Hírek, cikkek

Koronavírus - Egészségügyi vészhelyzetet rendelt el az olasz kormány

A következő hat hónapra a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget léptette életbe az olasz kormány pénteken azt követően, hogy két, Rómában tartózkodó kínai turista koronavírus-fertőzöttnek bizonyult.

Megjelenés: 2020. 01. 31.
Tovább

Koronavírus: Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban

Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban. A chicagói esetet Robert Redfield, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója jelentette be csütörtökön.  

Megjelenés: 2020. 01. 30.
Tovább

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült előállítaniuk az új koronavírust

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust Kínán kívül - írja a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 01. 29.
Tovább

Koronavírus: helyben fertőződhetett meg a Németországban ápolt beteg

Nem Kínában, hanem helyben, Bajorország tartományban okozhatta a megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél - jelentették kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján.

Megjelenés: 2020. 01. 28.
Tovább

Volt tisztifőorvos: frissíteni kell az ország pandémiás tervét

A volt országos tisztifőorvos azt kezdeményezi, hogy frissítsék Magyarország pandémiás tervét, amely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amiket egy járvány kitörése esetén kell alkalmazni.

Megjelenés: 2020. 01. 28.
Tovább

Továbbterjedt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínában, az Egyesült Államokban diagnosztizálták az első megbetegedést

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte - közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.

Megjelenés: 2020. 01. 22.
Tovább

Újabb városokban bukkant fel az új tüdőgyulladás-vírus Kínában

Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant az új, tüdőgyulladást okozó vírus, miközben a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a hétvégén - derül ki a helyi egészségügyi bizottságok hétfői jelentéseiből.

Megjelenés: 2020. 01. 20.
Tovább

Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus

Legalább három esetben feltételezhető, hogy az újonnan azonosított, tüdőgyulladást okozó koronavírus fertőzött meg embereket a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanon kívül.

Megjelenés: 2020. 01. 19.
Tovább

Egy új koronavírus okozza a közép-kínai tüdőgyulladásos járványt

Újfajta koronavírus okozta a tüdőgyulladással járó járványt a közép-kínai Vuhanban - jelentette csütörtökön a CCTV kínai állami televízió.

Megjelenés: 2020. 01. 09.
Tovább

Az asztma súlyossága összefügg a légúti mikrobiom összetételével

A washingtoni egyetem új kutatása szerint a felső légutakban élő baktériumok fajtái összefüggésben vannak a gyermekkori asztma tüneteinek súlyosságával.

Megjelenés: 2019. 12. 23.
Tovább

A mikrobiom károsodása rontja az influenzavakcina hatékonyságát

A Stanford egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az orális antibiotikumok által a bélflórára gyakorolt negatív hatás hogyan befolyásolja az influenza elleni oltás által kiváltott immunválaszt.

Megjelenés: 2019. 12. 17.
Tovább

A Zika-láz terjedését modellezték szegedi matematikusok

Az elmúlt években komoly riadalmat okozó Zika-vírus járványos terjedését modellezték a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikusai, az erről szóló cikkük a napokban jelent meg rangos Scientific Reports folyóiratban.

Megjelenés: 2019. 12. 10.
Tovább

Az influenzaoltás nagymértékben csökkenti a hipertóniás betegek mortalitását

Az ESC kongresszuson prezentált kutatás eredménye szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adott influenza elleni oltás 18 százalékkal csökkentette a mortalitást.

Megjelenés: 2019. 12. 03.
Tovább

Újabb pestises beteget diagnosztizáltak Észak-Kínában

Újabb tüdőpestises beteget diagnosztizáltak a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen, ami immár a negyedik pestisfertőzéses eset a közelmúltban az ország ezen részén - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Megjelenés: 2019. 11. 28.
Tovább

Aggasztó mértékben növekedett a gyógyszereknek ellenálló HIV-megbetegedések száma

Aggasztó mértékben észlelték a HIV-vírus gyógyszereknek ellenálló fajtáját Afrikában, Ázsiában és Amerikában - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Megjelenés: 2019. 11. 25.
Tovább

2018-ban tovább emelkedett a kórházi fertőzések száma

Megjelent a kórházi fertőzésekről szóló 2018-as összefoglaló jelentés, a legfontosabb mutatókban romlott a helyzet 2018-ban a korábbi évekhez képest.

Megjelenés: 2019. 11. 12.
Tovább

Általános tanácsok orális antibiotikumok adásához veseelégtelenségben szenvedő betegek esetén

A megfelelő antibiotikum kiválasztása krónikus vesefunkciós zavarokban szenvedő betegek számára nem mindig egyszerű, heidelbergi orvosok ezért összefoglalták az antiinfektív terápia megtervezésének általános elveit.

Megjelenés: 2019. 11. 10.
Tovább

A spanyolnátha a járvány kitörése előtt akár két évvel korábban is létezhetett

A modern kor legpusztítóbb influenzája, a spanyolnátha már akár két évvel a járvány 1918-as kitörés előtt is létezhetett.

Megjelenés: 2019. 11. 06.
Tovább

Meglepő felfedezést tettek kutatók egy régi védőoltással kapcsolatban

Egy csaknem 100 éve forgalomban lévő védőoltásról meglepő tulajdonságot tárt fel egy új kutatás: nem csak az oltás hatásosságát igazolta, hanem azt is, hogy a vakcina még annál is több patogénnel szemben javítja az immunválasz hatékonyságát, mint azt korábban gondolták.

Megjelenés: 2019. 09. 24.
Tovább

Szívműködési zavarokat okozhatnak a fluorokinolon antibiotikumok

Igazolták az összefüggést a leggyakrabban felírt antibiotikumok és kétféle szívműködési rendellenesség kialakulása között.

Megjelenés: 2019. 09. 17.
Tovább

Nagyszabású tanulmány mutatta ki a HPV elleni oltás hatékonyságát

Brit és kanadai tudósok minden idők legátfogóbb tanulmányában mutatták ki, hogy a méhnyakrák szinte valamennyi típusát előidéző vírus ellen 10 éve megjelent oltóanyag nagyon hatékony az ilyen fertőzések megelőzésében.

Megjelenés: 2019. 09. 14.
Tovább

Egyes antidepresszánsok hatékonyak lehetnek több fertőző betegség ellen

Amerikai kutatók új felfedezést tettek több antidepresszáns hatóanyaggal kapcsolatban, ami áttörést hozhat az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.

Megjelenés: 2019. 09. 10.
Tovább

Fázis 2b vizsgálat értékeli egy új influenza-A vakcina hatásosságát

Az első betegek megkapták azt az új influenza-A elleni vakcinát, amelynek hatásosságát egy fázis 2b, randomizált, kettős vak, placebo kontrollos vizsgálat értékeli.

Megjelenés: 2019. 09. 03.
Tovább

A klímaváltozás miatt új járványok és kórokozók jelenhetnek meg

A változó éghajlatnak és a globalizáció folyamatainak köszönhetően társadalmunk új ökológiai kihívásokkal szembesül. Általánosan elfogadott koncepció, hogy a melegedő és urbanizált világ egyre kedvezőbb feltételeket biztosít a különböző ízeltlábúak által terjesztett járványok megjelenéséhez.

Megjelenés: 2019. 09. 03.
Tovább

Széles körben elérhető antibiotikumok lehetnek hatásosak az MRSA ellen

A cambridge-i egyetem és a Wellcome Sanger Intézet kutatói feltárták, hogy bizonyos MRSA-fertőzések legyőzhetőek lehetnek olyan antiibotikumok segítségével, amelyek széles körben elérhetőek.

Megjelenés: 2019. 08. 30.
Tovább

A szepszis miatti halálozás kockázata akár öt évig is fennállhat

A londoni King’s College kutatói által végzett elemzés szerint a szepszist túlélő betegeknél a halálozás kockázata akár öt évig is fokozott lehet.

Megjelenés: 2019. 08. 27.
Tovább

Sürgős cselekvési tervet hirdet a brit kormány a kanyaró terjedésének feltartóztatására

Sürgős cselekvési tervet hirdet a brit kormány a kanyaró terjedésének feltartóztatására, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfosztotta az Egyesült Királyságot kanyarómentes státusától.

Megjelenés: 2019. 08. 19.
Tovább

Nem járhatnak oktatási intézménybe azok az ukrán gyerekek, akik nem kapták meg a védőoltásokat

Nem látogathatják Ukrajnában az iskolákat és az óvodákat azok a gyerekek, akik nem kapták meg időben a kötelező védőoltásokat - figyelmeztetett szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Uljana Szuprun egészségügyi és Lilija Hrinevics oktatási miniszter.

Megjelenés: 2019. 08. 14.
Tovább

A legfőbb patogén vírusok új támadáspontját fedezték fel

A kórokozó vírusok egy nagy osztályára jellemző új tulajdonságának felfedezése a megfázás, polio és más fertőző betegségek elleni új hatóanyagok kifejlesztése számára nyithat utat.

Megjelenés: 2019. 08. 10.
Tovább

Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 08. 07. | Frissítve: 2019. 08. 09.
Tovább

Az FDA új antibiotikum-kombinációt engedélyezett

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezte a szövődményes húgyúti és intraabdominális fertőzések kezelésére szolgáló, háromféle hatóanyagot tartalmazó injekció forgalomba hozatalát.

Megjelenés: 2019. 08. 06.
Tovább

Kötelező lesz Németországban a kanyaró elleni védőoltás

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.

Megjelenés: 2019. 07. 17.
Tovább

Új elemzés értékelte a védőoltások biztonságosságát

Új, szisztematikus áttekintés értékelte az immunizációt követő mellékhatások okozati összefüggéseit alátámasztó és/vagy cáfoló tudományos bizonyítékokat.

Megjelenés: 2019. 07. 05.
Tovább

Gyorsan terjedhetnek észak felé a trópusi betegségeket terjesztő kórokozók

Gyorsan terjedhetnek Európa északi részei felé a trópusi betegségeket, köztük a csikungunya- és denguelázat, valamint kullancstól származó agyhártyagyulladást hordozó kórokozók a globális felmelegedéssel - állapította meg egy új kutatás.

Megjelenés: 2019. 06. 20.
Tovább

Jelentősen csökkent a méhnyakbetegségek száma a HPV-oltás elterjedése után

Látványosan csökkent a méhnyakbetegségek száma a HPV elleni védőoltás elterjedése után egy nagy létszámú, hosszú távú új kutatás szerint - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 05. 28.
Tovább

Megugrott a mumpsz- és kanyaróbetegek száma Angliában

Jelentősen megugrott a mumpsz-és kanyaróbetegek száma Angliában, a szakemberek az immunizálás fontosságára hívják fel a figyelmet - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 05. 28.
Tovább

Életmentő lehet a HIV korai diagnózisa

Évek óta stabil a hazai HIV-helyzet: tavaly 229 új HIV-fertőzött beteget szűrtek ki itthon, ami szinte pontosan megegyezik az előző évek adatával. Szakértők szerint azonban aggasztó, hogy továbbra is nagyon magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában – az úgynevezett AIDS-stádiumban – szűrnek ki.

Megjelenés: 2019. 05. 20.
Tovább

Új antibiotikum-kombinációval leküzdhető lehet a rezisztens E. coli fertőzés

Dán kutatók új kutatási eredményei áttörést hozhatnak az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.

Megjelenés: 2019. 05. 18.
Tovább

A rotavírus vakcina csökkentheti az 1-es típusú diabétesz kockázatát

A rotavírus elleni védőoltás bevezetése előtt a kisgyermekeknél és csecsemőknél előforduló súlyos gasztroenteritisz leggyakoribb oka a rotavírus fertőzés volt. A rotavírus nagyfokú fertőzőképessége miatt a gyermekkori rotavírus fertőzés a nem oltott gyermekek körében univerzálisnak tekinthető.

Megjelenés: 2019. 04. 29.
Tovább

Európában is gyakoriak a tévhitek a védőoltásokkal kapcsolatban

Miközben az Európai Unió polgárainak túlnyomó többsége hatékony eszköznek tartja a védőoltásokat a fertőző betegségek megelőzésére, aggasztóan magas azok aránya, akik készpénznek vesznek bizonyos tévhiteket a témával kapcsolatosan - derült ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

Megjelenés: 2019. 04. 26.
Tovább

Az Egyesült Államok 22 tagállamában terjed a kanyaró

Az Egyesült Államok 22 tagállamában diagnosztizáltak kanyarós megbetegedéseket - jelentette be szerdán este Alex Azar egészségügyi miniszter Washingtonban.

Megjelenés: 2019. 04. 25.
Tovább

Magas a kórházi fertőzések prevalenciája

Az Európai Betegségmegelőzési Központ (ECDC) becslése szerint Európában évente mintegy 9 millió esetben lép fel kórházi kezeléssel összefüggő fertőzés, illetve az átfogó felmérés azt is feltárta, hogy számos országban rendkívül kevés mikrobiológiai vizsgálatot végeznek.

Megjelenés: 2019. 04. 23. | Frissítve: 2019. 04. 24.
Tovább

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Megjelenés: 2019. 04. 23.
Tovább

Csaknem kétszáz halálos áldozatot követelt az influenzajárvány Romániában

Véget ért az influenza járványszerű terjedése Romániában - közölte a tisztiorvosi szolgálat, amelynek csütörtökön közzétett jelentéséből az is kiderült: a betegség a tavalyinál lényegesen több, csaknem kétszáz halálos áldozatot követelt.

Megjelenés: 2019. 04. 18.
Tovább

Kutatók új tuberkulózis elleni terápiát fejlesztettek ki

Az írországi Royal College of Surgeons kutatócsoportja kidolgozott egy olyan új tuberkulózis elleni kezelési módot, amely áttörést hozhat a tbc kezelésében és a fertőzés terjedésének visszaszorításában.

Megjelenés: 2019. 04. 16.
Tovább

Egészségügyi szükségállapot New Yorkban a kanyarójárvány miatt

New York város illetékesei egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a terjedő kanyarójárvány miatt, Brooklyn egyes részein pedig büntetés terhe mellett kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást.

Megjelenés: 2019. 04. 10.
Tovább

Bizonyos fájdalomcsillapítók elősegíthetik a Clostridium difficile fertőzések kialakulását

A Clostridium difficile felelős a leggyakoribb és legveszélyesebb kórházi fertőzésekért, amelyek kockázata az antibiotikummal kezelt betegeknél magasabb, mivel az antibiotikumterápia felborítja a bélflóra egyensúlyát. Újabb kutatások ugyanakkor összefüggést tártak fel a nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazása és a súlyos C. difficile fertőzés között.

Megjelenés: 2019. 04. 08.
Tovább

Vírus által kiváltott immunválasszal lehet összefüggésben a skizofrénia

A Johns Hopkins Medicine és a Sheppard Pratt Health System kutatói azt fedezték fel, hogy a skizofréniás betegeknél magasabb a mononucleosist kiváltó Epstein-Barr vírus elleni antitestek szintje.

Megjelenés: 2019. 03. 31. | Frissítve: 2019. 04. 02.
Tovább

2,4 millióan halhatnak meg szuperbaktériumok miatt 2050-ig

Mintegy 2,4 millióan halhatnak meg a több antibiotikumnak is ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok okozta fertőzésekben Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában 2050-ig - derül ki az OECD szerdán közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2019. 03. 23.
Tovább

A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak az SZTE-n

A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének szakemberei Molnár Zsolt professzor vezetésével - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megjelenés: 2019. 03. 20.
Tovább