Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Áttörést hozhat egy új felfedezés az antibiotikum-rezisztencia legyőzésében

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedése megállíthatatlannak látszik és világszerte hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszerek számára. Az antibiotikumok, mint például a penicillinek, cefalosporinok és karbapenemek a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak.

hirdetés

A bristoli egyetem kutatói egy új közleményükben összefoglalták a béta-laktám antibiotikumokkal szembeni rezisztencia két legfontosabb mechanizmusát. Az egyik esetben a baktériumok korlátozzák az antibiotikumok bejutását a sejtekbe, a másikban pedig a baktériumok béta-laktamázt termelnek, ami hatástalanítja a sejtbe bejutó antibiotikumot. Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a béta-laktamázt gátló vegyületekkel az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia jelentős része visszafordítható lehet.

A korábbi kutatások eredményei alapján az oxfordi egyetemmel együttműködve a bristoli kutatók kétféle béta-laktamáz inhibitor hatékonyságát tanulmányozták egy magas rezisztenciával rendelkező baktériumnál.

Többféle módszer segítségével a kutatók megvizsgálták az avibactamot, ami egy nemrégiben forgalomba került enziminhibitor, és a biciklusos boronát inhibitort, amelyről ez a kutatócsoport adott ki először közleményt 2016-ban.

A vizsgálatok során mindkét enziminhibitor hatástalannak bizonyult a béta-laktám ceftazidim laktamáz-enzimmel szemben való védelmében, viszont egy másik antibiotikummal, aztreonammal párosítva az inhibitorok rendkívül hatékonyak voltak, és még a legrezisztensebb baktériumok egy részét is elpusztították.

Dr. Matthew Avison, a bristoli egyetem molekuláris bakterológiával foglalkozó kutatója elmondta, hogy a bakteriológiai kutatásaik megerősítették, hogy a béta-laktamázok valóban az antibiotikum-rezisztencia Achilles-sarkát jelentik, és megfelelő alkalmazásuk nagyon sok beteg életét mentheti meg.

„A béta-laktamáz enzimeken végzett szerkezeti vizsgálatok rendkívül jelentősek az új enziminhibitorok felfedezése szempontjából, mint például a nagyon ígéretes biciklusos boronát osztály, amely hatásosnak bizonyult a vizsgálataink során, sőt fázis 1 klinikai vizsgálatokban is.”

Kapcsolódó tartalmak

„Nemrégiben két béta-laktamáz inhibitor kapott forgalomba hozatali engedélyt, az avibactam és a vaborbactam*. A kutatásaink igazolják, hogy az avibactam hatékonyabb lehet ceftazidim helyett aztreonammal együtt alkalmazva. Nagy örömmel láttuk, hogy ez a hatóanyag-kombináció már klinikai vizsgálatokban is megjelent, és az Egyesült Államokban megmentette egy beteg életét, aki egy addig gyógyíthatatlan infekcióban szenvedett.”

„A béta-laktamáz inhibitorok kutatása egy rendkívül izgalmas terület, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi évtizedben most először van reális esély és megalapozott optimizmus a béta-laktám antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedésének megállítására.”

A WHO nemrégiben vette fel a patogének prioritási listájának elejére a cefalosporin- és karbapenem-rezisztens, Gram-negatív Enterobacteriaceae törzsbe tartozó és a nem fermentáló baktériumokat, ezzel is jelezve, hogy ezeknek a patogéneknek az esetében kiemelt fontosságú a kutatás és fejlesztés.

(*Európában csak az avibactamot és ceftazidimet tartalmazó Zavicefta rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, de Magyarországon nem kapható.)

Jiménez-Castellanos JC, Wan Nur Ismah WAK, Takebayashi, Y, Findlay, J., Schneiders T, Heesom KJ, Avison MB. Envelope proteome changes driven by RamA overproduction in Klebsiella pneumoniae that enhance acquired β-lactam resistance. Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2017 doi10.1093/jac/dkx345. [Epub ahead of print]

Calvopiña K, Hinchliffe P, Brem J, Heesom KJ, Johnson S, Cain R, Lohans CT, Fishwick CWG, Schofield CJ, Spencer J, Avison MB. Structural/mechanistic insights into the efficacy of nonclassical β-lactamase inhibitors against extensively drug resistant Stenotrophomonas maltophilia clinical isolates. Molecular Microbiology 2017 doi: 10.1111/mmi.13831. [Epub ahead of print].

Forrás: Eurekalert

Ajánlott cikkek

hirdetés