Hírek, cikkek

Új eredmények a perszonalizált medicinában: dalcetrapib alkalmazása cardiovascularis betegségben

A dalcetrapib korábbi vizsgálatokban nem javította a klinikai kimenetelt, annak ellenére, hogy a HDL-koleszterin szintet mintegy 30%-kal növelte. Ezek az eredmények eltérnek más evidenciáktól, ahol a HDL terápiás targetként szerepel. A dalcetrapib kezelésre adott klinikai válasz a beteg genetikai profiljától függ.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Perszonalizált medicina, hogy állunk 2014-ben e kérdéssel?

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a perszonalizált medicina fogalma. Korábban ezt úgy kezeltük, mint a farmakogenomikára utaló megfogalmazást, vagyis a kutatók, a gyakorló orvosok, a politikai döntéshozók egyaránt arra gondoltak e kifejezés használatakor, hogy az egyén genom-profilján alapuló terápiás beavatkozásról beszélünk. Mára finomított lett a megközelítés, amelyben a klinikai döntéshozatal kapcsán szerepet kapnak az egyed individuális, molekuláris, epigenetikai, és külön hangsúllyal a nem-molekuláris jellegű tulajdonságai, jellemzői is. [1–3].

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egyetlen vércseppből meghatározni egy ember sorsát?

A Semmelweis Egyetem is részt vett a Magyar Humángenetikai Társaság X., jubileumi Kongresszusának szervezésében. Az egyetem kutatási fókuszában kiemelt helyen szerepelnek a genetikai, genomikai kutatások – mutatott rá köszöntőjében Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, a szervezőbizottság elnöke. A rendezvényen a Semmelweis Egyetem több munkatársa is átvehette a Magyar Humángenetikai Társaság elismerését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szekvenciális transzkripciós változások biztonságos és hatékony immunterápiát eredményezhetnek

Az antigén-specifikus immunterápia képes megküzdeni az autoimmunitással vagy az allergiával, helyreállítja a targetált antigénekkel kapcsolatos immuntoleranciát anélkül, hogy az immunműködés károsodna.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A jövő orvoslása: az öregedés és a "hosszú élet" genetikája

Több mint 200 prominens amerikai, európai és ázsiai résztvevővel zajlott ez év áprilisában a szocsi olimpiai faluban a 3. "International Conference on Genetics of Aging and Longevity" című kongresszus.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A személyre szabott orvoslás hozhat áttörést a rákgyógyításban

A korai diagnosztika fontosságára hívják fel a figyelmet a szakértők a Rák Világnapján. Február 4-e a Rák Világnapja, ilyenkor esik világszerte a legtöbb szó a „rettegett kórról”. A szakértők idén arra hívják fel a figyelmet, hogy a genomelemzésre épülő személyre szabott orvoslás hozhatja majd meg a valóban átütő eredményeket, de nem szabad elfeledkezni a korai diagnosztika fontosságáról sem.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Liquor biomarkerek az Alzheimer-betegség diagnózisában: standardizálás, újabb eredmények

A liquor (CSF) biomarkerek (A?42-aminosav fragmens, foszforillált ?, teljes ?) fejlesztése már lezajlott, ezek alkalmasak lehetnek az Alzheimer-kór patológiájának követésére (plakkok, corticalis neurodegeneratio) Ezen biomarkerek nyitottak utat longitudinális vizsgálatoknak, amelyek az Alzheimer-kór (AD) eseményeinek egymásutániságát írják le, és vizsgálják az amyloid-kaszkád hipotézis validitását is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tesztoszteron, HDL és a cardiovascularis kockázat férfiak esetén

Az idősebb férfiak hypogonadismusa miatt végzett tesztoszteron-pótló terápia még ma is ellentmondásos klinikai szempontból. Bár evidenciák szerint javul az életminőség, az általános állapot, mégis sokan óvakodnak a tesztoszteron rendelésétől, mivel növelheti a cardiovascularis kockázatot. Ennek egyik alapja a megfigyelés, hogy az exogén tesztoszteron csökkentheti a se-HDL-C szintet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az étrendi biomarkerek jelentik a hiányzó láncszemet a diéta és a diabetes összefüggésében?

A diabetes prevenciót illető tények: azért fontos ez a kérdés, mert járványszerű terjedésének veszélye egyre nagyobb, jelenlrg kb. 366 millió ember, 2030-ra várhatóan 552 millió szenved majd ebben a betegségben, és vezető haláloki tényező. Másrészt pedig randomizált vizsgálati evidenciák szerint a primer prevenció, vagy legalább a kialakulás (2-es típusú diabetesnél) késleltetése lehetséges életmódi változtatásokkal, többek között a diéta helyes beállításával.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Biomarkerek a malignus gliomák anti-angiogén terápiájában

A kutatások szerint a malignus gliomák excesszív mennyiségű VEGF-t termelnek, mely az angiogenezis kulcs-mediátora. ez a felismerés komoly érdeklődést váltott ki az angiogenetikus anyagcsereutak blokkolását célzó gyógyszerek kutatásában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Autizmus-kutatás: mit mond a genomikus tájkép? Látjuk-e a fától az erdőt?

Az autizmus spektrum betegség neurológiai eredetű fejlődési zavar, melyre jellemző a szociális interakciók kiterjedt károsodása, kommunikációs zavarok, és korlátozott szintű repetitív viselkedésformák. Miután a neuropszichiátriai betegségek között a leginkább öröklődő jelleget az autizmus spektrum mutatja, a kutatás jelenleg a fehérjekódoló génvariációkra irányul (nevezzük ezeket "fáknak".)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Cardialis biomarkerek és a kemoterápia okozta kardiotoxicitás kezelése

Hagyományos és újabb kemoterápiás módszerek mellett a kardiotoxicitás gyakori és súlyos mellékhatás, jelentős mértékben érinti a betegek túlélését és az életminőséget egyaránt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Asthma kutatás: microbák és mucosalis immunválasz

Az asthma és atopiás betegség prevalenciája világszerte emelkedő tendenciát mutat, melyet a populáció csekélyebb baktérium-expozíciójának tulajdonítanak a kutatók. Újabb vizsgálatok szerint a szervezetben lévő bakteriális mikrobióma (mikrobióta) tartja fenn az immun-homeosztázist, mely a bakteriális patogénekkel kapcsolatos immunválaszt irányítja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jód-szupplementáció terhességben: egészséggazdaságtani modell és elemzés

Korábbi vizsgálatok szerint az utódok kognitív képességei irreverzibilisen károsodhatnak ha az anya terhességi jódfelvétele nem kellő mértékű. A csökkent IQ-érték igen jelentős gazdasági és szociális költségkihatásokkal jár, mivel az intelligencia érinti a „jóllétet”, a jövedelmet, iskolázottságot. Bár terhesség és szoptatás idején magasabb a jódfelvétel igénye, Nagy-Britanniában pl. nincsen erre vonatkozó konkrét ajánlás.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Van-e még szükségünk többféle új psoriasis-terápiára?

2000 körül még meglehetősen szűk volt a psoriasis szisztémás kezelési lehetőségeinek palettája: methotrexate, cyclosporin és acitretin. Más lehetőséget nyújtott az oralis methoxsalen + PUVA kezelés súlyos psoriasisban, és a keskenyhullámú UV-B sugárzás alkalmazása. Németországban oralis fumarátokat is alkalmaztak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházi ellátást igénylő, közösségben szerzett pneumonia

A közösségben szerzett pneumonia az USA-ban vezető hospitalizációs- és haláloknak számít. Szükséges lenne azonban mindennek igazolása képalkotó, és laboratóriumi vizsgálatokkal is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sclerosis multiplex: hol állunk ma a kutatás terén?

SM betegek: mit mutatnak a túlélési adatok? A legtöbb vizsgálat szerint az SM-betegek élettartama mintegy 7 évvel rövidebb, mint életkorban és nemben azonos, SM-től mentes társaiké. A kutatások szerint az SM-betegek élettartama ugyanakkor javuló tendenciát mutat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kutatási dilemmák: a rák genetikai vagy metabolikus betegség?

Az idei évre vetített prognózisok szerint az USA-ban 1,65 millió embert diagnosztizálnak rákbetegséggel, és kb. 590 ezer lesz a halálozások száma. Jelenleg 15 millió személy él rákbetegséggel együtt, illetve túlélőnek tekinthető. A daganatos betegségekkel kapcsolatos egészségügyi kiadások Amerikában éves szinten 150 milliárd dollárt jelentenek, amely 2020-ra becslések szerint 173 milliárdra emelkedik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Koleszterinszint-csökkentés ’2015: mikor és kinél indokolt?

1985-ben jelentek meg az első bizonyító erejű klinikai vizsgálatokról szóló közlemények atherosclerosis esetén a koleszterinszint-csökkentés preventív hatásáról. Akkor Robert Levy, a National Heart, Lung and Blood Institute igazgatója úgy értékelte, hogy a koleszterin-kérdés a továbbiakban már nem az, hogy a magas koleszterinszintet csökkenteni kell, sokkal inkább hogy mikor, milyen esetekben, és milyen módon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Off-label gyógyszeralkalmazás gyermekkorban

Az amerikai közlemény a Pediatrics hasábjain jelent meg, rövid összefoglalót nyújt a gyermekgyógyászati, indikáción kívüli gyógyszeralkalmazás jelen állapotáról, helyzetéről az USA-ban. Két olyan törvény jelent meg Amerikában: a Best Pharmaceuticals for Children Act és a Pediatric Research Equity Act, amely jelentős mértékben javítja a racionális gyógyszerrendelést gyermekek számára. Mintegy 500 esetben számolnak be indikációkat érintő változásokról. Az off-label gyógyszeralkalmazás mindenképpen igen kényes, és nagy gondossággal kezelendő kérdés csecsemő-gyermek- és serdülőkorban egyaránt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

FDA figyelmeztetés: nem szteroid gyulladásgátlók stroke-kal és szívinfarktussal összefüggő fokozottabb kockázata

Az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA) megerősítette meglévő figyelmeztetését az OTC módon, tehát vény nélkül kapható NSAID-gyógyszereket illetően. A figyelmeztetés lényege, hogy e szerek alkalmazása növelheti a szívroham vagy a stroke kockázatát. A súlyos mellékhatások már az alkalmazás első heteiben megjelenhetnek. (Megjegyezzük, hogy az aspirin – bár hatástanilag NSAID – az FDA véleménye szerint nem tartozik e kockázatot hordozó szerek közé.)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szigorodnak a kodeintartalmú készítmények alkalmazási feltételei

Az esetleges súlyos mellékhatások miatt a 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében a kodein a jövőben nem alkalmazható köhögés és megfázás kezelésére, a 12 és 18 év közötti serdülők körében pedig csak akkor javasolható, ha nem áll fenn a légzésfunkció romlásával járó légzőszervi betegség. A jövőben a kodeintartalmú készítmények kizárólag vényre kaphatók a magyarországi patikákban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

HDL-érték, mint a coronaria-események prediktív tényezője. Újra kell értékelnünk a HDL-hipotézist?

Mintegy 40 éve jelent meg az első tanulmány, amely kimutatta, hogy magas HDL-koleszterin szint mellett kisebb a coronariabetegség kockázata. Ez a későbbiekben számos populációszintű vizsgálatban igazolást nyert. Az összefüggés olyan erősnek tűnt, hogy HDL-koleszterin szint növelő terápiás intervenciókhoz vezetett, éppen a coronariabetegség esélyének csökkentése céljából.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terápiás kannabinoid alkalmazás: az eredmények áttekintése

A kannabinodiok széleskörű terápiás alkalmazása ismert, de hatékonyságuk az egyes terápiás indikációk területén már jóval kevésbé. A tanulmány célkitűzése volt metaanalízis révén elemezni a kannabionidok valós terápiás hasznát, mellékhatásait.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Prosztatarák kezelése: hol tartunk jelenleg?

A Lancet rövid összefoglalója a prosztatarák diagnosztikáját és korszerű terápiáját illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola: végjáték – és ami utána következik…


Vajon Libéria történelmében megünneplik-e május 9-ét? Ez volt az a nap ugyanis, amikor már 42 napja nem találtak új Ebola-fertőzöttet, és az utolsó igazoltan Ebolás halottat március 28-án temették el. Az országot májusban Ebola-mentesnek deklarálták…

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szép, új genom/világ?

50 évvel ezelőtt pattant ki a mikrobiológusok agyából a nagyszerű ötlet a rekombináns DNS megvalósítására azzal a felismeréssel, hogy a baktériumok immunrendszere restrikciós endonukleáz enzimeken alapul. Ezek az enzimek képesek a viralis genomok hasítására, vagy kötésére rövid szekvenciák révén. A kutatók hamar rátaláltak a DNS in vitro rekombinálásának módszereire, ezzel alapjaiban változott a biológia tudománya, és robbanásszerű fejlődésnek indult a biotechnológiai kutatás – és ipar.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Többpólusú ingerléssel végzett mély agyi stimuláció (DBS) Parkinson kóros betegeken

Prospektív, nyílt, multicentrikus vizsgálat 6 európai ország 6 speciálisan kiképezett DBS-centrumában (VANTAGE vizsgálat).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Parenterális antibiotikum alkalmazás: nem preferált terápiás út?

Számos antibiotikum esetén az elérhető orális készítmények jól felszívódnak és meglévő evidenciáink alapján széleskörűen hatásos és megfelelően biztonságos készítmények. Az orvosok és betegek körében is elterjedt nézet, hogy e szerek parenterális (itt i.v.) alkalmazása hatékonyabb. Ezt azonban kellő klinikai evidencia nem támasztja alá. Az evidencia kiterjesztése megerősíthetné a klinikai gyakorlatot (egyben a betegek bizalmát is) adott speciális klinikai állapotok esetén, de fontos lenne az iv. antibiotikus kezelés valós hatékonyságának pontosabb megismerése is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mortalitás és a környezet hőmérséklete: van összefüggés?

Korábban is publikáltak adatokat, becsléseket a hideg és meleg időjárás, az extremitások korai halálozással kapcsolatos összefüggéseit illetően, de e kérdést szisztémás elemzéssel még nem vizsgálták a különböző klimatikus viszonyok tekintetében. A szerzők célkitűzése volt a nem optimális környezeti hőmérséklet összes mortalitásra gyakorolt hatásának elemzése tekintetbe véve a nagyobb hőingadozásokat, a jelentősen eltérő klimatikus viszonyokat is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A lázas neutropenia ellátása az onkológiai gyakorlatban

Összefoglaló közlemény: a lázas neutropenia ellátása az onkológiai gyakorlatban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bioszimiláris készítmények: fejlődés és korlátok

2015 márciusában az FDA forgalomba hozatali engedélyt adott Amerikában egy új filgrastim-készítménynek amely az eredeti filgrastim bioszimiláris terméke. Az indikáció hasonlóképpen "a neutropenia időtartamának és a lázas neutropenia előfordulásának csökkentése malignus megbetegedésekben (a krónikus myeloid leukaemia és myelodysplasiás szindrómák kivételével) és a perifériás vér progenitor sejtjeinek (PBPC) mobilizálása". A Filgrastim-bioszimiláris készítmény, más gyártó és forgalmazó, de hasonló klinikai indikáció mellett. Az USA-ban ez volt az első olyan termék, amely a bioszimilárisok számára kialakított újfajta hatósági szabályozás keretében kerül bevezetésre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A pitvarfibrilláció prevalenciája, incidenciája, kockázatok és mortalitás. 50 év áttekintése a Framingham vizsgálat alapján

A pitvarfibrillációval kapcsolatos átfogó értelmű, hosszú távú adataink meglehetősen hiányosak. A tanulmány szerzői célul tűzték ki a Framingham Heart Study közel 50 éves eredményeinek ilyen értelmű elemzését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A bél mikrobiómája – és az agyműködés

Az utóbbi évtizedben jelentősen változott a központi idegrendszeri kutatás irányultsága. Hagyományosan elsősorban arra koncentrál, a központi idegrendszerben (CNS) zajló biokémiai folyamatok hogyan befolyásolják viselkedésünket, érzelmeinket, kedélyállapotunkat. A kutatás újabb iránya a bél mikrobiómájának lehetséges hatásait elemzi e területen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EMA 2014 évi jelentése: az orvostudomány és az egészségügy fejlődése

Az Európai Gyógyszerügynökség rendes évi jelentése a szervezet kulcsfontosságú tevékenységeire koncentrált: a gyógyszerértékelésre, a kutatások szakmai támogatására az új és innovatív gyógyszereket illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Opioid rendelés és alkalmazás: jó irányba haladunk?

Az Express Scripts gyógyszerészeti cég felmérést Amerikában (USA) az opioidokra vonatkozó gyógyszerrendelési szokásokat illetően. Az eredmények szerint 2009-2013 között mintegy 6,8 millió opioidot tartalmazó vény került felírásra. Nem igazán jók a tapasztalatok az amerikai orvosok vényírási szokásairól e területen. Felmerül a kérdés, hogy az orvosok kellő és korszerű ismeretekkel bírnak-e az opioidok hatásait, mellékhatásait illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Antibiotikum-politika Belgiumban (hosszú távú vizsgálati eredmények: 1999-2010)

Az antibiotikum felhasználás elemzése céljából belgiumi kórházakban végeztek vizsgálatot a 2002-2008 közötti időszakra tekintettel. Két fő indikáció merült fel: az alsó végtagi ortopédiai műtétek profilaktikus kezelése, valamint a pneumonia terápiája.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Menopausalis hormonpótlás és az ovarium tumor (metaanalízis)

A menopausalis hormonpótlás (HRT) és az ovarium tumor kockázatát elemző tanulmányok mintegy fele nem kerül publikálásra, és egyes retrospektív vizsgálatok hibája a részvétel és betegvisszahívás szelekciójának metodikája volt. Jelen tanulmány e kérdés lehetséges tisztázását tűzte ki céljául.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Farmakovigilancia: EMA-ajánlások a statinokkal kapcsolatosan

az EMA PRAC bizottsága (Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottság) a közelmúltban tett ajánlásokat a statinok alkalmazásával kapcsolatosan, a beérkezett gyógyszerbiztonsági szignálok alapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházi antibiotikum-rendelés tekintettel a korábban szedett antibiotikumokra. Hogyan alakul a klinikai kimenetel?

A legtöbb, pneumoniával kapcsolatos terápiás irányelv szerint a hospitalizált betegeknek történő antibiotikum-rendelésnél figyelembe kell venni a korábbi, a járóbeteg-rendelésen felírt antibiotikumot is. E tanulmány célja e kérdés elemzése volt: a közösségben szerzett pneumonia fennállásakor rendelt antibiotikumok vizsgálata folyamatos kezelés esetén, ha a beteg járóbeteg-rendelést követően került kórházi felvételre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hormonális fogamzásgátlás és a HIV-fertőzés kockázata (metaanalízis)

Megfigyeléses vizsgálatok szerint összefüggés lehetséges a hormonális fogamzásgátlás és a HIV-fertőzés akvizíciója között, az eredmények azonban meglehetősen ellentmondásosak. E tanulmány szubszaharai országokban végzett vizsgálatok alapján készült metaanalízis eredményeit ismerteti, melyben összehasonlították a HIV-fertőzés incidenciáját több csoporton: az egyik csoport kombinált orális kontraceptívum (HC), a másik parenterális medroxyprogesteron acetát (DMPA), a harmadik norethisteron enantát (NET-EN) kezelésben részesült, a kontrollcsoportban pedig nem alkalmaztak hormonális fogamzásgátlást.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A felnőttkori Clostridium difficile fertőzés kezelése (metaanalízis)

2000 óta a C. difficile fertőzés (CDI) incidenciája és súlyossága emelkedő tendenciát mutat. A közlemény célja volt a felnőtteken előforduló CDI diagnosztikájának és terápiájának részletes retrospektív elemzése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázat Európában

Az indokolatlan, helytelen és túlzott antibiotikum-használat miatt megjelenő baktériumok jelentik az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot a világon és azon belül Európában is - derült ki három európai egészségügyi szervezet közös tanulmányából.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

2014 új gyógyszerei az USA-ban

A CDER által 2014-ben jóváhagyott innovatív gyógyszerek listája sok terápiás újdonsággal.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvostudományi kutatás anatómiája: nemzetközi kitekintés

A JAMA közleménye kutatási eredményeket tesz közzé, az orvostudományi kutatás fejlődésével kapcsolatosan. Ez képezheti alapját minden haladásnak, mely a klinikumot érinti. Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kutatás eredményei javítják magát a szolgáltatást, lehetővé teszik a minél szélesebb körű elérhetőséget, és céljuk a költségek csökkentése. E téren a korábbi elemzésekben kevés összehasonlító adatunk volt az USA-t és más országokat illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A progrediáló sclerosis multiplex kutatása: átléphetjük-e saját árnyékunkat?

Az elmúlt két évtized igen jelentős változásokat hozott az SM kezelésében. Az újabb hatósági jóváhagyásokkal együttesen 12 betegségmódosító terápia került forgalomba a világ számos országában a relapszáló-remittáló SM kezelése céljára. A klinikai fejlesztés stádiumában is igen sok új szer lelhető fel napjainkban. Minden ilyen előrelépés ünnepnek számít, hiszen a progrediáló SM kezelésében még igen sok a tennivaló, kevés a használható terápiás eszköz.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A statinok alkalmazása rontja a kognitív funkciót? (nagyméretű metaanalízis eredményei)

2012-ben az FDA, az amerikai gyógyszerhatóság közzétett egy figyelmeztetést, miszerint a HMG-CoA reduktáz gátlók (statinok) a kognitív működést károsíthatják. A figyelmeztetés alapját a hatóság Adverse Events Reporting rendszerébe beérkezett adatok képezték. Jelen vizsgálat célkitűzése volt a rendelkezésre álló RCT-k (randomizált klinikai vizsgálatok) elemzése e kérdéskört illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvostudományi innováció régen és most: milyen perspektívák várnak a gyógyszerfejlesztésre?

A hatékony gyógyszerek fejlesztése döntéshozóknak, orvosoknak, akadémiai kutatóknak, és a betegeknek egyaránt érdeke.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább