További cikkek a Endokrinológia rovatból

Új eredmények a nemi hormonok és a veserák közötti összefüggéssel kapcsolatban

Egy új kutatás lehet az első, amely leírja az androgének szerepét a veserák kialakulásában, és az eredmények alátámasztják, hogy indokolt lehet a terápia új, az androgén receptort befolyásoló megközelítésének vizsgálata.

hirdetés

A University of Rochester Medical Center and Wilmot Cancer Institute kutatói már közel egy évtizede dolgoznak a daganatos betegségek és az androgén receptor közötti összefüggés feltárásán.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint vesesejtes karcinómában az androgén jelátvitel fokozhatja és gátolhatja is a daganatsejtek mozgását és a szervezet más részeibe való eljutását.

Egy korábbi vizsgálat során a kutatócsoport feltárta az androgén receptor kettős szerepét a különböző daganattípusok patomechanizmusában. Az androgén jelátvitel például fokozhatja a hólyagrák terjedését, de gátolja a prosztatarákét.

Dr. Chang szerint „veserákban sok olyan kutatási eredményt látunk, amelyek ellentmondásosak. Bizonyos esetekben az androgén receptor expressziója a malignitás mérséklődésével volt összefüggésben. Ebben a betegségben elkezdtük az androgén receptor szerepének feltárását, és az eredmények igazolják, hogy az androgén receptor pozitív veserák esetén nagyobb a valószínűsége a tüdőáttét kialakulásának, míg az androgén receptor negatív tumorok esetén pedig a nyirokcsomó-áttét volt gyakoribb.”

A kutatócsoport közel 4000 veserákos esetet vont be az epidemiológiai felmérésbe. A kutatók azt találták, hogy férfiaknál háromszor magasabb volt a veserák gyakorisága, mint nőknél. Azok között pedig, akiknél 12 hónapon belül tüdőáttét alakult ki, a férfi-nő arány 5:1 volt. Ezzel ellentétben a nemi különbségek kevésbé voltak szignifikánsak azoknál a betegeknél, akiknél nyirokcsomó-metasztázis alakult ki.

A kutatás következő fázisában az androgén receptor és más, daganatos betegségekkel összefüggő gének közötti kölcsönhatást vizsgálták a metasztázisok kialakulásának vonatkozásában.

A veserák kevésbé előrehaladott eseteiben az általános kezelés sebészeti és radiológiai, kiegészítve kemoterápiával, immunterápiával és újabb, célzott terápiákkal. Ugyanakkor az előrehaladott, áttétes forma kezelése nehéz, mivel a daganat gyakran rezisztens a kemoterápiára és a sugárkezelésre, és a célzott terápiák is csak átlagosan 6-15 hónappal javítják a túlélést.

A kutatás vezetője szerint ezek az eredmények segíthetnek olyan új terápiás megközelítések kidolgozásában, amelyek kombinálják az antiandrogén és más célzott kezeléseket és hatékonyak a betegség hosszú távú enyhítésében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek