Hírek, cikkek

Új kombináció segíthet a Helicobacter pylori eradikációjában

A Helicobacter pylori az egyik legmagasabb prevalenciájú humán patogén, a H. pylori fertőzés világszerte a felnőtt népesség több mint 50 százalékát érinti. Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40%-a fertőzött, és évente 2,5 millió beteg szorul kezelésre.

Megjelenés: 2019. 03. 17. | Frissítve: 2019. 03. 18.
Tovább

Idén már tucatnyian haltak bele a kanyaróba Ukrajnában

Továbbra is szedi áldozatait a kanyaró Ukrajnában: idén már 11-en haltak bele a betegségbe, legutóbb múlt pénteken egy 9 éves kislány a nyugat-ukrajnai Rivne megyében - idézték hétfőn ukrán portálok az egészségügyi minisztériumot.

Megjelenés: 2019. 03. 18.
Tovább

A kanyaró terjedésének veszélyeire figyelmeztettek az Egyesült Államokban

Folyamatosan terjed a kanyaró az Egyesült Államokban, egyebek közt az oltásellenes mozgalmak miatt - közölte Anthony Fauci, a fertőző betegségek intézetének igazgatója az amerikai kongresszusban.

Megjelenés: 2019. 02. 28.
Tovább

Hatékonyak lehetnek a HPV ellen egyes daganatellenes szerek

Amerikai kutatók által végzett vizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy a daganatellenes hatású vorinostat, belinostat és panobinostat hatásos lehet a humán papillomavírusok különböző típusai által okozott fertőzések kezelésében.

Megjelenés: 2019. 02. 20.
Tovább

Kezd lecsengeni az influenzajárvány

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány az országban; február 4. és 10. között 12 százalékkal kevesebb, 67 900 beteg fordult panaszával orvoshoz, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdai jelentésében.

Megjelenés: 2019. 02. 13.
Tovább

Inhalációs szteroidok állhatnak az NTM-fertőzések növekvő kockázatának hátterében

A nem-tuberkulotikus mikobaktériumok (NTM) által okozott fertőzések növekvő száma az inhalációs szteroidok széleskörű alkalmazásával lehet összefüggésben. Az Annals of the American Thoracic Socitey c. online folyóiratban nemrég megjelent eset-kontroll vizsgálat már a harmadik, mely összefüggésbe hozza az asztma vagy COPD kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszereket a magasabb megbetegedési kockázattal.

Megjelenés: 2019. 02. 12.
Tovább

Korszerű gyógyszeres terápiával 2-3 hónap alatt gyógyítható a hepatitis C

Mintegy 70 ezren szenvednek idehaza Hepatitis C-ben, ám az érintettek csaknem fele nem is tudja, hogy fertőzött, miközben másoknak is tovább tudja adni a kórt – ismertette Dr. Werling Klára.

Megjelenés: 2019. 02. 08.
Tovább

Washington államban nem tudják megfékezni a kanyarójárványt

Az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Washington államban nem tudják megfékezni a kanyarójárványt, amely már egy tucatnyi másik szövetségi tagállamra is átterjedt.

Megjelenés: 2019. 02. 06.
Tovább

Tüdőgyulladás: az alulbecsült ellenfél

A pneumonia diagnosztizálása sok esetben nem egyszerű, a kezelőorvosok gyakran átsiklanak felette, pedig a betegek számára a fertőzés enyhe formájában is előnyös az antibiotikum-kezelés.

Megjelenés: 2019. 02. 04. | Frissítve: 2019. 02. 05.
Tovább

Országos járványnak nyilvánították az influenzát Romániában

Országos járványnak nyilvánította az influenzát Romániában az egészségügyi miniszter szerdán, miután a fertőzések száma immár harmadik hete járványszerű növekedést mutatott.

Megjelenés: 2019. 01. 30.
Tovább

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma; január 21-27. között az országban az előző hetinél 70 százalékkal több, 65 000 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb, szerdán közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2019. 01. 30.
Tovább

Ukrajnában csak az idén már hatan haltak bele kanyarófertőzésbe

Továbbra sem sikerül megfékezni Ukrajnában a kanyaró terjedését, az idén már mintegy 11 700-an betegedtek meg és hatan haltak bele a fertőzésbe, utóbbiak között két gyermek - derült ki hétfőn az egészségügyi tárca által közölt legfrissebb adatokból.

Megjelenés: 2019. 01. 28.
Tovább

Súlyos probléma a gombaellenes szerekkel szembeni rezisztencia terjedése

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a gombás fertőzések kezelésére szolgáló hatóanyagokkal szembeni rezisztencia mértéke rohamosan emelkedik, ami járványok kitöréséhez vezethet.

Megjelenés: 2019. 01. 27.
Tovább

Kutatók újabb bizonyítékot találtak a fertőzéses eredetű láz és a daganatos betegségek alacsonyabb incidenciája között

Az orvosi szakirodalom már évtizedek óta gyűjti azokat az esettanulmányokat, amely szerint a fertőzéses eredetű láz és a rákkockázat fordított összefüggésben áll egymással. Az eddig anekdotikus kapcsolatot új kutatási eredmények támasztják alá.

Megjelenés: 2019. 01. 26.
Tovább

Új antibiotikumkombinációt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a meropenem és vaborbactam kombinációját tartalmazó gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát, amely szövődményes húgyúti és intraabdominalis fertőzések, valamint kórházban szerzett pneumonia kezelésére javallott.

Megjelenés: 2019. 01. 24.
Tovább

Tovább nő az influenzás betegek száma, elfogyott az egyik vakcina

Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében - január 14. és 20. között - kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

Megjelenés: 2019. 01. 23.
Tovább

Egyre több egészségügyi intézmény korlátozza a beteglátogatást a járvány miatt

Az influenzajárvány terjedésével egyre több kórház rendel el részleges vagy teljes látogatási tilalmat - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján hétfőn közzétett legfrissebb adatokból.

Megjelenés: 2019. 01. 21.
Tovább

Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzajárványnak

Horvátországban december óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata van a járványnak - közölte Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban (HRT).

Megjelenés: 2019. 01. 20.
Tovább

A kormány a fiúkra is kiterjesztené a HPV elleni védőoltást

A kormány kiterjesztené 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy szombati rendezvényen Budapesten.

Megjelenés: 2019. 01. 19.
Tovább

A magas kockázatú betegeknél azonnal el kell kezdeni az influenza kezelését

Az influenzafertőzés szövődményei leginkább a terhes nőket és a nagyon elhízott betegeket fenyegetik – esetükben a fertőzés akár halálos kimenetelű is lehet, ezért az Amerikai Fertőző Betegségek Társasága (IDSA) által kiadott irányelvek szerint ezeknél a betegeknél azonnal el kell végezni a szükséges vizsgálatokat és el kell kezdeni az antivirális kezelést, szükség esetén kórházi körülmények között.

Megjelenés: 2018. 12. 27.
Tovább

A tartós antibiotikumszedés a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet elő

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok egy új kutatás szerint.

Megjelenés: 2018. 12. 25.
Tovább

Kutatási eredmények az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelemben

Aggasztó iramban szaporodik azoknak az ellenálló kórokozóknak a száma, amelyek az utolsó mentsvárként számon tartott antibiotikumokkal szemben is rezisztensek. Amennyiben folytatódik ez a tendencia, világszerte életveszélyes fertőzések üthetik fel a fejüket.

Megjelenés: 2018. 12. 23.
Tovább

Az EMA CHMP bizottsága hét új gyógyszer forgalomba hozatalát hagyta jóvá

Az Európai Gyógyszerügynükség CHMP bizottsága hét gyógyszer forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív vélemény decemberi ülésén, valamint hat készítmény esetében támogatta új javallat engedélyezését.

Megjelenés: 2018. 12. 18.
Tovább

A májdaganatok jelentős része ma már megelőzhető lenne

A májrák a hatodik leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon, halálozásban pedig a harmadik helyen áll, ami jól mutatja lefolyásának súlyosságát. A ráktípus jellemzője, hogy kialakulásának hátterében jobbára krónikus vírusfertőzés áll, melyet a hepatitis B-, illetve a hepatitis C-vírus okoz.

Megjelenés: 2018. 12. 18.
Tovább

Az antibiotikumok okozzák a sürgősségi ellátást igénylő gyermekgyógyászati gyógyszerreakciók többségét

A közelmúltban a rohamosan terjedő gyógyszerrezisztens kórokozók miatt jelentősen több figyelem irányult a szükségtelenül felírt antibiotikumokra, de a rövid távú hátrányokról, mint például az allergiás reakciókról és egyéb mellékhatásokról kevesebb szó esik.

Megjelenés: 2018. 12. 16.
Tovább

A baktériumok fertőzőképességét meggátoló szénhidrátokat állítottak elő debreceni kutatók

A Debreceni Egyetem szénhidrátkémiai kutatócsoportja olyan vegyületeket állított elő, amelyek megakadályozhatják baktérium által okozott fertőzés kialakulását.

Megjelenés: 2018. 12. 06. | Frissítve: 2018. 12. 07.
Tovább

A WHO szerint aggasztó mértékben nő a gyermekbénulásos esetek száma

Az Egészségügyi Világszervezet egyhangúlag úgy döntött, hogy a gyermekbénulást továbbra is a nemzetközi jelentőségű közegészségügyi kockázatok közé sorolja. A WHO eredetileg 2014-ben nyilvánította globális egészségügyi fenyegetésnek a gyermekbénulást.

Megjelenés: 2018. 12. 05.
Tovább

Az OTH új módszertani levelet tett közzé az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének és felügyeletének megerősítésével kapcsolatban

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2018. november 28-án módszertani levelet adott ki az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének és felügyeletének megerősítésére intézményi és egyéni kockázatértékelésen keresztül címmel.

Megjelenés: 2018. 12. 04.
Tovább

A nátha lehetséges gyógymódját találták meg brit kutatók

A megfázás lehetséges gyógymódját találták meg brit kutatók, akiknek "kissé radikális" módszere a náthát okozó megannyi vírus helyett magát az emberi szervezetet célozza meg.

Megjelenés: 2018. 12. 04.
Tovább

Több HIV-szűrővizsgálatra van szükség a fertőzések számának csökkentéséhez

A HIV-fertőzöttek száma csak akkor kezdene stagnálni vagy csökkenni Magyarországon, ha több szűrővizsgálatot végeznének, hogy kiderüljön, ki vírushordozó - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Megjelenés: 2018. 12. 04.
Tovább

Kutatók egy új vírus terjedésére hívják fel a figyelmet

Szakértők a HTLV-1 vírus prevalenciájának emelkedésére figyelmeztetnek, és felhívják a figyelmet, hogy rendkívül kevés eredményt sikerült elérni a lymphomát és leukémiát okozó vírusfertőzés prevenciójának, kimutatásának és kezelésének terén.

Megjelenés: 2018. 11. 29.
Tovább

Új kutatási eredmények a rezisztens baktériumok elleni terápiás lehetőségekkel kapcsolatban

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedése megállíthatatlannak látszik, és világszerte hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszerek számára.

Megjelenés: 2018. 11. 19. | Frissítve: 2018. 11. 23.
Tovább

Jelentős kihívás az egészségügy számára az antibiotikum rezisztencia

Az egészségügyi ellátással összefüggésben, Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A túlzott antibiotikum használat (benne a lakossági felhasználással) ugyanis oda vezetett, hogy gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg.

Megjelenés: 2018. 11. 20.
Tovább

Az EMA korlátozást vezet be a kinolon és fluorokinolon típusú antibiotikumok alkalmazására vonatkozóan

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága 2018. november 16-án közleményt adott ki a kinolon és fluorokinolon típusú antibiotikumok súlyos és potenciálisan állandósuló mellékhatásai miatt.

Megjelenés: 2018. 11. 19.
Tovább

1,3 millió adag influenzavakcina áll a legveszélyeztetettebbek rendelkezésére

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2018. 11. 09.
Tovább

Az influenzafertőzéssel kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Kutatók már dolgoznak az élethosszig tartó védelmet nyújtó influenzavakcina kifejlesztésén, de születtek új kutatási eredmények az idősek körében előforduló esetek kockázataival és a fertőzés súlyosságának előrejelzésére alkalmas módszerekkel kapcsolatban is.

Megjelenés: 2018. 11. 01. | Frissítve: 2018. 11. 06.
Tovább

Kanyarófertőzésbe halt bele egy kárpátaljai gyerek

Belehalt a kanyaróba egy 12 éves, mezőterebesi fiú Munkácson, a Kárpátalja megyei gyermekkórházban - hozta nyilvánosságra hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség a mukachevo.net hírportálra hivatkozva.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

Az ÁNTSZ közzétette a kórházi fertőzésekről szóló 2017. évi jelentést

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján jelent meg az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója a nemzeti nosocomialis surveillance rendszer 2017. évi eredményeiről.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

A betegek 90 százalékát meggyógyítja az új tbc elleni hatóanyag

Egy új kutatás eredményei szerint a gyógyszer-rezisztens tuberkulózis kezelésére szolgáló új terápia a betegek több mint 90 százalékát meggyógyította, ami teljes fordulatot hozhat a világszerte sok áldozatot követelő fertőző betegség elleni küzdelemben.

Megjelenés: 2018. 10. 24.
Tovább

Gyógyszerbiztonsági aggály a fluorokinolon típusú antibiotikumokkal kapcsolatban

A fluorokinolon típusú antibiotikumok forgalomba hozatali engedély jogosultjai az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés–egészségügyi Intézettel egyetértésben új figyelmeztetést adtak ki a szisztémásan és az inhalációsan alkalmazott fluorokinolonok használatával összefüggő aorta aneurysma és aorta dissectio kockázata miatt.

Megjelenés: 2018. 10. 24.
Tovább

A carbapenem-rezisztens Enterobacteriaceae-fertőzés epidemiológiája

A carbapenem-rezisztens enterobacteriaceae-fertőzés (CRE) jelenleg világszerte magas mortalitással járó betegségnek számít. Hatékony prevenciós intézkedések megtételéhez az epidemiológiai adatok értékelése szükséges. A tanulmány 7 amerikai (USA) régió populációbázisú adatait elemezte az izolátumok jellemzői és rezisztencia-viszonyai alapján.

Megjelenés: 2018. 10. 22.
Tovább

Egyes antibiotikumok fokozhatják a vesekő kockázatát

Gyermekgyógyászati kutatások alátámasztották, hogy bizonyos antibiotikumokkal történő kezelés során jelentősen megnő a vesekő kialakulásának kockázata, különösen fiatal korban.

Megjelenés: 2018. 10. 21.
Tovább

Továbbra sem javult a kórházi fertőzések aránya

November 15-én publikálják a kórházi fertőzések és azok megelőzése érdekében bevezetett intézkedések eredményeit felmérni hivatott úgynevezett pontprevalencia (PPV) vizsgálat eredményeit.

Megjelenés: 2018. 10. 19.
Tovább

Kedvezőek az új influenza elleni szerrel végzett kutatás eredményei

A baloxavir-marboxil hatóanyagú készítményt fejlesztő gyógyszercég bejelentette, hogy az új hatóanyag szignifikáns mértékben csökkentette az influenza tünetek javulásáig eltelt időtartam hosszát.

Megjelenés: 2018. 10. 17.
Tovább

Először adtak engedélyt Creutzfeldt-Jakob-kóros beteg úttörő antitestes kezelésére

Először adott engedélyt a brit gondnoksági bíróság egy Creutzfeldt-Jakob-szindrómás (CJD) beteg úttörő antitestes kezelésére - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 10. 10.
Tovább

Új antibiotikumot engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az eravaciklin hatóanyagú, oldatos infúzióhoz való koncentrátumot, amely komplikált intraabdominalis fertőzéseinek kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018. 10. 09.
Tovább

A veszettség 160 embert öl meg naponta

Csaknem 60 ezer ember hal meg évente veszettségben, a halálesetek 95 százaléka pedig Afrikában és Ázsiában történik. Magyarországon elsősorban a rókák hordozzák a kórt, de ha nem megfelelő a védekezés, a háziállatok és a haszonállatok is megfertőződhetnek.

Megjelenés: 2018. 09. 28.
Tovább

Új gyógyszereket hagyott jóvá szeptemberi ülésén az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága 2018. szeptember 20-ai ülésén tizenhárom új gyógyszer forgalomba hozatalával kapcsolatban hozott pozitív döntést.

Megjelenés: 2018. 09. 26.
Tovább

Diabéteszes betegeknél különösen fontos a Pneumococcus elleni immunizáció

Az ősz közeledtével ismét az influenzafertőzésre kezd irányulni a figyelem, az orvosok, gyógyszerészek és a diabéteszes betegek is felkészülnek az oltási szezonra, de ennek ellenére figyelmen kívül hagynak olyan védőoltásokat, amelyek életmentőek lehetnek.

Megjelenés: 2018. 09. 21.
Tovább

Kutatók 8000 új, nagy hatékonyságú antibiotikum-kombinációt azonosítottak

Az UCLA biológusokból álló kutatócsoportja felfedezte, hogy több ezer olyan, 4 vagy 5 féle antibiotikumból álló kombináció létezik, amely sokkal hatékonyabb, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Megjelenés: 2018. 09. 05.
Tovább