Hírek, cikkek

Gyógyszergyártók: tovább szigorodnak az etikai szabályok a gyógyszeriparban

Hatályba lépett a négy gyógyszergyártói szövetség módosított Gyógyszer-kommunikációs Etikai Kódexe, amelynek célja a betegek érdekeinek legmagasabb szintű védelme, valamint a gyógyszeripari szereplők önmagukkal szemben felállított, legszigorúbb szabályok megalkotása - közölték a szövetségek az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terápiás siker: az FDA elfogadta az inhalálható inzulinkészítményt!

Az Amerikai Gyógyszerügynökség június 27-én engedélyezte az Afrezza (humán inzulin) Inhalation Powder forgalomba hozatalát. A készítmény gyors hatású inzulin, indikációja diabetes mellitus esetén a glikémiás kontroll javítása. A készítményt közvetlenül minden étkezés előtt kell alkalmazni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nagyobb lesz a szülésznők és a védőnők szerepe a várandósgondozásban

Az emberi erőforrások miniszterének rendelete szerint július elsejétől az alacsony kockázatú terhességeknél szülésznők végezhetik a várandósgondozást, és a védőnők szerepe is hangsúlyosabbá válik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rituximab, mint első vonalbeli kezelés felnőttkori nem súlyos haemophilia A esetén (FVIII-inhibitor eradikáció)

Veleszületett haemophilia esetén a kezelésben az immunszuppresszió szerepe nem tisztázott. A rituximab alkalmazása eddig csak esetleírásokra korlátozódott, a legtöbb esetben másod- vagy harmadvonalbeli kezelésként került alkalmazásra, amikor a hagyományos immuntolerancia-indukció nem volt hatásos, és főként gyermekgyógyászati betegeken.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zombor: még a nyáron plusz támogatást kaphatnak a kórházak

Még a nyáron plusz támogatást kaphatnak a kórházak - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjújában. Zombor Gábor elmondta azt is, hogy egyik legfontosabb feladatának tartja az egészségügyi dolgozóknál tapasztalható elvándorlási folyamat további lassítását, és hosszabb távon a tendencia megfordítását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvostudományi kincsvadászat

1952-ben Guam szigetén írták le először a Lytico-Bodig szerzői névvel ellátott ritka neurológiai betegséget, melyben szerepelnek az amyotrophiás lateralsclerosis, a Parkinson-kór és az Alzheimer-betegség egyes jellemzői. A Csendes-óceáni szigetet azonnal kinevezték az orvostudományi kutatás aranybányájának, ahol ritka neurodegeneratív betegségek nyomára lehet bukkanni. Berry Minott The Illness and the Odyssey című dokumentumfilmjében ennek állít emléket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„Siker a hazai nőgyógyászatnak, siker az egyetemnek” – Szülészeti világkongresszus érkezik Budapestre

A Magyar Nőorvos Társaság pályázata nyomán Budapest nyerte el a European Society of Contraception and Reproductive Health 2018-as kongresszusának rendezési jogát. A szülészeti világkongresszus szervezésében a 2. Sz. Nőgyógyászati Klinika szakorvosai aktív szerepet vállalnak – számol be Dr. Ács Nándor klinikaigazgató.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

2015-ben Kína megrendezi a világ legnagyobb integrált egészségügyi ágazati eseményét, a "tHIS"-t

A Kínában vezető egészségügyi rendezvényszervező cég, a Reed Sinopharm Exhibitions, szerdán bejelentette, hogy Egészségügyi Ágazati Csúcstalálkozót (The Health Industry Summit [tHIS]) rendez Sanghajban. Az új eseményen, amelyre 2015. május 15-18-a közt kerül sor a világ legnagyobb, egyetlen épülettömbben működő kiállítási komplexumában, a sanghaji Nemzeti Kiállítási és Konferenciaközpontban, a Csúcstalálkozó keretében több mint 100 konferenciát bonyolítanak le az óriási, 260.000 m2-es kiállítási területen, mivel a Konferenciaközpont ebben az időben a másik három legnagyobb egészségügyi ágazati kiállítás, nevezetesen a CMEF, a PHARMCHINA és az API CHINA helyszínéül is szolgál. Így az esemény gyakorlatilag a világ legjelentősebb, integrált egészségügyi ágazati rendezvénye lesz.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Üzleti hír: amerikai gyógyszergyártó orosz céget vásárol

Az amerikai Abbott Laboratories mintegy 495 millió dollárért felvásárolja az orosz Veropharm gyógyszergyártó céget - tájékoztatott az Abbott.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Füredi megbetegedések - Calici vírus okozhatta a fertőzést

