Megjelent az "Önellenőrzési segédlet" c. gyakorlati útmutató gyógyszertárak részére

Az OGYÉI Ellenőrzési Főigazgatóság által megjelentetett tájékoztató anyag ismerteti a közforgalmú gyógyszertárak tevékenységére vonatkozó szabályrendszert, hogy ezáltal is egységessé tegye a gyógyszertárak működését, segítve a gyógyszertárak belső minőségügyi rendszerének fejlesztését.

hirdetés

A segédlet témakörei gyakorlatilag átölelik a gyógyszertárak működésével kapcsolatos összes kérdéskört, mint a személyi, tárgyi feltételek, a gyógyszertárak működési, szolgálati rendje, a forgalmazott termékek készletezése és tárolása, a gyógyszertárak szakmai kiadványai és nyilvántartásai. Emellett konkrét segítséget ad a gyógyszerek vényre történő, vény nélküli, illetve a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadásával, és a megrendelőlapra történő expediálással kapcsolatosan. Ahogy az állatorvosi vényekre, külföldi vényekre történő gyógyszerkiadás is egy külön témakör, és - nem utolsó sorban - a fokozottan ellenőrzött szerek kezelésével kapcsolatos kérdéskört is tárgyalja.

A gyakorlati útmutató minden fejezete először utal a jogszabályi rendelkezésre, amelyik az adott területet szabályozza. Az ezt követő rész a jogszabálynak a mindennapi munkában történő alkalmazását fejti ki. Majd szakmai javaslatokat is megfogalmaz, ez utóbbiak dőlt betűvel kerülnek megjelölésre és az ***Ajánlás*** felirat előzi meg. Majd a fejezet legvégén a tisztigyógyszerészi ellenőrzéseken tapasztat leggyakoribb hibákat és hiányosságokat is felsorolja.

Az „Önellenőrzési segédlet”, mint gyakorlati útmutató, minden gyógyszertárban dolgozó számára lehetőséget ad ismereteinek bővítésére és gyakorlatának fejlesztésére. Ugyanakkor az útmutató tartalma nem helyettesíti a mindenkor hatályos jogszabályok pontos ismeretét és betartását.

Figyelmébe ajánljuk cikksorozatunkat, amely ugyan nem helyettesítheti a segédlet tanulmányozását, de áttekintést nyújt róla:

Önellenőrzési segédlet I. >>

Önellenőrzési segédlet II. >>

Önellenőrzési segédlet III. >>

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Ajánlott cikkek