Hírek, cikkek

Kullancsencephalitis Szerbiában – esetsorozat

Becslések szerint a kullancsencephalitises betegek száma az elmúlt 30 év alatt négyszeresére nőtt. Egy közelmúltban megjelent tanulmányban a szomszédos Szerbiában három hónap leforgása alatt felbukkant kullancsencephalitises esetekről számoltak be.

Megjelenés: 2020. 04. 01.
Tovább

A spanyolnátha idején a korai és általános izoláció leszorította a halálozási arányt kutatók szerint

A múlt század elején kitört spanyolnátha-járvány adatait elemző kutatók szerint azokban a városokban, ahol már korán és általános izolációt rendeltek el, valamint megelőző intézkedéseket hoztak, a betegség halálozási aránya 30-50 százalékkal alacsonyabb volt a többi városhoz képest.

Megjelenés: 2020. 03. 31.
Tovább

Koronavírus - Németországban 60 ezer, Hollandiában 10 ezer fertőzött van

Németországban átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2020. 03. 30.
Tovább

Koronavírus - Emmi: az új kézikönyv hatékony segítséget nyújt a kórházaknak

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter irányításával elkészült a kórházak számára az új koronavírus okozta fertőzések diagnózisának és terápiájának kézikönyve, ami több ország jó gyakorlatait veszi alapul a magyarországi viszonyokra adaptálva - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 28.
Tovább

Tovább csökkent influenzások száma

Az új koronavírus-járvánnyal összefüggő, március 16-tól életbe lépett intézkedések hatására az elmúlt időszakban még tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel rendelkező betegek orvoshoz fordulási gyakorisága, ezért a héten rögzített adatok vélhetően nem mutatják reálisan az influenza járványügyi helyzetét - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön közzétett jelentésében.

Megjelenés: 2020. 03. 26.
Tovább

Természetes eredetű az új vírus, nem laboratóriumi manipulációból származik

A Covid-19-járványt okozó új koronavírus természetes evolúció eredménye egy friss tanulmány szerint, amelynek szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

MTA: Magyarország átvenné a kezdeményezést a jövő járványaival szemben

Egy kutatókból álló szakértői csoport olyan protokollt (DAMA, Document-Assess-Monitor-Act) dolgozott ki, amellyel azonosíthatók a potenciális új kórokozók, és lehetővé válik a proaktív fellépés a járványok kialakulása ellen - közölte az Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Von der Leyen: a szakértőkön kívül mindenki alábecsülte az új koronavírus veszélyességét

A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja - mondta az Európai Bizottság elnöke egy szerdai német interjúban.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Az EMMI szakmai ajánlásokat tett közzé a koronavírussal szembeni védekezéssel kapcsolatban - frissítve (2020.03.18)!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szakmai anyagokat juttatott el kiadónkhoz a koronavírus-fertőzés hatékony megelőzésének eszközeivel és módjaival kapcsolatban, kérve ezek széles körű megjelentetését. Az ajánlások érintik többek között az egészségügyi szolgáltatókat, munkáltatókat és magas kockázatú csoportokat.

Megjelenés: 2020. 03. 13. | Frissítve: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Ötvennyolcra nőtt a fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 58-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma - közölték szerdán a koronavirus.gov.hu honlapon.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Országos tisztifőorvos: sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először - jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Állatkísérletbe kezdtek vakcina-prototípusokkal Oroszországban

Állatkísérletbe kezdtek orosz tudósok több vakcina-prototípussal - jelentette be Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Vesztyi Novoszibirszk televíziónak.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Brit kormányfőtanácsos: az önkéntes elkülönítés a leghatékonyabb fellépés

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint az új típusú koronavírus okozta járvány terjedését úgy lehet a leghatékonyabban fékezni, ha a betegek saját magukat különítik el környezetüktől.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Már 19 vírusfertőzött van Magyarországon

Újabb három embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Magyarországon - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra pénteken feltett közleményben.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

November közepére vezethető vissza a legkorábbi fertőzéses eset Kínában

November közepére vezethető vissza az első olyan eset Kínában, melyben egy páciens megbetegedését igazolhatóan az új típusú koronavírus okozta - írta internetes oldalán egy pénteken megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Védőfelszerelés nélkül gondoztak koronavírusos beteget a János Kórházban

A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

A francia kormány több tíz milliárd eurót fordít a járvány elleni intézkedésekre

Több tíz milliárd eurót fordít a francia kormány az Emmanuel Macron francia államfő által a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére és gazdasági hatásainak tompítására bejelentett intézkedések finanszírozására

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

A brit kormány életbe léptette a járványkészültség késleltetési szakaszát

A brit kormány életbe léptette csütörtökön az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedési terv következő szakaszát, amelynek hivatalosan meghatározott célja, hogy a járvány minél később és minél alacsonyabb szinten érje el csúcspontját.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Ismét csaknem kétszázzal emelkedett és átlépte az ezret a halottak száma Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában ismét majdnem kétszázzal, 1016-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 15 113-ra nőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Tovább nőtt az új koronavírusos fertőzöttek száma Szlovéniában

Tovább emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma Szlovéniában, egy nap alatt 57-ről 96-ra - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Franciaországban kétezer fölött a fertőzöttek száma

A koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulása miatt a francia kormány felkészült az olaszországi forgatókönyvnek megfelelő intézkedések bevezetésére, miután az ország tíz gócpontjában kétezer fölé nőtt a fertőzöttek száma és az elmúlt 24 órában újabb 15 ember halálával 48-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Újabb három embernél diagnosztizálták a fertőzést

Újabb három embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ezzel 16-ra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu honlapon csütörtök délelőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Az OGYÉI ajánlásokat tett közzé a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ajánlásokat tett közzé gyógyszertárak és gyógyszerismertetőket, klinikai vizsgálati monitorokat foglalkoztatók számára a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatban.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Koronavírus - Egyes felületeken akár két-három napig is megél a kórokozó

Az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél - állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Koronavírus - Meghalt az első beteg Lengyelországban, a cseh kormány szükségállapotot hirdetett ki

Meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Lengyelországban, egy 57 éves nő a Nagy-lengyelországi vajdaság székhelyén, Poznanban - jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén a poznani főpolgármester-helyettes.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Koronavírus - Meghalt az első beteg Ausztriában

Már Ausztriában is van halálos áldozata az új típusú koronavírusnak, egy 69 éves férfi halt bele a fertőzésbe - jelentette csütörtökön az osztrák sajtó.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma

Országosan csökkent az elmúlt két hétben az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma, de voltak olyan megyék, ahol az orvosnál megjelentek száma még növekedett - közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Merkel: időt kell nyerni, mert az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Járványvédelmi lépéseket vezet be Budapest

A tömegközlekedést és a fővárosi intézményeket is érintő járványvédelmi lépéseket vezetett be és készített elő Budapest - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Meghaladta az ezret az Egyesült Államokban a diagnosztizált betegek száma

Meghaladta az ezret az azonosított fertőzöttek száma az Egyesült Államokban - közölte a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem, amely az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) mellett rendszeresen közli az új típusú koronavírus-járványra (Covid-19) vonatkozó adatokat és fejleményeket.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Amerikai tisztifőorvos: az Egyesült Államokban a járvány még nem érte el a csúcspontját

Az Egyesült Államokban még nem érte el a csúcspontját az új koronavírus okozta járvány - jelentette ki Jerome Adams altengernagy, tisztifőorvos kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban az eddigi legnagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában az eddigi legnagyobb mértékben, 372-vel nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, de egyelőre nem várhatók olyan drasztikus intézkedések, mint Olaszországban vagy Kínában.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Vírusvariánsok – ugyanaz terjed Magyarországon, mint Olaszországban?

Olaszországban a többi között azért lehet súlyosabb a járvány, mint Németországban, mert nem ugyanaz a vírus terjed.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - elég a kéthetes karantén?

Az új koronavírussal kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel, a kórokozóra vonatkozó adatok folyamatosan változnak. Világszerte számos szakértő dolgozik azon, hogy jobban felmérjék a vírus lappangási idejét, a betegség halálozási arányát.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Karanténkórház kialakítása zajlik a Kútvölgyiben

A belgyógyászat kiköltözését is felgyorsítják, bár eredetileg júliusra jelölték ki ennek határidejét.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Tizenháromra nőtt Magyarországon a fertőzöttek száma

Tizenháromra nőtt a Magyarországon diagnosztizált koronavírussal fertőzöttek száma, a Debrecenben élő brit férfi egy kontaktjánál, egy magyar nőnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerda reggel.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Csehországban 64-re emelkedett a betegek száma

Csehországban szerda reggelig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, ami huszonhattal több, mint kedd reggel - közölte az egészségügyi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

WHO: világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés

Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés - jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Emmi: részletes tájékoztatást kaptak a kórházigazgatók

A magyarországi koronavírus-helyzetről tartott tájékoztatót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kórházak vezetőinek - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

Romániában nyolc új fertőzést regisztráltak, valamennyit a fővárosban

Felgyorsult a koronavírus terjedése Romániában: kedden nyolc új fertőzésről számoltak be a román hatóságok, miután az előző napokban egy-két, legfeljebb négy új esetet regisztráltak.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

Koronavírus - Újabb három fertőzött van Magyarországon

Újabb három koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, mindhárman iráni állampolgárok - közölte a kormányzati koronavirus.gov.hu kedd délelőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket

Az új koronavírus okozta járvány terjedése miatt egész Olaszországra kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket - jelentette be hétfőn este Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

Több mint ötven új fertőzött Hollandiában, több ezer gyermek nem mehetett iskolába

Ötvenhat új esettel 322-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Hollandiában - olvasható a holland közegészségügyi hivatal hétfői közleményében.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

Koronavírus - Angol helyettes tisztifőorvos: két héten belül tetőzhet a járvány Nagy-Britanniában

Az angliai tisztifőorvos-helyettes szerint Nagy-Britanniában két héten belül kezdődhet az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzése.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

EU-biztos: az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb - jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja kedden az Európai Parlament Brüsszelbe áthelyezett plenáris ülésén.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

Már a második beteg gyógyult meg a HIV-fertőzésből a világon

A világon már a második beteg, egy londoni férfi gyógyult meg a HIV-fertőzésből - idézte orvosait a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

Koronavírus - Németország összes tartományát elérte a járvány

Németország valamennyi tartományában megjelent az új típusú koronavírus, a járvány utolsóként Szász-Anhaltot érte el, ahol 5 fertőzést regisztráltak a keddi hivatalos adatok szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 10.
Tovább

Koronavírus - Németországban is vannak már halálos áldozatok

Nem csupán néhány hétig, hanem hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni az új koronavírus miatt, a járvány lefékezéséhez pedig minden egyes ember segítsége szükséges - mondta Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter hétfőn Berlinben.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább

Koronavírus - Kilencre nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Kilencre nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, miután egy újabb iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták a fertőzést - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra hétfőn feltett közleményben.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma

Franciaországban nyolc újabb áldozattal az új koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak száma 19-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig vasárnap meghaladta az ezret.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább