A hagyományos és új gyógyszerek kombinációja fokozza a tumorsejtek pusztulását

Világszerte a daganatos betegségek okozzák a legtöbb halálesetet, évente 8,2 millió ember halálát okozva és az Egyesült Államokban az új esetek száma 2017-ben eléri az 1,6 milliót. A betegség globális hatása többmilliárd dolláros költséggel jár, ezért az új hatóanyagok és terápiák kifejlesztése kritikus fontosságú.

A Translational Oncology folyóiratban közzétett új kutatás a hagyományos daganatellenes szerek és új hatóanyagok kombinált alkalmazásának terápiás hatását értékelte. A kutatás vezetője szerint az eredmények ígéretesek, mert a sikeres kezelés lényegében a kemoterápiás szerek megfelelő kombinációjától függött, viszont a helytelen kombináció káros lehet a beteg számára.

A daganatok kialakulására jellemző rendellenes sejtszaporulatok többféle jelátviteli útvonalat használnak, amelyeknek a pRB protein az egyik építőeleme. A pRB számos folyamatban részt vesz, többek között a sejtosztódás ellenőrzésében, és ez által megelőzi a rendellenes sejtszaporulatok kialakulását. A daganatos sejtekben a sejtosztódás és az apoptózis egyaránt zavart szenved, mivel a tumorszuppresszáns anyagok szintje – amilyen például a pRB is – alacsony.

A napjainkban széles körben alkalmazott daganatellenes gyógyszerek jelentős részét több mint 50 éve fejlesztették ki, amikor a daganatok kialakulásának hátterében álló celluláris mechanizmusok még kevéssé voltak ismertek. Ilyen hatóanyag például a ciszplatin és az 5-FU, amelyek a DNS molekula károsításával vagy a DNS-képződés gátlásával érik el a hatásukat. A pRB daganatellenes hatásával kapcsolatos új kutatások feltárták, hogy potenciális célpontként alkalmas lehet tumorellenes kezelésre, ami kevesebb mellékhatással jár. A pRB jelátviteli útvonalon ható új molekulák valóban helyreállítják a normális sejtnövekedést, és klinikai vizsgálatokban zajlik a hatásosságuk értékelése.

Dél-amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy a ciszplatin és az 5-FU befolyásolja-e a pRB működését, valamint értékelték a tumorsejtek apoptózisára gyakorolt hatást és a standard daganatellenes kezelések kimenetelét. Először leírták azt a jelátviteli útvonalat, amelyen keresztül a pRB kulcsszerepet játszik, és ami a hatodik leggyakoribb rákos betegség, a nyelőcsőrák esetén nem működik megfelelően. A kutatók megvizsgálták a pRB expresszióját nem daganatos, prekancerózus és előrehaladott daganatból vett humán nyelőcső biopsziákban. Az értékelés eredményeként összefüggést állapítottak meg a pRB expresszió és a daganat progresszió között: minél előrehaladottabb stádiumban volt a nyelőcsőrák, annál nagyobb mértékű pRB inaktivációt találtak.

„Ez az eredmény alátámasztja azt az elképzelést, hogy a pRB jelátvitel károsodása hozzájárul a nyelőcsőrák progressziójához” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Ezt követően a kutatók a pRB inaktivációjáért felelős fehérjék csoportját vizsgálták meg. A CDK proteinek aktivitásának gátlása az alapja az új, jelenleg klinikai vizsgálatokban értékelt daganatellenes hatóanyagok hatásmechanizmusának. A kutatók célja annak feltárása volt, hogy a CDK gátlása és a hagyományos típusú szerek kombinálása fokozza-e a tumorsejtek pusztulását és javítja-e a kezelés hatékonyságát.

Az elemzés azt igazolta, hogy a CDK proteinek blokkolása ciszplatinnal kombinálva növelte a tumorsejtek mortalitását, az 5-FU esetén viszont épp ellentétes hatást figyeltek meg: a nyelőcsőrák sejtek rezisztenssé váltak a gyógyszerre.

„Az eredmények rávilágítanak a CDK-inhibitorok és konvencionális daganatellenes szerek kombinációját értékelő vizsgálatok jelentőségére. A CDK-inhibitorok látszólag javítják a kezelés hatékonyságát, de például az 5-FU-val való kombináció negatív hatású lehet” – mondta a kutatás vezetője. További kutatások vannak folyamatban az egyes CDK-inhibitorok kombinációban való alkalmazásának értékelésére különböző daganattípusok kezelésében.

Rossana C. Soletti et al, Inhibition of pRB Pathway Differentially Modulates Apoptosis in Esophageal Cancer Cells, Translational Oncology (2017). DOI: 10.1016/j.tranon.2017.06.008

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek