Hírek, cikkek

Serdülőkori depresszió

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Richard Pazdur (FDA) cikke a Rákellenes Világnap alkalmából

„Nézzünk hátra – és tekintsünk előre…!”

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Influenza: friss adatok

Budapest, 2012. február 1., szerda (MTI) - Az elmúlt héten mintegy negyedével többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb adatai szerint, mint azt megelőzően, s kilenc beteg szervezetében mutatták ki az influenzavírust.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A hagyományos angiográfiánál jobb a DARA

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: A hagyományos angiográfiánál tökéletesebb képet ad a koszorúerek állapotáról, esetleges szűkületeinek helyéről és mértékéről egy új, az angol nevéből eredő betűszóval DARA elnevezésű technika, amelyet Victor Grech és munkacsoportja mutatott be a Catheterization and Cardiovascular Interventions szakfolyóiratban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A rezidensek újraindították a visszaszámlálást

Budapest, 2012. február 1., szerda (MTI) - A Magyar Rezidens Szövetség szerdán újraindította a letétbe helyezett felmondólevelek "aktiválásával" kapcsolatos visszaszámlálást, tekintettel arra, hogy a három hónapos türelmi időből egy hónap már letelt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Meghirdették Az év onkológusa pályázatot

Budapest, 2012. február 1., szerda (MTI) - Gyógyult rákbetegek orvosukhoz fűződő kapcsolatát bemutató írásokat vár március 20-ig a Magyar Rákellenes Liga Az év onkológusa 2012 - az én orvosom című pályázatára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A felnőttkori ADHD kezelése

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Súlyos gondokkal küzd a magyar pszichiátria - vándorgyűlés Debrecenben

Bár tudományos elismertsége magas fokú, mégis súlyos problémákkal küzd a magyar pszichiátria - hangzott el pénteken Debrecenben, a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Növelheti a dohányosok esélyét a veserákra a vér ólomszintje

A normálisnál nagyobb mennyiségű ólom a vérben kétszeresére emelheti a vesesejtekből kiinduló daganat kockázatát a dohányosok körében - állítják amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világgazdaság - Fizetős operációkkal rövidítené a várólistákat a kórházszövetség

A kórházszövetség azt javasolja, hogy a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál is legyen lehetőség a fizetős betegek soron kívüli ellátására a várólistás műtétek, diagnosztikai eljárások esetében; a bevételből meggyorsíthatnák a nem fizetőképes betegek ellátását, és az orvosok, nővérek is többletjövedelemhez jutnának - írta a Világgazdaság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hétfőn megjelenhetnek az utakon az első sárga mentőautók

Budapest, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - Hétfőtől szolgálatba állhatnak a mentőállomásokon az első sárga mentőautók - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI megkeresésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb konzultációsorozat az egészségügyi struktúra átalakításának ütemezéséről

Budapest, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - Másfél hét alatt tizennyolc helyszínen találkozik egészségügyi intézmények vezetőivel és fenntartóival Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, hogy tájékoztassa őket az egészségügyi struktúraátalakításról, illetve annak ütemezéséről - közölte az egészségügyi államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Februártól a gyógyszertárakban írásban is felhívják a figyelmet az olcsóbb gyógyszerekre

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - Február elsejétől a gyógyszerészeknek írásban is fel kell hívniuk a beteg figyelmét arra, hogy az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel, így láthatja, mennyit spórolhatna - közölte az egészségügy államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Keretszámok - SE: újra kell gondolni a képzési stratégiát

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - A Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese szerint az államilag finanszírozott keretszámok változása miatt, mint minden felsőoktatási intézménynek, a Semmelweis Egyetemnek is, újra kell gondolnia a képzési stratégiáját, szükség lehet egyes területeken bizonyos képzések átmeneti felfüggesztésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szinapszis felmérés: a lakosság legkevésbé az egészségügyi kiadásokat mérsékli

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - A lakosság jelentősen csökkentette kiadásait a gazdasági válság hatására, a legkevésbé az egészségügyi kiadásokat mérséklik, a legtöbben a ruházati cikkekről és a szórakozásról mondanak le - derül ki a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. országos reprezentatív kutatásából, amelynek eredményéről szerdán tájékoztatta az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újrakódolják az egészségügyi ellátórendszert

Hétfőn délig volt véleményezhető a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) legújabb, az egészségügyet alapjaiban újrarajzoló rendelettervezete, amelynek egyik eleme egy új szakmai kódrendszer, ami nem jelent mást, mint hogy februártól az ország összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályának automatikusan lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye - írta a Napi Gazdaság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járvány/EU-elnökség - Réthelyi: mindent megtesz az elnökség a hasmenésjárvánnyal kapcsolatos teendők segítése érdekében

Mindent megtesz az Európai Unió magyar elnöksége az elkövetkező hetekben a németországi hasmenésjárvánnyal kapcsolatban a helyzet uniós szintű értékelése, a tanulságok levonása, a szükséges teendők meghatározása érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Terv - Szócska Miklós: rendkívüli horderejű döntések születtek

Budapest, 2011. június 8., szerda (MTI) - A Semmelweis Terv elfogadásával rendkívüli horderejű döntések születtek - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjúban, amelyben újólag leszögezte: egészségügyi intézmény nem szűnik meg, de funkciót válthat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A PINK1 fehérje hiánya indítja el a szívelégtelenség folyamatát?

Kanadai kutatók nagy jelentőségű fölfedezése, hogy egy különleges fehérje hiánya okozhatja a szívizomsejtek anyagcseréjének romlását, ami szívelégtelenséghez vezet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az actinicus keratosis (solaris keratosis) kezelésére alkalmazott új készítmény humán III fázisú vizsgálatai (kivonat)

Az ingenol mebutate vizsgálati készítmény, azaz gyógyszerjelölt, a precaencerosus bőrbetegségek 2-3 napos helyi kezelésére szolgál.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR – MOK: több mint nyolcezer orvos lépett be a kamarába

Budapest, 2011. június 7., kedd (MTI) – A kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény nyomán a múlt hét végéig 8175 orvos kérte felvételét a Magyar Orvosi Kamarába (MOK) - közölte Éger István, a köztestület elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Klinikai vizsgálati eredmény: nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) esetén nőtt a túlélés, nem romlott a betegek állapota (kivonat)

INDIANAPOLIS, 2011, június 5. Az Eli Lilly bejelentette, hogy a PARAMOUNT vizsgálat, amely az Alimta (pemetrexed) humán III. fázisú klinikai vizsgálata, elérte ún. primer végpontját, azaz NSCLC-betegeken nőtt a progressziómentes túlélés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Növeli a halálozási kockázatot a szívritmuszavar

Azoknál a nőbetegeknél, akiknél pitvarfibrillációt diagnosztizálnak, nagyobb a halálozási kockázat, mint azoknál, akiknél ez az állapot nem áll fenn – állítják a Bázeli Kórház belgyógyászai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járvány - EU-biztos: meg kell akadályozni, hogy a hasmenésjárvány megismétlődhessék

A németországi hasmenésjárvány elleni hatékony fellépéshez továbbra is az legfontosabb, hogy minél gyorsabban és a lehető legnagyobb bizonyossággal azonosítsák a kórokozót - hangoztatta John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi felelőse az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek találkozója előtt, hétfőn (06.06.) Luxembourgban nyilatkozva.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megújul a siófoki kórház

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sztatinok és a fertőzések?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházak egy holdingban

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hogyan védik gyermekeik egészségét a szülők?

Az ajánlott védőoltásokkal kapcsolatos szülői hozzállásra volt kíváncsi az a tudományos és gyakorlati szakemberekből álló team, amelyik Hajdú-Bihar megyében tavaly egy kérdőíves felméréssel szólította meg a szülőket. A felmérés eredményeiről az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya adott tájékoztatást.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyilkos vírusok – vírusgyilkosok: mit gondolunk a vírusbetegségek elleni védekezésről?

Leginkább a daganatos betegségek keltenek félelmet, a nők ?-e említi az emlőrákot és más nőgyógyászati tumorokat. A vírusfertőzéseket közepesen veszélyesnek tekintik, de ha a gyermekeket érinti, akkor a 2. legveszélyesebbnek értékelik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Belélegezhető védőoltások? (megszűnhet a tűtől való félelem...)

A Colorado Egyetem kutatói porított alakú, inhalációs vakcinát fejlesztettek, mely képes lehet a kanyaró megelőzősére. A klinikai vizsgálatokat idén Indiában fogják lefolytatni, a siker esetén ugyanezen elven a tuberkulózistól a méhnyakrákig más fertőzések elleni védőoltások is elérhetőek lehetnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább