Hírek, cikkek

Megújultak az intenzív koraszülöttosztályok a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem három klinikáján megújult a koraszülöttek intenzív ellátásával foglalkozó úgynevezett PIC-osztály, a csaknem 860 millió forintos uniós pályázati forrásból lecserélték a koraszülöttek gyógyításában nélkülözhetetlen életmentő műszereket - közölte az intézmény az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi kormányrendeleteket módosítana a kormány

A közforgalmú gyógyszertárak részére kamatmentes, visszatérítendő támogatás nyújtása, a kisforgalmú patikák működési támogatásának súlyozottabb elosztása, valamint a védőnők által elvégzendő méhnyakszűrés finanszírozása is szerepel az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló rendelettervezetben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Továbbra is bajban vannak a magyar kórházak

„A kórházak konszolidálása ellenére már szeptemberre 70 milliárd forintra hízhat vissza a kórházak lejárt adóssága – figyelmeztet Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetség (MOBSZ), amelynek tagjai valódi, tartós megoldást sürgetnek a kormánytól.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

13 milliárd az egészségügyi szakdolgozók béremelésére

Jövőre csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi szakdolgozók béremelésére - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Balatonfüreden, az egészségügyi szakdolgozók 46. országos kongresszusán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövőre hárommilliárddal több jut a rezidensek ösztöndíjára

Jövőre az ideinél mintegy hárommilliárd forinttal több, csaknem 6,9 milliárd forint jut a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára, és a rezidensek nem egy kórházzal vagy egyetemmel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENYKK) szerződnek - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis-emlékév képzőművészeti pályázat: négy alkotás nyert

Hetven alkotás érkezett a Semmelweis-emlékév alkalmából az egyetem által kiírt országos képzőművészeti pályázatra. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete által is meghirdetett versenyre olyan festményekkel és grafikákkal lehetett pályázni, melyek Semmelweis Ignác személyét, munkásságát, valamint szellemi hagyatékát mutatják be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Országgyűlés: vitanap az egészségügy helyzetéről

A hazai egészségügy helyzetéről kezdett négyórás vitanapot hétfőn az Országgyűlés. Zombor: számos beruházás indult, ugyanakkor feszültséget okoznak a kiadásokra és a humánerőforrásra vonatkozó kérdések

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Önálló védőnői tagozat alakul a szakmai kollégiumokon belül

A szakmai kollégiumi rendszeren belül önálló védőnői tagozat jön létre, és a vállalkozásban dolgozó védőnők is mentesülhetnek az iparűzési adó megfizetése alól - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szombaton a Parlamentben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Százezer méhnyakszűrési meghívó

Már 1500 védőnő végezhet méhnyakszűrést az országban annak a programnak köszönhetően, amit az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala indított 2013 júliusában. A képzések befejezését követően, a napokban százezer magyar nő számára küld méhnyakszűrésre szóló meghívólevet az ÁNTSZ. A projekt másik fő célkitűzése, hogy megvizsgálja, hogyan alakítható ki a vastagbélszűrés országos rendszere.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Európai ellenőrzés: vegyszerek biztonsági csomagolása

A nyáron 15 európai ország kezdi meg a lakossági forgalomba kerülő, veszélyes anyagokat és keverékeket tartalmazó termékek gyerekbiztos zárainak ellenőrzését. Magyarországon a vizsgálatokat a járási hivatalok népegészségügyi osztályai végzik, az Országos Közegészségügyi Központ szakmai támogatása mellett.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szükség van a gyógynövénytermesztés kiemelt támogatására

Szükség van a gyógynövénytermesztés kiemelt támogatására, és az ágazat beruházásainak segítésére - fejtette ki a földművelésügyi miniszter Budapesten a Gyógynövénykutató Intézet centenáriumi rendezvénysorozatának nyitó eseményén. Fazekas Sándor elmondta: a gyógynövénytermesztés fellendítése érdekében szükség van a kutatás-fejlesztési (K+F) pályázatok támogatására, a korszerű fajták előtérbe állítására, a vadon gyűjthető fajok termesztésbe vonására, de fontos a feldolgozás műszaki színvonalának javítása és a minőségbiztosítás kiépítése is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

MERS-járvány - OEK: a vírus a Közel-Keleten fertőz (frissített!)

Bár Dél-Koreában tört ki járvány, a MERS-vírus a Közel-Keleten fertőz, ezért ottani utazáskor kell számítani megbetegedésre - mondta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főorvosa az M1 aktuális csatorna műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Kúriához fordul az OGYÉI a félmilliárdos bírsággal sújtott gyógyszercég ügyében

A Kúriához fordul jogorvoslatért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Prompt Pharma Kft. ügyében, mert a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az intézet ellenében döntött.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az onkológiai ellátás új kihívása a XXI. században

Szakdolgozói Konferencia 2015. június 12.-én (pénteken) 9.30 órától. Helyszíne: Lurdy Ház, I. emelet 5-ös Konferencia terem, 1097. Budapest, Könyves Kálmán krt. 12.

Célcsoportok: felnőtt ápolás és gondozás, gyermek ápolás és gondozás, sürgősségi ellátás, laboratóriumi diagnosztika, képi diagnosztika, műtéti ellátás, rehabilitációs életvezetést támogatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi prioritások és források meghatározása 25 éve várat magára

Az egészségügy rendszerén belül a prioritások és a források meghatározása 25 éve várat magára - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti konferencián, hozzátéve: társadalmi konszenzus szükséges, mert ma mindenkinek, aki részt vesz az egészségügyi ellátásban, igaza van.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újdonságok: az íróasztalba rejtett mobil rendelőintézet

Az Európai Unió átlagát nézve a magyarok halnak meg a legkorábban. Míg a többi uniós országban az elmúlt 30 évben közel hét évvel nőtt az átlagos élettartam, a magyar nők születéskor várható élettartama jelenleg 76,5 év a férfiaké 68,2. (Forrás: KSH)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az OEP a gyógyszertári rendszerek fejlesztőivel konzultált

Az EKOP-2.3.7 projektet az OEP 2013-ban indította el, amelynek célja az egészségügyi ellátás ügyfélkapcsolatainak megújítása. A megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően csökken az egészségügyi szolgáltatók adminisztratív leterheltsége, valamint átláthatóbbá és ellenőrizhetővé válnak az ellátásra vonatkozó adatok. A projekt keretében az OEP szakértői konzultációt tartottak, hogy megismertessék az új elszámolási rendszerhez történő kapcsolódás lehetőségeit a hazai gyógyszertárak, gyógyászati segédeszköz forgalmazók és gyógyfürdők informatikáért felelős munkatársaival, valamint az orvosi vényíró szoftverek fejlesztőivel, így meggyorsítva és megkönnyítve a rendszer bevezetését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

2 hír: Kritikus színvonalon a közellátás - Az orvoskamara a kormányfőhöz fordult az egészségügy helyzetével kapcsolatban

Van néhány pozitívum, de összességében nem javít az egészségügy helyzetén a jövő évi költségvetés – mondta el az ATV Start-ban a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Országos Patikanap: szövetségben a gyógyszerészekkel

A gyógyszerészekkel kötött partneri együttműködés sikerre ítéltetett - hangoztatta az egészségügyért felelős államtitkár június 3-án szerdán Komáromban, a XII. Országos Patikanap megnyitóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb egészségügyi demonstrációt szerveznek Budapesten

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit, amelynek része egy újabb demonstráció szervezése - tájékoztatta az akciószövetséget alkotó hét szervezet az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új betegcsoport a gluténre érzékenyek között

Kiderült, hogy létezik egy lényegesen nagyobb számú lisztérzékeny betegcsoport, akiknek a tüneteik ugyanolyanok és gluténmentes diétával ugyancsak megszűnnek, mégsem mutatható ki semmilyen vizsgálattal a betegség – közölte Dr. Juhász Márk, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinika osztályvezetője. Ennek az új betegcsoportnak nincs még magyar neve, angol eredeti után „nem cöliákiás glutén szenzitivitásnak” (NCGS) nevezik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bemutatjuk a Semmelweis Egyetem Nanomedicina Hálózatát

A Hálózat 2009-es létrejöttét a nanotudományok kialakulása, erőteljes fejlődése, és a Semmelweis Egyetemen belüli megjelenése motiválta, továbbá az a felismerés, hogy ezen tudományok hatékony művelésének és oktatásának megfelelő keretet, támogatást, és szükség esetén érdekvédelmet és szabályozást kell biztosítani.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A körzet nélküli háziorvosok sávos finanszírozást szeretnének

Csalódottak az Országgyűlésnek benyújtott alapellátási törvényjavaslat miatt az ellátási körzet nélküli háziorvosok, akik képviselője levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) az előterjesztés módosítása érdekében; praxislétszámtól függő, sávos finanszírozásra tesznek javaslatot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Szél Ágostont választotta rektorjelöltnek az Semmelweis Egyetem Szenátusa a megismételt eljárásban

Dr. Szél Ágostont választotta ismét rektorjelöltnek a Semmelweis Egyetem (SE) Szenátusa a megismételt eljárásban. A másik jelölt, Dr. Merkely Béla az egyetem érdekeire hivatkozva az ülés elején visszavonta a pályázatát. A szavazást a fenntartó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felhívása alapján eltérő jogértelmezésen alapuló jogtechnikai hiba miatt kellett megismételni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jelentősen rövidülhetnek a várólisták!

Jelentősen csökkenhet a nagyműtétek előtti várakozási idő, miután elfogadta a kormány a várólista-csökkentési program tényleges szabályairól is szóló kormányrendeletet - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházkonszolidáció: az állami intézményeknek már átutalták a támogatást

Az állami fenntartású 99 kórháznak már átutalták a konszolidációs támogatást, a fővárosi Honvédkórház pénteken kapja meg a pénzt, a többi intézmény a jövő héten jut hozzá - jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházszövetség: a 2016. évi költségvetési tervezet veszélyei a kórházi ellátásunkra

A 2016. évi költségvetés tervezete alapján az egészségügy jövőre sem számíthat az életbevágó és az ellátások fedezetét hozó finanszírozási előrelépésre. Ez kritikus helyzethez vezet – veszélyes a társadalomra, annak békéjére, és a gazdaság növekedésére is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az OEP közleménye a külföldi gyógykezelésekről

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente 2 Mrd Ft-ból finanszírozza a magyar biztosítottak külföldi gyógykezelését. Az elmúlt évben mintegy 596 magyar biztosított külföldi gyógykezelésének költségeit fedeztük az előzetes engedélyeztetési eljárást követően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

2015. július 1-től kötelező a legális online gyógyszerforgalmazást azonosító közös uniós logó

2015. júliusától közös uniós logó segíti a fogyasztókat az interneten keresztül történő gyógyszervásárlásban. Az Európai Unióban működő valamennyi online gyógyszertárnak és gyógyszerkereskedőnek fel kell tüntetnie az Európai Bizottság logóját.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Aláírásgyűjtés indult, hogy a Szent János Kórház legyen a fővárosi szuperkórház

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület polgármestere továbbra is újpesti helyszínt javasol a beruházásra és ehhez gyűjt támogatókat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Friss egyetemi rangsor: öt magyar intézmény a világ legjobbjai között

Öt magyar egyetem – köztük a Semmelweis Egyetem – is felkerült a Leideni Egyetem legfrissebb, 2015-ös rangsorára, melyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. A 750 intézményt rangsoroló listán a Semmelweis Egyetem idén az 583. helyre került. A legjobb helyen a magyar egyetemek közül az ELTE végzett, a listára kerül még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Éjszakai énekKARnevál

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hárommilliárdos kórházintegráció valósul meg Bács-Kiskun megyében

Csaknem hárommilliárd forintos beruházás keretében a Kecskeméti Megyei Kórházba integrálódik a Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Kórház-Rendelőintézet, Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára Kecskeméten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Teljes genom-szekvenálás, és klinikai interpretáció

A teljes genom szekvenálás (WGS) alkalmazása terjed a klinikai medicinában. Várhatóan klinikai szempontból szignifikáns eredményekhez vezet majd – akár függetlenül a szekvenálás eredeti indikációjától. A tanulmány célkitűzése volt a WGS-technológiával kimutatható releváns genetikai variációk konkordanciájának vizsgálata, az örökletes betegségek kockázatának számszerűsítése, valamint a WGS során nyerhető farmakogenomikai adatok klinikai interpretálása.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Érjünk célt! Új gondolkodás a pszichiátriai klinikai vizsgálatok terén

Az amerikai National Institute for Mental Health (NIMH) megváltoztatta a klinikai vizsgálatok támogatásával kapcsolatos politikáját. A továbbiakban nem elegendő annak megállapítása, hogy egy beavatkozás hatásos volt, vagy hatástalan. Minden vizsgálat: (a klinikai farmakológiai és a pszichoszociális irányultságúak egyaránt) kell hogy azonosítson az elvégzett beavatkozással, gyógyszereléssel kapcsolatos. targetet, mediátort. Az NIMH Research Domain Criteria programját örömmel fogadta a szakma. Hasznosnak ítélik meg kutatási célokra, a mentális betegségek lehetséges új klasszifikációjára, amely a viselkedési és neurobiológiai paraméterekkel mérhető sajátságokra vonatkozik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az első, migrén ellen alkalmazható orvosi eszköz bevezetése a terápiába

FDA-hír: Amerikában jóváhagyták az első migrén-prevencióra alkalmazható eszköz forgalomba hozatalának engedélykérelmét. Egyben ez az első TENS-készülék (transcutan elektromos idegstimulátor) amely speciálisan a fájdalom kialakulása előtti időszakban kerül alkalmazásra.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ferenc pápa és a mentális betegek

Két héttel megválasztását követően a tavalyi nagycsütörtökön Ferenc pápa 12 bebörtönzött személy rituális lábmosását végezte el a nagyheti szertartások kapcsán. A foglyok között 2 moszlim hitű, és 2 nő is volt. Ez a tett jelentős mértékben eltért a korábban alkalmazott szertartásrendtől, hiszen ott a Szent Péter Bazilikában, vagy más nagy római templomban történt ez az aktus, és mindig 12 pap lábmosását végezte el az akkor regnáló pápa. Amikor egy fiatal erre vonatkozó kérdést tett fel Ferenc pápának, ő csak ennyit válaszolt "A szív dolgait nem lehet megmagyarázni."

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zolpidem: kockázatcsökkentő intézkedések az éberséggel és a járművezető-képességgel kapcsolatosan

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) befejezte az insomnia rövid távú kezelésére alkalmazott zolpidem-tartalmú gyógyszerek áttekintő elemzését. A végső értékelés pozitív mérleggel zárult, tehát a készítmény előnyei meghaladják az alkalmazással járó kockázatokat. A PRAC bizottság javaslatokat ezzel együtt tett az alkalmazási előírás módosítására, melyek főként a "másnap reggeli" gépjárművezetés, és a mentális éberség zavarainak (somnambulismus) kockázatcsökkentésére irányulnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az alvás világnapja - Magyar szakembereket díjazott az Alvásorvosok Világszövetsége

Egy nemzetközi alvásminősítő rendszer kidolgozása, az alvásproblémák kezelése, valamint az ezek miatti közúti balesetek megelőzése terén végzett tevékenységéért díjazta magyar szakemberek egy csoportját az Alvásorvosok Világszövetsége (World Association of Sleep Medicine - WASM) az alvás világnapja alkalmából.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Debreceni Egyetem: 3,6 milliárdos hiány az orvoscentrumban

A múlt évben 3,6 milliárd forint hiány keletkezett a Debreceni Egyetem (DE) december 31-én megszűnt orvos- és egészségtudományi centrumában - jelentette be a DE rektora sajtótájékoztatón. Szilvássy Zoltán az MTI érdeklődésére hozzátette: a hiány feltárása hátráltatta az egyetemi klinikák és a Kenézy kórház integrációját, így az csak a nyár közepére valósulhat meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kormány újraélesztette az egészségügyet

A 2002 és 2010 közötti kormányzati politika következtében az egészségügyi ellátórendszer gazdaságilag és emberi erőforrás tekintetében is az összeomlás szélére került. Az átgondolatlan, kapkodó lépések több százmilliárdos forráskivonáshoz, az ellátórendszer leépítéséhez, nagy múltú kórházak bezárásához és kaotikus betegbeutalásokhoz vezettek. Mindeközben a szocialista kormányzat a betegeket sarcolta meg vizitdíjjal és kórházi napidíjjal, és több biztosítós, nyereségérdekelt biztosítási rendszer bevezetését tervezte, amelyet csak közösen, népszavazással sikerült megakadályozni. Belegondolni is rossz, mi történt volna az üzleti alapú egészségbiztosításokkal a gazdasági világválság idején.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar Fogorvosok Egyesülete - sajtótájékoztató: reprezentatív kutatás eredményei

A sajtótájékoztatón bemutatásra kerülnek az MFE által kezdeményezett megközelítőleg 1300 fős országos, reprezentatív kutatás eredményei a hazai lakosság szájápolással kapcsolatos ismereteiről, attitűdjéről és szokásairól.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: szerkezetkész az új Központi Betegellátó Épület

Utolsó szakaszába lépett a Semmelweis Egyetem elmúlt száz éves történetének legjelentősebb fejlesztése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ülő életmód és az a. carotis merevségének összefüggése – fiatal felnőtteken

A fizikai aktivitás negatív összefüggést mutat az artériafal merevségével, megkeményedésével. Nem tisztázott viszont az ülő életmód és az artériák ilyen értelmű változásának egyértelmű összefüggése, oki kapcsolata. A tanulmány e kérdés vizsgálatára irányult.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Elindul a szívinfarktus-regiszter

Negyedévente be kell jelentenie a kezelőorvosoknak a szívinfarktussal kapcsolatos megbetegedéseket a Nemzeti Szívinfarktus Regiszter részére. Az első adatszolgáltatást április 15-éig kell teljesíteni - áll Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter új rendeletében, amely a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Cefiximre rezisztens Neisseria gonorrhoeae genom-szintű epidemiológiája

A széles spektrumú cefalosporinokra kevéssé érzékeny Neisseria gonorrhoeae terjedése felvetíti a "kezelhetetlen" gonorrhea rémképét. Új antibiotikumok hiányában külön hangsúlyt kapnak azok a vizsgálatok, amelyek a rezisztens gonococcusok terjedését befolyásoló tényezőkre irányulnak. A tanulmány szerzői azt elemezték, milyen összefüggés áll fenn a baktérium-izolátumok, és a különböző (felfedhető) szexuális kapcsolatrendszereken keresztül történő gonorrhea-terjedés között.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az agykutatás hete

Az agy eddig megismert működési-szerkezeti sajátosságairól és az agykutatás jelenlegi kérdéseiről hallhatnak az érdeklődők a hétfőn, március 10-én kezdődő Nemzetközi Agykutatás Hete rendezvénysorozaton.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább