Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ bisferiens

SZIN bisferious pulse.

~ blastema

mesodermalis sejtek csoportja a metanephricus bimbó körül az embrioban, ezek a sejtek alkotják a maradóvese vesecsatornácskáit

~ blepharitis

Szin.: blepharitis marginalis

~ blokád

az idegimpulzus továbbhaladásának gátlása a motoros véglemezen (például kuráré által)

~ boracicum

bórsav

~ Botalli

Syn ductus arteriosus.

~ bovis

szarvasmarhák tuberkulózisát elsődlegesen okozó faj, ami fertőző emberre, és más állatra, tuberkulózist okozva

~ bovis

marhák fertőző szemgyulladását okozza

~ bovis

szubakut endocarditist (szívbelhártyagyulladást) okoz.

~ boydii

székletben található faj.

~ bozeman"ii

emberi tüdőgyulladást okozó faj.

~ brachiales

Az a. brachialis követő vénái, melyek a ~ axillarisba ömlenek.

~ brachiocephalicae

A ~ jugularis interna és a ~ subclavia egyesülésével alakulnak ki; a jobb oldali ~ brachiocephalica egyéb mellékágai a jobb oldali ~ thoracica interna és ~ vertebralis, valamint a jobb oldali ductus lymphaticus; a bal oldali ~ brachiocephalica egyéb mellékágai a bal oldali ~ vertebralis, ~ thoracica interna, ~ intercostalis superior, ~ thyroidea ima, és különböző anterior pericardialis, bronchialis, továbbá mediastinalis ~k, valamint a ductus thoracicus. Syn ~ anonymae.

~ brachiocephalicus

Eredete: aorta ív; ágai: jobb oldali a. supraclavicularis és jobb oldali a. carotis communis. Olykor ágakat ad az a. thyreiodea-ba.

~ breves insulae

Számos rövid, az insula alapjától eredően széttérő gyrus, melyek az insula kérgének elülső kétharmadát alkotják.

~ brevis

a talajban, levegőben, szálló porban, tejben, sajtban fordul elő, egyes törzsei termelik a gramicidin ill. tyrocidin nevű antibiotikumot.

~ bronchiale

A légutak diffúz szűkületével jellemezhető állapot, mely spontán vagy kezelés hatására szűnhet. A simaizomzat különböző mértékű spasmusa, a nyálkahártya vizenyője, a submucosa krónikus gyulladása, valamint túlzott mértékű nyákszekréció figyelhető meg a bronchusok és bronchiolusok lumenében. Mindezeket az elváltozásokat lokális spasmogén és vasoaktív anyagok allergiás folyamat során történő felszabadulása okozza (pl. hisztamin, egyes leukotriének, illetve prosztaglandinok).

~ bronchiales

1. Syn bronchopulmonalis nyirokcsomók, nyirokcsomó alatt. 2. Mucosus és seromucosus mirigyek, melyeknek secretoros egységei a bronchusok izomzatán kívül helyezkednek el.

~ bronchiales

A bronchusok előtt és mögött futó, két fő törzsben egyesülő számos ~, melyek a jobb oldalon a ~ azygosba, a bal oldalon a ~ hemiazygos accessoriusba, vagy a bal oldali ~ intercostalis superiorba ürülnek.

~ bronchiorum

hörgőket bélelő nyálkahártya

~ brucei gambiense

A Gambiaii trypanosomiasist okozó alfaj. Közvetítője a cecelégy, különösen a Glossina palpalis. Különféle szárnyas állatok reservoir gazdaként szerepelhetnek. Syn ~ gambiense.

~ brucei rhodesiense

A Rhodesiai trypanosomiasist okozó alfaj. Közvetítője a cecelégy, különösen a Glossina morsitans. Reservoir gazdái különböző szárnyas állatok lehetnek. Syn ~ rhodesiense.

~ bubo

bubópestishez társuló megnagyobbodott nyirokcsomó

~ buccale

emberi szájüregben ritkán előforduló élősködő, embert kivéve más főemlős szájüregében túlnyomóan előforduló mycoplasma

~ buccales

Számos kevert, mucinosus vagy serosus mirigy a pofák submucosus szövetében. Syn pofa mirigyek.

~ buccalis

(NA) A n. trigeminus n. mandibularisának érzőága; a ramus mandibulae alatt eredve lefelé halad a musculus buccinator felé, majd azt átfúrva (de azt nem ellátva) beidegzi a pofa nyálkahártyáját és a szájzug körüli bőrt.

~ bulbi

A cornea sérülés után bekövetkező, kifekélyesedő, zsíros degeneratioja.

~ bulbi penis

A ~ pudenda interna mellékága, mely a bulbus penis vérét vezeti el.

~ bulbi vestibuli

A bulbus vestibuli vérét elvezető ~; a ~ pudenda interna mellékága.

~ bulbosa

Szin.: myringodermatitis

~ bulbourethralis

Nyákos váladékot termelő, páros, kicsi, kevert mirigyek egymás mellett a pars membranacea hátsó oldalán a corpus spongiosum bulbusa felett: apró kivezetőcsöveik az urethra pars spongiosajaba nyílnak. Syn Cowper m.

~ bullosa

Öröklődő, krónikus, nem gyulladásos bőrbetegségek egy csoportja, melynél enyhe mechanikus trauma is nagy bullák és erosiok képződését okozza; a kéz- és lábfejekre korlátozott formáját Weber-Cockayne szindrómának hívják.

~ bullosa

nagy méretű, bullosus, súlyos forma.

~ bullosum

Olyan emphysema, melynél a megnagyobbodott légtartalmú területek átmérője egytől sok centiméterig terjedhetnek és a mellkas fevételen gyakran láthatóak. Az egyszeres vagy többszörös, feszültség alatt álló, vékony falú levegő-zsákok komprimálhatják a tüdőszövetet.

~ burgdorferi

a Lyme-kór nevű betegség kórokozója. Emlősállatokban és emberben keltik e megbetegedést. Az Ixodes kullancsfajok terjesztik. (Egyéb fajok még: ~ hispanica, ~ persica, ~ recurrentis).

~ C

legérettebb alak, melyre a számos, jól elkülöníthető (neutrophil, eosinophil, és basophil) granulumok jellemzőek, neutrális vörössel festődnek: vörös, világossárga, és vöröses barna színben. Általában a myelocyta C nagyobb, mint az előző alakok, ha bemélyedés látható a sejtmagon, akkor metamyelocyta érése kezdődik

~ C

Általában enyhe lefolyású, de gyakran megy át krónikus stádiumba; a poszttranszfúziós ~ leggyakoribb típusa.

~ C (Hb C)

Kóros haemoglobin, amely megváltoztatja a vörösvérsejtek fizikai jellemzőit és így haemolyticus anaemiát okoz; gyakran megtalálható sarlósejtes vérszegénységben vagy thalassaemiában szenvedő betegekben.

~ cachecticorum

egyes idült betegségekben (malaria, tuberculosis) előforduló cachexiahoz társuló melanodermia

~ caesarea

császármetszés, szülészeti műtéti beavatkozás

~ calcaneovalgus

Valgus állású sarokcsont. A calcaneus és a valgus együttes deformitása, a láb hátrafelé fordult, kifordított és abdukált helyzetben van.

~ calcaneovarus

Varus állású sarokcsont. A calcaneus és a varus együttes deformitása, a láb hátra- és befelé fordult, addukált helyzetben van.

~ calcaneus

Ugrócsonti. A lábikra izomzat gyengesége vagy hiánya következtében kialakult deformitás, melyben a calcaneus tengelye harántirányban helyezkedik el, gyakran észlelhető gyermekbénulás következtében. Syn calcaneus (2).

~ calcaneus

Achilles ín. A musculus triceps surae (m. gastrocnemius és soleus) tapadása a tuberositas calcanein. Syn Achilles tendon.

~ calcificatio

nem csontszövetben előforduló meszesedés, életképes szövetben (nem elhalt vagy degenerált szövet), mint a gyomorban, tüdőkben és vesékben figyelhető meg (ritkán máshol is), mely szervek sejtjei savas anyagokat termelnek. Hypercalcaemias körülmények között, a pH megváltozása calcium sók kicsapódását eredményezi ezeken a helyeken

~ calculus

az egyik tejvezetékben keletkező kő

~ callosum

(NA) Az agyféltekék kéregállományának zömét (a temporalis lebeny nagyobb részét és a commisura anteriort) összekötő, nagyméretű, lapos idegrost-köteg. A fissura longitudinalis fenekén található, kétoldalt a gyrus cyngulatus borítja. Anteroposterior irányban ívelt képlet, mely saját maga alá visszahajolva képezi a rostrum corporis callosi-t. Középső régiója (truncus) vékonyabb, széli részei (splenium és genus) vaskosak.

~ caloricum

Recés felszínű, pigmentált macularis kiütések, melyek pékek, fűtők és más, sugárzó hőnek kitett egyéneken, leginkább a lábszár elülső oldalán fordulnak elő. Syn e. ab igne.

~ canales pterygoideae

A canalis pterygoideusba futó artériát és ideget kísérő ~, mely a plexus venosus pharyngeusba ürül.

~ canalis incisivi

A canalis incisivusban vagy annak közelében, a ductus nasopalatinus hám maradványainak burjánzása következtében kialakult c., mely a maxilla leggyakoribb cystája.

hirdetés