtőcsatornák belső hámsejtrétegét alakítja ki

hirdetés