Hírek, cikkek

Agyi képalkotó vizsgálatok, klinikai kimenetel, i.v. alteplase-ra adott gyógyszerválasz akut ischaemiás stroke esetén (az IST-3 vizsgálat)

Az agyi képalkotó vizsgálat alapvető a haemorrhagiák kizárásában, gyanított akut ischaemiás stroke alteplase kezelésének megkezdése előtt. Előfordulhat, hogy a korai ischaemiás jeleket mutató betegek haemorrhagiás kockázata nagyobb az alteplase kezelést követően, és kevés az információ arról, hogy a korai strukturális jelek (melyek időseknél gyakoriak) befolyásolják-e az alteplase kezelésre adott választ. A célkitűzés tehát az agyi CT vizsgálat és az alteplase alkalmazását követő klinikai kimenetel közötti összefüggés elemzése volt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az ETT megújulásáról született rendelet

Az emberi erőforrások minisztere 28/2014. (IV. 10.) EMMI rendelete az Egészségügyi Tudományos Tanácsról.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Figyelmeztetés: Ismeretlenek az ÁNTSZ-re hivatkozva küldenek megtévesztő levelet

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tudomására jutott, hogy ismeretlenek a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának nevében, az ÁNTSZ-re is hivatkozva próbálnak meg bejutni más tulajdonában álló helyiségekbe.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Depresszió és nyugtalan láb szindróma

Nyugtalan láb szindróma (RLS) fennállása esetén a depresszió gyakori komorbiditásnak számít. Az alábbi esetleírás olvasása közben felmerülhet a kérdés: ha nem kezelt RLS-beteget látunk depressziós tünetekkel, mi legyen az első teendő?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kutatási stratégiák az Alzheimer-betegség megelőzésére

Egy évtizedes sikertelen klinikai vizsgálati érát követően úgy véljük, az Alzheimer-betegséget minél korábbi stádiumban kellene felismerni, amikor még a jellemző tünetek nem észlelhetőek. A jellegzetes agyi eltérések, mint pl. a béta-amiloid felhalmozódás már 10-20 évvel a demencia, vagy az enyhe kognitív károsodás előtt fennállnak. Az Alzheimer-kutatók becslése szerint mire megjelennek a memóriazavarok, a kognitív károsodás jelei, az agyban lévő károsodás olyan mérvű, amit a jelenlegi kezelés fegyvertára nem képes megoldani.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világszerte szerzett tapasztalatok a fokális epilepsziák kiegészítő kezelésében

A Vimpat (lakozamid) antiepileptikum forgalomba hozatala óta a világon 195.000 feletti betegszámot kezeltek, több mint 8 év utánkövetéssel.Hatékonysága bizonyított: kiegészítő terápiaként, nem Na-csatorna gátló szerek mellett magas (közel 50%-os) reszponder rátát eredményezett. Ahol a Vimpat szerepelt első kiegészítő gyógyszerként, a betegek 42%-a rohammentessé vált.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Serdülőkori depresszió

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Richard Pazdur (FDA) cikke a Rákellenes Világnap alkalmából

„Nézzünk hátra – és tekintsünk előre…!”

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Influenza: friss adatok

Budapest, 2012. február 1., szerda (MTI) - Az elmúlt héten mintegy negyedével többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb adatai szerint, mint azt megelőzően, s kilenc beteg szervezetében mutatták ki az influenzavírust.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A hagyományos angiográfiánál jobb a DARA

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: A hagyományos angiográfiánál tökéletesebb képet ad a koszorúerek állapotáról, esetleges szűkületeinek helyéről és mértékéről egy új, az angol nevéből eredő betűszóval DARA elnevezésű technika, amelyet Victor Grech és munkacsoportja mutatott be a Catheterization and Cardiovascular Interventions szakfolyóiratban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A rezidensek újraindították a visszaszámlálást

Budapest, 2012. február 1., szerda (MTI) - A Magyar Rezidens Szövetség szerdán újraindította a letétbe helyezett felmondólevelek "aktiválásával" kapcsolatos visszaszámlálást, tekintettel arra, hogy a három hónapos türelmi időből egy hónap már letelt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Meghirdették Az év onkológusa pályázatot

Budapest, 2012. február 1., szerda (MTI) - Gyógyult rákbetegek orvosukhoz fűződő kapcsolatát bemutató írásokat vár március 20-ig a Magyar Rákellenes Liga Az év onkológusa 2012 - az én orvosom című pályázatára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább