Hírek, cikkek

Új gyógyszer az előrehaladott colorectalis carcinoma kezelésére

Az FDA, az amerikai gyógyszerhatóság a közelmúltban fogadta el a Lonsurf (trifluridine + tipiracil) forgalomba hozatalának engedélykérelmét olyan előrehaladott colorectalis daganatok kezelésére, amelyek egyéb terápiára már nem reagálnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Európai cél a mentális egészségkárosodások csökkentése

A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára, az egészségcsökkenés legalább 12%-áért a mentális és viselkedészavarok felelnek, ráadásul ezek fejtik ki a legnagyobb hatást a munkaerőpiacra, ennek ellenére nem biztosított elég anyagi támogatás a mentális egészségkutatáshoz – írja a Lancet Psychiatry-ben megjelent európai ROAMER vizsgálat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Végső szakaszához érkezett a Korányi Projekt

Végső szakaszához érkezett a Semmelweis Egyetem elmúlt száz évének legjelentősebb egészségügyi fejlesztése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Modern sugárterápiás eszköz a PTE onkoterápiás intézetében

Korszerű, ún. brachyterápiás eszközzel bővült a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének eszközparkja. A tumor közvetlen közelében ható, úgynevezett közelterápiás berendezés hatékonyan alkalmazható kiegészítő kezelésként egyes daganattípusok esetén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

FDA gyógyszerbiztonság: ritka de súlyos gyermekkori mellékhatás tramadol alkalmazásakor

Az amerikai gyógyszerhatóság közleményt adott ki a tramadol alkalmazását illetően 17 év alatti betegcsoportot illetően. E populáción ritka de súlyos mellékhatásként légzéslassulás, légzési nehézség alakulhat ki. A kockázat különösen jelentős lehet (jellemzően) mandulaműtétet követően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új trendek a gyógyszerkommunikációban

Nő az online felületek szerepe, de a print is reneszánszát éli. A lakossági oldalon folyamatosan nő az igény az egészségügyi információk iránt. Edukációra a nyomtatott és az online médiafelületeken jelenleg is vannak jól működő integrált megoldások. De mit keres a fogyasztó? Hogyan illeszkedik az edukáció a gyógyszergyártóknál a döntési mechanizmusokba?  Milyen problémákkal küzd a gyógyászati szektor ezen a területen? Mi az, ami működik, és mi a rövidtávú jövőkép ezen a területen? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a CM Sales által szervezett mini konferencián. A résztvevők között kutatócégek, iparági elemzők, vállalatvezetők, marketingesek, ügynökségi tervezők, online, offline, SEO és social media szakértők is voltak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Innovatív fájdalomcsillapító hatóanyag daganatos fájdalom esetén: a cebranopadol

Több mint 500, daganatos betegség okozta krónikus fájdalommal élő beteg vehet részt Magyarországon a rákbetegséggel társult fájdalom tanulmányozását szolgáló egyik legnagyobb klinikai vizsgálatban, amely világszerte 21 országban, 145 kórházban folyik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Betegjogi képzés indul ősszel a Szegedi Tudományegyetemen

A betegek és az ellátottak jogvédelmével foglalkozó képzés indul szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen állam- és jogtudományi karán - tájékoztatta az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Közép-európai kerekasztal a szívtranszplantációról a Városmajori Klinikán

A szívátültetés és a hosszú távú műszív terápia jelenéről és jövőjéről rendeztek Közép-Európai Kerekasztal Megbeszélést a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A szimpóziumra – melyre három nemzetközileg elismert, a témában komoly eredményeket felmutató szakembert kértek fel vendégelőadónak – a régió hat országából, így Bulgáriából, Csehországból, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából érkeztek szívsebészek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Milliárdokat költhetnek az egészségtudományi oktatás fejlesztésére vidéki egyetemek

Hárommilliárd forintot költhet a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpontja az élettudományi oktatás korszerűsítésére, képzőhelyeik nemzetközi versenyképességének erősítésére a következő másfél évben - közölte a pécsi egyetem az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

European Section Meeting of the International Academy of Cardiovascular Sciences (IACS) 2014

A konferencia elnöke Dr. Varró András professzor, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének igazgatója, az IACS európai szekciójának elnöke.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Júliusig kell adatot szolgáltatni az egészségügyi dolgozókról

Július elsejéig az egészségügyi szolgáltatótól kötelező adatközlést vár az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH); egy törvénymódosítást követően a hivatal által vezetett közhiteles nyilvántartás kiegészül az egészségügyi szolgáltatók, gyógyszertárak által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra vonatkozó információkkal.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zoonózisok: tevéről emberre áttevődő MERS-coronavírus fertőzés evidenciája

A MERS-coronavírus MERS-CoV újabban azonosított, a közép-keleti régióban előforduló vírusfertőzés. Újabb epidemiológiai adatok szerint állati rezervoárból többszörös transzmisszió történhet humán rányban, beleértve a szekunder humán transzmissziót is. E vizsgálat esetleíráson alapul, ahol elemzésre kerül az RT-PCR (reverz-transzkriptáz–polimeráz-láncreakció, az MERS-CoV detektálása, izolálása, szekvenálása abból a tevéből, amely a fertőzést a betegnek átadta, valamint a betegnek aki a fertőzés következtében meghalt. (Dzsidda, Szaudi-Arábia).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

MEDinPROT – Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program a Semmelweis Egyetem részvételével

Többek között a gyulladásos és daganatos megbetegedésekben a jelátviteli fehérjék szerepét, valamint az öregedési folyamatokkal kapcsolatos szabályozó fehérjék azonosítását is tervezik kutatni azon együttműködés keretében, melyet négy intézmény – az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az MTA Természettudományi Kutatóközpont – hozott létre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az ügyészségek ne emeljenek vádat a hálapénz ügyében

A Magyar Rezidens Szövetség azt kéri az ügyészségektől, hogy amíg nem rendeződik a hálapénz elfogadásával kapcsolatos jogi helyzet, ne emeljenek ezekben az ügyekben vádat. A rezidensszövetség elnöke, Dénes Tamás az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a fennálló jogbizonytalanság következtében egyetlen ügyészség sem emelhet vádat az utólag elfogadott, de előre nem kért hálapénzzel kapcsolatban. Közölte: a legfőbb ügyészhez eljuttatott beadványával a szövetség a jogbiztonság megteremtését kívánta elérni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Légúti vizsgálatokhoz fejlesztett ki új eszközt a Chemium Biotechnológiai Kft.

A légúti kórokozók diagnosztizálásra alkalmas eszközt fejlesztett ki 220 millió forintos beruházással a Chemium Biotechnológiai Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Pszichiátria: az időrengés vége?

Kurt Vonnegut regényében, az Időrengésben, az univerzum az önbizalom krízisében szenved. Egy hosszabb ideig tartó bizonytalanságot, és a dolgok megváltoztathatatlanságát követően a kötetben 2001-ben befejeződik az időrengés. Az emberek visszanyerik azt a képességüket, hogy ismét szabad akaratuk szerint cselekedhetnek. Egyetlen mondat hangzik el, amely megtöri a tehetetlenség és változtathatatlanság állapotát: “Beteg voltál, de már jól vagy ismét, és dolgod van a világon…"

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvosi biotechnológiai kutatóbázist adtak át a pécsi egyetemen

Pécs, 2014. június 3., kedd (MTI) - A kutatást, az oktatást és a betegellátást egyaránt szolgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) komplex orvosi biotechnológiai kutató és egészségügyi bázisa, amelyet szerdán adtak át a baranyai megyeszékhelyen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Traumás intracranialis hypertonia

A szaklap Critical Care series sorozatának új cikke áttekinti a kórkép monitorozásának és kezelésének metodikáit az intenzív ellátás során. Az intracranialis nyomás emelkedése belgyógyászati illetőleg sebészi sürgősségi állapotnak minősül. Számos olyan akut vagy krónikus állapot lehetséges, amelynek megléte növeli a koponyaűri nyomást.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Patikanap – 2014 - Magyar Gyógyszerészi Kamara

Kedves Kolléganők! Tisztelt Kolléga Urak! Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően, június első szerdáján ismét megrendezzük a Patikanapot. A Patikanap bevezetését követő első években az elsődleges cél a gyógyszerészek és a gyógyszertár bemutatása volt a nagyközönségnek. Ezen a napon a programba bekapcsolódó gyógyszertárakban lehetőség nyílt az érdeklődőknek azokat a helyiségeket is megtekinteni, ahová csak szakember léphet be. Sok esetben diákok, iskolai osztályok is éltek a lehetőséggel. Bemehettek a laborba, megnézhették a patikai gyógyszerkészítés eszközeit. Később előtérbe kerültek a gyógyszertári szolgáltatások, különös tekintettel a gyógyszerészi gondozási típusú tevékenységre. Az országos megnyitó helyszínén egy idő után már szűrőbusz állt a páciensek rendelkezésére, és egyes helyeken kulturális programokat is szerveztek a kollégáink. Sőt a gyógyszerésztörténeti múzeumok is bekapcsolódtak a patikanapi programba.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Pikkelysömörrel élők Országos Találkozója a Semmelweis Egyetemen

Hogyan lehet a testet borító viszkető, hámló, sokszor vérző foltokkal, vagyis a pszoriázissal együtt élni – erre adtak választ és gyakorlati segítséget a Pikkelysömörrel élők első országos találkozóján Budapesten, amelynek a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adott otthont. A rendezvényt a Semmelweis Psoriasis Klub és a Klinika közösen szervezte.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hosszú távú zolpidem kezelés növeli a major fejsérülések kockázatát

A klinikai vizsgálat célja zolpidemmel kezelt betegek esetén a hospitalizációt igénylő fejsérülések, koponyatörések kockázatának becslése volt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Genomikai kutatás – és a gyógyszerek újrapozicionálása

A fogalom közérthetőbben a gyógyszerek indikációbővítésével kapcsolatos stratégiát fedi. Korábban evidens volt egy gyógyszer életciklusában, hogy adott pillanatban (megfelelő klinikai vizsgálatok alapján) valamilyen új indikáció kapcsolódott a korábbihoz, akár a meglévőhöz egészen "közeli", akár az evidenciák alapján valamely más kórképpel kapcsolatos terápiás alkalmazás.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje az Onkológiai Intézetben

Egy új berendezésnek köszönhetően csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje az Országos Onkológiai Intézetben (OOI). Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint május közepén kezdték meg a betegek kezelését a legmodernebb technológiát képviselő lineáris gyorsítóval, amely különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hamarosan elkezdődik a betegellátás az új szegedi klinikai tömbben

A betegellátás folyamatosságának fenntartása mellett elkezdődik az osztályok beköltözése a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) uniós támogatással épült új, 265 ágyas klinikai tömbjébe – közölte Tapasztó Sándor projektmenedzser Szerdán a Tisza-parti városban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A rákos áttéteket is okozó endotoxinokról indult ismeretterjesztő honlap

A rákos áttéteket is okozó endotoxinokról indult tudományos-ismeretterjesztő honlap, az endotoxin.hu oldal a méreganyagról és a gyógymódokról ad információt az érintetteknek - tájékoztatta az MTI-t Mándi László, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tutora.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tudomány: a citációs gyakorlat modernizálása, minden referencia legyen digitális, mutasson teljes közleményre

Az akadémiai kutatói gyakorlatban igen sok időt töltenek az önálló közleményekkel kapcsolatos források, metodikák, evidenciák dokumentálásával. Patrick Dunleavy cikkében azt elemzi, hogy a jelenlegi citációs és referenciákat bemutató gyakorlat igencsak idejétmúlt, és mai céljainknak már egyáltalán nem felel meg. A források idézésének célja változott meg, de konvenciónk ezt valahogy nem vette észre…

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kábítószerügyi EU-jelentés: egyre több a szintetikus szer, Magyarország kevésbé fertőzött droggal

Visszaszorulóban van a heroin az Európai Unió tagországaiban, de egyre több szintetikus, pszichoaktív szer jelenik meg a drogpiacon, ami új kihívást jelent a közegészségügynek - derül ki az EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) kedden Lisszabonban ismertetett 2014. évi jelentéséből, amely azt is megállapította, hogy Magyarország kevésbé fertőzött droggal.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Stelara a 2013-as „Év gyógyszere”

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság 2013-ban a Stelara-t (ustekinumab) választotta az „Év Gyógyszerének”. A díj ünnepélyes átadására 2014. május 26-án kerül sor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyarországi Fájdalom Társaság 2014. évi kongresszusa és a IV. Neurostimulációs Szimpózium

Témakörök: Pécs: experimentalis módszerek és új irányok a fájdalomkutatásban; vertebrogén fájdalom szekció: nem invazív lehetőségek; invazív fájdalomcsillapítás, neuromoduláció, invazív lehetőségek; orofaciális fájdalom. Graz: peripheral nerve stimulation for chronic back pain, masterclass with an expert.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jogszabály-módosítást kezdeményezett a hálapénz ügyében az ügyészség

Jogszabály-módosítást kezdeményezett a hálapénz ügyében a Legfőbb Ügyészség, amely a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) kezdeményezésére vizsgálta meg ezt a kérdést. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője kedden az MTI-vel azt közölte, hogy a módosítást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál kezdeményezték, mert a hálapénz elfogadásával kapcsolatban felmerülő passzív gazdasági vesztegetés tényállásának törvényi megfogalmazása nem egyértelmű.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Városmajori Adat- és Biobank bemutatása

Biobanknak nevezzük az orvosi, tudományos, kutatási célú biológiai mintagyűjteményeket. Tágabb értelemben véve egy olyan adatbázis-rendszer, amely egyrészt tartalmazza a biobankban tárolt biológiai minták pontos helyét, másrészt a mintákhoz kötődő egyéb adatok széles körét. A Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán zajló vizsgálatokhoz egy saját fejlesztésű, web-alapú, böngészőből elérhető rendszer került kialakításra, mely biztosítja több felhasználó egyidejű munkáját és az adatok nagyfokú biztonságát.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Öt kontinensről érkeztek résztvevők a Gyógyszerészeti Intézet nemzetközi workshopjára

Több mint 300 résztvevő érkezett öt kontinens negyven országából a 4. Nemzetközi Gyógyszerkutatási, Gyógyszerfelügyeleti Konferenciára (4th International Regulatory Workshop on A to Z Bioequivalence, Bioanalysis, Dissolution and Biosimilarity), melynek főszervezője a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Gyógyszerészeti Intézete.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átadták a szegedi SBO-t

Átadták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjében kialakított Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályt (SBO) pénteken. Az új részleghez helikopterleszálló-pálya is épült.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A vakcináció nem okoz autizmust. Eset-kontrollált és kohorsz vizsgálatokból származó evidenciák

Hatalmas vita övezi még napjainkban is a gyermekkori védőoltások és az autizmus kialakulása közötti potenciális kapcsolatot. Az utóbbi időben jelentős össztársadalmi kérdéssé vált védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek esetén a vakcinációtól való félelem, az autizmus kialakulásának potenciális veszélye miatt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Már megint az orvos-elvándorlásról

„Mérséklődött az orvos elvándorlás” címmel győzelmi jelentést közölt a Magyar Nemzet. Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár a lapnak hangsúlyozta, mostanra lett meg az ágazatban végrehajtott intézkedéseknek az eredménye.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvostársadalom helyzetéről tárgyalt Orbán és a MOK vezetése

A háziorvosi és az alapellátási rendszer megerősítését, valamint az orvoselvándorlás problémájának kezelését szorgalmazták a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetői az Orbán Viktor miniszterelnökkel - a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat részeként - pénteken folytatott megbeszélésen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

MERS: nincs közegészségügyi vészhelyzet!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai tájékoztatása szerint nincs globális közegészségügyi vészhelyzet a közel-keleti légúti tünetegyüttest (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) okozó koronavírus terjedése miatt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világszerte átlagosan hat évvel nőtt a várható élettartam 1990-hez képest

Genf, 2014. május 15., csütörtök (MTI) - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése szerint világszerte nőtt az emberek várható élettartama: a 2012-ben születettek átlagosan hat évvel tovább élnek, mint az 1990-ben születettek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Érdemi vita a hálapénzmentes egészségügyről

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint meg kell kezdeni az érdemi vitát a hálapénzmentes egészségügyről, aminek alapja az orvosok bérének rendezése és egy kiszámítható életpályamodell. Erről Dénes Tamás, a szövetség elnöke beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Antipszichotikumok, hangulatjavítók és az erőszakos bűncselekmények kockázata

Pszichiátriai zavarok esetén világszerte széleskörű a két említett gyógyszercsoport alkalmazása, evidenciák tanúsága szerint hatásosak a relapszusok megelőzésében, és a tünetek csökkentésében. A mellékhatásokat illetően az azonban nem ismeretes, hogy alkalmazásuk növeli-e az erőszakos bűncselekmények számát. A svédországi vizsgálat ennek kívánt utánajárni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„Az orvostudománytól a bionikáig” – SE-PPKE közös nemzetközi PhD-konferencia másodszor

Második alkalommal szervezett közös, nemzetközi PhD-konferenciát a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem „From Medicine to Bionics” címmel. Dr. Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora köszöntőjében kiemelte: a multidiszciplinaritás megjelenése hatalmas áttörést hozott a humán betegségek vizsgálata, lehetséges kezelése terén. A multidiszciplináris megközelítés átfogja az orvostudományt, az idegtudományt, a molekuláris biológiát, a genetikát, a gyógyszertant, a kémiát éppúgy, mint újabban a fizikát, a nanoelektronikát, -magnetikát, -optikát és az informatikát.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tájékoztató a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltóanyagokról

Átmenetileg csak az egyik oltóanyag elérhető! A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás specifikus megelőzési lehetősége a védőoltás alkalmazása. Az inaktivált vírustartalmú vakcinák az állandóan, rendszeresen, vagy átmenetileg endémiás területeken tartózkodók védelmére szolgálnak. Az oltásokat (az első két adagot mindenképpen) a kullancsok tavaszi aktivitása (a várható expozíció) előtt, azaz télen, fertőzésveszély-mentes időszakban kell elvégezni vagy megkezdeni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Külföldön munkát vállaló magyar orvosok és ápolók

A külföldön munkát vállaló magyar orvosok és ápolók száma (2009-2013).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csonttörési gyakoriság predikciója 4-5 éves alendronát kezelést követően

Jelentős érdeklődés kíséri a 3-5 éves biszfoszfonát kezelést követő elemzéseket, adatokat, de a csonttörési kockázat monitorozására nincsenek kialakult metodikák. A vizsgálat ezt tűzte ki céljául: hosszú távú alendronát terápiát követően a csonttörési kockázatok lehetséges meghatározását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyermekkori asthma és az obesitas kapcsolata

A kutatók évtizedeken át dokumentálták a felnőttkori asthma és az obesitas lehetséges kapcsolatát bár az alapvető mechanizmusok javarészt ismeretlenek maradtak. Jelenleg folynak a gyermekkori asthmával összefüggő hasonló irányú kutatások, melyekről Dr. Deepa Rastogi (a Montefiore/Albert Einstein College of Medicine, New York vezető gyermekgyógyásza) így nyilatkozott: “Valószínűnek látszik az asthma kialakulását megelőző gyermekkori obesitas – és a későbbi asthma kapcsolata, de az összefüggés nem írható le egyszerű eszközökkel”.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A TIA – nem tréfadolog…

Az átmeneti ischaemiás attack (TIA) Nagy-Britanniában évente mintegy 46 ezer embert érint. A betegek a TIA tüneteit általában nem veszik komolyan, ráfogják más betegségre, vagy az öregedésre. Érdemes tudnunk, hogy TIA után a betegek 10%-a egy héten belül stroke-ot kaphat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább