Hírek, cikkek

Sok gyógyszer káros hatással van a bélbaktériumokra

Az EMBL kutatói szerint négyből egy gyógyszer gátolja a bélbaktériumok működését, és emiatt antibiotikumszerű mellékhatásokat is okoznak, valamint elősegíthetik az antibiotikum-rezisztencia terjedését.

Megjelenés: 2018. 08. 10.
Tovább

Kutyanyál okozta fertőzés miatt amputálni kellett az állat gazdájának több végtagját

A kutyája nyála okozta ritka fertőzés miatt amputálni kellett egy amerikai férfi mindkét lábát és kezét.

Megjelenés: 2018. 08. 02.
Tovább

Öt ember meghalt nyugat-nílusi lázban Szerbiában

Az idén 70 nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedést regisztráltak Szerbiában, öten már meghaltak a fertőzésben - számolt be a szerb sajtó kedden a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentéséről.

Megjelenés: 2018. 07. 31.
Tovább

A HIV-fertőzés megduplázza a szívbetegség kockázatát

A HIV-vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata - derült ki egy új tanulmányból.

Megjelenés: 2018. 07. 26.
Tovább

"Oltáskommandókkal" próbálják megfékezni a kanyaró terjedését Romániában

Az elszigetelten élő, a fertőzésnek leginkább kitett beoltatlan közösségekbe szervezett "oltáskommandókkal" próbálják a román hatóságok megfékezni a két éve tartó kanyarójárványt, amely a tisztiorvosi szolgálat pénteken közzétett heti jelentése szerint már 14 758 megbetegedést okozott és 59 halálos áldozatot követelt.

Megjelenés: 2018. 07. 20.
Tovább

Javult, de további fejlesztésre szorul a gyermekek immunizációja

Mintegy 123 millió gyerek kapott 2017-ben immunizációt életveszélyes betegségek és fertőzések ellen – derült ki az ENSZ frissen közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 07. 17.
Tovább

Szájon keresztül alkalmazható lehet az új, szintetikus influenzavakcina

Ausztrál és angol kutatók újabb jelentős lépést tettek a vakcinák alkalmazásának két fő hátrányának leküzdésére: megoldódhat az állandó hűtés iránti igény, és elhagyható lehet az injekciós tű.

Megjelenés: 2018. 07. 14.
Tovább

Kutatók HPV elleni vakcinával gyógyítottak meg egy bőrrákos beteget

Egy bőrrákos, műtéti úton nem kezelhető betegnél az orvosok sikerrel meggyógyították a laphámsejtes daganatot humán papillomavírus elleni védőoltás alkalmazásával.

Megjelenés: 2018. 07. 11.
Tovább

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges a karantén

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges kórházban kivizsgálni és egy időre karanténban tartani a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből kimentett fiúkat - járt utána a LiveScience tudományos portál.

Megjelenés: 2018. 07. 10.
Tovább

Új, hatékonyabb HIV-elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel

Új, az eddigieknél hatékonyabb, HIV-vírus elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 07. 09.
Tovább

Elkészült a kormány terve a kórházi fertőzések számának csökkentésére

Már rövid idő alatt a kórházi fertőzések 20-30 százalékos csökkenését várja az egészségügyi kormányzat a kabinet honlapjára pénteken kikerült jogszabály-tervezettől – tudta meg a Népszava.

Megjelenés: 2018. 07. 06.
Tovább

A penicillinallergia növelheti a C. difficile- és MRSA-fertőzések kockázatát

Penicillinallergia miatt számos esetben széles spektrumú antibiotikum felírására kerül sor. Egy brit populációs kohorsz tanulmányból az derült ki, hogy az allergia miatt magasabb az olyan meticillin-rezisztens baktériumfertőzések aránya, mint a Staphylococcus aureus (MRSA) vagy a Clostridium dificile.

Megjelenés: 2018. 07. 04.
Tovább

Kézhigiénés kampány indult a Semmelweis Egyetemen

Az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság a Klinikai Központ elnökségének támogatásával kézhigiénés felvilágosító kampányt indított a Semmelweis-emlékév keretében.

Megjelenés: 2018. 06. 28.
Tovább

A bakteriofágok lehetnek az antibiotikumok alternatívái

Egy új klinikai vizsgálat eredményei szerint a baktérium-specifikus vírusok, azaz bakteriofágok alkalmazása biztonságos és jól tolerálható a bélrendszeri patogén baktériumok eliminálásában.

Megjelenés: 2018. 06. 13.
Tovább

Romániában újabb öt áldozatot követelt a kanyaró, Ukrajnában is terjed a járvány

Romániában újabb öt áldozatot követelt az elmúlt hónapban a kanyaró, a két éve kezdődött járványban pedig eddig már 55 ember halt meg - derült ki a tisztiorvosi szolgálat pénteken közzétett heti jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 05. 25.
Tovább

Ombudsman: ki kell vizsgálni a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos panaszokat

A kórházi fertőzésekkel kapcsolatos közérdekű bejelentésekkel kapcsolatban Székely László alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fordítson kiemelt figyelmet a tárca szerveinek panasz- és közérdekű bejelentéseket kezelő gyakorlatára - tájékoztatta az ombudsmani hivatal kedden az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 05. 15.
Tovább

Független tanulmány megerősítette, hogy a HPV-oltás biztonságos és hatékony

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Továbbra is magas a kórházi fertőzések gyakorisága

2008 óta javuló tendencia figyelhető meg, ám még mindig magas a kórházi fertőzésekben szenvedő betegek aránya: a páciensek 8,4%-a érintett – derül ki az ECDC legfrissebb jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Új influenza elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség olyan új influenza elleni készítmény forgalomba hozatalát engedélyezte, amely 2 éves kor felett szövődménymentes influenza kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018. 05. 02.
Tovább

Európai javaslat készült a kanyaró-átoltottság mértékének javítására

A kanyarós esetek számának jelentős mértékű növekedése miatt az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) tíz pontban sorolja fel javaslatait az átoltottság mértékének javítására az Európai Unióban - közölte az MTA csütörtökön.

Megjelenés: 2018. 04. 20.
Tovább

Rejtélyes húsevőfekély-járvány terjed Ausztráliában

télyes húsevőfekély-járvány miatt aggódnak az orvosok a délkelet-ausztráliai Victoria államban, ahol az elmúlt négy évben 400 százalékkal nőtt a leginkább Afrikára jellemző Buruli-fekély eseteinek száma.

Megjelenés: 2018. 04. 17.
Tovább

Tovább terjed a kanyaró Romániában

Több mint kétszáz kanyarós megbetegedést és újabb halálesetet regisztráltak a héten Romániában, ahol így 46-ra emelkedett a fertőző betegségben az elmúlt két évben meghalt emberek száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) pénteken közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 04. 06.
Tovább

Az EMA jóváhagyta az övsömör elleni védőoltás forgalomba hozatalát

Március végén az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a herpes zoster elleni vakcina forgalomba hozatalát.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Vírusok által termelt inzulinszerű anyagok is okozhatnak diabéteszt

Egy váratlan felfedezés eredményeként a Joslin Diabetes Center kutatói négy olyan vírust azonosítottak, amelyek képesek a humán sejtek működését befolyásoló inzulinszerű hormonok termelésére.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint a 2018. március 19-25. között az országban 16 400 fő, azelőző hetinél 28%-kal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megjelenés: 2018. 03. 29.
Tovább

Hat új gyógyszer engedélyezését hagyta jóvá az EMA márciusban

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága hat gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát javasolta márciusi ülésén.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Továbbra is emelkedik a globális antibiotikum-fogyasztás

Annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia globális egészségügyi válság kialakulásával fenyeget, az antibiotikumok alkalmazása világszerte 39 százalékkal emelkedett 2000 és 2015 között, aminek a fő oka az alacsony és közepes jövedelmű országok antibiotikum-fogyasztásának drámai növekedése volt.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Eddig csak állatoknál ismert betegségben halhatott meg három ember Németországban

Eddig csak állatoknál ismert vírusos megbetegedésben halhatott meg három ember Németországban - írták német hírportálok kedden kutatóintézetek vizsgálati eredményei alapján.

Megjelenés: 2018. 03. 27.
Tovább

Magyarországon a tbc ritka betegségnek számít

Évről évre csökken Magyarországon a tuberkulózisos (tbc-s) betegek száma - mondta az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója a tbc elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2018. 03. 22.
Tovább

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatója a 2018. évi védőoltásokról

A Módszertani Levél az Országos Epidemiológiai Központ által meghatározott, a 2018. évi védőoltási tevékenységre vonatkozó ismereteket, előírásokat illetve ajánlásokat foglalja össze.

Megjelenés: 2018. 03. 14. | Frissítve: 2018. 03. 20.
Tovább

Új gyógyszereket engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség

2018 februárjában és március első felében az EMA több új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte.

Megjelenés: 2018. 03. 14.
Tovább

Már kilenc halálos áldozata van a kanyarónak Szerbiában

Továbbra is terjed Szerbiában a kanyaró, a szerdai beszámolók szerint október óta már kilencen haltak bele a betegség okozta szövődményekbe.

Megjelenés: 2018. 03. 07.
Tovább

A védőoltás nem terheli, hanem működteti az immunrendszert

A magas átoltottság miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországon az elmúlt években Európa-szerte megjelent olyan, korábban elfeledett betegségek, mint a gyermekbénulás és a torokgyík, sőt a kontinensen több helyütt járványos méreteket öltött, védőoltással egyszerűen megelőzhető kanyaró sem.

Megjelenés: 2018. 03. 04.
Tovább

Romániában 40-re emelkedett a kanyaró halálos áldozatainak száma

Újabb két gyermek halt meg kanyaróban Romániában, így ezzel negyvenre emelkedett az országban a ragályos betegség halálos áldozatainak száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Megjelenés: 2018. 03. 02.
Tovább

Több mint 70 ember halt meg eddig Csehországban az idei influenzajárványban

Több mint hetven ember halt már meg eddig Csehországban az idei influenzajárvány következtében. Az áldozatok mintegy nyolcvan százaléka 60 évnél idősebb személy - közölte hétfőn a cseh egészségügyi minisztérium.

Megjelenés: 2018. 02. 26.
Tovább

Megtriplázódott Európában a kanyaró gyakorisága

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ új elemzése szerint 2017-ben harminc európai ország összesen 14 451 kanyaróesetet jelentett be, mai több mint háromszorosa a 2016-ban bejelentett esetszámnak. 2016-ban összesen 4643 esetről számoltak be a helyi hatóságok.

Megjelenés: 2018. 02. 21.
Tovább

Hetvenkét kórházban van látogatási tilalom az influenzajárvány miatt

Az országos influenzajárvány miatt hetvenkét kórházban van teljes vagy részleges látogatási tilalom - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának legfrissebb összegzéséből.

Megjelenés: 2018. 02. 15.
Tovább

Talajmintákban fedeztek fel új antibiotikumot

Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, melynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 02. 13.
Tovább

OGYÉI: beszerezhető a rotavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás

Beszerezhető a rotavírus-fertőzés megelőzésére szolgáló mindkét védőoltás - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 02. 13.
Tovább

Országszerte terjed az influenza

Az ország valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága, az intenzív ellátást igénylők száma csaknem megduplázódott az előző héthez viszonyítva - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának legfrissebb, szerdai jelentésében.

Megjelenés: 2018. 02. 07.
Tovább

Értékelték a gyógyszer-rezisztens fertőzések leküzdésére tett lépéseket

Közzétették az első olyan független elemzés eredményeit, amely a gyógyszergyártók által az antibiotikum-rezisztencia ellen tett lépéseket mérte fel. A kutatás szerint a vállalatok erőfeszítéseket tesznek a túlzott antibiotikum-felhasználás visszaszorítására, a gyártás során a szennyvízbe kerülő antibiotikumok mennyiségének csökkentésére, valamint a rezisztens baktériumok terjedésének nyomon követésére.

Megjelenés: 2018. 01. 31.
Tovább

Már 37 gyermek halt meg az influenzajárványban az Egyesült Államokban

Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint már 37 gyermek vesztette életét az idei influenzajárványban, amely 2009 óta a legsúlyosabb.

Megjelenés: 2018. 01. 29.
Tovább

ÁNTSZ: járványosan terjed az influenza (Frissítve: látogatási tilalmak)

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés során az országban 2018. január 15 - 21. között az azelőző hetinél 32,7%-kal több, azaz 16 850 fő fordult az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A morbiditás 171,4%ooo-nek bizonyult, meghaladta a járványküszöböt.

Megjelenés: 2018. 01. 24. | Frissítve: 2018. 01. 29.
Tovább

Súlyos következményekkel járhat az influenzafertőzés a hospitalizált időseknél

Szakértők szerint az idei influenzaszezon különösen súlyosnak ígérkezik, és ezért fontos, hogy a klinikusok azonnal felismerjék, diagnosztizálják és kezeljék a fertőzést a hospitalizált betegeknél, különösen az olyan vulnerábilis betegpopulációkban, amilyen az időskorúaké.

Megjelenés: 2018. 01. 23.
Tovább

Nem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában

Az ember terjesztette a fekete halált Európában a 14. század közepén, nem a patkányok voltak a fő felelősei a földrészt sújtó egykori bubópestis-járványok első hullámának - állítják a kutatók.

Megjelenés: 2018. 01. 16.
Tovább

Élethosszig tartó védelmet biztosíthat az influenza ellen egy új típusú vakcina

A nebraskai Virológiai Központ új kutatási eredményei szerint a négy fő influenzatörzs génjeiből előállított kombinált vakcina széleskörű védelmet biztosíthat az influenzafertőzéssel szemben.

Megjelenés: 2018. 01. 04.
Tovább

Kettős csapással a tuberkulózis ellen

A potenciálisan életveszélyes tuberkulózis fertőzések elleni új kezelési stratégiák kidolgozásának újabb lépéseként a müncheni Műszaki Egyetem, a Harvard University és a texasi A&M Egyetem kutatócsoportjai felfedeztek egy új terápiás lehetőséget.

Megjelenés: 2018. 01. 03.
Tovább

Harmadával csökkentette az övsömör elleni oltás a megbetegedések számát

Angliában az övsömör megbetegedések száma 35 százalékkal csökkent azt követően, hogy a 70 év felettieknek felajánlották az oltás lehetőségét.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Már halálos áldozata is van a kanyarónak Szerbiában

Szerbiában egyre jobban terjed a kanyaró, és szerdán már halálos áldozata is lett a járványnak, Belgrádban egy húszéves férfi halt bele a betegség okozta szövődményekbe - közölte értesülését a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Áttörést hozhat egy új felfedezés az antibiotikum-rezisztencia legyőzésében

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia terjedése megállíthatatlannak látszik, és világszerte hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszerek számára. Az antibiotikumok, mint például a penicillinek, cefalosporinok és karbapenemek a leggyakrabban felírt szerek.

Megjelenés: 2017. 12. 24.
Tovább