Hírek, cikkek

Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

Ismét megjelent Szerbiában a nyugat-nílusi láz

Ismét megjelent a nyugat-nílusi láz Szerbiában, eddig három esetet jegyeztek fel - számolt be a szerb sajtó kedden a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentéséről.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

Új, a hepatitisz C összes formája ellen hatékony gyógyszert hagyott jóvá az FDA

Az amerikai hatóság által engedélyezett készítmény nyolc hét alatt kifejti a hatását, összehasonlítva a korábbi 12 hetes terápiával.

Megjelenés: 2017. 08. 09.
Tovább

Súlyos következményekkel járhat a kanyaróoltások számának kismértékű csökkenése is

A Stanford University School of Medicine és a Baylor College of Medicine kutatói szerint az Egyesült Államokban a kanyaróoltások számának kismértékű csökkenése is aránytalanul nagyfokú emelkedést eredményezne a kanyarós megbetegedések számában és az ezek kezelésével összefüggő közegészségügyi kiadásokban.

Megjelenés: 2017. 08. 01. | Frissítve: 2017. 08. 03.
Tovább

Új eszközt fejlesztenek ki a kutatók a vírusos és bakteriális fertőzések megkülönböztetésére

Az antibiotikumok életmentő gyógyszerek, de a túlzott alkalmazásuk miatt kialakult antibiotikum-rezisztencia mára az egyik legégetőbb világméretű egészségügyi veszélyforrássá vált. A University of Rochester Medical Center kutatói egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoznak, ami segíthet a kezelőorvosoknak abban, hogy csak olyan betegeknek írjanak fel antibiotikumot, akinek arra valóban szüksége van.

Megjelenés: 2017. 08. 01. | Frissítve: 2017. 08. 02.
Tovább

Megoldódik a vakcinahiány

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

Megjelenés: 2017. 07. 28.
Tovább

Felére csökkent az AIDS miatti halálozás a gyógyszeres terápiának köszönhetően

A hivatalos adatok szerint egy évtized alatt felére csökkent az AIDS miatt bekövetkező halálesetek száma.

Megjelenés: 2017. 07. 26. | Frissítve: 2017. 07. 26.
Tovább

Tizenegy gyógyszer kapott pozitív véleményt a CHMP bizottság júliusi ülésén

Tizenegy új gyógyszert hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága, többek között ritka betegségek, HIV-fertőzés és tüdőrák kezelésére szolgáló készítményeket.

Megjelenés: 2017. 07. 26.
Tovább

Új gyorsteszt a tuberkulózis diagnosztizálására

Amerikai kutatók kifejlesztették az első tuberkulózis gyorstesztet, amely alkalmas az aktív tbc-fertőzés diagnosztizálására és a betegség súlyosságának meghatározására is.

Megjelenés: 2017. 07. 21.
Tovább

Kutatók új módszert fedeztek fel antibiotikumok kifejlesztésére

Angliai kutatók egy véletlennek köszönhető felfedezés által valószínűleg rábukkantak az antibiotikum rezisztencia megoldására.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Megvédi a magzatot a Zika-fertőzéstől egy maláriaellenes szer

A Zika-vírus rendkívül súlyos károsodást okozhat a magzatnak, a vírus agykárosodáshoz vagy akár halálhoz isvezethet. Amerikai kutatók felfedezték, hogy a Zika-vírus az által fertőzi meg a magzatot, hogy módosítja a szervezet fertőzésekkel szembeni barrierjét.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Kulcsszerepe lehet a rejtőzködő herpeszvírusnak a szklerózis multiplex kialakulásában

A mindenütt jelenlévő humán herpeszvírus (HHV-6) meghatározó szerepet játszhat az agy regenerálódó képességének gátlásában szklerózis multiplexben és más agyi betegségekben.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Rendőrök őrzik a fertőző betegeket a székelyudvarhelyi kórházban

Tilos a beteglátogatás a székelyudvarhelyi kórház fertőző osztályán a szokatlanul nagy számú kanyarógyanús eset miatt, az intézmény körül pedig helyi rendőrök járőröznek, hogy ne szökjenek meg a betegek - közölte pénteken a Maszol.ro hírportál.

Megjelenés: 2017. 07. 07.
Tovább

Egy új kutatás szerint a háztartási fertőtlenítőkkel van összefüggésben az antibiotikum rezisztencia

Angliai kutatók felfedezése arra utal, hogy összefüggés van az antibiotikum rezisztencia kialakulásának mechanizmusa és a triklozánnal szembeni rezisztencia között, mely utóbbi egy széles körben alkalmazott háztartási fertőtlenítőszer.

Megjelenés: 2017. 07. 05.
Tovább

Ígéretes a kanadai kutatók által kifejlesztett ebolavakcina

Egy fázis 1, randomizált klinikai vizsgálat igazolta az ebolavírus elleni vakcina jó tolerálhatóságát és biztonságosságát, valamint az immunizációt követő 6 hónappal is az antitestek magas szintjét találták a résztvevők vérében.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

Biztatóak az új influenzagyógyszerrel kapcsolatos kutatási eredmények

A fázis 2b Topáz vizsgálat eredményei alátámasztják, hogy a pimodivir (JNJ-63623872) szignifikánsan csökkentette a vírusterhelést hét napos kezelés során placebóval összehasonlítva felnőtt betegekben szövődménymentes A-típusú influenzában.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

A vírusfertőzések károsítják az izomműködést

Az UC Berkeley kutatói az vírusfertőzések eddig nem ismert hatását fedezték fel, amely magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért járnak a vírusos betegségek általános rosszulléttel.

Megjelenés: 2017. 06. 14.
Tovább

Új módszer a rezisztens szuperbaktériumok antibiotikum-érzékenységének helyreállítására

Egy új kutatás megnyithatja az utat olyan innovatív gyógyszerek kifejlesztése számára, amelyek helyreállítják az antibiotikumokra való érzékenységet a rezisztens szuperbaktériumok, mint például a Klebsiella pneumoniae esetében, amely világszerte a halálos kimenetelű pulmonális infekciók és szepszis esetek nagy részéért felelős.

Megjelenés: 2017. 06. 13.
Tovább

Harmincra növekedett a járvány áldozatainak száma Románában

Újabb háromszáz kanyarós megbetegedést regisztráltak az elmúlt két hétben Romániában, és (a két hete közölt 27-ről) 30-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma - derült ki a közegészségügyi intézet (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Megjelenés: 2017. 06. 10.
Tovább

Berlin nemzetközi összefogást sürget a járványokkal és a rezisztens kórokozókkal szemben

A világméretű járványok és az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezését szolgáló nemzetközi együttműködés erősítését sürgette Angela Merkel német kancellár és kormányának egészségügyi minisztere pénteken Berlinben a G20 csoport soros német elnökségének keretében rendezett egészségügyi miniszteri találkozón.

Megjelenés: 2017. 05. 21.
Tovább

Németországban is ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma

Az Európai Unió több másik tagállama mellett Németországban is terjed a kanyaró, szerdán megjelent adatok szerint az idén eddig már több megbetegedést regisztráltak, mint tavaly egész évben.

Megjelenés: 2017. 04. 19.
Tovább

Újabb két halálos áldozata van a kanyarónak Romániában

Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma Romániában, miután egy 17 éves kiskorú és egy másfél éves gyerek is életét vesztette - jelentették be kedden a román hatóságok.

Megjelenés: 2017. 04. 11.
Tovább

Magyarországon jó a járványügyi helyzet

Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán.

Megjelenés: 2017. 03. 30.
Tovább

Tizenöt esetben igazolták a kanyarót, 52-re emelkedett a gyanús esetek száma

Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, és közülük 15 esetben igazolták is a betegséget - számolt be az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2017. 03. 18.
Tovább

OEK: tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2017. 03. 13.
Tovább

Egyre több uniós ország veszi fel a kesztyűt a bárányhimlő ellen

Hazánkban még mindig több tízezer gyermeket dönt ágynak minden évben a bárányhimlő, mely korántsem veszélytelen betegség, minden századik kisgyermeknél kórházi kezelést igénylő, komoly szövődményeket okoz. Hét EU-s tagállam után most Olaszország is úgy döntött, hogy az állami oltási rendbe emeli a fertőzés elleni védőoltást, ezt fontolgatja jelenleg a svéd és a magyar kormány is.

Megjelenés: 2017. 03. 07.
Tovább

Magyar és amerikai kutatók közös eredménye is segíthet a szuperbaktériumok ellen

Új, ígéretes gyógyszercélpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ELTE-MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport cikke a PNAS-ben jelent meg.

Megjelenés: 2017. 03. 06.
Tovább

Járványok lesznek, ha nem oltják be a népességet

A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

Megjelenés: 2017. 03. 06.
Tovább

Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírust

Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírust - derítették ki a Georgiai Egyetem kutatói számítógépes modellezéssel.

Megjelenés: 2017. 03. 05.
Tovább

OTH: ellenőrizni kell a kanyarófertőzésnek kitett egészségügyi dolgozók oltási dokumentációját

Ellenőrizni kell a Romániával határos megyékben az egészségügyi dolgozók a kanyarófertőzés ellen is védettséget biztosító oltásának dokumentációját, azokat pedig, akik nem kaptak második oltást, be kell oltani - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) szombaton az MTI-vel azt követően, hogy a makói kórház több dolgozójánál észlelt kanyaró megbetegedés miatt el kellett rendelni az intézmény teljes zárlatát.

Megjelenés: 2017. 03. 05.
Tovább

Tüdőinfekciót indukálhat a kalcium

A svájci University of Basel kutatói felfedezték, hogy a kalcium felelős az akut infekció krónikussá válását előidéző folyamatok kiváltásáért.

Megjelenés: 2017. 02. 27.
Tovább

Már tizenhatan haltak meg Romániában a kanyarójárvány miatt

Már 16 halálos áldozata van Romániában annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed - közölte vasárnap a Digi24 hírtelevízió.

Megjelenés: 2017. 02. 26.
Tovább

Csökken az influenzás betegek száma, de hárman belehaltak a szövődményekbe

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány, január 30. és február 5. között az előző héthez képest 10 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak az országban - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentésében.

Megjelenés: 2017. 02. 11.
Tovább

A gyakran felírt antibiotikum nem biztos, hogy a leghatékonyabb a C. difficile fertőzés ellen

Az elmúlt húsz évben meredeken emelkedett a C. difficile által okozott fertőzések száma és súlyossága, amely ma már Amerikában a leggyakoribb kórházi fertőzés. Egy új kutatás azonban azt tárta fel, hogy a leggyakrabban felírt antibiotikum nem a legjobb kezelés a súlyos fertőzések esetében.

Megjelenés: 2017. 02. 08.
Tovább

A kétadagos HPV-vakcinát ajánlja az Amerikai Rákellenes Társaság

Az Amerikai Rákellenes Társaság ajánlást tett közzé a kétadagos HPV-vakcináció előnyben részesítésére a 9-14 éves korosztályban beadott oltások esetén.

Megjelenés: 2017. 02. 07.
Tovább

Szupervakcina védhet az összes Pneumococcus-törzzsel szemben

Az összes ismert Pneumococcus-törzs ellen hatékony vakcina kifejlesztésén dolgoznak ausztráliai kutatók, hogy megfékezzék a legtöbb halálos áldozatot szedő bakteriális fertőzést.

Megjelenés: 2017. 02. 01.
Tovább

Megkezdődött az első, prosztatarák elleni vakcina fázis 1 klinikai vizsgálata

A Panacea Pharmaceuticals bevonta az első beteget a nyílt, párhuzamos elrendezésű, multicentrikus, fázis 1 klinikai vizsgálatba, amelynek célja a perzisztens prosztatarák elleni kezelés biztonságosságának és immunogenitásának értékelése.

Megjelenés: 2017. 01. 25.
Tovább

Új irányelvet adott ki a WHO a gyógyszerrezisztens tuberkulózis kezeléséről

Az új nemzetközi irányelvek célja az, hogy felére csökkentse a gyógyszerrezisztens (MDR) tbc kezelésének időtartamát és költségeit. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a jelenleg csaknem két évig tartó kezelés időtartama lecsökkenthető kilenc hónapra.

Megjelenés: 2016. 12. 27.
Tovább

Nem emelkedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma

Magyarországon a legfrissebb eredmények szerint az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t.

Megjelenés: 2016. 12. 01.
Tovább

Halálos áldozata is van a szibériai anthraxjárványnak

Az észak-szibériai Jamalo-Nyenyec Autonóm Területen 90 ember, köztük 41 gyermek került kórházba, de többségüknél nem mutatták ki a halált okozó fertőzést – jelentette a TASZSZ.

Megjelenés: 2016. 08. 02.
Tovább

Hármas kombinációval az antibiotikum rezisztencia ellen

Évente mintegy 700 000 ember hal bele gyógyszerrezisztens baktériumfertőzésekbe. Az UCLA kutató által végzett vizsgálat jelentős előrelépés lehet ezeknek a fertőzéseknek a leküzdésében.

Megjelenés: 2016. 07. 28.
Tovább

Régi gyógyszer új indikációban a cytomegalovírus ellen

A Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a régen amőbiázis kezelésére és emetikumként alkalmazott gyógyszer megállítja a cytomegalovírus replikációját. A CMV a herpeszvírus egy fajtája, amely immunhiányos betegekben súlyos betegségeket okozhat.

Megjelenés: 2016. 06. 29.
Tovább

Tovább terjed a zika-vírus, formálódik a WHO akcióterve

Oroszországban is megjelent a Zika-vírus, a beteg nyaralni volt a Dominikai Köztársaságban, hazatérése után lázra és bőrkiütésekre panaszkodott. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, további megbetegedést azonban nem mutattak ki a tesztek. Kínában három Zika-vírusfertőzést diagnosztizáltak.

Megjelenés: 2016. 02. 19.
Tovább