Hírek, cikkek

A pancreas tumor incidencia és halálozás növekedése – valamint az összes daganatos betegségből származó halálozás csökkenése (kivonat)

A Pancreatic Cancer Action Network nevű amerikai szervezet felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a a pancreasrák kutatását emelje a nemzeti prioritású feladatok közé, miután incidenciája és halálozási arányai miatt a 4. vezető rákhalálozási okká vált az utóbbi időszakban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA engedélyezte a belatacept alkalmazását vesetranszplantáción átesett betegek számára (kivonat)

SILVER SPRING, Md., 2011., június 15. Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA engedélyezte a Nulojix (belatacept) alkalmazását felnőtt, veseátültetésen átesett betegek számára az akut rejectio megelőzésére. A gyógyszert egyéb (immunszuppresszív) gyógyszerek mellett kell/és lehet alkalmazni: basiliximab, mycophenolate mofetil, és corticosteroidok.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyilkosság vagy gyógyulás? - Ismét fellángolhat az embrionális őssejtek körüli vita

Az amerikai egészségügyi hivatal és gyógyszerhatóság (FDA) 2000 augusztusában megjelent hivatalos iránymutatása szerint "az emberi őssejtekkel folyó kutatások új kezelési módok ígéretét hordozzák, gyógyíthatóvá tehetnek olyan betegségeket, mint például a Parkinson-kór, a tartós rokkantságot okozó sérülések, az egyes típusú cukorbetegség, a szklerózis multiplex, a szívbetegségek és az égési sérülések. A hatóság hisz abban, hogy a humán őssejt-technológia potenciális előnyeit megéri kutatni a megfelelő etikai szabályok betartása mellett".

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kutatók szerint a prosztatarák végzetesebb, mint korábban gondolták

A prosztatarákos férfiak fele a betegségbe hal bele - mutatták ki brit kutatók egy új tanulmányban, megcáfolva ezzel a korábbi vélekedést, miszerint a dülmirigydaganat általában nem halálos betegség.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi szaktárca cáfolja a rendelési idővel kapcsolatos híresztelést

Az egészségügyért felelős államtitkárság cáfolta, hogy a kormány arra kötelezné az orvosokat: rendelési idejük legfeljebb 60 százalékát az aktív dolgozók soron kívüli vizsgálatára kell fenntartaniuk.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egy új diagnosztikus eszköz életmentő lehet rovarméreg-allergia esetén (kivonat)

A méhek, darazsak és poszméhek jelenléte potenciális fenyegetés a rovarméreg-allergiások számára. Már egyetlen csípésük is életet veszélyeztető anaphylaxiás állapotot idézhet elő. Az allergológusok számára szükséges egy olyan eszköz, amellyel „megvédhetik” ezeket a betegeket a rovarcsípések veszélyeitől. Az új eszköz olyan allergén komponenseket tartalmaz, amelyek révén a szakértők számára egyszerűbb a célzott ellenanyag megtalálása az egyes betegek számára. A kezelés segítségével hosszú távú védelem biztosítható a rovarcsípéseket követő anaphylaxia ellen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bírák orvosszakértői ismereteket, medikusok jogot tanulnak Pécsett

Bírósági dolgozók az igazságügyi orvosszakértői munkával, orvostanhallgatók az európai joganyaggal ismerkedhetnek mélyrehatóan a Baranya Megyei Bíróság és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közelmúltban kötött, Magyarországon eddig egyedülálló együttműködésének köszönhetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nem helyettesíti a hőtérkép a mammográfiát

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: az emberi test különböző részeinek infravörös hőképe igen mutatós, élénkszínű foltokkal tarkított látvány, amelyet az emlőrák korai fölismerésére is ajánlottak, a módszer azonban nem megbízható és tudományos orvosi vizsgálatra alkalmatlan - hozta nyilvánosságra álláspontját az illetékes amerikai hivatal, az FDA.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orosz genetikus: a hasmenésjárványt okozó baktérium természetes úton nem fejlődhetett ki

Nem fejlődhetett ki természetesen úton az a kórokozó, amely az immár sok országban dúló hasmenésjárványt váltotta ki - állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: javult a Péterfy Sándor utcai kórház helyzete

Az egészségügyi államtitkár nem érti az önkormányzati biztosnak azt a döntését, amellyel éppen most korlátozták a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban az elektív, nem sürgős műtétek végrehajtását, mert az intézmény főigazgatójának beszámolója szerint a kórház ugyan nagy adósságállománnyal küzd, jobb pénzügyi helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövő év végére kiépül a 112-es egységes segélyhívó rendszer

Budapest, 2011. június 15., szerda (MTI) – Kormánydöntés alapján 2012. december 31-ig ötmilliárd forintból kiépül az egységes, 112-es segélyhívó rendszer Magyarországon, így a különböző helyszínekre a leggyorsabban érkezhet a szakszerű segítség – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA új diagnosztikus tesztet fogadott el: alkalmasak-e az emlőrákos betegek a HER2-gátló kezelésre? (kivonat)

SILVER SPRING, Md., június 14. Az Amerikai Gyógyszerhatóság, az FDA új genetikai tesztet engedélyezett, amelynek célja emlőrákos nőbetegeken meghatározni, hogy az illető HER-2 pozitív-e, és ily módon Herceptin (trastuzumab) kezelésben részesülhet-e.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ígéretesnek tűnik az "univerzális" influenza-vakcina

A Texasi Egyetem és a VaxInnate biotechnológiai cégcsoport munkatársai által fejlesztett védőoltása egy olyan fehérjét céloz, mely az influenza-A vírus minden törzsében megtalálható. Amennyiben a módszer sikeresnek bizonyul, szükségtelenné válhat évről évre ismételni az oltást.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Növeli a melanoma kockázatát a Parkinson-kór

A Parkinson-betegeknél mintegy megkettőződik a malignus melanoma kockázata. Emiatt a szakértők ebben a betegcsoportban évenkénti bőrgyógyászati kontrollvizsgálatot ajánlanak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tanulmány: a petefészekrák évenkénti szűrése nem ment életeket

Azok a nők, akik évente vettek részt petefészekrák-szűrésen, ugyanolyan valószínűséggel haltak meg e betegségben, mint azok a nőtársaik, akik nem voltak rendszeres szűrésen - állapították meg amerikai kutatók nagyméretű tanulmányukban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar Diabetes Társaság: indokolt a lakosság kötelező diabetes szűrése

Indokolt a kötelező diabéteszszűrés bevezetése a Magyar Diabetes Társaság (MDT) első, kockázatalapú szűrésének eredményei alapján, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémián mutattak be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nő az érdeklődés a baktériumölő padlók iránt

Növekszik az érdeklődés a Graboplast Zrt. egyik újdonsága, az egészségügyi intézményekben használatos speciális padlók iránt: a cég szabadalmaztatott terméke különleges nanotechnológiával készül és eliminálja a baktériumokat - mondta Tanos Ádám a társaság kommunikációs munkatársa az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EEKH: szigorodnak az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírások

Szigorodnak az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírások, így a jövőben könnyebben ki lehet majd szűrni azokat az eszközöket, amelyek használata egészségügyi kockázatot hordoz, vagy egészségkárosodást okozhat - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járvány - Mégis csírák okozhatják a hasmenésjárványt

A pünkösdi ünnepek előtt némelyest fellégezhet Németország: a hatóságok péntek (06.10.) délelőtt hivatalosan megerősítették, hogy csökkent a hasmenésjárvány terjedése. Ennek nyomán úgy döntöttek, hogy ismét zöld jelzést adnak az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztásához.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az utolsó évtizedben a nagy kockázatú, súlyos műtétek eredményei sokat javultak

Napjainkban a nagy veszélyt jelentő operációk után lényegesen több beteg kerül vissza élve otthonába, mint tíz évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok egészségügyi statisztikája alapján Jonathan F. Finks és munkatársainak adatait a New England of Medicine című folyóirat közölte.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövőre megújul az Uzsoki utcai kórház onkológiai osztálya

Jövőre megújul a XIV. kerületi Uzsoki utcai kórház onkológiai osztálya, és ezzel befejeződik az intézmény tíz éve tartó komplex rekonstrukciója. A most kezdődő, 1,7 milliárd forintos beruházás eredményeként korszerűbbé és gyorsabbá válhat a daganatos betegek kezelése a régióban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA figyelmeztetési előírása a magas dózisban adott koleszterinszint-csökkentővel kapcsolatosan (kivonat)

SILVER SPRING, Md., 2011. június 9. Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA bejelentette, hogy a simvastatin alkalmazásával kapcsolatos figyelmezetetés közzétételét írja elő, mivel a legmagasabb (80 mg) napi dózisban adott simvastatinnal kapcsolatosan, főként az alkalmazás első 12 hónapjában izomkárosodást, myopathiát írtak le.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szülészeti ellátásnak a nemzetközi modellen kellene alapulnia

Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő szerint az anya- és bababarát ellátás érdekében a szülészeti praxisnak a nemzetközileg bábai modellként ismert gyakorlaton kellene alapulnia.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

MOK: Visszalépések a Kamarába

MOK: több mint nyolcezer orvos lépett be a kamarába. A kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény nyomán a múlt hét végéig 8175 orvos kérte felvételét a Magyar Orvosi Kamarába (MOK) - közölte Éger István, a köztestület elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA reagálása az "európai" E. coli O104 okozta hasmenésjárványra (kivonat)

Az FDA (az USA egészségügyi hatósága) napi rutinszerű kontaktusban áll az EU-val és a nemzeti egészségügyi és betegségmegelőzési intézettel (CDC). Mindennek révén képes monitorozni az E. coli O104 által okozott hasmenésjárványt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jobb betegadherencia – csökkenő hospitalizáció, csökkenő egészségügyi költségek (kivonat)

Egy vizsgálat szerint a statinok rendszeres szedése 18 hónapon át mintegy 1000 dollárral csökkentheti (fejenként) az egészségügyi költségeket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fingolimod és béta-1a-interferon összehasonlító vizsgálata relapsáló-remittáló sclerosis multiplexben, a TRANSFORMS vizsgálat kiterjesztése kapcsán (kivonat)

12 hónapos, humán III-as fázsú klinikai vizsgálatban relapsáló-remittátó sclerosis multiplexes (RRMS) betegeken, a TRANSFORMS vizsgálat keretében a fingolimod hatékonyabbnak bizonyult a relapsusok csökkentésében és az MRI eredmények szerint is, mint a béta-1a-interferon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egy 16 éves fiú megtalálta a cisztás fibrózis új ellenszerét

A 16 éves torontói diák, Marshall Zhang a kanadai SCINET számítógépes hálózat felhasználásával felfedezett egy új gyógyszerkeveréket, amivel a közeljövőben valószínűleg kezelni lehet a cisztás fibrózist.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi közgazdászok a gyógyszerkiadások csökkentésének negatív hatásairól

Egészségügyi közgazdászok szerint a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, a gyógyszerkasszát érintő 120 milliárd forintos elvonás nem szolgálja a betegek érdekét, és mind népegészségügyi, mind népgazdasági szinten számos negatív következménnyel jár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Áttétes daganatok: újabb bizonyíték, hogy célzott kezeléssel tovább élhetnek a rákbetegek

Tovább élhetnek azok az áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek, akiknél a standard kemoterápiás kezelést a daganatok növekedési receptoraira ható EGFR gátló terápiával egészítették ki - számolt be a CRYSTAL néven futó klinikai kutatás eredményeiről a rangos Journal of Clinical Oncology nemzetközi szaklapban közölt publikáció. Az EGFR blokkolása azoknál a betegeknél lehet hatásos, akiknél úgynevezett KRAS génvizsgálattal igazolódik, hogy tumorukban a KRAS gén nem mutáns, hanem vad típusú.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: a szakmai közélet súlya megnövekszik az egészségügyben

Az új szakmai kollégium felállásával megnövekszik a szakmai közélet súlya az egészségügyben - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy pénteki (05. 13.) budapesti rendezvényen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb, a gyógyszerkasszát érintő szigorításokat tervez a kormány

Újabb, a gyógyszerkasszával összefüggő szigorításokat tervez a kabinet - közölte a kormányszóvivő pénteken (05. 13.) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A beültetett embriók számának korlátozásával csökkenhet az újszülött-halálozás kockázata

A beültetett embriók számának korlátozásával csökkenhet az újszülött-halálozás kockázata és a csecsemők intenzív kórházi kezelésének ideje - hangsúlyozzák kanadai szakemberek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

HIV-vírus elleni magyar vegyület az Európai mikrobiológiai konferencián

A HIV-vírusok sejtbe való bejutását gátló, eredeti magyar vegyületcsaládról tart előadást Nagy Károly professzor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója az I. Európai mikrobiológiai és immunológiai konferencián, amelyet péntektől vasárnapig tartanak Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az MRI magyar származású úttörője Budapesten

Az orvosbiológiai kutatások elmúlt fél évszázadáról beszélt szerdai akadémiai székfoglalóján a mágneses rezonancián alapuló orvosi képalkotó eljárás (MRI) magyar származású úttörője, Sir George Radda, az MTI-nek adott interjúban pedig saját, a tudománnyal összeforrott életútjáról. A tudóst 2010-ben választotta tiszteleti tagjává a Magyar Tudományos Akadémia.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az e-kórlap bevezetése a családtagok egészségügyi ellátását is segíthetné

A családtagok egészségügyi ellátását is segíthetné, ha bevezetnék az elektronikus kórlapot - erről Gyári Mónika, a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) munkatársa beszélt az egészségügy informatikai fejlesztéseiről szóló konferencián szerdán (05.11.) Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A cukorbetegek látásának védelmében kutatnak a pécsi egyetemen

Tovább megőrizhetik látásukat a cukorbetegek annak a neuropeptidnek köszönhetően, amellyel két éve folytatnak eredményes kutatásokat a Pécsi Tudományegyetem szakemberei.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Borítékolták a felmondást az orvosok

Több ezer orvos tette borítékba felmondólevelét, s ha a 2012-es költségvetés sem számol az ágazat forráshiányának pótlásával, azokat átadják a munkáltatóknak - írja szerdai (05.11.) számában a Világgazdaság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvosi együttműködés Debrecen és Miskolc között

Kelet-Magyarországon élő, vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő és transzplantációra szoruló betegek számára nyújt korszerű, teljes körű gyógykezelést és gondozást az újonnan megalakult Kelet-Magyarországi Hematológiai és Transzplantációs Módszertani és Koordinációs Központ.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

GfK: Nem szedik rendszeresen gyógyszereiket a magyar betegek

A magyar betegek jelentős része nem úgy szedi a számára felírt gyógyszert, hogy az kifejtse a tőle elvárt hatást. Megfigyelhető jelenség a szándékos "gyógyszerelési szünet" is - állapította meg legújabb felmérése alapján a GfK Hungária piackutató intézet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Stagnál a magyarországi klinikai gyógyszervizsgálatok száma

A Magyarországon lefolytatott humán klinikai vizsgálatok száma az 1990-es évek második felében ugrott meg, a legutóbbi pár évben ez a szám nem változott jelentősen - derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) összesítéséből, melyet az MTI kérésére állított össze.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Acetaminophen, aspirin és egyéb NSAID-ok tartós adása és a hematológiai malignitás kockázata (a VITAL study eredményei) (kivonat)

A vizsgálat célja annak elemzése, hogy összefügg-e egyes OTC fájdalomcsillapítók szedése és bizonyos hematológiai malignus betegségek előfordulásának gyakoribbá válása. A korábbi eredmények ugyanis ellentmondóak voltak ebben a kérdésben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

iPhone segítségével is diagnosztizálható az agyvérzés

A Calgary Egyetem Egészségügyi Tanszékének kutatásai szerint egy iPhone alkalmazás segítségével legalább olyan hatékonyan lehet diagnosztizálni az agyvérzést, mint egy teljes orvosi számítógépes rendszerrel. Ez a technológia különösen hasznos lehet a vidéki egészségügyi létesítményekben. Az alkalmazás segítségével a betegek azonnali interakcióban lehetnek a specialistákkal, függetlenül az orvos és a beteg földrajzi helyzetétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Másképp emlékszik a vizitre a beteg, mint az orvos

Az orvosi rendelőbe belépő betegek egyik leggyakoribb panasza a fejfájás, illetve ezen belül főként a migrén, ám orvos és beteg ezekre a találkozókra másképpen emlékszik - derítették ki egy amerikai kutatóintézet munkatársai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyító csúcstechnológiák nyomában

Gyógyító csúcstechnológiák nyomábanA világ legkorszerűbb egészségi technológiájából kaphat ízelítőt, aki figyelemmel kíséri a budapesti eHealth konferencia eseményeit. A bemutatott megoldások között helyet kapott többek között a távdiagnosztika, a távmonitorozás, vagy a betegadatok biztonságos és gyors megosztásának legújabb rendszere, valamennyi olyan módszer és eszköz, amelynek lényege a megelőzés, a gyógyítás, végső soron az életminőség javítása.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA elfogadta egy ritka típusú pancreas tumor kezelésének új formáját

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) elfogadta az Afinitor (everolimus) új, indikációját: a pancreas progresszív neuroendocrin tumorának (PNET) kezelését, azon esetekben amikor a tumor sebészi úton nem eltávolítható, illetve már metastatizált.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA elfogadta az első, MRSA és MSSA elkülönítésére alkalmazható diagnosztikumot

Az FDA (az USA Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága) elfogadta az S. aureus fertőzések esetén alkalmazható első diganosztikumot, amely képes gyorsan azonosítani, hogy a fertőzést okozó baktérium meticillin-rezisztens (MRSA), vagy éppen meticillin-szuszceptibilis (MSSA) volt-e.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szakmában megértik az orvosok állítólagos kezdeményezését

A szakmában megértik az orvosok kezdeményezését, amelynek célja a béremelés kikényszerítése - erről a kórházszövetség és az orvosi kamara elnöke nyilatkozott az MTI-nek. Az egészségügyben már széles körben ismert, hogy egyes orvosok azt tervezik: ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat, amelyet akkor "aktiválnak", ha december végéig nem születik megállapodás a bérek emeléséről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rettegnek az orvosok a műhibaperektől az Egyesült Államokban

A defenzív orvoslás lényege, hogy a doktorok azzal igyekeznek az ellenük műhiba gyanúja miatt bármikor emelhető vádakat megelőzni, hogy biztonsági okokból egész sor fölösleges vizsgálatot is elvégeztetnek. Az amerikai egészségügy reformja kapcsán a vezető szakemberek attól tartanak, hogy a fölösleges vizsgálatok száma nőni fog.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább