Hírek, cikkek

Járvány/EU-elnökség - Réthelyi: mindent megtesz az elnökség a hasmenésjárvánnyal kapcsolatos teendők segítése érdekében

Mindent megtesz az Európai Unió magyar elnöksége az elkövetkező hetekben a németországi hasmenésjárvánnyal kapcsolatban a helyzet uniós szintű értékelése, a tanulságok levonása, a szükséges teendők meghatározása érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Terv - Szócska Miklós: rendkívüli horderejű döntések születtek

Budapest, 2011. június 8., szerda (MTI) - A Semmelweis Terv elfogadásával rendkívüli horderejű döntések születtek - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjúban, amelyben újólag leszögezte: egészségügyi intézmény nem szűnik meg, de funkciót válthat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A PINK1 fehérje hiánya indítja el a szívelégtelenség folyamatát?

Kanadai kutatók nagy jelentőségű fölfedezése, hogy egy különleges fehérje hiánya okozhatja a szívizomsejtek anyagcseréjének romlását, ami szívelégtelenséghez vezet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az actinicus keratosis (solaris keratosis) kezelésére alkalmazott új készítmény humán III fázisú vizsgálatai (kivonat)

Az ingenol mebutate vizsgálati készítmény, azaz gyógyszerjelölt, a precaencerosus bőrbetegségek 2-3 napos helyi kezelésére szolgál.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR – MOK: több mint nyolcezer orvos lépett be a kamarába

Budapest, 2011. június 7., kedd (MTI) – A kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény nyomán a múlt hét végéig 8175 orvos kérte felvételét a Magyar Orvosi Kamarába (MOK) - közölte Éger István, a köztestület elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Klinikai vizsgálati eredmény: nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) esetén nőtt a túlélés, nem romlott a betegek állapota (kivonat)

INDIANAPOLIS, 2011, június 5. Az Eli Lilly bejelentette, hogy a PARAMOUNT vizsgálat, amely az Alimta (pemetrexed) humán III. fázisú klinikai vizsgálata, elérte ún. primer végpontját, azaz NSCLC-betegeken nőtt a progressziómentes túlélés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Növeli a halálozási kockázatot a szívritmuszavar

Azoknál a nőbetegeknél, akiknél pitvarfibrillációt diagnosztizálnak, nagyobb a halálozási kockázat, mint azoknál, akiknél ez az állapot nem áll fenn – állítják a Bázeli Kórház belgyógyászai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járvány - EU-biztos: meg kell akadályozni, hogy a hasmenésjárvány megismétlődhessék

A németországi hasmenésjárvány elleni hatékony fellépéshez továbbra is az legfontosabb, hogy minél gyorsabban és a lehető legnagyobb bizonyossággal azonosítsák a kórokozót - hangoztatta John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi felelőse az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek találkozója előtt, hétfőn (06.06.) Luxembourgban nyilatkozva.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb eredmények szerint a nausea gyakorisága összefügg a migrén súlyosságával, a rohamok lezajlásával (kivonat)

Washington, 2011. június 2.Az USA National Headache Foundation által támogatott Landmark American Migraine Prevalence and Prevention (AMPP) Study, a világon jelenleg a legszélesebb körű migrén- és fejfájás vizsgálat. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a migrénnel kapcsolatos gyakoribb nausea az erősebb fájdalommal is összefügg, és a migrénes roham kimenetele is rosszabb, mint azon betegeken, akiken csekélyebb a nausea előfordulása.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AIDS-körkép adatok

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

FDA: nem emeli a daganatos betegségek kockázatát egy vérnyomáscsökkentő szer

Washington, 2011. június 3., péntek (MTI/Reuters) - Százötvenötezer páciens adatainak áttekintése után az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA arra a következtetésre jutott, hogy egy széles körben használt vérnyomáscsökkentő szer a korábbi, kis méretű tanulmányok eredményével ellentétben, nem emeli a rákkockázatot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uniós akcióterv készül az egészségügyi szakemberek hiányának kezelésére

Budapest, 2011. június 3., péntek (MTI) – Akciótervet készít az Európai Bizottság az egészségügyi szakemberek európai szinten egyre nagyobb problémát jelentő hiányának kezelésére - közölte John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa pénteken egy szakmai rendezvényen, Budapesten. Szócska Miklós államtitkár azt mondta, az uniós csatlakozás óta az aktív orvosok mintegy 13 százaléka elhagyta Magyarországot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

DNS-szekvenálás eredménye szerint egy új hibrid E. coli törzs okozta a német EHEC-járványt (kivonat)

Az Ion PGM™ készüléken végzett további elemzés fogja megerősíteni, hogy alkalmas diagnosztikai/szűrési modell hozható-e létre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A biomarkerek és betegségek közti összefüggést sokszor eltúlozzák

Két tucatnál több gyakran idézett közlemény, amely kapcsolatot talált gének és más biomarkerek, valamint bizonyos betegségek között, jelentősen eltúlozza az összefüggést - idézte az amerikai Stanford Egyetem kutatóinak megállapítását a ScienceDaily című tudományos portál (http://www.sciencedaily.com).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Terv – A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért kiegészítéseket javasol

Budapest, 2011. június 2., csütörtök (MTI) – A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért alapvetően egyetért a Semmelweis Tervvel, de hat pontban kiegészítéseket javasol a koncepcióhoz - mondta az egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EMA új határozata: új gyógyszer alkalmazása SLE-ben (kivonat)

Az EMA CHMP Bizottsága, május 19-ei ülésén döntött arról, hogy javasolja a Benlysta (belimumab) forgalomba hozatalát, (120 mg ill. 400 mg koncentrátum infúziókészítés céljára), autoantitest-pozitív SLE (systemás lupus erythematosus) esetén, ha a betegség foka súlyos, és standard kezelésre nem reagál. A készítményt a Glaxo Group Limited forgalmazza majd.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A járvány terjed, a hatóságok tehetetlenek Németországban

Berlin, 2011. június 2., csütörtök (MTI) - Szinte óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kötelező kamarai tagság eltörlését követeli egy egészségügyi szakszervezet

Országos aláírásgyűjtési akciót indít a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), egyúttal felkéri a kormányt, hogy soron kívül kezdeményezze a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény eltörlését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AZ EMA CHMP bizottsága új gyógyszer forgalomba hozatalát javasolta a sclerosis multiplex kezelésére (kivonat)

A bizottság május 19-ei ülésén elfogadta a Fampyra (fampridine) feltételekhez kötött* forgalomba hozatalának engedélyezését. A Fampyra 10mg nyújtott hatású tabletta, javítja, növeli a sclerosis multiplexben szenvedő betegek járástávolságát. A forgalomba hozatali engedély tulajdonosa a Biogen Idec Ltd.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Genetikailag más az autisták agya

A legújabb kutatás szerint az autista emberek agya kémiailag eltér az egészségesekétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR – Semmelweis Terv - Szócska: térségi egységekre épülő intézményrendszert hoznak létre

A kormány döntése értelmében térségi egységekre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre - jelentette be Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár a kabinet által elfogadott Semmelweis Tervet ismertető sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Terv - Réthelyi: a legfőbb feladat az egészségügy megmentése

A legfőbb feladat az egészségügy megmentése - fogalmazott Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter szerdán, Budapesten, a Semmelweis Terv végrehajtását bemutató sajtótájékoztatón. Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: a kormány célja az egészségügyben uralkodó rendezetlen viszonyok rendezése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EHEC baktérium okozta veseelégtelenségre létezik terápia

Osztrák kutatók szerint létezik terápia a Németországban halálos áldozatokat is követelő EHEC-bélbaktérium okozta veseelégtelenségre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kardiológusok további szabályokat sürgetnek a dohányzás visszaszorítására

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) szerint további szabályozások bevezetése szükséges a dohányzás még nagyobb mértékű visszaszorításának érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Idén már kétezer orvos és szakdolgozó mondott fel

Az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Világszerte május 31-én tartják a Nemdohányzók Világnapját (NON-Smoking Day), melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1987-ben hívott életre azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a dohányzás ártalmaira és a nemdohányzó életmód előnyeire. Magyarországon tragikusak a statisztikai mutatók, a lakosság, különösen a cigarettázó fiatal nők aránya rémisztő...

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fenntartható az állami nyugdíjrendszer?

Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, így az öngondoskodás nem kerülhető meg, ebben egyetértett Békesi László volt pénzügyminiszter és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke a Generali Biztosító budapesti nyugdíjkonferenciáján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kiválthatja-e a HPV teszt a méhnyakrákszűrést?

A 30 éves és annál idősebb nők, akiknek mindkét ma ismert méhnyakrákszűrésük negatív, biztonsággal várhatnának 3 évet is a következő vizsgálatig, derül ki egy új felmérésből.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tanulmány: a stressz nem növeli a sclerosis multiplex kockázatát

A feszültségekkel telt otthoni vagy munkahelyi környezet nem növeli a sclerosis multiplex (SM) kialakulásának valószínűségét - állapították meg amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kedd (05.31.) éjfélkor jár le az egészségügyi kamarákba való belépés határideje

Az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező valamennyi dolgozó kedd éjfélig kapott haladékot arra, hogy megújítsa kamarai tagságát. Aki nem lép be valamely köztestületbe, elveszti működési engedélyét és semmilyen egészségügyi tevékenységet nem végezhet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR - Járvány - A német hatóságok a járvány terjedésével számolnak

Berlin, 2011. május 31., kedd (MTI) - A hasmenésjárvány terjedésével számolnak a német hatóságok; kedd reggeli adatok szerint az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés eddig 15 halálos áldozatot követelt, és immár megközelíti az 1500-at a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Engedélyezési hivatal: nem nő az elvándorló orvosok száma

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH)közlése szerint nem nő a Magyarországról elvándorló orvosok száma. Az adatok alapján az idén május 28-ig 360, míg a tavaly év azonos időszakában 357 orvosnak adtak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - írta a hivatal az MTI-hez hétfőn (05.30.) eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR - Korszerű sugárterápiás berendezést adtak át Pécsett

A világon elérhető legkorszerűbb technológiát képviseli az a több mint egymilliárd forint értékű sugárterápiás berendezés, amelyet hétfőn adtak át a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hollandiában bevezetik a marihuánaigazolványt

A holland kormány megerősítette, hogy várhatóan ősztől bevezetik a "marihuánaigazolványt", amivel zártkörűvé válnak a gyengébb kábítószereket legálisan árusító kávéházak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az ÁNTSZ riasztotta a kórházakat a hasmenésjárvány megelőzése érdekében

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az összes kórházat figyelmeztette: ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Életmentő szoftvert fejlesztett ki a máltai szeretetszolgálat

Okostelefonokra letölthető életmentő szoftvert fejlesztett ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - jelentette be Győri Lajos, a szervezet ügyvezető alelnöke budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvosi kamara támogatja a tömeges felmondást, a túlmunka megtagadását nyomásgyakorlás céljából

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan támogat minden nyomásgyakorló akciót az orvosok érdekében, így például a tömeges felmondást vagy az önkéntes túlmunka megtagadását - tudatta a köztestület közleményben szombaton (05.28.) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az öngyilkosságokat figyelemmel követő központ felállítását sürgetik Franciaországban

A párizsi Libération hasábjain közzétett felhívásban emelték fel a szavukat vezető francia szakértők és egészségügyi szakemberek azért, hogy hozzanak létre Franciaországban külön intézményt, amely figyelemmel követné az öngyilkosságok alakulását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terutroban vs. aspirin. Randomizált, kettős vak csoportkontrollált klinikai vizsgálat cerebralis ischaemiás betegeken: a PERFORM study eredményei (kivonat)

Az ischaemiás stroke-on ill. TIA-n (tranziens ischaemiás attack) átesett betegek másodlagos stroke, ill. egyéb agyi esemény szempontjából magas kockázatú csoportnak számítanak. A vizsgálatban összehasonlításra került a szelektív thromboxán-prostaglandin-receptor antagonista terutroban és az aspirin alkalmazása azon betegekben, akik a közelmúltban szenvedtek el nem-cardioemboliával járó agyi eseményt, cél a cerebralis és cardiovascularis ischaemiás események megelőzése volt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: csaknem félszáz gyógyszer ára csökken júniustól

Június elsejétől csaknem félszáz gyógyszer ára csökken - erősítette meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteken az MTI-nek a Népszabadság aznapi számában megjelent információt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nincs megfelelő szűrőmódszer a petefészekrákos esetek korai felismerésére

A jelenleg elérhető két szűrőmódszer közül egyik sem csökkenti a „néma kór” okozta halálozást. Ugyanakkor a vérvizsgálattal és ultrahangvizsgálatotal akár árthatunk is, vélik a Utah Egyetem kutatói, mert a tévesen pozitív esetekben végzett mintavétel szövődmények forrása is lehet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Arteriális embolizációval a vérző fekélyek ellen

Azon gyomorfekélyekben, ahol az endoszkópos beavatkozás nem képes kezelni a vérzést, az artérián keresztül végzett embolizáció lehet a biztonságos megoldás, mely csökkenti a műtétek szükségességét, és a halálozási arányt – olvasható a Gastrointestinal Endoscopy folyóirat legfrissebb számában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az amerikai CVS Caremark* új módszerei a betegek együttműködésének javítására (kivonat)

A Harvard Egyetem Brigham and Women's Hospital és a CVS Caremark áttekintette a betegek együttműködési készségét a gyógyszerszedés tekintetében, és leírta javaslatait ennek javítási lehetőségeire vonatkozóan.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AZ EMA CHMP Bizottsági ülésének néhány megállapítása, ajánlása (2011. május 16-19.)

Az Európai Gyógyszerügynökség Humán Alkalmazásra Szánt Gyógyszereket vizsgáló bizottsága májusi ülésének néhány fontosabb momentuma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terjed a hasmenésjárvány Németországban

Csütörtök délelőtti (05.26.) értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kisebb kardiológiai kockázat nőkben – és az étrendi megszorítások

Postmenopausás nőkben kisebb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata, amennyiben párolt/rostonsült halat fogyasztottak – szemben zsírban sült halakat fogyasztó társaikkal. A sötétebb húsú lazac fogyasztása egészségesebbnek bizonyult pl. a világosabb tonhalénál. A heti 1-2 alkalommal zsírban sült halat fogyasztó nők szívelégtelenségének kockázata magasabb volt, mint azoké, akik ezt igen ritkán szerepeltették csak étrendjükben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csökkentheti a sclerosis multiplex tüneteit a ***

Csökkentheti a sclerosis multiplex tüneteit a Viagra. A Barcelonai Egyetem munkatársai megállapították, hogy kísérleti állatokban a Viagra drasztikusan csökkenti a sclerosis multiplex tüneteit.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább