Hírek, cikkek

Kutatók a koronavírus fontos tulajdonságát fedezték fel

Új koronavírus-fertőzött betegek orr- és garatváladékának mintáit vizsgálva kínai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 vírus inkább az influenzához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint az azonos családba tartozó SARS-vírus, ezért jóval könnyebben terjed a korábban feltételezettnél.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Újabb országokban jelent meg a koronavírus

Több országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent a kínai Vuhanból indult koronavírus, közben pedig az illetékes francia miniszter bejelentette: az olaszországi fertőzések miatt nem látja szükségesnek a francia-olasz határ lezárását.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Először találtak új antibiotikumot mesterséges intelligencia segítségével

Először találtak egy új típusú antibiotikumot mesterséges intelligencia (MI) segítségével amerikai tudósok. Szakértők jelentős áttörésnek tartják a felfedezést a gyógyszerrezisztencia elleni küzdelemben - számolt be róla a BBC News.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Koronavírus - Tovább nőtt a betegek száma az észak-olaszországi Lombardiában

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma - közölte vasárnap a tartomány jóléti felelőse Giulio Gallera a SkyTg24 hírcsatornán.

Megjelenés: 2020. 02. 23.
Tovább

Koronavírus - Ismét csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában

Ismét csökkent a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában egy nappal a pénteken jelentett emelkedés után.

Megjelenés: 2020. 02. 22.
Tovább

Koronavírus - Jelentősen csökkent a napi új megbetegedések száma Kínában

Jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Mérsékelten nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2020. február 10-16. között 37 200 fő, az előző hetinél 6,7%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Koronavírus - Tovább csökkent az új esetek száma Kínában

Második napja csökken az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, miközben kedd éjfélig több mint kétezren estek a vírus okozta tüdőgyulladás áldozatává.

Megjelenés: 2020. 02. 19.
Tovább

Koronavírus - Általánosan lecsengőben van a járvány Kínában

Általánosan lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában a napi adatok alapján, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Koronavírus - Az időseket és a betegeket sújtja leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Szakértők a járványos agyhártyagyulladás veszélyére figyelmeztetnek

2019-ben ismét több hazai halálos eset irányította rá a figyelmet a járványos agyhártyagyulladás elleni védekezés fontosságára. A ritka, de rendkívül súlyos lefolyású fertőző betegség akár 24 órán belül halált is okozhat, és a túlélőknél maradandó egészségkárosodással járhat.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Több mint 80 klinikai vizsgálatot kezdtek Kínában a koronavírus gyógymódjának megtalálására

HIV-vírus elleni gyógyszereket, maláriaellenes szert, őssejtkezelést és a hagyományos kínai gyógyászat szereit is tesztelik kínai kutatók több mint 80 klinikai próbában az új koronavírus gyógymódjának megállapítására - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Koronavírus - Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a járványt Hupejben

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2020. 02. 17.
Tovább

Rendkívüli nehézségeket jelent a vuhani kórházaknak és dolgozóiknak a járvány

A súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak.

Megjelenés: 2020. 02. 13.
Tovább

Koronavírus - Újabb brit beteg, a karanténban tartottak vírusmentesek

Újabb brit állampolgár szervezetében azonosították szerdán az új típusú koronavírust, így a nagy-britanniai megbetegedések száma kilencre emelkedett.

Megjelenés: 2020. 02. 13.
Tovább

A baktériumokat új módon megölő antibiotikumot fedeztek fel

A baktériumokat új módon megölő antibiotikum-csoportot fedeztek fel, amely ígéretes megoldást nyújthat az antimikrobiális rezisztencia elleni harcban.

Megjelenés: 2020. 02. 13.
Tovább

Lassan, de tovább terjed az influenza az országban

Február 3. és 9. között 34 900 ember, az előző hetinél 16,3 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Koronavírus: csökken az új fertőzöttek száma Kínában

Folyamatosan csökken az újonnan diagnosztizált, koronavírussal fertőzött betegek száma Kínában - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közzétett adataiból.

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Kutatók szerint a gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új vírus ellen

A gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új koronavírus ellen - vélik a szakértők. A tudósok arra a jelenségre keresik a magyarázatot, miként lehet, hogy a gyerekek könnyebben "megússzák" a betegség súlyosabb következményeit és kevesebb tünettel kell megküzdeniük.

Megjelenés: 2020. 02. 11.
Tovább

Koronavírus - Rendkívüli ülést tartanak az uniós egészségügyi miniszterek csütörtökön

A Kínában nemrégiben megjelent új vírus aggasztó terjedése miatt az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben, amely "segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását" - közölte Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn.

Megjelenés: 2020. 02. 10.
Tovább

Koronavírus - Súlyos közegészségügyi fenyegetésnek minősítette a járványt a brit egészségügyi miniszter

Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette az új koronavírus okozta járványt hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2020. 02. 10.
Tovább

Koronavírus - Cselekvési tervet dolgozott ki tizenkét fővárosi önkormányzat

A koronavírus-fertőzés elleni fellépés segítésére dolgozott ki cselekvési tervet tizenkét fővárosi önkormányzat.

Megjelenés: 2020. 02. 09.
Tovább

Koronavírus - Ismét emelkedett a halálozások száma, de pozitív fordulatok történtek a betegség kezelésében

Szerda éjfélig egy nap alatt 73 ember veszítette életét az új koronavírus okozta megbetegedés következtében, miközben három különböző készítménnyel értek el reménykeltő eredményeket a vírus elleni küzdelemben.

Megjelenés: 2020. 02. 06.
Tovább

Koronavírus - Enyhén mérséklődött a betegség halálozási aránya a legsúlyosabban érintett Hupej tartományban

Enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - számolt be szerdán a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Megjelenés: 2020. 02. 05.
Tovább

Koronavírus - Hongkongban is halálos áldozatot szedett a járvány

Belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban - írta kedden internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Megjelenés: 2020. 02. 04.
Tovább

Továbbra is a közép-kínai Hupej tartományt sújtja leginkább a járvány

A leginkább továbbra is a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét - derül ki a kínai Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adataiból.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

MTA: A koronavírusról és a kialakult járványügyi helyzetről tárgyilagosan

Ahogy arról az elmúlt napok híradásaiból mindenki tájékozódhatott, a világban jelenleg egy új koronavírus (2019-nCoV) okoz járványt. Nagyon sok hivatalos és félhivatalos, hiteles és légből kapott hír jelent meg, így a lehetőségekhez képest szeretnénk szakmai, tárgyilagos tájékoztatást adni a kialakult helyzetről.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

Koronavírus - Egészségügyi vészhelyzetet rendelt el az olasz kormány

A következő hat hónapra a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget léptette életbe az olasz kormány pénteken azt követően, hogy két, Rómában tartózkodó kínai turista koronavírus-fertőzöttnek bizonyult.

Megjelenés: 2020. 01. 31.
Tovább

Koronavírus: Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban

Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban. A chicagói esetet Robert Redfield, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója jelentette be csütörtökön.  

Megjelenés: 2020. 01. 30.
Tovább

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült előállítaniuk az új koronavírust

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust Kínán kívül - írja a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 01. 29.
Tovább

Koronavírus: helyben fertőződhetett meg a Németországban ápolt beteg

Nem Kínában, hanem helyben, Bajorország tartományban okozhatta a megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél - jelentették kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján.

Megjelenés: 2020. 01. 28.
Tovább

Volt tisztifőorvos: frissíteni kell az ország pandémiás tervét

A volt országos tisztifőorvos azt kezdeményezi, hogy frissítsék Magyarország pandémiás tervét, amely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amiket egy járvány kitörése esetén kell alkalmazni.

Megjelenés: 2020. 01. 28.
Tovább

Továbbterjedt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínában, az Egyesült Államokban diagnosztizálták az első megbetegedést

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte - közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.

Megjelenés: 2020. 01. 22.
Tovább

Újabb városokban bukkant fel az új tüdőgyulladás-vírus Kínában

Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant az új, tüdőgyulladást okozó vírus, miközben a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a hétvégén - derül ki a helyi egészségügyi bizottságok hétfői jelentéseiből.

Megjelenés: 2020. 01. 20.
Tovább

Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus

Legalább három esetben feltételezhető, hogy az újonnan azonosított, tüdőgyulladást okozó koronavírus fertőzött meg embereket a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanon kívül.

Megjelenés: 2020. 01. 19.
Tovább

Egy új koronavírus okozza a közép-kínai tüdőgyulladásos járványt

Újfajta koronavírus okozta a tüdőgyulladással járó járványt a közép-kínai Vuhanban - jelentette csütörtökön a CCTV kínai állami televízió.

Megjelenés: 2020. 01. 09.
Tovább

Az asztma súlyossága összefügg a légúti mikrobiom összetételével

A washingtoni egyetem új kutatása szerint a felső légutakban élő baktériumok fajtái összefüggésben vannak a gyermekkori asztma tüneteinek súlyosságával.

Megjelenés: 2019. 12. 23.
Tovább

A mikrobiom károsodása rontja az influenzavakcina hatékonyságát

A Stanford egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az orális antibiotikumok által a bélflórára gyakorolt negatív hatás hogyan befolyásolja az influenza elleni oltás által kiváltott immunválaszt.

Megjelenés: 2019. 12. 17.
Tovább

A Zika-láz terjedését modellezték szegedi matematikusok

Az elmúlt években komoly riadalmat okozó Zika-vírus járványos terjedését modellezték a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikusai, az erről szóló cikkük a napokban jelent meg rangos Scientific Reports folyóiratban.

Megjelenés: 2019. 12. 10.
Tovább

Az influenzaoltás nagymértékben csökkenti a hipertóniás betegek mortalitását

Az ESC kongresszuson prezentált kutatás eredménye szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adott influenza elleni oltás 18 százalékkal csökkentette a mortalitást.

Megjelenés: 2019. 12. 03.
Tovább

Újabb pestises beteget diagnosztizáltak Észak-Kínában

Újabb tüdőpestises beteget diagnosztizáltak a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen, ami immár a negyedik pestisfertőzéses eset a közelmúltban az ország ezen részén - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Megjelenés: 2019. 11. 28.
Tovább

Aggasztó mértékben növekedett a gyógyszereknek ellenálló HIV-megbetegedések száma

Aggasztó mértékben észlelték a HIV-vírus gyógyszereknek ellenálló fajtáját Afrikában, Ázsiában és Amerikában - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Megjelenés: 2019. 11. 25.
Tovább

2018-ban tovább emelkedett a kórházi fertőzések száma

Megjelent a kórházi fertőzésekről szóló 2018-as összefoglaló jelentés, a legfontosabb mutatókban romlott a helyzet 2018-ban a korábbi évekhez képest.

Megjelenés: 2019. 11. 12.
Tovább

Általános tanácsok orális antibiotikumok adásához veseelégtelenségben szenvedő betegek esetén

A megfelelő antibiotikum kiválasztása krónikus vesefunkciós zavarokban szenvedő betegek számára nem mindig egyszerű, heidelbergi orvosok ezért összefoglalták az antiinfektív terápia megtervezésének általános elveit.

Megjelenés: 2019. 11. 10.
Tovább

A spanyolnátha a járvány kitörése előtt akár két évvel korábban is létezhetett

A modern kor legpusztítóbb influenzája, a spanyolnátha már akár két évvel a járvány 1918-as kitörés előtt is létezhetett.

Megjelenés: 2019. 11. 06.
Tovább

Meglepő felfedezést tettek kutatók egy régi védőoltással kapcsolatban

Egy csaknem 100 éve forgalomban lévő védőoltásról meglepő tulajdonságot tárt fel egy új kutatás: nem csak az oltás hatásosságát igazolta, hanem azt is, hogy a vakcina még annál is több patogénnel szemben javítja az immunválasz hatékonyságát, mint azt korábban gondolták.

Megjelenés: 2019. 09. 24.
Tovább

Szívműködési zavarokat okozhatnak a fluorokinolon antibiotikumok

Igazolták az összefüggést a leggyakrabban felírt antibiotikumok és kétféle szívműködési rendellenesség kialakulása között.

Megjelenés: 2019. 09. 17.
Tovább

Nagyszabású tanulmány mutatta ki a HPV elleni oltás hatékonyságát

Brit és kanadai tudósok minden idők legátfogóbb tanulmányában mutatták ki, hogy a méhnyakrák szinte valamennyi típusát előidéző vírus ellen 10 éve megjelent oltóanyag nagyon hatékony az ilyen fertőzések megelőzésében.

Megjelenés: 2019. 09. 14.
Tovább

Egyes antidepresszánsok hatékonyak lehetnek több fertőző betegség ellen

Amerikai kutatók új felfedezést tettek több antidepresszáns hatóanyaggal kapcsolatban, ami áttörést hozhat az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.

Megjelenés: 2019. 09. 10.
Tovább

Fázis 2b vizsgálat értékeli egy új influenza-A vakcina hatásosságát

Az első betegek megkapták azt az új influenza-A elleni vakcinát, amelynek hatásosságát egy fázis 2b, randomizált, kettős vak, placebo kontrollos vizsgálat értékeli.

Megjelenés: 2019. 09. 03.
Tovább