Hírek, cikkek

Civilizációs betegségek génszabályozását tárják fel nemzetközi együttműködésben

Civilizációs betegségek génszabályozásának feltárását célozza az az uniós támogatással megvalósuló nemzetközi projekt, amelyben biológusok, orvosok, informatikusok és matematikusok vesznek részt: az első eredményekről a szerdán délutáni kezdéssel meghirdetett budapesti workshopon számolnak be a szakemberek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Orvosi Kamara minden orvosi ténykedéssel kapcsolatban elvárja az objektív, hiteles, szabályos vizsgálatokon alapuló tájékoztatást

A Magyar Orvosi Kamara nyilatkozata a szigetszentimklósi haláleset kapcsán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA jóváhagyta a BRILINTA™ (ticagrelor) törzskönyvezését az USÁ-ban

A BRILINTA indikációja: ACS, akut coronaria syndroma esetén a myocardialis infarctus (MI) és a cardiovascularis halálozás előfordulásának csökkentése. Az AstraZeneca ma jelentette be, hogy az FDA, az amerikai gyógyszerhatóság jóváhagyta a BRILINTA™ (ticagrelor) tabletta törzskönyvi kérelmét, a fenti indikációban. WILMINGTON, Del., 2011. július 20.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészséges életmód csökkenti az Alzheimer-kor rizikóját

Emberek milliói megmenekülhetnének az Alzheimer-kórtól, amennyiben sikerülne az olyan rizikófaktor hatását mérsékelni, mint a magas vérnyomás, a dohányzás, elhízás vagy a mozgásszegény életmód - állítják a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) kutatói, akik vizsgálataikról a párizsi nemzetközi Alzheimer-konferencián számoltak be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Honvédkórházban (ÁEK) és a Semmelweis Egyetem intézményeiben gyógyítják majd az állami vezetőket

A Honvédkórház és a Semmelweis Egyetem kijelölt intézményei biztosítják a jövőben az állami vezetők térítésmentes egészségügyi ellátását. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az állami vezetőket, a jogszabály alapján állami vezetői juttatásra jogosultakat, továbbá a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnököket illeti meg a térítésmentes egészségügyi ellátás az említett két intézmény valamelyikében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

MOK: minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generálhat a szakorvosjelöltek ösztöndíja

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál az, ha megvalósul a kezdő szakorvosjelölteknek szánt ösztöndíjprogram.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Irányelv készül a sajtónak az öngyilkossági ügyek kezeléséről

Budapest, 2011. július 19., kedd (MTI) - Irányelvet dolgoz ki a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány a média számára az öngyilkossági ügyek kezeléséről - mondta el az alapítvány elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA áttekinti az orvosi mobil alkalmazásokat

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA tervbe vette azon mobil alkamazások áttekintését, amelyeket készítőik orvosi mobilalkalmazás ("app") név alatt forgalmaznak, okostelefonon és egyéb mobileszközökön való megjelenítés céljával. Ez a megközelítés valószínűleg támogatja majd a "valóban" orvosi célú új mobilalkalmazások fejlesztését, nem érinti viszont az okostelefonok és tablet pc-k értékesítését, forgalmazását. Silver Spring, Md., 2011. július 19.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Július 1-től támogatott a kombinációs készítmény a prosztata jóindulatú megbetegedésének gyógyítására

Megkapta a támogatást az új kombináció (Duodart) a BPH (jóindulatú prosztata megnagyobbodás) kezelésére, így 2011. július 1-től a készítmény 25 %-os támogatási kategóriába tartozik, 5877 Ft.- ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető a patikákban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az internet megváltoztatja az emberi memória természetét

London, 2011. július 19., kedd (MTI) - A számítógépek és az internet megváltoztatja az emberi memória természetét - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news/science).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: a rezidensek ösztöndíjprogramja csak a kezdet

Budapest, 2011. július 19., kedd (MTI) – Szócska Miklós közlése szerint a kezdő szakorvosoknak szóló, múlt pénteken bejelentett ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak, a szaktárca bízik az ország jövőjében, annak gazdasági teljesítőképességében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Lilly bemutatja a semagacestat klinikai vizsgálatok eredményeit Alzheimer-kór kezelésében

A Lilly ma ismertette a semagacestat adásával végzett első két Humán III fázisú klinikai vizsgálattal kapcsolatos eredményeit. A gyógyszerjelölt egy gamma-szekretáz gátló, és az Alzheimer-betegség egyik potenciális kezelési lehetősége. A cég a klinikai vizsgálat eredményeit az Alzheimer's Association International Conference 2011 (AAIC 2011) in Paris, France kongresszus egyik plenáris ülésén mutatta be. (Indianapolis, 2011, július 19.)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

DIFICID™ (fidaxomycin) tabletta a Clostridium difficile-okozta diarrhoea kezelésére, felnőtteken

Az Optimer Pharmaceuticals bejelentette új készítményét, a DIFICID™ (fidaxomycin) tablettát, a Clostridium difficile-okozta diarrhoea (CDAD) kezelésére, egyelőre kizárólag felnőtt korú betegeken. (San Diego, 2011. július 18. )

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

PRISCUS – idős betegek gyógyszerelése

Az idős betegek esetében a helyes gyógyszerválasztás gyakran komoly kihívást jelent. Az öregedő szervezet gyógyszerekre adott reakciója nemegyszer jelentősen különbözik a tankönyvi adatok vagy az alkalmazási előirat alapján elvárttól. Szükségessé válhat a dózis emelése vagy csökkentése, vagy akár egy másik, alacsonyabb kockázatot jelentő terápiás alternatívára történő átállítás.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az XGEVA® (denosumab) forgalomba hozatali engedélyt kapott az Európai Unió területére

THOUSAND OAKS, California, július 15. Az Amgen cég bejelentette, hogy XGEVA® gyógyszerkészítménye (hatóanyaga: denosumab) forgalomba hozatali engedélyt kapott az EU területére, indikációja egyes csontrendszeri betegségek (SRE) felnőtt betegeken, pontosabban: patológiás törések, csontbesugárzás, gerincvelői kompresszió, csontokat érintő műtéti eljárások, és solid tumorok csont-metastasisai. Az Európai Közösség egy évre piaci exkluzivitást biztosít az XGEVA számára, mivel ezen indikáció újnak számít a denosumab esetén - a klinikai eredmények alapján a meglévő kezelési lehetőségekhez képest.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szívleállás kezelése során alkalmazott hűtés javítja a várható kimenetelt

A szívelégtelenség során alkalmazott hűtési eljárás csökkenti a neurológiai maradványtünetek kockázatát – olvasható a Circulation legfrissebb számában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Valós idejű orvosi mobilalkalmazás a láthatáron: a Sermo Mobile (TM)

Az alkalmazás lehetővé teszi az orvosi konzíliumot, anélkül hogy otthagynánk a beteget...

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A párbeszéd elkezdődött - Vesevédő Nemzeti program

Amikor kimondja az orvos valakinek a veséjéről, hogy működése elégtelen, akkor már nagy a baj. Ahogy Fazekas Mária, a Nemzeti Vese Program szóvivője elmagyarázza, a vese csökkenő működésének nincs érezhető, látható tünete, sokan évekig nem keresik fel háziorvosukat, hogy laborvizsgálatot kérjenek az időben történő szűrés érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ösztöndíjat kapnak a rezidensek, ha vállalják, hogy Magyarországon maradnak

Budapest, 2011. július 15., péntek (MTI) – Havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az idő pénz - a várószobában ülő betegnek is az

Mind több amerikai magánorvos szembesül azzal a ténnyel, hogy a vizsgálatra várakozó páciens nem hajlandó a teljes honoráriumot kifizetni, ha hosszasan kell várakoznia a rendelőben. A mozgalmat egy önálló vállalkozó indította el, és a médiában óriási nyilvánosságot kapott, mert az orvosi rendelőkben néha órákig üldögélő betegeknek a kieső idő fölösleges veszteség.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Stroke-prevenció: "Ideje cselekedni!"

Az Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek – és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke – visszaszorítására.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elemzi a dronedarone adásának cardiovascularis kockázatát

Az EMA jelenleg vizsgálja a Multaq (dronedarone) antiarritmiás készítmény cardiovascularis kockázatát. A forgalmazó sanofi-aventis tett bejelentést 2011 július 7-én az ún. PALLAS vizsgálat abbahagyásáról, mivel néhány betegben a Multaq adását követően súlyos szív-érrendszeri eseményeket észleltek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A jobb társadalmi helyzet csökkenti a vérnyomást

A legújabb kutatások szerint a felfelé irányuló szociális mobilitás segíthet csökkenteni a magas vérnyomást azoknak az embereknek az esetében, akik szegény családból vagy kedvezőtlen szociális körülményekből származnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: a betegek és az orvosok is márkahűek a gyógyszerválasztásban

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál úgy látják, hogy az orvosok és a betegek is eléggé márkahűek a gyógyszerválasztásban, félnek a váltástól. Pedig a betegek sokat spórolhatnának azon, ha hajlandóak lennének váltani egy azonos hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszerre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségkutatás a Twitter segítségével

Amerikai kutatók szerint a közösségi oldal hasznos információkkal szolgálhat a felhasználók egészségi állapotával kapcsolatban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Európia Gyógyszerügynökség (EMA) publikussá teszi mellékhatás-adatbázisait

Az EMA július elején közzétette terveit, melyek szerint az ember- és állatgyógyászati gyógyszerekkel kapcsolatos adatbázisainak mellékhatás-információit a közeljövőben elérhetővé teszi.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szigorítani készül az EU az új szintetikus kábítószerek elleni szabályozást

Az új szintetikus kábítószerek elleni szabályok szigorítására készül javaslatot tenni az Európai Bizottság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-elnökség - Réthelyi Miklós: a NEFMI szakterületein több maradandó eredmény született

Több európai szintű maradandó eredmény született a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szakterületein az első félévi magyar uniós elnökség alatt - mondta Réthelyi Miklós, a tárca vezetője hétfői (07.11.) értékelésében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszer-rezisztens gonorrheatörzset azonosítottak

Először azonosítottak kutatók antibiotikumoknak ellenálló gonorrheatörzset - jelentették be a kanadai Quebec városában zajló, nemi úton terjedő betegségekkel foglalkozó nemzetközi konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar kutatási siker - a csontpótlás segítésére

Új anyag a csontpótlásban - Az aerogél. Ortopéd sebészek gyakran szembesülnek olyan problémával, hogy egy csont szilánkosra törik, és egy-két apró csontdarabka nem illeszthető a helyére. Magyarán: folytonossági hiány keletkezik a csontban. Ha ez így maradna, veszélyeztetné a gyógyulást, és csökkentené a csont teherbíró képességét. Az is gyakori, hogy valamilyen okból el kell távolítani egy csontdarabot, és ezért keletkezik a hiány, amelyet mindenképpen pótolni kell. E célra több anyagot is létrehoztak, amelyek közös jellemzője, hogy roppant drágák, áruk szinte az aranyéval vetekszik. A Debreceni Egyetem kémikusai nemrégiben egy olyat dolgoztak ki, amely olcsóbb a társainál.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egy új felfedezés felforgatja a hasnyálmirigy anatómiáját

A Karolinska Intézet (Svédország) munkatársai kimutatták, hogy a hasnyálmirigyben az inzulin-felszabadulás nem áll közvetlen idegi szabályozás alatt – ellentétben azzal, amit korábban gondoltak. A jelenlévő idegrostok az erekhez csatlakoznak, nem a mirigyekhez.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nem szorult vissza a COPD!

1998 és 2009 között nem tapasztaltak jelentős visszaesést a gyakran halálos kimenetelű krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) eseteinek számában, és a betegség terhe a férfiakról inkább a nőkre helyeződött át.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

KMTE: károsak a hozzáadott szénhidrátok

A Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület (KMTE) szerint a hozzáadott szénhidrátok - fruktóz, a cukor, továbbá egyéb keményítők, például a kukoricakeményítő - megbetegítő tényezők, és vannak forgalomban Magyarországon az egészségre káros élelmiszerek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új, hatékony véralvadásgátló kezelés

A ticagrelor, klinikai fázisban lévő véralvadásgátló, jelenleg az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) jóváhagyására vár, kis dózisú aszpirinnal kombinálva hatásosabbnak tűnik, mint a széles körben használt clopidogrel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Már gyermekkorban megmutatkoznak az Asperger-szindróma hatásai

Az Asperger-szindrómás embereknek komoly problémáik lehetnek a szociális kapcsolatok és a figyelmesség területén, valamint a legtöbben érzékenyek a zajra és a fényekre. A Göteborgi Egyetem hallgatója, Petra Dewrang szerint ezek a tünetek már a kora gyermekkor szakaszában észlelhetők.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A népegészségügyi termékadó bevezetésétől a lakosság egészségi állapotának javulását várja a tárca

A magyar lakosság egészségi állapotának javulását és az egészséges táplálkozás irányába való elmozdulást várja a népegészségügyi termékadó bevezetésétől az egészségügyi államtitkárság - közölte a tárca az MTI megkeresésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Először ismerték el egy csecsemőtápszer betegségmegelőző szerepét

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság ( FDA) elismerte a Nestlé hypoallergén (hidrolizált) formulájának allergia-megelőző szerepét. Ezzel a Nestlé tápszere lett az első és egyetlen olyan csecsemőtápszer a világon, amellyel kapcsolatban egészségügyi vonatkozású állítás, azaz health claim használatát hagyták jóvá az Egyesült Államokban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-elnökség - A gyógyszerészi gondozás volt a téma az utolsó egészségügyi rendezvényen

Magyarország európai szinten élen jár a gyógyszerészi gondozás terén az ezzel foglalkozó szakmai bizottság elnöke, Soós Gyöngyvér szerint azáltal, hogy e tevékenységet törvénybe foglalták.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Több mint félmilliárdos korszerűsítés a Fejér megyei kórházban

Több mint félmilliárd forintból hajtanak végre energetikai fejlesztést a Fejér Megyei Szent György Kórház rendelőjén és diagnosztikai épületén - közölték a projektnyitó sajtótájékoztatón, Székesfehérváron. A fejlesztési forrást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán nyerte el a kórház, a kivitelezés már megkezdődött.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új Dunántúli Napló - Fizetős betegeket is fogadnának a pécsi klinikák

Megkezdődött a fizetős egészségügy bevezetésének kidolgozása a pécsi klinikákon - adta hírül az Új Dunántúli Napló.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Közérdekű hír: Semmelweis-nap: a kórházak és rendelőintézetek pénteken csak ügyeletet tartanak

Munkaszüneti nap lesz pénteken valamennyi kórházban és rendelőintézetben; ezeken a helyeken csak ügyeleti készenléti szolgálat működik majd, a gyógyszertárak többsége viszont nyitva lesz - mondta Pusztai Dezső, a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének (MKRSZ) elnöke az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megjelent a Semmelweis Terv végrehajtásáról szóló kormányhatározat

Szeptember végéig kidolgozzák az egészségügyi dolgozók életpályamodelljét, november végéig feláll a mintegy másfél millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épülő állami egészségszervezési intézményrendszer, az erre épülő új betegút-szervezési rendszernek legkésőbb a jövő év közepéig működnie kell.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: módosult és szigorúbb lett a mentésről szóló rendelet

A mentés szakmai színvonalának emelése, valamint a betegek biztonságának fokozása érdekében módosult a mentésről szóló rendelet - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Együttműködik a mentőszolgálat a betegszállítók egyesületével

Együttműködési megállapodást kötött az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületével (MBOE); az egyezmény rövidtávon elősegíti, hogy hatékonyabbá váljon a távolsági betegszállítás - közölte az egyesület az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: az egészségügyi salátatörvénnyel pontosabb és korszerűbb lesz a szabályozás

Az egészségügyi törvények szabályozása pontosabb és korszerűbb lesz, különösen a népegészségügy, az egészségügyi ügyelet, az egészségbiztosítás területén az Országgyűlésben elfogadott egészségügyi tárgyú törvények módosításával - közölte az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább