Hírek, cikkek

Pneumococcus fertőzés COVID-19-betegeknél: 5 esettanulmány

A COVID-19 pandémia kontextusában nagy a kockázata a légúti fertőzések helytelen diagnózisának. Spanyol kutatók egy tanulmányban összefoglalták a COVID-19-betegeknél előforduló pneumococcus fertőzés klinikai jellemzőit, kezelését és kimenetelét.

Megjelenés: 2021. 02. 02.
Tovább

Infektológiai klinika épül Szegeden

Mintegy négymilliárd forintos beruházással 54 kórtermes infektológiai klinikát és oktatási központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Megjelenés: 2020. 12. 15.
Tovább

A COVID-19 elleni vakcinafejlesztések igazi győztesei a harmadik generációs vakcinák

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének adjunktusa, a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársa a vakcinák történetének új mérföldkövéről.

Megjelenés: 2020. 12. 09.
Tovább

Az antigén alapú tesztelés pontosabban jelezheti a fertőzőképességet, mint a PCR-vizsgálat

Gyakran előfordul, hogy a vírus örökítőanyag kimutatásán alapuló PCR-teszt SARS-CoV-2 pozitivitást mutat azután is, hogy az egyén valószínűleg már nem fertőző.

Megjelenés: 2020. 12. 04.
Tovább

Koronavírus - Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását.

Megjelenés: 2020. 12. 02.
Tovább

Összefügghet az antibiotikum-rezisztencia és az emelkedő hőmérséklet

A hőmérséklet emelkedése és az antibiotikumokkal szembeni növekvő rezisztencia összefügghet egy új elemzés szerint.

Megjelenés: 2020. 11. 26.
Tovább

Koronavírus - Moszkva a Szputnyik V vakcina tanúsítását kérte a WHO-tól

Oroszország benyújtotta az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) a Covid-19 ellen kifejlesztett első vakcinája, a Szputnyik V tanúsítási kérelmét - jelentette ki Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője csütörtökön az orosz médiának nyilatkozva.

Megjelenés: 2020. 11. 19.
Tovább

Kutatók azonosítottak egy fehérjét, amely véd a Lyme-kórtól

A Yale Egyetem kutatói felfedeztek egy fehérjét, amely segít megvédeni a gazdaszervezetet a kullancscsípés terjesztette fertőzéstől, a Lyme-kórtól; felfedezésük segíti a betegség diagnosztizálását és kezelését.

Megjelenés: 2020. 11. 12.
Tovább

B szerocsoportú Neisseria meningitidis elleni széleskörű védelem H-faktor kötő fehérje alkalmazásával

Az invazív meningococcus megbetegedést (IMD) okozó Neisseria meningitidist a vírus poliszacharid tokja alapján különböző szerocsoportokba sorolják. A legtöbb IMD-esetért az A, B, C, W és Y szerocsoportok felelősek, ezen belül sok régióban a B szerocsoport (MenB) okozza a megbetegedések jelentős hányadát.

Megjelenés: 2020. 11. 11.
Tovább

Atípusos megjelenésű invazív meningococcus megbetegedés

A W-szerocsoport ST-11 szekvenciatípusába tartozó Neisseria meningitidis az elmúlt évtizedben világszerte egyre gyakrabban okoz súlyos megbetegedést, nemritkán atípusos lefolyású kórképet. Ezek a szokatlan manifesztációk gyakran késleltetik az invazív meningococcus kórkép felismerését, ami a betegség gyors lefolyása miatt jelentősen növeli a kockázatot.

Megjelenés: 2020. 10. 30.
Tovább

NNK: az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 10. 21.
Tovább

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói új antibiotikum-molekulákat fejlesztettek ki szuperbaktériumokkal szemben

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói olyan új antibiotikum-molekulákat fejlesztettek ki, amelyek az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján hatásosak lehetnek az MRSA-fertőzéssel szemben.

Megjelenés: 2020. 10. 21.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: már a háziorvosoknál van az influenza elleni védőoltás

Megérkezett a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz az influenza elleni védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 10. 15.
Tovább

Rekord mennyiségű oltással készülnek az influenzaszezonra Németországban

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványa miatt minden korábbinál több, 26 millió adag oltással készülnek az ugyancsak légzőszervi megbetegedést okozó szezonális influenzavírus elleni védekezésre Németországban - jelentették be szerdán Berlinben.

Megjelenés: 2020. 10. 14.
Tovább

Országos tisztifőorvos: október 20-ától lesz elérhető az influenza elleni védőoltás

Október 20-ától lesz elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni térítésmentes védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 10. 08.
Tovább

A hepatitis C vírus felfedezéséért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat

A hepatitis C vírus felfedezéséért két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter és Charles M. Rice, illetve Michael Houghton kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Megjelenés: 2020. 10. 05.
Tovább

Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsen

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) megnyílt a Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium.

Megjelenés: 2020. 09. 25.
Tovább

A COVID-járvány és az influenzavírusok közelgő időszaka

A WHO és a világ vezető szakmai szervezeteinek ajánlása szerint is minden eddiginél fontosabb az influenza elleni oltás beadatása a jelenlegi helyzetben. Bár ez nem hatásos a koronavírus ellen, a kevesebb influenzás eset jelentősen csökkentheti az egészségügyi ellátás terhelését.

Megjelenés: 2020. 09. 23.
Tovább

Koronavírus - Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban

Engedélyezte az orosz egészségügyi minisztérium annak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának a klinikai tesztelését, amelyet a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztett ki - jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

Megjelenés: 2020. 09. 22.
Tovább

Koronavírus - A fertőzöttek csak mintegy ötöde marad tünetmentes egy új kutatás szerint

Az új koronavírussal megfertőződött emberek csak mintegy ötöde marad tünetmentes a Berni Egyetem kutatóinak új, nagy léptékű kutatása szerint, amely 79 korábbi tanulmány eredményein alapul.

Megjelenés: 2020. 09. 22.
Tovább

Több mint másfélszeres a túljelentkezés a vakcinatesztelésre Moszkvában

A szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett Moszkvában a Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára - jelentette be Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere vasárnap a Rosszija 1 televízióban, miközben az új koronavírus-fertőzések száma tovább növekedett Oroszországban.

Megjelenés: 2020. 09. 21.
Tovább

Koronavírus - Orosz szakminiszter: a vakcinateszt minden hetedik alanyánál átmeneti panaszok jelentkeznek

Az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett Szputnyik V vakcinával beoltott önkéntesek14 százalékánál - vagyis minden hetedik embernél - egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter újságíróknak kedden Moszkvában.

Megjelenés: 2020. 09. 15.
Tovább

Koronavírus - Újabb vakcinagyártóval zárultak le az oltóanyag beszerzéséről folytatott uniós tárgyalások

A koronavírus elleni vakcina egy újabb, hatodik gyártójával is lezárultak az Európai Bizottság oltóanyag beszerzéséről folytatott tárgyalásai. A német BioNTech és a vele együttműködő amerikai Pfizer vállalatokkal zajlott megbeszélések befejezésével "összeállt az Európai Bizottság vakcina-portfóliója" - közölte az uniós bizottság szerdán.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Hatásosnak tartja vakcináit a kínai CNBG cég

Hatásosnak értékelte koronavírus-vakcináit a China National Biotec Group (CNBG) kínai gyártó az alapján, hogy Kínában már több száz ezer embernek adták be, és senki közülük nem fertőződött meg utána - adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap kedden.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Forgalomba került az első orosz vakcina

Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele - közölte az orosz egészségügyi minisztérium keddre virradóra.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Az invazív meningococcus megbetegedés epidemiológiája Máltán

Az elmúlt 17 év invazív meningococcus megbetegedéseinek epidemiológiája Máltán. Tanulságok és tapasztalatok egy turizmusnak kitett szigetről.

Megjelenés: 2020. 08. 27.
Tovább

Szakértők: az elhalasztott védőoltásokat érdemes még szeptember előtt beadatni

Az elhalasztott oltásokat érdemes még a szeptemberi közösségbe kerülés előtt beadatni; az oltási sorok elkezdése és befejezése a koronavírus-járvány alatt is ajánlott, így a fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus fertőzés) elleni védőoltásoké is - hangsúlyozták gyermekgyógyász szakemberek egy szerdai online sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 08. 26.
Tovább

Hat vakcina a célegyenesben – Poór Gyula akadémikus összefoglalója a koronavírus elleni védőoltások helyzetéről az mta.hu-n

A már sok emberen tesztelés alatt álló, előrehaladott III. klinikai fázisban jelenleg hat vakcinával folynak vizsgálatok a SARS-CoV-2 ellen. Ebből hármat amerikai, kettőt kínai, egyet brit gyógyszercégek végeznek. Az elérhető, megbízható adatok a vakcinák tömeges gyártását és hozzáférését a jövő év közepére teszik.

Megjelenés: 2020. 08. 19.
Tovább

A fiúk beoltása is szükséges a méhnyakrák felszámolásához

Schaff Zsuzsa, az MTA rendes tagja szerint a fiúk HPV-oltása is megkezdődhetne szeptembertől az iskolákban, az ezt lehetővé tévő kormányhatározat – benne a HPV elleni védőoltás kiterjesztésével – már áprilisban megjelent.

Megjelenés: 2020. 08. 17.
Tovább

Koronavírus - Gincburg akadémikus: krónikus betegségek és allergiák esetében nem javasolt az orosz vakcina

Súlyos krónikus betegségtől és allergiáktól szenvedő emberek esetében nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek.

Megjelenés: 2020. 08. 12.
Tovább

A BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit

A BCG-oltás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteit egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményei szerint.

Megjelenés: 2020. 08. 07.
Tovább

Koronavírus - A Vektor szerint az év végén kezdődhet meg vakcinájának tömeggyártása Oroszországban

Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása - jelentette ki Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak.

Megjelenés: 2020. 07. 29.
Tovább

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden, a hepatitis világnapján az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 07. 28.
Tovább

Koronavírus - Másodszor is megfertőződhetett egy izraeli orvos

Másodszor is megfertőzhetett a koronavírus egy izraeli orvost - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hétfőn.

Megjelenés: 2020. 07. 20.
Tovább

Koronavírus - Orosz hadsereg: veszélytelen a letesztelt vakcina

Veszélytelennek és a szervezet által könnyen elviselhetőnek minősítette a Covid-19 elleni első orosz vakcinát szerdai közleményében az orosz védelmi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 07. 15.
Tovább

Koronavírus - Orosz szakorvos: befejeződött az első orosz vakcina tesztelése

Sikeresen befejezte az Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem a Covid-19 vakcinájának önkénteseken való tesztelését - jelentette ki Vagyim Taraszov, a moszkvai felsőoktatási szakintézmény Transzlációs Medicina és Biotechnológiai Intézetének igazgatója vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva, miközben Oroszországban a meggyógyult fertőzöttek száma meghaladta a félmilliót.

Megjelenés: 2020. 07. 14.
Tovább

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás globális epidemiológiája és megelőzése

A Neisseria meningitidis okozta agyhártyagyulladás rendkívül gyors lefolyású, a megfelelő kezelés ellenére is gyakori a halálozás és a maradandó szövődmények kialakulása. Az invazív meningococcus betegségre különösen igaz, hogy a megelőzésre komoly hangsúlyt érdemes fektetni.

Megjelenés: 2020. 07. 13.
Tovább

Koronavírus - WHO Magyarország: összehangoltan keresik az oltóanyagot, de bizonytalan, mikorra lesz eredmény

Összehangolt erőfeszítések folynak a világon a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lesz kész a vakcina - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője pénteken Budapesten, egy angol nyelvű sajtóbeszélgetésen.

Megjelenés: 2020. 07. 10.
Tovább

Koronavírus: a fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 07. 09.
Tovább

Koronavírus: nem észleltek mellékhatásokat az orosz vakcinateszt önkéntesein

Nem észleltek nem kívánt mellékhatásokat az orvosok azokon az önkéntes katonákon, akik részt vesznek az első orosz Covid-19-vakcina tesztelésén  - közölte hétfőn a Krasznaja Zvezda, az orosz védelmi minisztérium hivatalos napilapja.

Megjelenés: 2020. 06. 29.
Tovább

Koronavírus - Újabb terápiás célpontot fedeztek fel szegedi kutatók

Új utat nyit a koronavírus elleni védekezésben a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) fejlesztett mesterséges intelligencia segítségével felfedezett receptor - tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) kedden az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 06. 16.
Tovább

Versenyfutás a koronavírus-vakcináért

A jelenlegi járványt okozó koronavírus elleni vakcinajelöltek közül tíz már emberi kipróbálás alatt van. Az oltóanyag-fejlesztés korábban nem látott gyorsasággal zajlik. Melyek a legaggasztóbb problémák, amelyekkel a kutatók szembesülnek, és miben reménykedhetünk mégis?

Megjelenés: 2020. 06. 15.
Tovább

Nemzetközi adatcsere segíti az új kullancsencephalitis vírus új mikrogócainak azonosítását

A kullancsencephalitis vírusának jelenléte számos európai országban folyamatosan erősödik. Az új kockázati területek azonosítását elősegítheti az epidemiológiai adatok cseréje a szomszédos országok között.

Megjelenés: 2020. 06. 11.
Tovább

Koronavírus - Civileken is teszteli vakcináját az orosz hadsereg

Civil önkénteseket is elkezdett felkészíteni a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelésére az orosz hadsereg - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 06. 10.
Tovább

Német háziorvosok: számos fertőző betegség terjedését hátráltatják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják az új vírus miatt bevezetett óvintézkedések Németországban a háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband) tapasztalatai szerint.

Megjelenés: 2020. 06. 08.
Tovább

Koronavírus - Közösen fejlesztenek vakcinát a PTE kutatói egy osztrák biotechnológiai céggel

A koronavírus elleni vakcina fejlesztésével kapcsolatos közös vállalkozásba kezd a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég - közölte a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 06. 04.
Tovább

Új tudományos eredmények a koronavírussal kapcsolatban, módosuló ajánlások

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) hatására soha nem látott ütemű tudományos kutatás indult meg. A tízezernél is több új tudományos közlemény fontos kérdésekben hozott szakértői szemléletváltást.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Koronavírus - Francia kutatók szerint a kevésbé fertőzötteknél is kialakul immunitás

A Covid-19 fertőzés legenyhébb formájával megfertőződöttek szervezetének nagyon jelentős része termel olyan antitestet, amelynek köszönhetően több hétig tartó immunitás is kialakulhat a járvánnyal szemben a párizsi Pasteur Intézet és a strasbourgi egyetemi kórház tanulmánya szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 26.
Tovább

Koronavírus - Pécsi Tudományegyetem: alkalmas lehet a japán Avigan gyógyszer a fertőzöttek gyógyítására

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból - közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 05. 24.
Tovább

Koronavírus - Orosz tudós: sikerült előállítani egy vektorvakcinát, amely mellékhatások nélkül alakít ki immunitást

Önmagukon próbáltak ki egy vektorvakcinát a Nyikolaj Gamaleja nevét viselő Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai, a kísérlet sikerrel járt, alanyaiban negatív mellékhatások nélkül alakított ki immunitást - tájékoztatta Alekszandr Gincburg akadémikus, a központ igazgatója pénteken az Interfax hírügynökséget.

Megjelenés: 2020. 05. 22.
Tovább