Hírek, cikkek

Vascularis pszichiátria: új klinikai ágazat?

Érsebészet, belgyógyászat, neurológia mind-mind igen frekventált klinikai ágazatok. Felmerülhet a kérdés, miért nincsen vascularis pszichiátria? Úgy tűnik, lenne rá szakmai igény.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A háziorvosok súlyos betegségre vonatkozó gyanújának, megérzésének prediktív értéke

A háziorvosi gyakorlatot illetően kevés adattal rendelkezünk a daganatos betegségek és egyéb súlyos betegségek előzetes gyanújának, megérzésének prevalenciájáról. Hasonlóképpen, kevés a tudásunk e betegségek gyanújával kapcsolatosan a továbbiakról, tehát a gyanított betegségek későbbi diagnosztikájáról, kezeléséről stb. A vizsgálat e kérdéskört célozta meg, milyen arányú lehet, és mennyire megbízható a háziorvosi praxisban felmerült gyanú, megérzés a súlyos, krónikus betegségek tekintetében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hepatitis B felületi antigén szeropozitivitás – és a metabolikus szindróma összefüggése

Fennálló hepatitis B fertőzés cardiovascularis betegség kockázati tényezője lehet, a vizsgálat célja e kérdés tisztázása volt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Genetika – életmód interakció és a 2-es típusú diabetes (az EPIC InterAct vizsgálat)

A T2DM genetikai alapjainak megismerése felgyorsult, de a gyakori genetikai tényezők és az életmód közötti interakciókat bizonyító erejű vizsgálatok még nem elemezték. A vizsgálat célja e két tényező együttes hatásának analízise volt a T2DM kockázat alakulását illetően, különös tekintettel a megelőzés lehetőségeire.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Időskori hangulatzavar: elkerülhetetlen vagy tehetünk valamit ellene?

A hangulatzavarok, a klinikai szempontból jelentős mértékű depresszió megkeserítheti az időskorúak életét, rontja az életminőséget, a vitalitást. Bár az életkor előrehaladtával nyilvánvalóan egyre több a betegség, a stressz, a veszteség, nem tartjuk elfogadhatónak, hogy az időskorral törvényszerűen mindenki depresszióssá váljék. Az APA (Amerikai Pszichiátriai Társaság) idei kongresszusán többek között e téma is napirendre kerül.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola – a növekvő fenyegetettség felé?

A Zaire ebolavirus újabb felbukkanása Nyugat-Afrikában elég nagy meglepetést keltett, hiszen a terület sokkal inkább az arenavírus okozta endémiás Lassa-lázról volt ismert. Bár a régióban volt korábban ebolavírusos epizód, (Cőte d'Ivoire ebolavirus, Ta? Forest ebolavirus) de egyetlen speciális esetben, amikor egy kutató fertőzött csimpánz boncolását követően fertőződött meg. Az epizód nagyarányú kutatást indított el a Ta? Forest régióban, de nem találtak ebolavírus rezervoárt. Azóta pedig nem volt nyoma ebolavírusnak e területen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

#trial: Klinikai vizsgálatok – és a közösségi médiumok

A klinikai kutatás, az adatelemzés, biostatisztika korábban kizárólag a klinikusok, kutatók és vizsgálatszervezők privilégiuma volt. Manapság a közösségi médiumok és a crowdsourcing ("munkakiszervezés, toborzás") korában tágulni tűnnek ezek a szigorú határok… Jellemző példa, hogy az idei San Diego-i Amerikai Rákkongresszus egyik témája éppen ez a kérdés volt (Crowdsourcing Cancer Research: The Role of Quantitative Challenges). A közösségi médiumok ilyen célú felhasználása bátorítóan hat a betegekre: egyre többen jelentkeznek klinikai gyógyszervizsgálatokra, Vajon ezek a változások egyértelműen hasznosak-e, vagy csak arra jók, hogy aláássák a klinikai vizsgálatok eddig jól megőrzött integritását?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Aspirin szerepe a szívinfarktus és a stroke primer prevenciójában? (Az FDA álláspontja)

Az USA-ban a cardiovascularis betegségek, beleértve a szívbetegségek mellett a stroke-ot is, több 10 millió beteget érintenek. Sok esetben e betegségekben nem szenvedő, nem érintett személyek is szednek (kis dózisú) aspirint primer prevenciós céllal, tehát az első szívinfarktus vagy stroke kialakulásának megelőzésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Krónikus vesebetegség és az öregedő populáció

“Az ifjúság bocsánatos bűn, magával kíméletlen – az öregkor halálos bűn, magával viszont engedékeny…" (George Bernard Shaw). A társadalom öregedése világjelenség, a leggyorsabb növekedés az alacsony és közepes jövedelmű országokban észlelhető. E változás és trend a szocioökonómiai fejlődés és növekvő várható élettartam következménye. A populáció öregedése számos következménnyel jár, a munkaerőpiacon, az egészségügy rendszereiben, a családok belső dinamikájában, a szociális programokban stb. 1 Akkor lehetünk sikeresek, ha e lehetőségeket képesek vagyunk kiaknázni, és egyidejűleg az öregedéssel járó kihívásoknak is megfelelni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mit jelent ma a mikrobióma a medicina számára?

Nem lehet nem észrevenni, hogy világszerte egyre gyorsul a humán mikrobiómával kapcsolatos kutatás. Az utóbbi évtizedben új molekuláris metodikákat dolgoztak ki a "láthatatlan univerzum" láthatóvá tételére, és lassan világossá válik, hogy emberi mivoltunk javarészt a baktériumokkal való együttélésen alapul. Gyakran említésre kerül, hogy az emberi szervezet 90%-át baktériumok alkotják, a "maradék" 10% minősíthető emberinek, ha kizárólag a sejtek mennyiségét vesszük alapul. Talán ennél is meglepőbb, hogy a humán mikrobióma, a bennünk élő baktériumok génállománya mintegy százszorosa a humán genomnak. A humán "mikrobióta" diverzitása óriási méreteket ölt, csak a gastrointestinalis traktusban 500-1000 baktériumfaj él. Úgy is tekinthetjük magunkat, mint a mikrobák (baktériumok, vírusok, gombák) rajtunk illetve bennünk élő közösségének "érhálózata", és igazából most kezdjük felfedezni mindazt, ami a mikrobákkal kapcsolatos. Egészen pontosan azt, hogy sokkal fontosabb szerepet töltenek be egészségünk fenntartásában, mint azt valaha tudtuk. Az orvostudomány most jutott el arra a pontra, hogy a mikrobákkal kapcsolatos korábbi álláspontunkat gyökeresen meg kell változtatnunk.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A WHO közzétette a hepatitis C kezelésével kapcsolatos ajánlását

2014 április 9.,London. A WHO közzétette első terápiás ajánlását a hepatitis C kezelésével kapcsolatosan. A fertőzés évente 130-150 millió embert érint világszerte, és 350-500 ezer halálozással jár. A publikáció "WHO Guidelines for the screening, care and treatment of persons with hepatitis C infection" cím alatt jelent meg. Megjelenése szerencsésen egybeesik hatékony és biztonságos hepatitis-ellenes gyógyszerek forgalomba kerülésével, és azzal a reménnyel, hogy az elkövetkező években még számos ilyen készítmény megjelenése várható.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új típusú együttműködés a gyógyszeripar és az akadémiai kutatás között: a Big Data felhasználása

Az akadémiai kutatás és a gyógyszeripar, a gyártók együttműködése régóta ellentmondásokkal terhelt kérdés az orvostudomány területén. A támogatók szerint e kollaborációk haszna, hogy az akadémiai kutatás a fontos klinikai- és transzlációs medicinával kapcsolatos kérdésekre összpontosíthat, az ipar pedig biztosítja számára az ehhez szükséges forrásokat. A kritikusok viszont az állítják, hogy az ipari támogatás torzító hatása elvonja az akadémiát az oktatási és kutatási missziók gyakorlásától. Bár a kormányszintű és gyógyszerhatósági szabályozások kiterjednek e területre is, mégis ellentmondások övezik az ipar és az akadémiai kutatás együttműködését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nosocomialis fertőzések az USA-ban: a CDC pillanatfelvétele

A morbiditások és mortalitások betegség- és költségterhei általában ismeretesek, mégsem rendelkezünk olyan egységes monitoring eszközzel, mely valamennyi iatrogén infekciót képes lenne felderíteni és követni e tekintetben. A közlemény szerzői a CDC (US Centers for Disease Control and Prevention) munkatársai pillanatfelvételükön a jelenlegi amerikai állapotokat rögzítették a nosocomialis fertőzéseket illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új irányelvek a magas koleszterin szint és a magas vérnyomás kezelésére: az amerikai tapasztalatok

Hosszabb késlekedést, bizonytalanságot és drámai fejleményeket követően az elmúlt 6 hónapban Amerikában (USA) napvilágot láttak az új irányelvek a magas koleszterin szint és magas vérnyomás kezelését illetően. (1,2) Az irányelvek kiadásának célja az előző évtizedben felhalmozott új ismeretek összefoglalása volt e két igen fontos kérdéskörben. 2008-ban a National Institutes of Health (NIH) a legjobb klinikusokat delegálta a szakértői bizottságokba, akik az irányelv kidolgozásának 5 éves időszaka alatt rendszeresen közreműködtek. Az irányelvek összeállításakor arra törekedtek, hogy az USA és a világ többi országai számára is megfelelő iránymutatást nyújtsanak e két gyakori cardiovascularis kockázat kezeléséről, menedzseléséről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

TANDEM konzorcium: a diabetes és tuberculosis kapcsolatának elemzése

A 2-es típusú diabetes egyre növekvő veszélye súlyos fenyegetést jelent a globális tbc-kontroll számára. 2035-re a diabetessel élők száma a világon közel 592 millió lesz. Jelenleg a diabeteses betegek több mint 80%-a szegény, vagy közepes jövedelmű országokban él, és a betegség már a fiatalabb korosztályokat is érinti. A diabetesesek körében 3-szor gyakoribb a tbc kialakulásának valószínűsége – mint a nem cukorbetegek között. Emellett jelenleg már több a tbc és diabetes együttes előfordulása, mint a tbc melletti HIV-fertőzések száma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szegények és gazdagok: quo vadis gyógyszeripari K+F?

Az elmúlt hónapban kissé csökkent a Big Pharma reputációja, miután az egyik vezető európai gyógyszercég úgy nyilatkozott, hogy az indiai piac számára egy bizonyos onkológiai gyógyszert nem fejlesztenek, mert azt elsősorban a nyugati országok betegei képesek megfizetni. Ez bizonyos mértékig tükrözi a gyógyszergyártók attitűdjét a szegényebb országok felé, és megmutatja, mi a probléma a jelenkor gyógyszeripari K+F tevékenységével.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terápiás irányelv a felnőttkori hypertonia kezelésére (Az Eighth Joint National Committee, JNC 8 ajánlása)

A hypertonia az alapellátás leggyakoribb problémája, időben történő felismerés és megfelelő kezelés nélkül következménye lehet myocardialis infarctus, stroke, veseelégtelenség, halálozás. A betegek azt szeretnék, hogy a hypertonia kezelése csökkentse a szövődmények, következmények veszélyét, az orvosok számára pedig a tudományos evidenciákon alapuló irányelvek ismerete fontos napi gyakorlatuk vezetéséhez. E közlemény a felnőttkori hypertonia szigorúan evidencia-alapú megközelítése a kezeléssel kapcsolatos küszöb- és célértékeknek, a gyógyszeres terápiának. Az evidenciák RCT-kből (randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok) származnak, ez arany standardja jelenleg a klinikai hatékonyság meghatározásának. Az evidenciák minősége és az ajánlások a klinikai kimenetelre gyakorolt hatásokon alapulnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kognitív terápia skizofrénia-spektrum zavar esetén (antipszichotikus kezelés nélkül)

A skizofrénia jelenlegi kezelésében az antipszichotikumok első vonalbeli terápiás opciónak számítanak. Számos beteg azonban visszautasítja, vagy abbahagyja a gyógyszerek szedését. Szerzők célja volt annak igazolása, hogy a kognitív terápia skizofrénia spektrum zavarban szenvedő betegeken hatékonyan csökkenti-e a pszichés tüneteket, ha az illető nem kap (egyidejű) antipszichotikus kezelést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvostudományi kutatás ma: értéknövelés, és a felesleges kutatások csökkentése felé?

A Lancet ötrészes sorozat keretében taglalja a kutatással kapcsolatos témakört. Az első cikkben Iain Chalmers összegzi, milyen kutatások milyen anyagi forrásokon alapulnak és hogyan lehetne ezt leginkább a kutatások gyakorlati hasznára fordítani. A második közlemény (John Ioannidis) arról szól, hogyan lehet javítani a kutatási terveket, módszereket, biostatisztikai elemzéseket. A harmadik cikkben Rustam Al-Shahi Salman és munkatársai arról számolnak be, milyen a kutatások hatékony szabályozása. A negyedik közlemény (An-Wen Chan) elemzi a teljességgel, szabadon elérhető kutatási információ problémakörét. Végül az ötödik publikációban Paul Glasziou és munkatársai a hibamentes és jól használható kutatási jelentések fontosságát emeli ki. Ezen tanulmányok jelentősége egyrészt az orvostudományi kutatások értének növelése, a feleslegesen végzett kutatások lehetséges csökkentése, másrészt pedig a kutatásokban érintett résztvevő felek, partnerek számára útmutatás, hogyan kellene a gyakorlatban alkalmazni e javaslatokat, ajánlásokat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A világ 10 vezető gyógyszere 2013-ban

A drugs.com oldal statisztikája az első 100 gyógyszer adatait tartalmazza, az amerikai (USA) értékesítésekre vonatkozóan. Ebből emeltük ki az első 10 készítményt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Köszvény: csak a múlt és a jelen betegsége?

Annak ellenére, hogy a köszvény a felnőtt kor egyik leggyakoribb, mozgásszerveket érintő betegsége, mégis valahogy divatjamúlt kérdésnek tűnik ezzel foglalkozni… Egy újabb tanulmány szerint (Annals of the Rheumatic Diseases, Chang-Fu Kuo és mtsai) Nagy-Britanniában a betegség prevalenciája 2012-ben 2,5% volt, amit az 1997-es adathoz képest 63,9% növekedést jelent.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Májtumorok: folyamatos kihívás, terápiás lehetőségek

Bukarest látta vendégül az idei International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists éves rendezvényét. A kongresszus elnöke Irinel Popescu (University of Bucharest) volt, a rendezvény védnöke az International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (elnök: Masatoshi Makuuchi (Japanese Red Cross Medical Center, Tokyo, Japan, főtitkár: Nicolas J Lygidakis (Athens Medical Center, Greece). A szervező bizottság több mint 850 delegátust láott vendégül. 43 országból érkezett 250 szakértő előadásai zajlottak a gazdag tudományos programban (szimpóziumok, video prezentációk, posterek stb.) E közlemény a kongresszus májtumorokkal, főként cirrhosissal foglalkozó új és eredeti publikációit mutatja be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Vége a konzisztens orális antiepileptikum-rendelésnek?

Nagy-Britanniában szakmai viták kereszttüzében áll az orális antiepileptikum (AED)-rendelés, felírás. A vita egyik fókuszában a különböző gyártók készítményei közötti váltás áll, amelyet az MHRA (a brit gyógyszerügyi hatóság) által kibocsátott új terápiás irányelv gerjesztett az utóbbi időben. Az AED-terápiát illetően azt javasolja az irányelv, hogy az originális és generikus készítmények között, valamint azonos hatóanyag különböző generikumai között szabad módon történjen a váltás a terápia vezetése során. Érdekes szempont, hogy az új irányelv kialakítása a hatóság egyik testületének ad-hoc szakértői csoportja (Commission on Human Medicines, CHM), valamint az iparág képviselői, és a nagykereskedők részvételével történt, a betegszervezetek és az ellátást végző szakemberek véleményét nem vették figyelembe.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EMA-2013: új gyógyszerek, új terápiás entitások

Az Európai Gyógyszerügynökség a tavalyi évben 81, míg 2012-ben 57 gyógyszer számára javasolta a forgalomba hozatal engedélyezését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mozgászavarok: új eredmények a betegség-mechanizmusok megismerése és a kezelés terén

A Parkinson-betegség (PD) jelenlegi ismereteink szerint a leggyakoribb neurodegeneratív mozgászavar. A PD klinikai spektruma túlterjed a motoros kontroll diszfunkcióján, kezdeti tünetként nem motoros jelenségek lehetnek az első manifesztációk, megelőzik a klasszikusnak tekinthető motoros jelek megjelenését. Idiopátiás REM-alvással jellemzett alvászavar (iRBD): a REM-alvásra jellemző alvás-asszociált izomatonia vesztéssel, valamint az álom idején jelentkező mozgások, mozgásviharok (mint nem motoros jelek) egyébként egészséges személyeken prediktív értékűek a PD fokozott kockázatát illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Atacicept alkalmazása sclerosis multiplexben, Fázis II vizsgálat

SM fennállása esetén a gyulladásos aktivitás gátlása összefügg a B-lymphocyták depletiojával. A tanulmány célja volt az atacicept hatásának és biztonságosságának elemzése. A vegyület rekombináns fúziós protein, gátolja a B-sejt funkciót, és az antitest-termelést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Diabeteses nephropathia: nátrium-megszorítás és hydrochlorothiazid alkalmazás

Az étrendi nátrium-bevitel csökkentése, vagy a diuretikum alkalmazása növeli a RAAS (renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer) blokádjának hatékonyságát, nem diabeteses nephropathiában. Szerzők célkitűzése volt a nátrium-megszorítás és a hydrochlorothiazid monoterápiás, illetőleg kombinált alkalmazásának elemzése, a 2-es típusú diabeteshez társuló nephropathia, reziduális albuminuria kezelésében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A 4D Pathology hamarosan elérhető lesz az egyetem hallgatói, oktatói számára

Végéhez közeledik a Semmelweis Egyetem és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány közös projektje, mely a 4D Anatomy magyar fejlesztésű világszabadalmának patológiai továbbfejlesztését valósította meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Elhunyt Szalka András tanár úr

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 73. évében meghalt dr. Szalka András.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden

A páciensek gyógyulását gyorsabbá, ellátásukat hatékonyabbá tevő bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Montana Tudásmenedzsment Kft. szakemberei – közölte Kun Éva, a Montana Kft. elnöki tanácsadója szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kevesebb orvos, ugyanakkor több ápoló és gyógyszerész menne külföldre

Csökkent a kivándorlást tervező orvosok száma, viszont az ápolók, gyógyszerészek és fogorvosok közül többen dolgoznának külföldön - írja cikkében a Magyar Hírlap az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EMMI: egyetlen kórház sem fog "bedőlni" (MTI hír, EMMI hír)

EMMI hírből: Az elmúlt négy esztendőben tudatos konszolidációs menedzsment zajlott az egészségügyben, mely hozzájárult az adósságállomány csökkentéséhez. Egyetlen egy kórház sem dőlt be, és nem fog a jövőben sem, ezért visszautasítunk minden tudatos rémhíresztelést, és határozottan cáfoljuk a sajtó azon valótlan állítását, miszerint kórházak válhatnak fizetésképtelenné. Arra kérjük a sajtót, hogy ne keltsen felesleges pánikot, mert azzal a beteg emberek biztonságos ellátását veszélyeztetik. Különösen igaz ez akkor, amikor több mint 300 milliárd Ft-ot meghaladó fejlesztés történik egészségügyi intézményeinkben, közel 400 uniós fejlesztési program zajlik vagy már be is fejeződött Győrtől Gyuláig, Nagykanizsától Nyíregyházáig, Mohácstól Vácig.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzeti Agykutatási Program - Több betegség vizsgálatára, új több nagy értékű eszköz beszerzésére nyílik lehetőség

Budapest, 2014. március 3., hétfő (MTI) - A depressziót, a migrént, az Alzheimer-, a Parkinson-kórt, a szkizofréniát és az agyi áttételes daganatokat vizsgálja majd a Semmelweis Egyetem (SE) a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében; a program segítségével két nagy értékű eszközt is beszerezhet az intézmény 300 millió forint értékben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átalakult a BENU gyógyszertára

Balassagyarmat, 2014. február 26. – A város nagy múltú gyógyszertára februártól megújulva, modern külsővel várja a lakosokat. A BENU Hálózathoz tartozó gyógyszertár megnyitójának napján egészségügyi tanácsadással és színes programokkal várta az érdeklődőket. Az avatóünnepségen beszédet mondott Medvácz Lajos polgármester.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

50 százalékkal csökkenti a cardiovascularis események relatív kockázatát a Firmagon®(degarelix) az LHRH-agonistákhoz képest, a szív-érrendszeri betegségben szenvedő prosztatarákos pácienseknél

Egy, az Európai Urológus Szövetség hivatalos folyóiratában, a European Urology hasábjain közzétett tanulmány szerint az általánosan használt LHRH-agonistákhoz viszonyítva a GnRH-antagonista degarelix (Firmagon®) felére csökkenti a cardiovascularis (CV) események és halálozás kockázatát már fennálló szív-érrendszeri betegség esetén. A tanulmány összesen 2328 prosztatarákos férfi adatait elemezte 6 prospektív, randomizált vizsgálatból.(1)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Alemtuzumab – és a neurológiai kutatás

Az FDA tavaly december 27-ei tájékoztatása szerint nem fogadták el az alemtuzumab alkalmazására vonatkozó engedélykérelmet relaptáló-remittáló SM kezelésére. Ez az ügy a neurológusok körében meglehetős zavart keltett. A nagyméretű Fázis III vizsgálat klinikusai elégedetlenségüknek adtak hangot, a betegszervezetek protestáltak, a gyártók pedig a hatósági szabályozás módszerei ellen emelték fel hangjukat, még nyilvánosan, a Wall Street Journal hasábjain is, mondván, hogy az FDA működése súlyos problémákkal terhelt, és reformokra szorulna. Az érintettek megnyilvánulása jó tükörképe mindannak, hogy a kísérletesen eredményesnek bizonyuló terápiákat egyre komplexebb módon lehet csak lefordítani a humán klinikai gyakorlat nyelvére… Természetesen itt a probléma nem "tolható" kizárólag a hatósági működésre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Carboplatin + paclitaxel kezelés előrehaladott ovarium-tumorban (Fázis III vizsgálat)

Előrehaladott ovarium tumor esetén a 3 hetente adott carboplatin + paclitaxel kezelés első vonalbeli kemoterápia. Egy Japánban végzett Fázis III vizsgálat szerint a hetente alkalmazott paclitaxel + 3 hetente adott carboplatin meghosszabbította a progressziómentes túlélést és a teljes túlélést egyaránt. E vizsgálat célja volt a hetente alkalmazott carboplatin + paclitaxel kezelés elemzése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Online világ: a viselkedéspszichológia a webadat-forradalom élén?

Digitális lábnyomunkat ott hagyjuk a keresőmotorokban, a közösség médiában, a szociális hálózatok oldalain, ezt az egészséggel kapcsolatos adattömegként is lehet elemezni, mely anonim és azonnali eredményekkel kecsegtet. Jelenleg számos ilyen kutatás irányul pl. az akut betegségekre. Jó példa erre a web surveillance hozzáadott értéke: a Google Flu Trends program, amely a meglévő nyomon követő rendszerek hasznos kiegészítője lehet egy influenzajárvány esetén. Ha ezt fordított módon tekintjük: a webes surveillance olyan területeken lehet ígéretes, ahol a hagyományos nyomon követő módszerek nem kielégítően működnek. Ennek jó példája a viselkedéspszichológia (angol nyelvterületen behavioral medicine), amely multidiszciplináris terület, szerepel benne orvostudomány, szociológia, népegészségügy; a fizikai- és mentális egészséggel kapcsolatos kérdésekre koncentrál.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kombinált hormonális fogamzásgátló készítmények közötti különbségek a tromboembóliával kapcsolatos kockázatok vonatkozásában

A kombinált hormonális fogamzásgátló készítmények közötti különbségek a tromboembóliával kapcsolatos kockázatok vonatkozásában, az egyedi kockázati tényezők fontossága és a tromboembólia jeleinek és tüneteinek felismerése

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Biotechnológiai befektetések

Az eMMUNITY által végzett kutatások fókuszában nem egy konkrét szervből kiinduló rák áll, hanem a daganatok speciális, úgynevezett antigén szerkezete, ez a nézőpont segíti megvalósítani a személyre szabott orvoslást.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Európai Gyógyszerügynökség néhány korlátozás mellett javasolja a Protelos/Osseor további alkalmazhatóságát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) lezárta a Protelos/Osseor áttekintő review vizsgálatát. Azt javasolja, hogy a továbbiakban az osteoporosis kezelésére alkalmazható egyéb gyógyszerekkel nem kezelhető betegek számára további korlátozások mellett is adható legyen a gyógyszer. Emellett a kérdéses betegek rendszeres kontrollja javasolt, a kezelést fel kell függeszteni ha szív-érrendszeri problémák jelentkeznek, mint pl. nem kontrollált magas vérnyomás, angina. Ahogy a korábbi review említette, anamnesztikus stroke, vagy szívroham esetén a gyógyszer nem alkalmazható.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

SKILL-laborok - az egészségügyi szakképzés minőségi fejlesztése

"Mesterfogást a mestertől." A szakmai képzés gyakorlati készségeinek, kompetenciáinak elsajátítása érdekében, a gyakorlati oktatást olyan közel kell vinni a leendő munkahelyhez, amennyire csak lehet. dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át a GYEMSZI és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórháza által közösen kialakított első skill laboratóriumot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átláthatóbban, biztonságosabban, hatékonyabban

Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban. Az egészségügyi szolgáltatók számára világszerte egyre inkább az érthető és egyértelműen rögzített elvárásokon - standardokon - alapuló egységes, külső értékelési rendszer az a bevált módszer, amelynek segítségével a betegellátás biztonsága leginkább fejleszthető, csökkenthetők az indokolatlan költségek, és amely az általuk nyújtott ellátás minőségét összemérhetővé teszi a többi intézményével.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kiterjesztett indikáció a krónikus lymphoid leukaemia kezelésében

Az FDA kiterjesztette az ibrutinib (Imbruvica) indikációját a CLL kezelésében azon betegekre is, akik legalább egy korábbi kezelésben már részesültek. Az ibrutinib hatásának lényege: preklinikai vizsgálatokban, CLL-sejtvonalakon serkenti az apoptosist, gátolja a proliferatiót, és egyben gátolja a mikrokörnyezetből származó, túlélésre irányuló stimulusokat. Gátolja a tirozin-foszforillációt, valamint az ERK1/2-, PI3K-, és NF-?B-kináz anyagcsereutakat, gátolja ezen túl a CLL sejtek in vitro proliferatióját.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább