Hírek, cikkek

Koronavírus - Montenegró hivatalosan is bejelentette a járvány végét, Észak-Macedóniában már a második hullámra számítanak

Észak-Macedóniában egyre több új fertőzöttet regisztrálnak, ezért a korlátozó intézkedések ismételt bevezetését helyezte kilátásba a kormány, Montenegróban viszont egy hónapja nem regisztráltak új esetet, ezért visszavonták a járványhelyzetet.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Koronavírus - Több mint 6,38 millióan fertőződtek meg világszerte, a gyógyultak száma 2,73 millió

Világszerte 6 382 952 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 380 318, a gyógyultaké pedig 2 731 342-re nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Új tudományos eredmények a koronavírussal kapcsolatban, módosuló ajánlások

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) hatására soha nem látott ütemű tudományos kutatás indult meg. A tízezernél is több új tudományos közlemény fontos kérdésekben hozott szakértői szemléletváltást.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Az OGYÉI új figyelmeztetést tett közzé a klorokin- és a hidroxiklorokin-kezelés kockázatairól

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékezteti az egészségügyi szakembereket, hogy szorosan kísérjék figyelemmel a klorokinnal vagy hidroxiklorokinnal kezelt koronavírussal fertőzött betegek állapotát tekintettel a gyógyszerek súlyos mellékhatásaira.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Koronavírus - Romániában országos vizsgálat indul a fertőzésen átesettek reális arányának felmérésére

Romániában országos szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy felmérjék a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát: az erről szóló rendeletet kedden adta ki Nelu Tataru egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2020. 06. 02.
Tovább

Országos tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 06. 02.
Tovább

Koronavírus - Több mint 6,27 millióan fertőződtek meg világszerte, a gyógyultak száma 2,7 millió

Világszerte 6 271 577 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 375 656, a gyógyultaké pedig 2 697 328-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 06. 02.
Tovább

Operatív törzs: elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása

Elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 05. 29.
Tovább

Országos tisztifőorvos: a járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed

    Müller Cecília elmondta, a járvány kitörése óta eddig 5,5 millió koronavírusos esetet regisztráltak, és 350 ezren haltak meg a betegséggel összefüggésben.

Megjelenés: 2020. 05. 29.
Tovább

Koronavírus - Virológus: a járványhelyzet leküzdésének fontos eszközei lehetnek a meglévő gyógyszerkincsek

Harminc olyan gyógyszermolekulát választottak ki a kutatók, amely az előzetes vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyulhat a koronavírus kezelésében - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 05. 28.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: változatlanul alacsony az új igazolt fertőzöttek száma

Változatlanul alacsony az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma az egész ország területén - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 05. 27.
Tovább

Országos tisztifőorvos: már lényegesen többen gyógyultak meg, mint ahányan aktívan fertőzöttek

Már lényegesen többen gyógyultak fel a koronavírus okozta betegségből, mint ahányan aktívan fertőzöttek - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 05. 26.
Tovább

Koronavírus - Észak- és Dél-Amerikában terjed a járvány, Európában és Ázsiában enyhítenek a korlátozásokon

A világban 5 millió 495 ezer 61-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 346 232, a gyógyultaké pedig 2 millió 231 ezer 738 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 26.
Tovább

Koronavírus - Ukrajnában ismét felgyorsult kissé a járvány terjedése

Ukrajnában keddre egy nap alatt 339 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, ami 80-nal több az előző napihoz képest, a betegségben elhunytak száma pedig 21 újabb halálos áldozattal 644-re emelkedett - derült ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online tájékoztatójából.

Megjelenés: 2020. 05. 26.
Tovább

Koronavírus - Francia kutatók szerint a kevésbé fertőzötteknél is kialakul immunitás

A Covid-19 fertőzés legenyhébb formájával megfertőződöttek szervezetének nagyon jelentős része termel olyan antitestet, amelynek köszönhetően több hétig tartó immunitás is kialakulhat a járvánnyal szemben a párizsi Pasteur Intézet és a strasbourgi egyetemi kórház tanulmánya szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 26.
Tovább

Koronavírus - Egy demenciakockázatot növelő génmutáció befolyásolhatja a betegség súlyosságát

Nagyobb valószínűséggel lesz súlyosabb lefolyású a Covid-19 betegség azoknál az embereknél, akiknek szervezetében jelen van egy demenciakockázatot növelő génmutáció - állapították meg brit szakemberek.

Megjelenés: 2020. 05. 26.
Tovább

Koronavírus - Olaszországban folyamatosan csökken a fertőzöttek és a halottak száma

Ismét száz alá csökkent a halottak napi száma Olaszországban, ahol az utóbbi huszonnégy órában diagnosztizált fertőzöttek felét továbbra is Lombardia tartományban regisztrálták a polgári védelmi hatóság hétfő esti adatai szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 25.
Tovább

Koronavírus - Több mint 2,1 millióan épültek fel a betegségből világszerte, a fertőzöttek száma meghaladja az 5,4 milliót

A világban 5 millió 407 ezer 701-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 345 060, a gyógyultaké pedig 2 millió 168 ezer 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 25.
Tovább

Online rendszert indít el Kína a koronavírus terjedésének előrejelzésére

Online rendszert indít el Kína az új koronavírus globális terjedésének előrejelzésére - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség a projektet vezető kutatók közlésére hivatkozva.

Megjelenés: 2020. 05. 25.
Tovább

Koronavírus - Pécsi Tudományegyetem: alkalmas lehet a japán Avigan gyógyszer a fertőzöttek gyógyítására

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból - közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 05. 24.
Tovább

Koronavírus: Magyarország elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert

Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kapott a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszerből, részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon közzétett felvételen.

Megjelenés: 2020. 05. 23.
Tovább

Koronavírus - Infektológus főorvos: három biztató oltóanyag-kísérlet is zajlik

Három olyan koronavírus elleni oltóanyag-kísérlet is zajlik a világban, amelynek biztatóak az eredményei - mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 05. 23.
Tovább

Koronavírus - Jelentősen csökkent az elhunytak száma Belgiumban

Jelentősen, az elmúlt napokban regisztrált esetek csaknem felére, 26-ra csökkent a koronavírus által okozott megbetegedés következtében az elmúlt 24 órában elhunytak száma Belgiumban.

Megjelenés: 2020. 05. 22.
Tovább

Koronavírus - Orosz tudós: sikerült előállítani egy vektorvakcinát, amely mellékhatások nélkül alakít ki immunitást

Önmagukon próbáltak ki egy vektorvakcinát a Nyikolaj Gamaleja nevét viselő Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai, a kísérlet sikerrel járt, alanyaiban negatív mellékhatások nélkül alakított ki immunitást - tájékoztatta Alekszandr Gincburg akadémikus, a központ igazgatója pénteken az Interfax hírügynökséget.

Megjelenés: 2020. 05. 22.
Tovább

Koronavírus-konferencia - Merkely: több vizsgálat szerint is a korlátozó intézkedések hatásosak

Több vizsgálat igazolta, hogy a korlátozó intézkedések hatásosak és tömeges koronavírus-fertőzés nem lépett fel Magyarországon - mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a témában rendezett csütörtöki online konferencián.

Megjelenés: 2020. 05. 21.
Tovább

Koronavírus-konferencia - Palkovics László: külön forrást kapnak a járványügyi kutatások

Külön forrást biztosít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra az innovációs alapon belül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírus-járvány ellenei védekezésről szóló, csütörtöki online tudományos konferenciáján az innovációs és technológiai miniszter.

Megjelenés: 2020. 05. 21.
Tovább

Koronavírus-konferencia - Ígéretes fejlesztésekről számoltak be magyar kutatók

Több, a koronavírus elleni küzdelmet segítő, ígéretes fejlesztésről számoltak be magyar kutatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló, csütörtöki online tudományos konferenciáján.

Megjelenés: 2020. 05. 21.
Tovább

Koronavírus - Oroszországban meghaladta a 300 ezret az igazolt fertőzések száma

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8764-gyel 308 705-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 20.
Tovább

Koronavírus - Meghaladta a tízezret Romániában a gyógyultak száma

Meghaladta a tízezret Romániában kedden a koronavírus-fertőzésből kigyógyult páciensek száma, ami az eddig beazonosított fertőzöttek csaknem 60 százalékát teszi ki.

Megjelenés: 2020. 05. 20.
Tovább

Koronavírus - Több mint 4,9 millióan fertőződtek meg világszerte, 323 ezer felett a halálos áldozatok száma

A világban 4 900 253-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 323 341, a gyógyultaké pedig 1 689 334 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 20.
Tovább

Koronavírus - Öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában

Az új koronavírus elleni öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában - jelentette be Zeng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettese.

Megjelenés: 2020. 05. 20.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: az adatok komplex elemzése a járványt követően történhet meg

Az adatok, így az elhunytak számának és arányának komplex elemzése, értékelése a járványt követően történhet meg - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 05. 20.
Tovább

Országos tisztifőorvos: valamennyi egészségügyi ellátáshoz előzetes telefonos bejelentkezés szükséges

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy valamennyi egészségügyi ellátás csak előzetes, telefonon történő bejelentkezés után vehető igénybe - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 05. 19.
Tovább

Koronavírus - Tartósan ezer alá süllyedt a napi új fertőzések száma Németországban

Tartósan ezer alá süllyedt a naponta regisztrált koronavírus-fertőzések száma Németországban, kedden már tizedik napja jelentettek a járvány lassításában fontosnak tartott határ alatti esetszámot az egészségügyi hivatalok.

Megjelenés: 2020. 05. 19.
Tovább

Koronavírus - Több mint 4,8 millióan fertőződtek meg világszerte, a gyógyultak száma 1,79 millió

A világban 4 805 005-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 318 534, a gyógyultaké pedig 1 787 539 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 19.
Tovább

Koronavírus - Ötéves kor felett minden brit jogosult a szűrésre tünetek esetén

Ötéves kor felett mindenki jogosulttá vált szűrésre az Egyesült Királyságban, ha észleli magán az új koronavírus okozta betegség tüneteit - jelentette be hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2020. 05. 18.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: harmadára csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma

Harmadára csökkent a kórházi ápolásra szoruló aktív fertőzöttek száma, akiknek eddig csaknem felét kezelték egészségügyi intézményben - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 05. 18.
Tovább

Koronavírus - Oroszországban 9 ezer alá csökkent az új fertőzések száma

Oroszországban egy nap alatt 8926-tal 290 678-ra nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint.

Megjelenés: 2020. 05. 18.
Tovább

Koronavírus - Több mint 10 ezren vettek részt az országos szűrésen

Mintegy 10 600-an vettek részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, amelynek eredménye így reprezentatív lett - közölte a Semmelweis Egyetem hétfőn a honlapján.

Megjelenés: 2020. 05. 18.
Tovább

Koronavírus - Meghaladta az ötszázat a koronavírus halálos áldozatainak száma Ukrajnában

Vasárnapra 17 újabb halálos áldozattal 514-re emelkedett a koronavírus-fertőzés szövődményeiben eddig elhunyt betegek száma Ukrajnában, a fertőzés terjedése az előző naphoz képest némileg lassult, de az esetek száma immár meghaladta a 18 ezret - derült az egészségügyi minisztérium által közölt adatokból.

Megjelenés: 2020. 05. 17.
Tovább

Koronavírus - Brit miniszter: ha sikeres a brit oltóanyag, őszre több tízmillió oltás készülhet

Ha sikeresnek bizonyul az új koronavírus ellen kidolgozott, már a tesztelés szakaszában járó brit oltóanyag, őszre több tízmillió egységnyit lehet belőle gyártani - mondta vasárnap a brit kormány egyik tagja.

Megjelenés: 2020. 05. 17.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban a karantén feloldása óta 25 új gócpontot találtak

Huszonöt új gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok Franciaországban a koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó szigorú kijárási korlátozások hét eleji feloldása óta - közölte Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du Dimanche (JDD) című vasárnap megjelenő lapban.

Megjelenés: 2020. 05. 17.
Tovább

Koronavírus - Infektológus főorvos: az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve

A koronavírus-járvány kezdete óta ismert, hogy a 65 évnél idősebbek fokozott veszélynek vannak kitéve - mondta a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László Kórház) infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 05. 17.
Tovább

Koronavírus - Ismét ötszáz fölött a fertőzöttek napi számának növekedése Ukrajnában

Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra egy nap alatt 528 új fertőzéses esetet azonosítottak azután, hogy az elmúlt napokban a napi növekedés már 400-500 közé esett vissza - derült ki az egészségügyi minisztérium által közölt adatokból.

Megjelenés: 2020. 05. 16.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban meghalt a Kawasaki-kórhoz hasonló tüneteket produkáló egyik gyermek

Meghalt egy 9 éves gyermek a dél-franciaországi Marseille-ben, aki a koronavírusnak a Kawasaki-kórhoz hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményeiben szenvedett - közölte pénteken a kezelőorvosa.

Megjelenés: 2020. 05. 15.
Tovább

Koronavírus - Tovább lassult a halálos áldozatok számának emelkedése Belgiumban

Továbbra is lassuló tendenciát mutat a koronavírus okozta halálesetek napi száma Belgiumban, amíg ugyanis pénteken 56 elhunytról számoltak be, addig az előző napokban 60, 82 vagy még magasabb számú új halálestről adtak hírt a hatóságok.

Megjelenés: 2020. 05. 15.
Tovább

Koronavírus - Moszkvában tömeges antitestszűrés kezdődött

Tömeges és ingyenes antitestszűrés kezdődött pénteken Moszkvában, a Covid-19 járvánnyal szembeni populációimmunitás fokának meghatározására.

Megjelenés: 2020. 05. 15.
Tovább

Koronavírus - A világban közelít a 4,5 millióhoz a megfertőződtek száma, a halottaké több mint háromszázezer

A világban 4 443 597-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 302 452, a gyógyultaké pedig 1 588 353 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint péntek reggel.

Megjelenés: 2020. 05. 15.
Tovább

Koronavírus - Agykutató: néhány hónapon belül kiderülhet, hogy érinti-e a fertőzés az agyat

Néhány hónapon belül kiderülhet, hogy a koronavírus-fertőzés érinti-e az agyat, és ha igen, mely területeit - mondta Dénes Ádám, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársa az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Megjelenés: 2020. 05. 14.
Tovább

Koronavírus - A betegek kétharmada felgyógyult Csehországban

Csehországban az új koronavírus-járványban megfertőzött személyek kétharmada már felgyógyult betegségéből - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön délelőtt megjelent kimutatásból.

Megjelenés: 2020. 05. 14.
Tovább