Hírek, cikkek

Nemzetközi iránymutatások arról, hogyan kell a gyógyszerészeknek kezelniük a legújabb koronavírus-kitörést

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség által közzétett dokumentum célja, hogy segítse a gyógyszerészeket és a gyógyszertári dolgozókat a betegség terjedésének megelőzésében és hozzájáruljon annak hatékony kezeléséhez az egészségügyi rendszerben.

Megjelenés: 2020. 03. 03.
Tovább

Csaknem megháromszorozódott a fertőzések száma a hét végén Németországban

Csaknem megháromszorozódott, 53-ról 157-re emelkedett péntektől hétfőig az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban, és a járvány elérte a fővárost, Berlint.

Megjelenés: 2020. 03. 02.
Tovább

Koronavírus - Olaszországból érkezett fertőzöttet azonosítottak Moszkvában

COVID-19 típusú koronavírus-fertőzést állapítottak meg Moszkvában egy Olaszországból hazaérkezett orosz állampolgárnál - közölte hétfőn a védekezésért felelős orosz operatív törzs.

Megjelenés: 2020. 03. 02.
Tovább

Koronavírus: amíg nincsenek tünetek, nincs értelme elvégezni a tesztet

Amíg a beteg nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, nincs értelme elvégezni a tesztet - mondta az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.

Megjelenés: 2020. 03. 02.
Tovább

Egy hónapja nem látott szintre mérséklődött a napi új fertőzöttek száma Kínában

Egy hónapja nem látott szintre mérséklődött az új típusú koronavírus napi új fertőzöttjeinek száma Kínában a hétfőn jelentett hivatalos adatok alapján.

Megjelenés: 2020. 03. 02.
Tovább

Koronavírus - A fertőzöttek számának további emelkedését várja az olasz egészségügyi tárca

Az olasz egészségügy a koronavírus-fertőzés további terjedésével számol Pierpaolo Sileri egészségügyi miniszter-helyettes vasárnapi bejelentése szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 01.
Tovább

Már nem csak a budapesti Szent László kórház fogadja a gyanús eseteket

Már nem csak a budapesti Szent László kórház fogadja a gyanús eseteket, hanem szinte minden ellátó. Ha viszont az elkülönített beteg mintája koronavírusra pozitív lesz, akkor mentővel azonnal a Szent László kórházba kell szállítani.

Megjelenés: 2020. 02. 29.
Tovább

Koronavírus - Az észak-olaszországi vesztegzár térségében megbetegedtek az orvosok is

Összeomlás szélén állnak  a koronavírus-betegekkel teli kórházak az észak-olaszországi  Lombardia vesztegzár-területén Attilio Fontana tartományi elnök szerint.

Megjelenés: 2020. 02. 28.
Tovább

WHO-főigazgató: "döntő ponthoz" érkezett a járvány terjedése

"Döntő ponthoz" érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség a világ országai részéről - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Koronavírus - Újabb fertőzések Németországban, válságstábot alakított a kormány

Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, és a járvány terjedése miatt csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Koronavírus - Romániában is megjelent a fertőzés

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést - közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Koronavírus - Németországban 24 óra alatt 7 új fertőzést regisztráltak

Felgyorsult a koronavírus terjedése Németországban, a hivatalos adatok szerda esti összesítése alapján 24 óra alatt 7 új fertőzést regisztráltak, és három újabb tartományt ért el a járvány.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Koronavírus - A fertőzés gyanúját is be kell jelenteniük a kórházaknak

Az Országos Tisztifőorvos aktualizált eljárásrendben kiadta, hogy mit kell tenniük a kórházaknak, ha egy betegnél felmerül a koronavírus gyanúja.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Már létező gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai

Már létező, kipróbált gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai egy európai kutatócsoport szerint.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Koronavírus - Az első horvát fertőzött fivére is beteg

Megfertőződött koronavírussal annak a fiatal horvát férfinak a testvére is, akinek szervezetében elsőként azonosították a vírust az országban, és aki hétfő óta karanténban van egy zágrábi kórház fertőzőosztályán - közölte szerdán a helyi média.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - tovább terjed a járvány Európában

Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést kedden Németországban két olyan tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - Nagy-Britanniában kiterjesztik a szűrést

Nagy-Britanniában jelentősen kiterjesztik a lakosság szűrését annak pontosabb megállapítására, hogy mennyire terjed az országban az új típusú koronavírus okozta megbetegedés.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - Terjedésnek indult a vírus Németország legnépesebb tartományában

Terjedésnek indult az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - Részletes tájékoztatást kaptak a háziorvosok a járvány megelőzéséről

Minden szükséges tájékoztatást megkaptak a háziorvosok és házi gyermekorvosok a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 02. 25.
Tovább

Koronavírus - Horvátországban is megjelent a vírus

Horvátországban megjelent az új típusú koronavírus - közölte a kormány.

Megjelenés: 2020. 02. 25.
Tovább

Koronavírus - Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma - közölte a tartomány kormányzója Attilio Fontana egy hétfői rádió-interjúban.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Kutatók a koronavírus fontos tulajdonságát fedezték fel

Új koronavírus-fertőzött betegek orr- és garatváladékának mintáit vizsgálva kínai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 vírus inkább az influenzához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint az azonos családba tartozó SARS-vírus, ezért jóval könnyebben terjed a korábban feltételezettnél.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Újabb országokban jelent meg a koronavírus

Több országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent a kínai Vuhanból indult koronavírus, közben pedig az illetékes francia miniszter bejelentette: az olaszországi fertőzések miatt nem látja szükségesnek a francia-olasz határ lezárását.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Először találtak új antibiotikumot mesterséges intelligencia segítségével

Először találtak egy új típusú antibiotikumot mesterséges intelligencia (MI) segítségével amerikai tudósok. Szakértők jelentős áttörésnek tartják a felfedezést a gyógyszerrezisztencia elleni küzdelemben - számolt be róla a BBC News.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Koronavírus - Tovább nőtt a betegek száma az észak-olaszországi Lombardiában

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma - közölte vasárnap a tartomány jóléti felelőse Giulio Gallera a SkyTg24 hírcsatornán.

Megjelenés: 2020. 02. 23.
Tovább

Koronavírus - Ismét csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában

Ismét csökkent a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában egy nappal a pénteken jelentett emelkedés után.

Megjelenés: 2020. 02. 22.
Tovább

Koronavírus - Jelentősen csökkent a napi új megbetegedések száma Kínában

Jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Mérsékelten nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2020. február 10-16. között 37 200 fő, az előző hetinél 6,7%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Koronavírus - Tovább csökkent az új esetek száma Kínában

Második napja csökken az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, miközben kedd éjfélig több mint kétezren estek a vírus okozta tüdőgyulladás áldozatává.

Megjelenés: 2020. 02. 19.
Tovább

Koronavírus - Általánosan lecsengőben van a járvány Kínában

Általánosan lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában a napi adatok alapján, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Koronavírus - Az időseket és a betegeket sújtja leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Szakértők a járványos agyhártyagyulladás veszélyére figyelmeztetnek

2019-ben ismét több hazai halálos eset irányította rá a figyelmet a járványos agyhártyagyulladás elleni védekezés fontosságára. A ritka, de rendkívül súlyos lefolyású fertőző betegség akár 24 órán belül halált is okozhat, és a túlélőknél maradandó egészségkárosodással járhat.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Több mint 80 klinikai vizsgálatot kezdtek Kínában a koronavírus gyógymódjának megtalálására

HIV-vírus elleni gyógyszereket, maláriaellenes szert, őssejtkezelést és a hagyományos kínai gyógyászat szereit is tesztelik kínai kutatók több mint 80 klinikai próbában az új koronavírus gyógymódjának megállapítására - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Koronavírus - Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a járványt Hupejben

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2020. 02. 17.
Tovább

Rendkívüli nehézségeket jelent a vuhani kórházaknak és dolgozóiknak a járvány

A súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak.

Megjelenés: 2020. 02. 13.
Tovább

Koronavírus - Újabb brit beteg, a karanténban tartottak vírusmentesek

Újabb brit állampolgár szervezetében azonosították szerdán az új típusú koronavírust, így a nagy-britanniai megbetegedések száma kilencre emelkedett.

Megjelenés: 2020. 02. 13.
Tovább

A baktériumokat új módon megölő antibiotikumot fedeztek fel

A baktériumokat új módon megölő antibiotikum-csoportot fedeztek fel, amely ígéretes megoldást nyújthat az antimikrobiális rezisztencia elleni harcban.

Megjelenés: 2020. 02. 13.
Tovább

Lassan, de tovább terjed az influenza az országban

Február 3. és 9. között 34 900 ember, az előző hetinél 16,3 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Koronavírus: csökken az új fertőzöttek száma Kínában

Folyamatosan csökken az újonnan diagnosztizált, koronavírussal fertőzött betegek száma Kínában - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közzétett adataiból.

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Kutatók szerint a gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új vírus ellen

A gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új koronavírus ellen - vélik a szakértők. A tudósok arra a jelenségre keresik a magyarázatot, miként lehet, hogy a gyerekek könnyebben "megússzák" a betegség súlyosabb következményeit és kevesebb tünettel kell megküzdeniük.

Megjelenés: 2020. 02. 11.
Tovább

Koronavírus - Rendkívüli ülést tartanak az uniós egészségügyi miniszterek csütörtökön

A Kínában nemrégiben megjelent új vírus aggasztó terjedése miatt az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben, amely "segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását" - közölte Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn.

Megjelenés: 2020. 02. 10.
Tovább

Koronavírus - Súlyos közegészségügyi fenyegetésnek minősítette a járványt a brit egészségügyi miniszter

Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette az új koronavírus okozta járványt hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2020. 02. 10.
Tovább

Koronavírus - Cselekvési tervet dolgozott ki tizenkét fővárosi önkormányzat

A koronavírus-fertőzés elleni fellépés segítésére dolgozott ki cselekvési tervet tizenkét fővárosi önkormányzat.

Megjelenés: 2020. 02. 09.
Tovább

Koronavírus - Ismét emelkedett a halálozások száma, de pozitív fordulatok történtek a betegség kezelésében

Szerda éjfélig egy nap alatt 73 ember veszítette életét az új koronavírus okozta megbetegedés következtében, miközben három különböző készítménnyel értek el reménykeltő eredményeket a vírus elleni küzdelemben.

Megjelenés: 2020. 02. 06.
Tovább

Koronavírus - Enyhén mérséklődött a betegség halálozási aránya a legsúlyosabban érintett Hupej tartományban

Enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - számolt be szerdán a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Megjelenés: 2020. 02. 05.
Tovább

Koronavírus - Hongkongban is halálos áldozatot szedett a járvány

Belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban - írta kedden internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Megjelenés: 2020. 02. 04.
Tovább

Továbbra is a közép-kínai Hupej tartományt sújtja leginkább a járvány

A leginkább továbbra is a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét - derül ki a kínai Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adataiból.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

MTA: A koronavírusról és a kialakult járványügyi helyzetről tárgyilagosan

Ahogy arról az elmúlt napok híradásaiból mindenki tájékozódhatott, a világban jelenleg egy új koronavírus (2019-nCoV) okoz járványt. Nagyon sok hivatalos és félhivatalos, hiteles és légből kapott hír jelent meg, így a lehetőségekhez képest szeretnénk szakmai, tárgyilagos tájékoztatást adni a kialakult helyzetről.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

Koronavírus - Egészségügyi vészhelyzetet rendelt el az olasz kormány

A következő hat hónapra a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget léptette életbe az olasz kormány pénteken azt követően, hogy két, Rómában tartózkodó kínai turista koronavírus-fertőzöttnek bizonyult.

Megjelenés: 2020. 01. 31.
Tovább

Koronavírus: Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban

Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban. A chicagói esetet Robert Redfield, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója jelentette be csütörtökön.  

Megjelenés: 2020. 01. 30.
Tovább