Hírek, cikkek

EU felmérés: Magyarországon is rendezetlen az illegális bevándorlók orvosi ellátása

Magyarország is azon uniós tagállamok között van, amelyek csak vészhelyzetben gyógykezelnek ingyenesen illegális bevándorlókat, ez pedig nem csak alapjogokat sért, de a hosszabb távon a tagállamoknak sem lehet érdeke - állapítja meg egy uniós intézmény jelentése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A férfiaknál ritkább, de gyakran agresszívebb az emlőrák, mint a nőknél

A férfiaknál ritkábban diagnosztizálnak mellrákot - kevesebbszer, mint a női esetek 1 százaléka -, ám ekkor a daganat már gyakran előrehaladottabb állapotban van és később nagyobb valószínűséggel okozza a páciens halálát - állapította meg egy nemzetközi tanulmány.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uniós vizsgálat a környezetben gyakori szennyező anyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásáról

Magyarországgal együtt összesen 17 európai országban indul vizsgálat arról, hogy a környezetben leggyakrabban előforduló szennyező anyagok milyen koncentrációban vannak jelen az "átlagos európai népesség" szervezetében, és azok milyen egészségi kockázatot jelentenek - közölte az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szerdán (10.19.)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bristol-Myers Squibb Alapítvány a daganatos betegekért

OTS - A Bristol-Myers Squibb Alapítvány kihirdeti a daganatos betegségek felismerésével, megelőzésével és ellátásával kapcsolatos hiányosságok áthidalására Közép- és Kelet-Európában kiírt pályázat hat új nyertesét

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós 25 éve halt meg

Budapest, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - Huszonöt éve, 1986. október 22-én halt meg Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője, az első és máig az egyetlen olyan magyar tudós, aki a világ legnagyobb tudományos elismerését, a Nobel-díjat Magyarországon dolgozva, hazai eredményeiért nyerte el. Az MTVA-Sajtóadatbank portréja:

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Közérdekű: csak hatóanyagnevű gyógyszer-receptek?

2012 áprilisától kísérleti jelleggel bevezethetik a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést. Szankcionálhatják azt is, ha a beteg nem működik együtt az orvossal.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Minden tizedik magyar csontritkulásban szenved

Budapest, 2011. október 19., szerda (MTI) - Csaknem minden tizedik magyar oszteoporózisban szenved, és a betegség következtében évente százezer csonttörés következik be Magyarországon - hangzott el azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyet az oszteoporózis október 20-i világnapja alkalmából tartottak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska: a józan ész érvényesüljön az egészségügyi rendszer újraszervezésekor

A józan ész érvényesítését tartják szem előtt az egészségügyi rendszer újraszervezésekor - mondta Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új épületszárnyának alapkőletétele alkalmából tartott ünnepségen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A biztosító helytáll a baleseti adóért, ha nem szedte is be

A biztosítónak akkor is meg kell fizetnie a baleseti adót, ha a beszedését elmulasztotta, és akkor is a teljes összeget kell befizetnie, ha az ügyfél ennél kevesebbet fizetett - ezt is tartalmazza az új adónemet, a baleseti adót bevezető törvényjavaslat, amely része a jövő évi adótörvény módosításoknak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ombudsman: szakmailag megalapozatlan az extrém sportokról szóló szabályozás

Szabó Máté ombudsman szerint szakmailag megalapozatlan és pontatlan a jogszabályban meghatározott "extrém sportok" köre, ezért a nemzeti erőforrás minisztert arra kérte, hogy kezdeményezze a szabályozás mielőbbi felülvizsgálatát.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hibás molekuláris kapcsoló okozhatja a meddőséget és a vetélést

A Nature Medicine október 17-i számában megjelent tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy felfedezték a „termékenységi kapcsolóként” működő enzimet. A protein magas szintje összefüggésben áll a meddőséggel, alacsony szintje pedig növeli a vetélés valószínűségét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Összefüggést találtak egy baktérium jelenléte és a vastagbélrák között

London, 2011. október 18., kedd (MTI) - Fogágybetegségekkel és bőrfekélyekkel hozták eddig kapcsolatba azt a baktériumot, amelyről kutatók azt feltételezik, hogy a vastagbélrák kialakulásával is összefüggésben lehet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A gyógyszertárak száma Magyarországon

A diagram 20 évet tekint át.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A telekommunikáció a legszimpatikusabb iparág

Budapest, 2011. október 18., kedd (MTI) - A telekommunikáció, majd a gyógyszeripar a legszimpatikusabb iparág a felnőtt lakosság körében a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatása szerint, amelyből kiderül, hogy az embereknek a legrosszabb véleménye a bankszektorról van.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-bíróság: embriót pusztító eljárások nem szabadalmaztathatók

Brüsszel, 2011. október 18., kedd (MTI) - Az Európai Bíróság kedden kihirdetett ítélete szerint ki kell zárni a szabadalmazhatóság köréből az olyan eljárásokat, amelyek az embrió elpusztítását eredményezik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A gyógyszerészeti intézet még november előtt megoldja a tetanusz-vakcina beszerzést

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és a gyógyszer-nagykereskedők közötti együttműködés eredményeként még november előtt sikerül megoldani a tetanusz-vakcina hiányából fakadó problémát - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Illetményemelést kérnek a kormánytól az ápolók

Az egészségügyi ellátás biztonsága érdekében arra kérte a Magyar Ápolási Egyesület kongresszusa a kormányt, illetve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságát, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket az ápolók helyzetének megoldására - közölte a szervezet elnöke hétfőn (10.17.) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Intézményátvétel - OGY - Szakbizottsági támogatás a megyei intézmények átadásának megtárgyalásához

Budapest, 2011. október 17., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága támogatta a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei intézmények, valamint a főváros egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Személyre szabott gyógyszerelés – és a betegek együttműködési készsége

Az American Society of Human Genetics ülésén elhangzott prezentáció betekintést enged a farmakogenetikai vizsgálatokba, és rávilágít néhány tényre a betegek együttműködési készségét illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szegénység az Európai Unióban

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Okostelefon

A Worcester Műszaki Intézet kutatói megállapították, hogy az okostelefonok képesek helyettesíteni bármilyen orvosi műszert a szívmonitortól kezdve a mikroszkópig.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tiltakozik a MET a rezidensszövetség felhívása ellen

Tiltakozik a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) a Magyar Rezidens Szövetség, illetve vezetőjének nemrég nyilvánosságra hozott felhívása ellen - közölte a szervezet elnöksége az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az E-vitamin növelheti a prosztatarák kockázatát

Az E-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedése emelheti a prosztatarák kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átalakuló rokkantnyugdíj-ellátás: járulékmentességet élvezne a munkáltató a rehabilitált foglalkoztatásáig

Az elkövetkező években 195 ezer rokkant munkaerő-piacra történő visszajuttatásának elősegítése a cél, aminek érdekében többi között a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig és megszűnne a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatás - ezt tartalmazza a témában készült MTI birtokába került kormánypárti feljegyzés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kampányt indított a látásromlás megelőzéséért az egészségügyi államtitkárság

Budapest, 2011. október 13., csütörtök (MTI) – Rendszeres szűréssel megelőzhető a látásromlás és a vakság – erre hívja fel a figyelmet a látás világnapja alkalmából, csütörtökön indított kampányában az egészségügyi államtitkárság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Javaslat a brit donorhiány enyhítésére: aki szervet ad, ingyen temetkezhet

London, 2011. október 11., kedd (MTI) - A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) állná a temetési költségeit azoknak, akik haláluk előtt hivatalosan felajánlják szerveiket átültetésre - legalábbis az egyik legtekintélyesebb brit orvosetikai tanácsadó csoport kedden előterjesztett javaslata szerint, amelynek célja a krónikus és súlyos donorhiány enyhítése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb két koreai-magyar csúcstechnológiás kutatólaboratórium kezdi meg működését Budapesten

Budapest, 2011. október 12., szerda (MTI) - Az érzelmek agyi lenyomatának kutatására, valamint a magfúziós technika fejlesztésére létesült koreai-magyar csúcstechnológiás kutatólaboratóriumokat avatott fel Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és Kim Kon (Kim Keon), a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács elnöke szerdán Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Protonterápiás centrum létesül Debrecenben

Debrecen, 2011. október 12., szerda (MTI) - A daganatos betegek sugárkezelésének új dimenzióját nyithatja meg Debrecenben a protonterápiás centrum, amelynek előkészítésére szerdán írt alá együttműködési megállapodást a helyi önkormányzat, az egyetem, az MTA Atommagkutató Intézete (Atomki) és a cseh Proton Therapy Provider cég.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Október 14-én indul a Jubileumi Astellas-díj - Az Év Orvosa Pályázat 2011

Idén immár ötödször indul útjára az orvosi hivatás társadalmi megbecsülésének erősítését, a nagyszerű emberi és orvosi teljesítmények fokozottabb elismerését, továbbá a példaértékű orvos-beteg kapcsolatok bemutatását célzó Jubileumi Astellas-díj – Az Év Orvosa 2011 pályázat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Réthelyi: a háziorvosi ellátás megerősítésén van a hangsúly

Budapest, 2011. október 13., csütörtök (MTI) – Az egészségügy átalakításában a háziorvosi ellátás megerősítésén és magas színvonalon tartásán van a hangsúly - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön egy budapesti egészségügyi konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gazdára talált az okostelefon!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Létrejön a soron kívüli ellátás, megszűnik a passzív táppénz

Elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Az indítvány rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait és pihenőidejüket, továbbá kimondja: a szakmai kamarákba való belépés illetékmentes.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Előrehaladott vastagbélrák és végbélrák: javuló életkilátások az áttétes betegeknél

A daganatok növekedési receptorait (EGFR) blokkoló célzott terápia a hagyományos kemoterápiával kombinálva egyrészt hosszabb túlélést biztosíthat a betegeknek, másrészt felvillantja az esélyét annak, hogy a daganatok visszafejlődésével a korábbinál több áttétes páciens válhat alkalmassá a tumor eltávolítását célzó műtétre. A klinikai kutatási eredményeket az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) júniusi chicago-i világkongresszusán mutatták be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Prosztatarák kezelésére használt szer gyógyíthatja az emlőrákot

A prosztatarák kezelésére férfiaknál használt egyik szer alkalmas lehet az egyik nehezen gyógyítható emlődaganat terápiájára nőknél - idézte a Cancer Research UK cambridge-i kutatóinak megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Korai öregedést okozhat a generikus AIDS-szer

A HIV-fertőzés kezelésére Afrikában és más szegény régiókban gyakran alkalmazott egyik AIDS-gyógyszercsalád korai öregedéshez és korral összefüggő problémákhoz, szívbetegséghez, szellemi leépüléshez vezethet - közölték brit kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tanulmány: csaknem 350 millióan cukorbetegek világszerte

Több mint kétszeresére emelkedett 1980 óta a diabéteszes felnőttek száma világszerte - állapították meg brit és amerikai kutatók a The Lancet című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mátraderecskei főorvos: tb-támogatott lesz a mofetta-kezelés

Mátraderecske, 2011. június 28., kedd (MTI) - Társadalombiztosítási támogatásban részesül a jövőben a "mátraderecskei mofetta", vagyis a természetesen feltörő szén-dioxiddal végzett kezelés - tájékoztatta az intézmény főorvosa kedden az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA módosítja az erythropoesist serkentő szerek adagolását (kivonat)

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA június 24-én szigorítási rendelkezést hozott az erythropoesist serkentő szerek (ESAs) adagolását illetően, a krónikus vesebetegséghez társuló renalis anaemia kezelésekor.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az ötvenéves kor akár egy új kezdet is lehet az ember életében?

London, 2011. június 28., kedd (MTI) - Az ötvenes éveikben járó emberek ma már sokkal egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak és a növekvő szabadidejüknek köszönhetően sokkal jobban odafigyelnek az életmódjukra, mint húszas éveikben - derült ki egy friss kutatásból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kormány szigorítja a véradásról szóló szabályozást

A kormány szigorítja a véradásról szóló rendeletet, hogy megakadályozza a véradáskor kérhető útiköltség-térítéssel kapcsolatos visszaéléseket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nanopartikulumok – és hatásuk a tüdőfunkcióra (toxikusak-e az illatszerek a tüdőre?)

WOODCLIFF LAKE, N.J., június 24. Dr. Madhuri Singal asszony, az RIFM kutatóintézet (Research Institute for Fragrance Materials tudományos kutatója könyvet írt a fenti témában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb eredmények szerint a liraglutide csökkenti a vércukorszintet 2-es típusú diabetesben, sitagliptin- vagy exenatid kezelést követően. (kivonat)

Egy másik vizsgálat a Levemir® inzulinkészítmény (detemir insulin) jótékony hatását igazolta a Victoza® (liraglutide) készítménnyel kombinált adagolás esetén.SAN DIEGO, június 25. A Novo Nordisk mutatja be két klinikai vizsgálat eredményeit az amerikai Diabetes Társaság 71., Annual Scientific Sessions kongresszusán. Az eredmények szerint a Victoza® (liraglutide [rDNS eredetű] injekció), napi egyszeri adagolásban, metforminnal és/vagy szulfonilureával kombinációban, normalizálta a vércukorszintet 2-es típusú diabetesben, egyéb, általában alkalmazott kezelési rezsimeket követően. A liraglutide ugyan nem testsúlycsökkentős szer, de a tapasztalat szerint a betegek testsúlya csökkent a sitagliptinről Victoza®-ra való átállítást követően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OTS - ERA-EDTA kongresszus - 2011: "Late Breaking" (fontos vizsgálati eredményeket felmutató) klinikai vizsgálatok I.

RAVE vizsgálat: az ANCA-asszociált vasculitisben a rituximab ugyanolyan hatékony és biztonságos, mint a standard terápia.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább