Hírek, cikkek

Semmelweis Egyetem: XX. Korányi Frigyes Tudományos Fórum: „Egy helyen az egyetem legjobbjai”

A jubileumi, XX. Korányi Frigyes Tudományos Fórumon 107 orvostan-, fogorvostan- és gyógyszerészhallgató számol be eredményeiről egyebek mellett a nanotechnológia, a gyógyszerfejlesztés, a mikrobiológia, a genetika, az infektológia és a modern képalkotó eljárások témakörében. Az egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumának kétnapos kongresszusán 13 szekcióban hangzanak el előadások.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: sikeresen elindult a várólista-csökkentési program

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a várólisták csökkentésére egymilliárd forintot már kifizetett az egészségügyi intézményeknek, ennek révén már több mint háromszáz műtétet el is végeztek. "A program tehát sikeresen elindult" - közölte az OEP az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OGYÉI: régi - új szervezet, új funkciókkal

Szervezeti átalakulás. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről szóló 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet értelmében 2015. március 1-jétől újonnan felállításra került az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az OGYÉI a GYEMSZI Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága, Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatósága, Technológiaértékelő Főosztálya által ellátott feladatok tekintetében a GYEMSZI, az ÁNTSZ meghatározott feladatai tekintetében az ÁNTSZ valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) jogutódja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar kutatók sikere: hatóanyag a sugárbetegség ellen

Tigyi Gábor kutatóorvos és csoportja olyan hatóanyagot fejlesztett ki, amely napokkal a sugárhatás után is képes hatékonyan kezelni a sugárbetegséget - közölte a Magyar Tudományos Akadémia az MTI-vel. Mint írták, a találmány biztonságosabbá teheti az atomenergia felhasználását, a rák gyógyítását célzó sugárterápiát, sőt a jövő űrhajósait is megvédheti a hosszú bolygóközi utazásokon. A Tennessee-i Egyetem Egészségtudományi Centrum (UTHSC) Élettudományi Intézete kutatócsoportjának tanulmánya a rangos Chemistry & Biology című szaklap aktuális számában jelent meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerbiztonsági figyelmeztetés egy nikotinfüggőségben alkalmazott gyógyszernél

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) figyelmeztetést tett közzé, mely szerint a nikotinfüggőségben alkalmazott Chantix / nálunk Champix (varenicline) megváltoztathatja a betegek alkohollal kapcsolatos reakcióját. Emellett ugyan ritkán, de jelentettek varenicline alkalmazása mellett észlelt görcsrohamokat is. Az alkalmazási előírásban rövidesen megjelenő figyelmeztetés lényege, hogy a betegek a varenicline kezelés idején csökkentsék alkoholfogyasztásukat. A görcsrohamokat illetően, amennyiben kialakulna, a gyógyszerszedést fel kell függeszteni, és azonnali orvosi ellátást kell keresni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Európai tüdőgyógyász-szakorvosképző hely lett a Pulmonológiai Klinika

Egyéves akkreditációs folyamat zárásaként a Pulmonológiai Klinika európai tüdőgyógyász-szakorvosképzési akkreditációt nyert el. Dr. Losonczy György klinikaigazgató szerint ez az eredmény vezető oktatóiknak, tudományos aktivitásuknak, valamint saját szerkesztésű oktatási anyagaiknak köszönhető.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az öregedő társadalom kihívásairól szervezett tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia

2020-ra Magyarországon a 65 év felettiek száma várhatóan eléri a 2 millió főt, 2030-ra pedig Európa lakosságának negyede időskorú lesz. Ezekről az előrejelzésekről és alternatív jövőképekről egyeztettek kutatók, szakpolitikusok, civilszervezetek és önkormányzatok képviselői a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált „Parliaments and Civil Society in Technology Assessment” (PACITA) elnevezésű program keretében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A harmadik EU Egészségügyi Program céljai

Az Európai Parlament és a Tanács 2014 márciusában elfogadta az egészségügyre vonatkozó harmadik uniós cselekvési programról (2014-2020) szóló 282/2014/EU rendeletet. A harmadik EU Egészségügyi Program (a továbbiakban: Egészségügyi Program), amely az Európai Bizottság fő eszköze az uniós egészségügyi stratégia („Együtt az egészségért”) végrehajtására, négy átfogó cél elérését szolgálja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerészavatás: „A gyógyszerészképzés az universitas szellem legfőbb megtestesítője”

Eskütételüket követően Dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes és Dr. Zelkó Romána dékán avatta gyógyszerészdoktorrá a Gyógyszerésztudományi Kar végzett hallgatóit. Az egyetem Szenátusának Madách Színházban rendezett nyilvános ünnepi ülésén 109 végzős vehette át diplomáját, közülük 18-an summa cum laude, 53-an cum laude, 38-an pedig rite minősítéssel fejezték be tanulmányaikat. A 94 magyar és a 15 angol nyelvű képzésben részt vett hallgató nevében Berkes Ádám és Judith Kohut mondott köszönetet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi vészhelyzet: diabétesz Nagy-Britanniában

Egészségügyi vészhelyzettel fenyeget a diabétesz Nagy-Britanniában, ahol évente 280 ezer embernél diagnosztizálják a betegséget - hívta fel a figyelmet a Diabetes UK brit jótékonysági szervezet, amely szerint a cukorbetegek magas aránya komoly nyomást gyakorolhat a szigetország egészségügyi szolgáltatásaira.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Másfél év alatt több mint háromszáz betegjogvédelmi képviselő tett vizsgát

Másfél év alatt 304 jogvédelmi képviselő tett sikeres vizsgát a Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése című kiemelt projekt keretében indított képzésen - közölte az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi szakszemélyzet okozta gyógyszervisszaéléssel kapcsolatos fertőzések

A vizsgálat célja a fenti problémakör tisztázása volt, valamint ajánlások megtétele, protokollok megfogalmazása, és a megfelelő betegtájékoztatás.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Protonterápia prosztatarák esetén: eredmények és javaslatok

Június 4-én az American Society for Radiation Oncology (ASTRO) közzétette javaslatát a proton sugárterápiával kapcsolatosan. Ez ugyan nem terápiás irányelv, guideline, de a Társaság egyetértésén alapuló javaslat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

D-vitamin státusz és a hypertonia kockázata: mendeli randomizációs vizsgálat

Alacsony serum 25-D-hidroxivitamin- (25[OH]D)-szint mellett magasabb a hypertonia kockázata, de az összefüggés, és annak oki kapcsolata nem ismeretes. A tanulmány szerzői mendeli randomizációs megközelítést alkalmaztak annak elemzésére, hogy e két jelenség között valóban fennáll-e oki kapcsolat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Ferdinandy Péter is felkerült a világ legtöbbet idézett kutatóinak listájára

Nyilvánosságra hozta a Thomson Reuters Corporation a 2014-ben legtöbbet idézett 3215 kutató nevét, akik tudományterületük idézettségi mutatójának legfelső egy százalékába tartoznak. A listára 21 tudományterületről összesen 3700 kutató került fel szerte a világból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszergyártók: tovább szigorodnak az etikai szabályok a gyógyszeriparban

Hatályba lépett a négy gyógyszergyártói szövetség módosított Gyógyszer-kommunikációs Etikai Kódexe, amelynek célja a betegek érdekeinek legmagasabb szintű védelme, valamint a gyógyszeripari szereplők önmagukkal szemben felállított, legszigorúbb szabályok megalkotása - közölték a szövetségek az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terápiás siker: az FDA elfogadta az inhalálható inzulinkészítményt!

Az Amerikai Gyógyszerügynökség június 27-én engedélyezte az Afrezza (humán inzulin) Inhalation Powder forgalomba hozatalát. A készítmény gyors hatású inzulin, indikációja diabetes mellitus esetén a glikémiás kontroll javítása. A készítményt közvetlenül minden étkezés előtt kell alkalmazni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nagyobb lesz a szülésznők és a védőnők szerepe a várandósgondozásban

Az emberi erőforrások miniszterének rendelete szerint július elsejétől az alacsony kockázatú terhességeknél szülésznők végezhetik a várandósgondozást, és a védőnők szerepe is hangsúlyosabbá válik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rituximab, mint első vonalbeli kezelés felnőttkori nem súlyos haemophilia A esetén (FVIII-inhibitor eradikáció)

Veleszületett haemophilia esetén a kezelésben az immunszuppresszió szerepe nem tisztázott. A rituximab alkalmazása eddig csak esetleírásokra korlátozódott, a legtöbb esetben másod- vagy harmadvonalbeli kezelésként került alkalmazásra, amikor a hagyományos immuntolerancia-indukció nem volt hatásos, és főként gyermekgyógyászati betegeken.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zombor: még a nyáron plusz támogatást kaphatnak a kórházak

Még a nyáron plusz támogatást kaphatnak a kórházak - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjújában. Zombor Gábor elmondta azt is, hogy egyik legfontosabb feladatának tartja az egészségügyi dolgozóknál tapasztalható elvándorlási folyamat további lassítását, és hosszabb távon a tendencia megfordítását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább