További cikkek a Onkológia rovatból

Szűréssel a rák ellen

Mintegy 2000 nő hal meg emlőrákban évente Magyarországon, pedig a korai stádiumban felfedezett betegség szinte 100 százalékban gyógyítható. Április 10-én, a nemzeti rákellenes napon a szűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek.

hirdetés

Magyarországon a 45 és 65 év közötti nőknél kétévente végeznek emlőszűrést szervezetten. A vizsgálatokon azonban a behívottak alig több mint 40 százaléka jelenik meg. Az országos átlagnál jóval magasabb a részvétel a Kenézy Emlőcentrumban végzett szűréseken. Az intézményben ez az arány megközelíti a 60 százalékot, évente 12-14 ezer vizsgálatot végeznek.

- Nagyon fontos, hogy a nők komolyan vegyék a szűrést. A műszeres vizsgálatok ugyanis korai stádiumban kimutatják a betegséget, ami a korai felismerés után szinte száz százalékban gyógyítható – hangsúlyozta Sebő Éva, a Kenézy Emlőcentrum vezetője.

A részlegvezető főorvos ugyanakkor kiemelte: fontos, hogy a vizsgálatokon a 65 éven felüliek is részt vegyenek, mert az adatok szerint ebben az életkorban nő az emlődaganat előfordulása. A 45 évnél fiatalabbaknak is javasolt az évenkénti vizsgálat. Elsősorban azoknál, akinél van valamilyen rizikótényező, például fiatalkorban elszenvedett mellkasfali sugárkezelés, hosszú ideig szedett hormonkészítmény, vagy a családban halmozottan előforduló daganatos megbetegedés.

A korai felismerést segítik a diagnosztikában alkalmazott technikai újítások, az analóg technológiát egyre inkább felváltja a digitális. A modern készülékeknek sokkal jobb a felbontóképessége, így a szakemberek részletgazdagabb képet kapnak, és a sugárterhelés is alacsonyabb.

- A Kenézy Emlőcentrumban csúcskategóriájú gépekkel dolgozunk. Két éve alkalmazzuk az egyik legmodernebb technológiát, a tomoszintézist. Az eljárás lényege az, hogy kiküszöböli a hagyományos mammográfiás módszer egyik hátrányát, a szummációt. Ugyanis a mammográfia és általában a röntgen vizsgálatok során a felvételeken a sugár irányába eső képletek a felvételen egymásra vetülve ábrázolódnak. A tomoszintézisnél viszont rétegfelvételek készülnek, így az emlő különböző mélységű rétegeiben elhelyezkedő szövetek élesen ábrázolódnak – ismertette a főorvos.

Egyes adatok szerint az eljárással 16 százalékkal több tumor mutatható ki, mint a hagyományos módszerrel. Újdonság a diagnosztikában és a terápiában a vákuumasszisztált emlőbiopszia és az automata ultrahang is, melyek a szűrés, diagnosztika és terápia terén egyaránt nagyon ígéretesnek látszó eljárások, azonban ezek még Magyarországon nagyon korlátozott számban, vagy egyáltalán nem érhetők el.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DOTE

Ajánlott cikkek