További cikkek a Nefrológia rovatból

Új vesefunkció értékelési módszerrel javítható a kemoterápiás szerek adagolása

A cambridge-i egyetem kutatói kifejlesztettek egy új statisztikai modellt a daganatos betegek vesefunkciójának értékelésére. Ez az eddig kidolgozott módszerek közül a legpontosabb, és jelentős segítséget nyújthat az onkológusoknak a betegek biztonságosabb kezelésében.

hirdetés

A modell ingyenesen elérhető online.

A GFR meghatározása azért fontos, mivel a veseműködés értékelése jelzi a betegség progresszióját, az adott gyógyszeres kezelés esetleges vesekárosító vagy egyéb mellékhatását, valamint azt, hogy mekkora a gyógyszer biztonságosan felírható adagja, ami a kemoterápiás szerek esetében különösen lényeges. Ugyanakkor a GFR mérése nehézkes, ezért az orvosok gyakran különböző becsült GFR-értékekre támaszkodnak, ezek viszont pontatlanok lehetnek.

„Szinte minden daganatos betegnél elvégezzük a vesefunkció értékelését, és a kapott érték számos terápiás döntésre hatással van” – mondta a cikk szerzője. „Abból kiindulva, hogy milyen fontos ez az információ a napi klinikai gyakorlatban, úgy éreztük, hogy szükség van egy bizonyítékokon alapuló számítási modellre.”

A Journal of Clinical Oncology folyóiratban megjelent közleményben a szerzők leírják, hogy az új GFR-becslési eljárást több mint 2500 beteg adatai alapján dolgozták ki. Pontos GFR-meghatározások segítségével felállították a legjobb matematikai modellt, amely egyben a becslés bizonytalansági tényezőjét is megállapítja.

Az átdolgozott módszer kipróbálására a kutatók a kemoterápiás szerek adagolását vették alapul, ezen belül is a karboplatint. Az új modell jelentősen csökkentette a karboplatin helytelen adagolásának valószínűségét, összehasonlítva a jelenleg alkalmazott képletekkel: utóbbi esetben 20 százalék feletti volt a nem megfelelő adagolás aránya, míg az új GFR-becsléssel ez lecsökkent 11,7 százalékra.

„A kemoterápiás kezelésben rendkívül fontos a pontos adagolás” – mondta a tanulmány társszerzője. „A túl nagy adagú kemoterápiás szer toxikus és akár életveszélyes lehet, a túl alacsony dózis pedig hatástalan a daganattal szemben. A mi modellünk segíthet a kezelőorvosoknak a kemoterápiás szerek adagjának még pontosabb kiszámításában, és így csökkenthető a toxicitás és a sikertelen kezelés kockázata.”

„A kutatásunk fő korlátja a betegpopuláció által meghatározott demográfiai kör, mivel a rassz GFR-értékre gyakorolt hatását nem tartalmazza az elemzés, pedig ez közismerten fontos tényező. A további kutatásokban ezt is szeretnénk vizsgálni, illetve fel akarjuk tárni azt is, hogy az új modell hogyan teljesít más betegségekben.”

A Cancer Research UK vezető klinikusa szerint „a kemoterápiás szerek rendkívül hatékonyak, ezért a helyes dózis alkalmazásának nagy befolyása van a kezelés hatásosságára, illetve a mellékhatások minimalizálására. A vesefunkció mérésének ez az új módja és annak meghatározása, hogy milyen gyorsan ürül ki például a karboplatin a szervezetből, segíteni fog abban, hogy a terápia még személyre szabottabb legyen.”

(Janowitz, J et al. A new model for estimating glomerular filtration rate in patients with cancer. Journal of Clinical Oncology; 7 July 2017; DOI: 10.1200/JCO.2017.72.7578)

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek