Hírek, cikkek

Transztelefonikus EKG az adekvát ellátás segítésére

2014 márciusa óta az ország valamennyi OMSZ mentőautóján rendelkezésre áll a Transztelefonikus EKG készülék, melynek köszönhetően az akut koronaria szindrómás betegek úgy érkezhetnek meg a legközelebbi kardiológiai centrumba, hogy ott az ellátó team már ismeri állapotukat és felkészülten várja őket. Ráadásul a távkonzultáció segítségével a beteg mellett levő szakember azonnal a legmagasabb szintű kardiológiai konzílium segítségével kezdheti meg az ellátást. Ugyancsak lényeges tényező a beteg melletti döntési felelősség kérdése: a TTEKG használatával az indokolatlan beutalások kockázata, és így az ellátó rendszer felesleges terhelése is csökken. Ma már bizonyított, hogy a rendszer Magyarországon is életeket ment, alkalmazása révén lényegesen sikerült csökkenteni az adekvát ellátás elérési idejét, amely az ACS diagnózissal szállított betegek esetén közvetlen összefüggésben áll a mortalitással, illetve a várható szövődmények kialakulásával.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Információtechnológiai robbanás előtt a gyógyszerellátás

Már olyan régóta várjuk az elektronikus recept bevezetését Magyarországon, hogy nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben ténylegesen meg is valósulhat. A jelek szerint azonban sok évnyi várakozás után a fejlesztések hamarosan befejeződnek, és várhatóan nem ez lesz az egyetlen jelentős technikai jellegű változás, ami a gyógyszerellátás előtt áll. A következőkben azt próbáljuk meg röviden áttekinteni, hogy az elkövetkezendő években milyen további újításokra számíthatunk a gyógyszertárakban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Richter már a következő nagy dobásra készül

Egy hónapja szerencsés véget ért a Richter hosszú, 17 éve indult kutatási sztorija. Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA szeptember 17-én engedélyezte az Allergan (egykor Forest) számára a Richter által kifejlesztett cariprazine-ból készülő Vraylar amerikai törzskönyvezését. Az új gyógyszer - amelyhez a Richter szállítja a hatóanyagot - 2016 első negyedévében kerülhet forgalomba az USA-ban. Kérdés, mikorra várható - és milyen területen - hasonló volumenű eredmény, mi fér bele az évi már több, mint 40 milliárd forintos kutatási büdzsébe.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Illegális bevándorlás - Tisztifőorvos: a hatóságok jól kezelték a közegészségügyi helyzetet

A hatóságok jól kezelték, kezelik a migrációval összefüggő közegészségügyi helyzetet - mondta az országos tisztifőorvos az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járóbeteg szakellátási konzultáció

A fejlett országokban a járóbeteg szakellátás az elmúlt években folyamatosan fejlődött, stratégiai jelentősége nőtt, és egyre nagyobb szerepet kap az ellátórendszerben. Mindeközben a magyar járóbeteg szakellátásban a finanszírozás immár 7 éve nem követi az inflációt, a kasszamaradványból a járóbeteg ellátók nem részesülnek, így a finanszírozás reálértéke romlott. A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség közgyűlése úgy gondolta, érdemes a témáról megkérdezni a leginkább érintetteket: a gyógyulásra vágyó betegeket, hiszen a Szövetség az ő érdekeiket képviseli tagjai tevékenységén keresztül.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ónodi-Szűcs Zoltán az egészségügyért felelős új államtitkár

Ónodi-Szűcs Zoltán lesz az egészségügyért felelős új államtitkár - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere október 13-án Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Velkey György: sok ponton kell változtatni a kórházi rendszeren

Sok ponton szükséges változtatni a kórházi rendszeren, a helyi finanszírozásokon és a struktúrán is, csak a korábbiaknál sokkal óvatosabban, kisebb lépésekben - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az M1 aktuális csatornán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fejéről a talpára kell állítani az egészségügyet

    „Sok minden mellett a törődés a betegekkel az, ami ma a leginkább hiányzik az egészségügyből – mondja Ónodi-Szűcs Zoltán, akit a közelmúltban kért fel az ágazat vezetésére Orbán Viktor miniszterelnök. A leendő egészségügyi államtitkár a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a valós igényekhez kell igazítani az egészségügyet, és ehhez a kormány minden ésszerű támogatást meg fog adni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Génkutatás csúcstechnológiával a Semmelweis Egyetemen

Idegrendszeri betegségek (ípl. az Alzheimer-kór, Parkinson kór, skizofrénia, autizmus), ritka örökletes betegségek, daganatok és agyi áttétek kialakulásának vizsgálata, kutatása válik nagyságrendekkel hatékonyabbá a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének új gépével, mely képes a teljes emberi génkészlet gyors szekvenálására.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Együttműködés az immuno-onkológia terén, onkolitikus vírusok kidolgozására

Az AstraZeneca bejelentette, hogy biológiai kutató-fejlesztő cége a MedImmune, licenc együttműködésbe kezd az Omnis Pharmaceuticals (Omnis) biotechnológiai vállalattal, onkolitikus vírusok fejlesztése céljából.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új kutatási platform az emlő- és pancreastumort illetően

A floridai egyetem Scripps Research Institute intézete új szintetikus vegyületet azonosított, amely jelentős mértékben gátolja az emlő- és pancreastumor progressziójában jelentős szerepet játszó egyik fehérje működését. A vizsgálat a Molecular Pharmacology ez év februári számában kerül publikálásra. A kérdéses vegyület az SR1848 jelzésű, mely csökkenti a daganatokban működő "liver receptor homolog-1" (LRH-1) expresszióját.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egy új eljárással napok alatt gyógyíthatók az égési sérülések

Egy új eljárással napok alatt gyógyíthatók az égési sérülésekEgy új eljárással napok alatt gyógyíthatók az égési sérülések. Egy orvosok által kifejlesztett forradalmi eszköz segítségével a súlyos égési sebeket is akár pár nap alatt gyógyítani lehet. Az eszköz leginkább egy festékszóró pisztolyhoz hasonlít, ami őssejteket permetez a sérült bőrfelületre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járulékalap, járulékmérték - januártól

Járulékalap, járulékmérték - januártólJárulékalap, járulékmértékek januártól. Változott a járulékalap, a biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék mértéke, a járulékfizetési felső határ és a minimálbér Január elsejétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Influenza - Támogatott vakcina nincs, de többféle oltóanyag kapható a patikákban

Influenza - Támogatott vakcina nincsAz influenza elleni egyetlen támogatott, háromkomponensű oltóanyag jelenleg nem kapható a patikákban, de hatféle háromkomponensű szezonális oltóanyag is vásárolható vényre a gyógyszertárakban, ezerötszáz-kétezer forintos áron.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A főállatorvos módosította a dioxinrendeletet

A főállatorvos módosította a dioxinrendeletetA főállatorvos módosította a dioxinrendeletet, továbbra is fenntartja a szigorú ellenőrzést - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Rákellenes Liga a gyógyszerkassza szűkítése ellen

A Magyar Rákellenes Liga a gyógyszerkassza szűkítése ellenA rákellenes liga aggódik a gyógyszerkassza esetleges szűkítése miatt. A Magyar Rákellenes Liga szerint a gyógyszerkassza jelentős tételét kitevő onkológiai gyógyszertámogatások esetleges felülvizsgálata és szűkítése embertelen következményekkel járhat, ezért azt kérte a kormányzattól, hogy gondoljon ezekre is, amikor a döntéseket előkészíti vagy meghozza.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar Nemzet - Tarlós: négy egészségügyi intézmény fenntartását venné át az állam

négy egészségügyi intézmény fenntartását venné át az államMegmenekülhet az előző városvezetés idején a csőd szélére sodródott fővárosi egészségügy, ha sikerrel jár a kormány és a főváros vezetőinek tárgyalása - közölte a Magyar Nemzettel Tarlós István főpolgármester, aki szerint a 12 fővárosi fenntartású kórházból egyelőre négy országos hatáskörű intézmény kerülne állami kézbe.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Agykutatás és kongresszusok

Agykutatás és kongresszusokAz elkövetkező hónapokban több, a mentális egészséggel, illetve annak kutatásával, gyógyításával kapcsolatos eseményre is sor kerül. A Magyar Pszichiátriai Társaság XVI. Vándorgyűlésére 2010. január 26-29. között, Sopronban, a „Felfedező kutatások a neuropszichiátriában: fókuszban a depresszió, a szorongás és a szkizofrénia” című kongresszusra pedig 2011. március 18-19. Budapesten kerül sor.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A második félévtől teljesítményarányos lesz a gondozási tevékenység finanszírozása

gondozási tevékenység finanszírozásaJúlius 1-jén hatályba lép a gondozási tevékenység új, teljesítményarányos finanszírozási rendszere - jelentette be az egészségügyért felelős helyettes államtitkár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Génváltozatoktól is függhet a hasnyálmirigyrák túlélési ideje

Génváltozatoktól is függhet a hasnyálmirigyrák túlélési idejeAz Apple első emberét, Steve Jobsot is érintő ritka hasnyálmirigyrák túlélési idejét bizonyos génváltozatok jelenléte határozhatja meg - közölték amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszerek a trombózis megelőzésére és kezelésére

Új gyógyszerek a trombózis megelőzésére és kezeléséreEgy nemzetközi kutatásban egy új gyógyszert, az apixabant jóval hatékonyabbnak és könnyebben használhatónak találtak a jelenlegieknél a trombózis megelőzésére csípőprotézis műtétek után. Az eredmények az alsó végtag mélyvénás trombózisának hatékonyabb megelőzési módjával kecsegtetnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az emlőrák gyógyszere védelmet nyújthat a tüdőrák okozta halálozás ellen

Az emlőrák gyógyszere védelmet nyújthat a tüdőrák okozta halálozás ellenAz emlőrák kezelésében gyakorta alkalmazott gyógyszer, a tamoxifen, a tüdőrák okozta halálozás kockázatát is csökkentheti – derül ki a Cancer folyóirat hétfői számában megjelent amerikai tanulmányból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világeseményből - tömeges fertőzés?

Világeseményből - tömeges fertőzés?A Lancet orvosi szakfolyóirat szervezésében tartott a tömegesemények és a gyógyászat kapcsolatát vizsgáló szimpóziumon olyan eszközt mutattak be, amely segítségével jobban fel lehet készülni az eseményeken, rendezvényeken felbukkanó egészségügyi kockázatokra.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rákbetegségek késői diagnózisa

Rákbetegségek késői diagnózisaAz Egyesült Államokban számos rákbetegséget későn diagnosztizálnak. A méhnyakrák és a vastagbélrákos esetek közel felét a betegség késői stádiumában mutatják ki az Egyesült Államokban, amikor a kezelés valószínűleg már nem segíthet – derül ki az amerikai kormány szerdán közzétett felméréséből.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hirosima öröksége

Hirosima örökségeAz atombomba öröksége még mindig kísérti a hirosimai családokat. A 65 évvel ezelőtt félmillió japán halálát és sebesülését okozó amerikai atombombák még ma is a családok nemzedékeit kísértik, akik attól tartanak, hogy örökölték a sugárzás által károsított géneket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Izraeli kutatók és az orvosi nanotechnológia

Izraeli kutatók és az orvosi nanotechnológiaAz izraeli kutatók óriási dolgokat próbálnak elérni az apróságokkal. Mindössze egy atomnyi vastagságú anyag, amely az acélnál is erősebb, és olyan rugalmas, mint a gumi. "Miniatűr tengeralattjáró", amely az immunrendszert becsapva képes eljuttatni a kemoterápiás gyógyszert mélyen a daganat belsejébe.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a metabolikus betegségek kockázatát

A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a metabolikus betegségek kockázatátSvájci kutatók kimutatták, hogy a kis mennyiségű alkoholt fogyasztók esetén mintegy 30 százalékkal csökken a metabolikus szindróma kockázata.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA engedélyezi a HIV-gyorstesztet

Az FDA engedélyezi a HIV-gyorstesztetAz Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA) jóváhagyta az egyszer használatos gyorstesztet (INSTI HIV-1; bioLytical Laboratories), mely 60 másodpercen belül kimutatja a HIV-ellenes antitesteket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Védőoltással a kokainizmus ellen?

Védőoltással a kokainizmus ellen?Az orvostudomány történetében először várható, hogy kokainizmus ellen oltással védekezhetünk. Amerikai szakemberek szerint a tudományos eredmény értékét tovább növeli, hogy hasonló oltóanyag kidolgozásával várhatóan a nikotin- és a heroinfüggőség is megszüntethető.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A fluoxetin stroke után felgyorsíthatja a fizikai rehabilitációt

stroke utáni fizikai rehabilitációFrancia kutatók szerint azok a betegek, akik stroke (gutaütés) után a fluoxetin antidepresszánst szedték, több izomműködést nyertek vissza, mint a többi stroke-ból lábadozó páciens.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA engedélyezte a dabigatran etexilátot – áttörés a stroke rizikó csökkentés kezelésében nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban

áttörés a stroke rizikó csökkentés kezelésébenA döntés az USA-ban az elmúlt 50 évben az első új orális antikoaguláns engedélyezését jelenti. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a dabigatran etexilátot, a Boehringer Ingelheim új, szájon át szedhető direkt thrombin inhibitorát a stroke kockázatának csökkentésére nem billentyű-eredetű pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A mentőszolgálathoz vonná a betegszállítás irányítását a szaktárca

A mentőszolgálathoz vonná a betegszállítás irányítását a  szaktárcaMártai István, az OMSZ főigazgatója ugyanakkor kifejtette: még ma is úgy látják, hogy jó intézkedés volt a betegszállítás és a mentés különválasztása. Hozzátette, hogy a kormányzat a szakma érintett képviselőivel a jövő héten kezd egyeztetni a tervekről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Korszerű műtéti eszközök a Heim Pál Gyermekkórház karácsonyfája alatt

Korszerű műtéti eszközök a Heim Pál Gyermekkórház karácsonyfája alattAz eszközök a legjobb helyre kerülnek. A Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gége és Bronchológiai Osztálya Magyarország legnagyobb gyermek gégészeti osztálya, melynek ellátási területe kétmillió lakosú.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: megerősítenék a mentőszolgálatot

Szócska Miklós: megerősítenék a mentőszolgálatotA Semmelweis-terv című előadásában az államtitkár kiemelte, hogy a sürgősségben fontos kérdés a szakemberellátás. Véleménye szerint a problémát megoldhatná az, ha a mentőszolgálati és a sürgősségi osztályok csapatai egy forgórendszerben dolgoznának. Ez viszont jelenleg még egy vitatott kérdés - tette hozzá.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

eHealth Week 2011

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerpiaci szabályozások

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sikerünk az eFestival-on

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább