Hírek, cikkek

Amerikai orvosok: a Covid-19 nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket támadja meg

Az új típusú koronavírus kiváltotta, Covid-19 nevű betegség nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket károsítja, hanem az egész emberi szervezetet - erről közölt riportösszeállítást szerdán a CNN hírtelevízió. A The Washington Post című napilap a napokban szintén erről készített összeállítást.

Megjelenés: 2020. 05. 13.
Tovább

Koronavírus - Közegészségügyi vezető: nem erősödik a járvány Németországban

Nem jelenti a koronavírus-járvány németországi erősödését a kórokozó mozgását jelző úgynevezett reprodukciós ráta (R) emelkedése - hangsúlyozta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese rendkívüli tájékoztatóján kedden, Berlinben.

Megjelenés: 2020. 05. 12.
Tovább

Hogyan lehetséges szennyvízből meghatározni a koronavírus-járvány valódi mértékét

Világszerte több, mint egy tucat kutatócsoport kezdett az új koronavírus kapcsán szennyvíz analízisbe annak érdekében, hogy megbecsülje a közösségekben előforduló összes fertőzés számát.

Megjelenés: 2020. 05. 11.
Tovább

Klinikai vizsgálatok Európában és Magyarországon a Covid-19-járvány idején

Jelenleg 500 felett van a Covid-19 betegség gyógyszeres kezelését célzó klinikai vizsgálatok száma a világban. Sok olyan, más betegségekre használt gyógyszert vizsgálnak, amelyek hatékonyak lehetnek az új koronavírus ellen is.

Megjelenés: 2020. 05. 06.
Tovább

Az EMA elindította a remdesivir értékelését COVID-19-ben „rolling review” eljárás keretében

Az EMA humán gyógyszer bizottsága (CHMP) elkezdte a remdesivir értékelését COVID-19 által okozott megbetegedés kezelésére ún. „rolling review” eljárás keretében.

Megjelenés: 2020. 05. 04.
Tovább

A malária ellen teljes védelmet nyújtó mikrobát fedeztek fel

Olyan mikrobát fedeztek fel kenyai és brit tudósok, amely tökéletesen megvédi a szúnyogokat a maláriától - olvasható a BBC hírportálján.

Megjelenés: 2020. 05. 04.
Tovább

Koronavírus - Levegőfertőtlenítő berendezéseket helyeztek el a szegedi klinikákon

Az országban elsők között helyeztek el levegőfertőtlenítő készülékeket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) betegellátó egységeiben, legnagyobb számban - az egészségügyi dolgozók egészségének védelme érdekében - a Járványügyi Ellátó Központban - közölte a felsőoktatási intézmény honlapján.

Megjelenés: 2020. 04. 30.
Tovább

Koronavírus - Lassult a járvány terjedése Romániában, Szlovákiában későbbre tolódhat a kór terjedésének csúcspontja

Lassult az új típusú koronavírus-járvány terjedése Romániában: szombaton az utóbbi hét átlagánál 35 százalékkal kevesebb új fertőzést vettek nyilvántartásba.

Megjelenés: 2020. 04. 25.
Tovább

Házi gyermekorvosok: nem gyengíti az immunrendszert a bakteriális agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Nem gyengíti az immunrendszert a bakteriális agyhártyagyulladás elleni védőoltás, így a koronavírus okozta helyzetben is fontos beadatni - hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke pénteken, a fertőző agyhártyagyulladás világnapján.

Megjelenés: 2020. 04. 24.
Tovább

Koronavírus - Az amerikai Gilead cég vírusellenes szere az első kísérleteknél kudarcot vallott

Az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult Covid-19 betegség kezelésére szánt vírusellenes gyógyszer, a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott - jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében a Gilead Sciences kaliforniai cég.

Megjelenés: 2020. 04. 24.
Tovább

Dr. Jelenik Zsuzsa, infektológus: Kullancsencephalitis elleni védőoltás, avagy a páciensek nyelvén „kullancs elleni” oltás

A napsütéses enyhe időben a játszótereken rohangásznak a gyerekek, a parkok, az erdők tele vannak kirándulókkal, kerékpározókkal, kutyasétáltatókkal.  Nem fogy a madáretetőben az eleség, mert bőven van rovar a fákon. A kártevők és a kullancsok is túlélik ezt a telet, ami a kutyákat tucatszámra ellepő vérszívók is jeleznek. Ebben a témában számtalan kérdést kaphatnak pácienseiktől a háziorvos kollégák. Ezek megválaszolásához nyújt segítséget ez a kérdés-válasz gyűjtemény.

Megjelenés: 2020. 04. 24.
Tovább

Koronavírus - Az egyik francia gócban a lakosság alig 26 százaléka esett át a fertőzésen

A koronavírus-járvány egyik franciaországi gócában, a Párizstól északra található Crépy-en-Valois település gimnáziumának tanulóin, tanárain és hozzátartozóin végzett járványügyi kutatás szerint a helyiek 26 százaléka fertőződött meg és van az immunrendszerében jelenleg antitest, és a tünetmentes vírushordozók aránya jóval kisebb, mint ahogy azt korábban feltételezték.

Megjelenés: 2020. 04. 23.
Tovább

Koronavírus elleni vakcinát fejleszt közösen a Sanofi és a GSK

Koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséről kötött megállapodást a Sanofi és a GSK, a gyógyszercégek tervei szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcina 2020 második felében lép majd a klinikai vizsgálatok fázisába - közölték a cégek az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 04. 17.
Tovább

Koronavírus - WHO: nincs bizonyíték arra, hogy a BCG-oltás védettséget adna a járvánnyal szemben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a tuberkulózis ellen gyermekkorban beadott védőoltás (BCG) megvédené az embereket a Covid-19 nevű vírussal szemben - olvasható kedden a szakosított ENSZ-szervezet honlapján.

Megjelenés: 2020. 04. 14.
Tovább

Koronavírus - Von der Leyen: az év végére elkészülhet a vírus elleni oltás

Remélhetőleg az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

Megjelenés: 2020. 04. 12.
Tovább

62 vakcinajelölt készül az új koronavírus ellen

A WHO 2020. április 4-én közzétett egy listát az új koronavírus ellen készülő vakcinákról. A listában összesen 62 vakcinajelölt szerepel, melyek különféle működési elveken alapulnak, és a fejlesztés, valamint a klinikai vizsgálatok más és más stádiumában vannak.

Megjelenés: 2020. 04. 09.
Tovább

Az EMA tájékoztatása a fejlesztés alatt álló COVID-19 elleni vakcinákról és a betegség kezelésére szolgáló gyógyszerekről

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elsődleges célja a COVID-19 ellen hatékony és biztonságos vakcinák és gyógyszerek kifejlesztésének és gyorsított engedélyezésének támogatása, ezzel segítve elő minél több élet megmentését a mostani világjárványban.

Megjelenés: 2020. 04. 02.
Tovább

Kullancsencephalitis Szerbiában – esetsorozat

Becslések szerint a kullancsencephalitises betegek száma az elmúlt 30 év alatt négyszeresére nőtt. Egy közelmúltban megjelent tanulmányban a szomszédos Szerbiában három hónap leforgása alatt felbukkant kullancsencephalitises esetekről számoltak be.

Megjelenés: 2020. 04. 01.
Tovább

A spanyolnátha idején a korai és általános izoláció leszorította a halálozási arányt kutatók szerint

A múlt század elején kitört spanyolnátha-járvány adatait elemző kutatók szerint azokban a városokban, ahol már korán és általános izolációt rendeltek el, valamint megelőző intézkedéseket hoztak, a betegség halálozási aránya 30-50 százalékkal alacsonyabb volt a többi városhoz képest.

Megjelenés: 2020. 03. 31.
Tovább

Koronavírus - Németországban 60 ezer, Hollandiában 10 ezer fertőzött van

Németországban átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2020. 03. 30.
Tovább

Koronavírus - Emmi: az új kézikönyv hatékony segítséget nyújt a kórházaknak

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter irányításával elkészült a kórházak számára az új koronavírus okozta fertőzések diagnózisának és terápiájának kézikönyve, ami több ország jó gyakorlatait veszi alapul a magyarországi viszonyokra adaptálva - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 28.
Tovább

Tovább csökkent influenzások száma

Az új koronavírus-járvánnyal összefüggő, március 16-tól életbe lépett intézkedések hatására az elmúlt időszakban még tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel rendelkező betegek orvoshoz fordulási gyakorisága, ezért a héten rögzített adatok vélhetően nem mutatják reálisan az influenza járványügyi helyzetét - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön közzétett jelentésében.

Megjelenés: 2020. 03. 26.
Tovább

Természetes eredetű az új vírus, nem laboratóriumi manipulációból származik

A Covid-19-járványt okozó új koronavírus természetes evolúció eredménye egy friss tanulmány szerint, amelynek szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

MTA: Magyarország átvenné a kezdeményezést a jövő járványaival szemben

Egy kutatókból álló szakértői csoport olyan protokollt (DAMA, Document-Assess-Monitor-Act) dolgozott ki, amellyel azonosíthatók a potenciális új kórokozók, és lehetővé válik a proaktív fellépés a járványok kialakulása ellen - közölte az Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Von der Leyen: a szakértőkön kívül mindenki alábecsülte az új koronavírus veszélyességét

A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja - mondta az Európai Bizottság elnöke egy szerdai német interjúban.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Az EMMI szakmai ajánlásokat tett közzé a koronavírussal szembeni védekezéssel kapcsolatban - frissítve (2020.03.18)!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szakmai anyagokat juttatott el kiadónkhoz a koronavírus-fertőzés hatékony megelőzésének eszközeivel és módjaival kapcsolatban, kérve ezek széles körű megjelentetését. Az ajánlások érintik többek között az egészségügyi szolgáltatókat, munkáltatókat és magas kockázatú csoportokat.

Megjelenés: 2020. 03. 13. | Frissítve: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Ötvennyolcra nőtt a fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 58-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma - közölték szerdán a koronavirus.gov.hu honlapon.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Országos tisztifőorvos: sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először - jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Állatkísérletbe kezdtek vakcina-prototípusokkal Oroszországban

Állatkísérletbe kezdtek orosz tudósok több vakcina-prototípussal - jelentette be Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Vesztyi Novoszibirszk televíziónak.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Brit kormányfőtanácsos: az önkéntes elkülönítés a leghatékonyabb fellépés

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint az új típusú koronavírus okozta járvány terjedését úgy lehet a leghatékonyabban fékezni, ha a betegek saját magukat különítik el környezetüktől.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Már 19 vírusfertőzött van Magyarországon

Újabb három embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Magyarországon - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra pénteken feltett közleményben.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

November közepére vezethető vissza a legkorábbi fertőzéses eset Kínában

November közepére vezethető vissza az első olyan eset Kínában, melyben egy páciens megbetegedését igazolhatóan az új típusú koronavírus okozta - írta internetes oldalán egy pénteken megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Védőfelszerelés nélkül gondoztak koronavírusos beteget a János Kórházban

A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

A francia kormány több tíz milliárd eurót fordít a járvány elleni intézkedésekre

Több tíz milliárd eurót fordít a francia kormány az Emmanuel Macron francia államfő által a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére és gazdasági hatásainak tompítására bejelentett intézkedések finanszírozására

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

A brit kormány életbe léptette a járványkészültség késleltetési szakaszát

A brit kormány életbe léptette csütörtökön az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedési terv következő szakaszát, amelynek hivatalosan meghatározott célja, hogy a járvány minél később és minél alacsonyabb szinten érje el csúcspontját.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Ismét csaknem kétszázzal emelkedett és átlépte az ezret a halottak száma Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában ismét majdnem kétszázzal, 1016-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 15 113-ra nőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Tovább nőtt az új koronavírusos fertőzöttek száma Szlovéniában

Tovább emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma Szlovéniában, egy nap alatt 57-ről 96-ra - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Franciaországban kétezer fölött a fertőzöttek száma

A koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulása miatt a francia kormány felkészült az olaszországi forgatókönyvnek megfelelő intézkedések bevezetésére, miután az ország tíz gócpontjában kétezer fölé nőtt a fertőzöttek száma és az elmúlt 24 órában újabb 15 ember halálával 48-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Újabb három embernél diagnosztizálták a fertőzést

Újabb három embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ezzel 16-ra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu honlapon csütörtök délelőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Az OGYÉI ajánlásokat tett közzé a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ajánlásokat tett közzé gyógyszertárak és gyógyszerismertetőket, klinikai vizsgálati monitorokat foglalkoztatók számára a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatban.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Koronavírus - Egyes felületeken akár két-három napig is megél a kórokozó

Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél - állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Koronavírus - Meghalt az első beteg Lengyelországban, a cseh kormány szükségállapotot hirdetett ki

Meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Lengyelországban, egy 57 éves nő a Nagy-lengyelországi vajdaság székhelyén, Poznanban - jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén a poznani főpolgármester-helyettes.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Koronavírus - Meghalt az első beteg Ausztriában

Már Ausztriában is van halálos áldozata az új típusú koronavírusnak, egy 69 éves férfi halt bele a fertőzésbe - jelentette csütörtökön az osztrák sajtó.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma

Országosan csökkent az elmúlt két hétben az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma, de voltak olyan megyék, ahol az orvosnál megjelentek száma még növekedett - közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Merkel: időt kell nyerni, mert az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Járványvédelmi lépéseket vezet be Budapest

A tömegközlekedést és a fővárosi intézményeket is érintő járványvédelmi lépéseket vezetett be és készített elő Budapest - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Meghaladta az ezret az Egyesült Államokban a diagnosztizált betegek száma

Meghaladta az ezret az azonosított fertőzöttek száma az Egyesült Államokban - közölte a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem, amely az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) mellett rendszeresen közli az új típusú koronavírus-járványra (Covid-19) vonatkozó adatokat és fejleményeket.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Amerikai tisztifőorvos: az Egyesült Államokban a járvány még nem érte el a csúcspontját

Az Egyesült Államokban még nem érte el a csúcspontját az új koronavírus okozta járvány - jelentette ki Jerome Adams altengernagy, tisztifőorvos kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban az eddigi legnagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában az eddigi legnagyobb mértékben, 372-vel nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, de egyelőre nem várhatók olyan drasztikus intézkedések, mint Olaszországban vagy Kínában.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Vírusvariánsok – ugyanaz terjed Magyarországon, mint Olaszországban?

Olaszországban a többi között azért lehet súlyosabb a járvány, mint Németországban, mert nem ugyanaz a vírus terjed.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább