Hírek, cikkek

Már halálos áldozata is van a kanyarónak Szerbiában

Szerbiában egyre jobban terjed a kanyaró, és szerdán már halálos áldozata is lett a járványnak, Belgrádban egy húszéves férfi halt bele a betegség okozta szövődményekbe - közölte értesülését a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Áttörést hozhat egy új felfedezés az antibiotikum-rezisztencia legyőzésében

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedése megállíthatatlannak látszik, és világszerte hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszerek számára. Az antibiotikumok, mint például a penicillinek, cefalosporinok és karbapenemek a leggyakrabban felírt szerek.

Megjelenés: 2017. 12. 24.
Tovább

Alacsony az influenza aktivitás, még érdemes beadatni a védőoltást

Magyarországon jelenleg alacsony az influenza aktivitása, így még nem késtek el azok, akik védőoltással szeretnének védekezni - közölte csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

Megjelenés: 2017. 12. 14.
Tovább

Hetvenöt éves évfordulóját ünnepelte a Pulmonológiai Klinika

Egész napos továbbképzéssel ünnepelte fennállásának 75 éves évfordulóját a Pulmonológiai Klinika. Az ország első Tüdőgyógyászati Tanszékét a klinika jelenlegi épületében hozták létre 1942-ben, akkoriban még elsősorban a TBC elleni küzdelem jegyében.

Megjelenés: 2017. 12. 07.
Tovább

Hatékony lehet a glatiramer-acetát a multirezisztens baktériumok ellen

Egy új kutatás eredménye szerint a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazott glatiramer-acetát hatásos a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen.

Megjelenés: 2017. 11. 29.
Tovább

Gyomorsav-csökkentő hatóanyag lehet az új tbc-ellenes szer

Egy új kutatás szerint a gyomorégés, gasztritisz és gyomorfekély kezelésére széles körben alkalmazott gyógyszer hatásos lehet a tuberkulózist okozó baktérium ellen.

Megjelenés: 2017. 11. 28.
Tovább

Megújítaná a gyermekorvosi alapellátást a Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Változtatásokra van szükség a gyermekorvosi alapellátás megerősödéséhez, ennek érdekében dolgozott ki szakmai javaslatokat a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE).

Megjelenés: 2017. 11. 12.
Tovább

Új kezelési lehetőség a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen

A PLOS One folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint olyan új vegyületcsoportot fedeztek fel kutatók, amelyek kiegészíthetik vagy akár helyettesíthetik is a hagyományos antibiotikumokat, amelyek a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek miatt elveszítették a hatékonyságukat.

Megjelenés: 2017. 11. 02.
Tovább

Egy nemrég felfedezett vírusmarker segíthet az influenzafertőzés súlyosságának előrejelzésében

A PLOS Pathogens folyóiratban megjelent új kutatás eredményei szerint az influenzavírusok olyan defektív genetikai anyagot tartalmaznak, amely aktiválhatja az immunrendszert, és ezeknek a molekuláknak az alacsonyabb koncentrációja súlyosbíthatja az influenza lefolyását.

Megjelenés: 2017. 10. 25.
Tovább

Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.

Megjelenés: 2017. 10. 24.
Tovább

Újabb halálos áldozata van a kanyarójárványnak Romániában

A héten 35-re emelkedett a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma Romániában, ahol újabb 44 megbetegedést regisztráltak a megyei közegészségügyi intézetek - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Megjelenés: 2017. 10. 22.
Tovább

Kik jogosultak térítésmentes influenza elleni védőoltásra a 2017/18-as szezonban?

Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2017. 10. 19.
Tovább

Kedvezőek az új kísérleti antibiotikummal elért eredmények

Pozitívak az omadaciklinnel végzett klinikai vizsgálatok eredményei az új antibiotikumot fejlesztő cég szerint. A fázis 3 vizsgálatban az omadaciklin és a moxifloxacin napi egyszeri orális és intravénás alkalmazását hasonlították össze.

Megjelenés: 2017. 10. 10.
Tovább

Az inhalációs szteroidok növelik a nehezen kezelhető fertőzések kockázatát

Az asztma vagy COPD kezelésére szteroid hatóanyagú inhalációs készítményeket alkalmazó időseknél nagyobb a valószínűsége bizonyos bakteriális infekciók kialakulásának.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Daganatellenes immunválaszt indukál a poliovírus-oltás

Módosított poliovírust alkalmazó kísérleti terápiával sikerült mozgósítani a szervezet tumorellenes mechanizmusait, amelyek a gyulladásos folyamatok aktiválásán keresztül gátolják a tumorsejtek immunreakciót kivédő képességét.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

A HIV-törzsek 99 százalékát megtámadó ellenanyagot fejlesztettek ki

A főemlősöknél a HIV-vírustörzsek 99 százalékát megtámadó és a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó ellenanyagot fejlesztettek ki az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár szakemberei.

Megjelenés: 2017. 09. 22.
Tovább

Terjed a chikungunya-vírus Olaszországban

Negyvenhétre emelkedett Olaszországban szombatra a chikungunya-láz betegeinek száma, közülük a legtöbbet a közép-olaszországi Lazio tartományban regisztrálták, de a vírus már Itália más részein is megjelent.

Megjelenés: 2017. 09. 16. | Frissítve: 2017. 09. 16.
Tovább

Trópusi vírusok miatt Olaszország több térségében leállították a véradást

Hét személy fertőzödött meg a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-vírus által, ezért a a közép-olaszországi Lazio tartománybeli Anzio városában leállították a véradást, és ugyanezt tervezik Rómában is. Másuttl a nyugat nílusi vírus miatt tiltották be a véradást - közölték az olasz egészségügyi hatóságok kedden.

Megjelenés: 2017. 09. 12.
Tovább

Új kezelési lehetőség lehet az agyi tumorőssejteket elpusztító Zika-vírus

Annak ellenére, hogy a Zika-vírus katasztrofális károsodást okoz a fejlődő magzatok agyában, a jövőben hatékony terápia lehet a glioblasztoma ellen. A Washington University School of Medicine által végzett új kutatás szerint a vírus elpusztítja az agyi tumorőssejteket, amelyekre jellemző a nagyfokú terápiarezisztencia.

Megjelenés: 2017. 09. 06.
Tovább

Új antibiotikum-kombinációval legyőzhető lehet a szuperbaktérium

Kutatók igazolták, hogy az aztreonám, amikacin és polimixin-B kombinációja képes volt 24 órán belül elpusztítani az mcr-1 és mcr-5 géneket hordozó E. coli baktériumot, valamint megakadályozta a baktériumok újbóli szaporodását is. A hagyományos antibiotikum-kombinációk hatástalanok voltak az E. colival szemben, és a rezisztencia is gyorsan kialakult.

Megjelenés: 2017. 08. 30.
Tovább

Hatásosabb lehet a veszélyes baktériumok lelassítása, mint az elpusztításuk

Amerikai kutatók felfedeztek egy olyan mechanizmust, ami az azonos törzshöz tartozó baktériumok számára lehetővé teszi a kommunikációt, amikor a túlélésük veszélybe kerül. A kutatás alátámasztja, hogy a mikróbák közötti üzenetátvitel befolyásolásával le lehet lassítani a súlyos infekciókat, és a szervezet ez által képes leküzdeni a fertőzést anélkül, hogy a baktérium rezisztenciát fejlesztenének ki a kezeléssel szemben.

Megjelenés: 2017. 08. 23. | Frissítve: 2017. 08. 24.
Tovább

Komoly pénzbüntetés jár a kötelező védőoltás elmulasztásáért Szerbiában

Komoly pénzbüntetésre számíthatnak azok a szerbiai szülők, akik nem engedélyezik, hogy gyermekeik oltást kapjanak, a tavaly életbe lépett törvény értelmében eddig több mint kétszáz eljárást indítottak, és már kiszabták az első büntetéseket is - számolt be róla a szerb sajtó.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

Ismét megjelent Szerbiában a nyugat-nílusi láz

Ismét megjelent a nyugat-nílusi láz Szerbiában, eddig három esetet jegyeztek fel - számolt be a szerb sajtó kedden a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentéséről.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

Új, a hepatitisz C összes formája ellen hatékony gyógyszert hagyott jóvá az FDA

Az amerikai hatóság által engedélyezett készítmény nyolc hét alatt kifejti a hatását, összehasonlítva a korábbi 12 hetes terápiával.

Megjelenés: 2017. 08. 09.
Tovább

Súlyos következményekkel járhat a kanyaróoltások számának kismértékű csökkenése is

A Stanford University School of Medicine és a Baylor College of Medicine kutatói szerint az Egyesült Államokban a kanyaróoltások számának kismértékű csökkenése is aránytalanul nagyfokú emelkedést eredményezne a kanyarós megbetegedések számában és az ezek kezelésével összefüggő közegészségügyi kiadásokban.

Megjelenés: 2017. 08. 01. | Frissítve: 2017. 08. 03.
Tovább

Új eszközt fejlesztenek ki a kutatók a vírusos és bakteriális fertőzések megkülönböztetésére

Az antibiotikumok életmentő gyógyszerek, de a túlzott alkalmazásuk miatt kialakult antibiotikum-rezisztencia mára az egyik legégetőbb világméretű egészségügyi veszélyforrássá vált. A University of Rochester Medical Center kutatói egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoznak, ami segíthet a kezelőorvosoknak abban, hogy csak olyan betegeknek írjanak fel antibiotikumot, akinek arra valóban szüksége van.

Megjelenés: 2017. 08. 01. | Frissítve: 2017. 08. 02.
Tovább

Megoldódik a vakcinahiány

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

Megjelenés: 2017. 07. 28.
Tovább

Felére csökkent az AIDS miatti halálozás a gyógyszeres terápiának köszönhetően

A hivatalos adatok szerint egy évtized alatt felére csökkent az AIDS miatt bekövetkező halálesetek száma.

Megjelenés: 2017. 07. 26. | Frissítve: 2017. 07. 26.
Tovább

Tizenegy gyógyszer kapott pozitív véleményt a CHMP bizottság júliusi ülésén

Tizenegy új gyógyszert hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága, többek között ritka betegségek, HIV-fertőzés és tüdőrák kezelésére szolgáló készítményeket.

Megjelenés: 2017. 07. 26.
Tovább

Új gyorsteszt a tuberkulózis diagnosztizálására

Amerikai kutatók kifejlesztették az első tuberkulózis gyorstesztet, amely alkalmas az aktív tbc-fertőzés diagnosztizálására és a betegség súlyosságának meghatározására is.

Megjelenés: 2017. 07. 21.
Tovább

Kutatók új módszert fedeztek fel antibiotikumok kifejlesztésére

Angliai kutatók egy véletlennek köszönhető felfedezés által valószínűleg rábukkantak az antibiotikum rezisztencia megoldására.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Megvédi a magzatot a Zika-fertőzéstől egy maláriaellenes szer

A Zika-vírus rendkívül súlyos károsodást okozhat a magzatnak, a vírus agykárosodáshoz vagy akár halálhoz isvezethet. Amerikai kutatók felfedezték, hogy a Zika-vírus az által fertőzi meg a magzatot, hogy módosítja a szervezet fertőzésekkel szembeni barrierjét.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Kulcsszerepe lehet a rejtőzködő herpeszvírusnak a szklerózis multiplex kialakulásában

A mindenütt jelenlévő humán herpeszvírus (HHV-6) meghatározó szerepet játszhat az agy regenerálódó képességének gátlásában szklerózis multiplexben és más agyi betegségekben.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Rendőrök őrzik a fertőző betegeket a székelyudvarhelyi kórházban

Tilos a beteglátogatás a székelyudvarhelyi kórház fertőző osztályán a szokatlanul nagy számú kanyarógyanús eset miatt, az intézmény körül pedig helyi rendőrök járőröznek, hogy ne szökjenek meg a betegek - közölte pénteken a Maszol.ro hírportál.

Megjelenés: 2017. 07. 07.
Tovább

Egy új kutatás szerint a háztartási fertőtlenítőkkel van összefüggésben az antibiotikum rezisztencia

Angliai kutatók felfedezése arra utal, hogy összefüggés van az antibiotikum rezisztencia kialakulásának mechanizmusa és a triklozánnal szembeni rezisztencia között, mely utóbbi egy széles körben alkalmazott háztartási fertőtlenítőszer.

Megjelenés: 2017. 07. 05.
Tovább

Ígéretes a kanadai kutatók által kifejlesztett ebolavakcina

Egy fázis 1, randomizált klinikai vizsgálat igazolta az ebolavírus elleni vakcina jó tolerálhatóságát és biztonságosságát, valamint az immunizációt követő 6 hónappal is az antitestek magas szintjét találták a résztvevők vérében.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

Biztatóak az új influenzagyógyszerrel kapcsolatos kutatási eredmények

A fázis 2b Topáz vizsgálat eredményei alátámasztják, hogy a pimodivir (JNJ-63623872) szignifikánsan csökkentette a vírusterhelést hét napos kezelés során placebóval összehasonlítva felnőtt betegekben szövődménymentes A-típusú influenzában.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

A vírusfertőzések károsítják az izomműködést

Az UC Berkeley kutatói az vírusfertőzések eddig nem ismert hatását fedezték fel, amely magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért járnak a vírusos betegségek általános rosszulléttel.

Megjelenés: 2017. 06. 14.
Tovább

Új módszer a rezisztens szuperbaktériumok antibiotikum-érzékenységének helyreállítására

Egy új kutatás megnyithatja az utat olyan innovatív gyógyszerek kifejlesztése számára, amelyek helyreállítják az antibiotikumokra való érzékenységet a rezisztens szuperbaktériumok, mint például a Klebsiella pneumoniae esetében, amely világszerte a halálos kimenetelű pulmonális infekciók és szepszis esetek nagy részéért felelős.

Megjelenés: 2017. 06. 13.
Tovább

Harmincra növekedett a járvány áldozatainak száma Románában

Újabb háromszáz kanyarós megbetegedést regisztráltak az elmúlt két hétben Romániában, és (a két hete közölt 27-ről) 30-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma - derült ki a közegészségügyi intézet (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Megjelenés: 2017. 06. 10.
Tovább

Berlin nemzetközi összefogást sürget a járványokkal és a rezisztens kórokozókkal szemben

A világméretű járványok és az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezését szolgáló nemzetközi együttműködés erősítését sürgette Angela Merkel német kancellár és kormányának egészségügyi minisztere pénteken Berlinben a G20 csoport soros német elnökségének keretében rendezett egészségügyi miniszteri találkozón.

Megjelenés: 2017. 05. 21.
Tovább

Németországban is ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma

Az Európai Unió több másik tagállama mellett Németországban is terjed a kanyaró, szerdán megjelent adatok szerint az idén eddig már több megbetegedést regisztráltak, mint tavaly egész évben.

Megjelenés: 2017. 04. 19.
Tovább

Újabb két halálos áldozata van a kanyarónak Romániában

Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma Romániában, miután egy 17 éves kiskorú és egy másfél éves gyerek is életét vesztette - jelentették be kedden a román hatóságok.

Megjelenés: 2017. 04. 11.
Tovább

Magyarországon jó a járványügyi helyzet

Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán.

Megjelenés: 2017. 03. 30.
Tovább

Tizenöt esetben igazolták a kanyarót, 52-re emelkedett a gyanús esetek száma

Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, és közülük 15 esetben igazolták is a betegséget - számolt be az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2017. 03. 18.
Tovább

OEK: tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2017. 03. 13.
Tovább

Egyre több uniós ország veszi fel a kesztyűt a bárányhimlő ellen

Hazánkban még mindig több tízezer gyermeket dönt ágynak minden évben a bárányhimlő, mely korántsem veszélytelen betegség, minden századik kisgyermeknél kórházi kezelést igénylő, komoly szövődményeket okoz. Hét EU-s tagállam után most Olaszország is úgy döntött, hogy az állami oltási rendbe emeli a fertőzés elleni védőoltást, ezt fontolgatja jelenleg a svéd és a magyar kormány is.

Megjelenés: 2017. 03. 07.
Tovább

Magyar és amerikai kutatók közös eredménye is segíthet a szuperbaktériumok ellen

Új, ígéretes gyógyszercélpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ELTE-MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport cikke a PNAS-ben jelent meg.

Megjelenés: 2017. 03. 06.
Tovább

Járványok lesznek, ha nem oltják be a népességet

A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

Megjelenés: 2017. 03. 06.
Tovább