Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ cava inferior

Az alsó végtagokból és a kismedencei és hasi szervek nagyobb részéből kap vért; az ötödik lumbalis csigolya szintjében a jobb oldalon kezdődik a jobb és bal oldali ~ iliaca communis egyesülésével, a nyolcadik thoracalis csigolya magasságában átfúrja a rekeszizmot, majd a szív jobb pitvarának hátsó falába nyílik.

~ cava superior

A fej és a nyak, valamint a felső végtagok, továbbá a mellkas vérét juttatja vissza a jobb pitvarba; a mediastinum hátsó részén alakul ki a két ~ brachiocephalica egyesülésével.

~ cavernoses penis

A penis barlangos testének vénái, a penis erectilis szövetében elhelyezkedő cavernosus ~s üregek.

~ cavernosi clitoridis

(NA) A férfiak nn. cavernosi peniséhez hasonló idegek, melyek a kismedencei plexus húgyhólyag körüli részéből erednek.

~ cavernosi penis

(NA) Két ideg, egy kisebb és egy nagyobb, melyek a kismedencei plexus prostata körüli részéből erednek és amelyek sympathicus és parasympathicus rostokkal látják el a corpus cavernosum spiralis artériáit valamint arteriovenosus anastomosisait, ezáltal erectiot idéznek elő.

~ cavernosum clitoridis

(NA) A clitoris testét képező, páros, erectilis szövetből álló képlet, mely a clitoris tövénél szárakra (crura clitoridis) oszlik.

~ cavernosum penis

(NA) A penis testének dorsalis részét alkotó, páros, erectilis szövetből álló képlet, mely a penis tövénél szárakra (crura penis) oszlik.

~ cavitis tympani

dobüreg nyálkahártya rétege

~ cavus

A talp belső hosszanti boltozatának megemelkedésével járó állapot.

~ cavus

A láb normál ívének fokozott kidomborodása.

~ cecum medullae oblongatae

Kis háromszög alakú bemélyedés a pons alsó határán. Ez jelzi a fissura mediana medullae oblongatae felső határát.

~ celler

Gyorsan emelkedő és csökkenő pulzusütés.

~ cellulóz

tisztított, részben depolimerizált cellulóz, alfa-cellulóz kezelésével állítják elő, növényi rostpépet ásványi savakkal kezelnek, tablettaoldóként használják

~ centrales

A gyrus precentralis és postcentralis.

~ centrales hepatis

A hepaticus ~ végágai, melyek centrálisan helyezkednek el a májlebenykékben, és vérüket a hepaticus sinusoidokból kapják.

~ centralis

az agyféltekék ún. központi barázdája.

~ centralis

A velőcső ependyma-bélésű ürege; cerebralis végéből alakulnak ki az agykamrák, a spinalis szakasz felnőtt korban gyakran csökevényes, tömör, módosult ependymahúrként található meg. Syn syringocele (1).

~ centralis glandulae suprarenalis

A mellékvese központi ~ja, a mellékvese vérét elvezető egyetlen ~; számos medullaris ~t fogad magába; a jobb oldalon egyenesen a ~ cava inferiorba ürül, a bal oldalon pedig a ~ renalis sinistra-ba.

~ centralis retinae

A retina ~ egyesülésével keletkezik, és a hasonló nevű artériát kíséri a nervus opticusban.

~ centrilobulare

A lobulusokat a centralis bronchiolusuk körül érintő emphysema, mely alkalomszerűen bronchiolitissel is összefügghet és a szénbányászok pneumoconiosisában észlelhető.

~ cepacia

cystás fibrosisos betegek köpetében található meg

~ cephalica

Éles, ventralis irányban konkáv hajlat az embryo fejlődő közti agyánál. Syn ~ cranialis, ~ mesencephalica.

~ cephalica

A kéz dorsalis ~ hálózatának radialis szélén ered, felfelé halad a könyök előtt és a kar lateralis oldalán; a ~ axillaris felső részébe ürül.

~ cephalica accessoria

Járulékos ~, mely az alkar radialis szélén fut, majd a könyök közelében a ~ cephalicahoz csatlakozik.

~ cephalica mediana

A ~ antebrachialis mediana lateralis ága, mely a ~ cephalicaval egyesül a könyök közelében.

~ cephalocaudalis

A test hossztengelye; az a képzeletbeli vonal, amely a középsíkban a koponya csúcsától a gáton át az alsó végtagok között fut le.

~ cerebelli

Kisagyi fissura.

~ cerebelli

A dura mater rövid nyúlványa. amely a crista occipitalis internatól előrefelé nyúlik a tentorium cerebelli alatt. Elfoglalja a fissura cerebellaris posteriort és a valleculat, majd a két divergáló szélen (tarajon) két részre válik és így halad a foramen magnum mindkét oldalára. Syn falcula.

~ cerebelli

Syn ~ vermis.

~ cerebelli

Kisagy ~. A kisagyi féltekék alsó felszínén elhelyezkedő kerek lebenyek, melyek közép felé az uvula vermis cerebelliben folytatódnak.

~ cerebelli

A kemény agyhártya által képzett kifejezett redő, mely egy elülső medialis nyílással, a tentorialis bemetszéssel, melyen a középagy áthalad, befedi a fossa cranialis posteriort. A tentorium cerebelli a középvonalon a falx cerebrivel érintkezik, és elválasztja a cerebellumot a cerebralis haemispherium occipitalis, valamint temporalis lebenyének basalis felszínétől.

~ cerebrales inferiores

Számos agyi ~, melyek a hemispheriumok alsó felszínét látják el, és a sinus transversusba, valamint a sinus cavernosusba ömlenek.

~ cerebrales occipitales

A felső cerebralis ~, melyek az occipitalis cortexet látják el, és a sinus sagittalis superiorba, valamint a sinus transversusba ömlenek.

~ cerebrales profundae

Az agyféltekék mélyebb struktúráinak vérét elvezető számos véna; a ~ cerebra magna mellékágaiba ömlenek.

~ cerebralis

primer agyhólyag Syn cerebralis ~

~ cerebralis

Ependymával bélelt csatorna a mesencephalonban, mintegy 20 mm hosszú, a harmadik és negyedik agykamrát köti össze.

~ cerebralis

átmeneti hallucinációs tünetekkel járó betegség gombafogyasztást követően (mint Psilocybe és Panaeolus esetén)

~ cerebralis anterior

Az a. cerebralis anteriorral párhuzamosan futó kis ~, mely a ~ basalisba ürül.

~ cerebri

agyhártya

~ cerebri

agyvérzés

~ cerebri

agyalap

~ cerebri

Az agyműködés azonnali, múló jellegű zavaraiban (pl. eszmélet-, látás- és egyensúlyzavar) megnyilvánuló, mechanikai - általában traumás - erőbehatást követően jelentkező tünetcsoport.

~ cerebri

Sarló alakú dura mater nyúlvány a két hemispherium közötti longitudinalis fissuraban. Elöl a crista galli ossis ethmoidales-en, caudalisan pedig a tentorium felső felületén a középvonalban tapad.

~ cerebri internae

Páros ~, mely caudalisan halad a középvonal mellett a harmadik agykamra tela choroideajaban, a ~ choroidea, a ~ thalamostriata és a septum pellucidum ~jának egyesüléséből származik, és caudalisan egyesül, létrehozva a ~ cerebri magna-t.

~ cerebri magna Galeni

Nagy, páratlan ~, mely a két ~ cerebralis interna egyesülésével jön létre a harmadik agykamra tela choroideajanak caudalis részében; caudalisan halad a splenium corporis callosi és a tobozmirigy között, majd dorsal felé kanyarodva a sinus sagittalis inferiorral egyesülve a sinus rectust alkotja.

~ cerebri progressiva infantilis

A végtagok familiáris progresszív spasztikus paresise, amelyhez progresszív mentális deterioratio, epilepsziás rohamok kialakulása, vakság, süketség társul. Az élet első évében kezdődik az idegsejtek és cerebralis cortex károsodásával és dezorganizációjával.

~ cerebri superiores

A féltekék corticalis részének dorsalis konvexitását ellátó számos (8-10) ~, melyek a sinus sagittalis superiorba ürülnek, a subduralis térben rostralisan kanyarodva, hogy előremutató hegyesszögben lépjenek be a sinusba.

~ cerebrospinalis

a központi idegrendszer, vagyis az agy és a gerincvelő elnevezése

~ cereus

Emberben a hányással és hasmenéssel járó ételmérgezést okoz, egyéb emlősökben is okozhat fertőző megbetegedést. Szemsérülés esetén súlyos fertőzést kelthet.

~ ceruminosae

(NA) (1) Syn ceruminosus mirigyek, mirigy alatt. (2) A meatus acusticus externus tubuloalveolaris mirigyei, tulajdonképpen módosult apocrin verejtékmirigyek; a cerument termelik.

hirdetés