Az országos tisztifőorvos szerint feltételezhetően emberi ürülékből származó calici vírus okozhatta a Magyar Úszás Napján, Balatonfüreden történt megbetegedéseket. Paller Judit erről Budapesten tartott sajtótájékoztatón beszélt, hangsúlyozva, az ügy vizsgálata egyelőre nem zárult le, így pontosan nem tudni a fertőzés pontos forrását, ezért továbbra is elképzelhető, hogy a vírus egy a versenyre már megbetegedve érkező részvevőtől, vagy valamilyen illegális szennyvízforrásból származik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar genetikus a rák kockázatait vizsgáló világméretű programban

Magyar genetikust hívtak meg a BRCA-kihívás világméretű programjába. A mellrák kockázatával összefüggő BRCA1 és BRCA2 génekről elnevezett nemzetközi programba másik három európai genetikai központ vezetője mellett Oláh Editet, az Országos Onkológia Intézet osztályvezetőjét hívták meg - áll az intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fenntartó kezelés nélkül is javulhat a schizophreniás beteg?

Gyakorló pszichiáterek számára ez a kérdés meglepetésszerűen hat. Nemrégen, 2013 decemberében a Washington Post-ban jelent meg egy cikk, S. Steingard írása: "Egy pszichiáter úgy véli, hogy betegei gyógyszerek nélkül is jól vannak…" címmel, és úgy tűnt, mintha ez valami óriási újdonság lenne. (1)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kutatási siker: laparoszkópos tréningbox

A hasi tükrözéses műtétek gyakorlásához fejlesztett ki eszközt európai uniós támogatással egy magyar orvos. Oláh Gergely, a fejlesztésre egyéni vállalkozást alapító kisvárdai orvos, a budapesti Honvédkórház sebész rezidense az MTI-nek elmondta: a laparoszkópos tréningbox segítséget nyújt a legalapvetőbb műtéti mozdulatok elsajátításához, begyakorlásához, megismerteti a két dimenziós térben operálás nehézségeit, valamint segítséget nyújt a szem-kéz koordináció megtanulásához.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A deutériummegvonás kutatásának nemzetközi sikerei

Az idei évben rangos szakmai rendezvényekre kapott meghívást dr. Somlyai Gábor kutató biológus, aki világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai, élettani jelentőségét a rákkutatásban. Kutatótársával, dr. Boros G. Lászlóval, a Kalifornia Egyetem professzorával részt vett az Amerikai Rákkutatók Szövetségének 2014-es kongresszusán San Diegó-ban, ahol a legkiemelkedőbb tudományos eredmények kaptak bemutatkozási lehetőséget. Hasonló jelentőségű volt Somlyai dr. meghívása előadóként Svédország vezető orvostudományi intézetébe, a Karolinska Intézetbe.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Antidepresszánsok hatásossága és a hatás lehetséges növelése

Amerikában (USA) az FDA által elfogadott több mint 2 tucat antidepresszáns alkalmazása mellett felmerül a kérdés, melyik lehet a leghatékonyabb? Több évtizedes gyógyszerhasználat és több millió vényfelírás alapján már látható lenne, mely szerek rendelése a leggyakoribb.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Statin vizsgálatok: a finnországi diabetes-vizsgálatok reprezentatívnak tekinthetők világszinten?

A vizsgálat célja volt a HPS (Heart Protection Study) és a CARDS (Collaborative Atorvastatin Diabetes Study) lehetséges reprezentatív voltának elemezése incidens statint használó betegeken. A vizsgálat populáció-bázisú elemzésként zajlott, kapcsolt, adatbázisból származó adatok alapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zombor: a hálapénz megszüntetése fontos az egészségügy rendbetételéhez

A hálapénz megszüntetése az első lépés a magyar egészségügy rendbetételében - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára Budapesten, egy szakmai konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Simvastatin kezelés aneurysmalis subarachnoidealis haemorrhagiában (a STASH-vizsgálat)

Akut aneurysmalis subarachnoidealis haemorrhagiában nem tisztázott a statinok haszna. A vizsgálat célja a 40 mg simvastatin alkalmazásával végzett kezelés előnyeinek elemzése volt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Semmelweissel szorosan együttműködő Maternity lett az Év magánrendelője

A közönségszavazás eredménye és a szakmai zsűri egyöntetű döntése alapján első alkalommal a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika érdemelte ki az Év magánrendelője címet. Mivel a verseny győztese a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjében működik, jelentős a két intézmény közötti szakmai együttműködés – mondja Dr. Gál János általános és klinikai rektorhelyettes.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zajlik a standardok tesztelése a BELLA projektben

A betegbiztonságot szolgáló uniós projekt célja a járó- és fekvőbeteg szakellátás, valamint a közvetlen lakossági gyógyszerellátás működésére vonatkozó standardok és felülvizsgálati rendszerének kialakítása. A TÁMOP – 6.2.5./A/12/1 a Betegellátók Akkreditációja a Biztonságos Betegellátásért, azaz a BELLA projekt az ellátás biztonsága, hatékonysága és eredményessége érdekében dolgozza ki a legjobb gyakorlatokat a hazai és nemzetközi eredmények, tapasztalatok figyelembe vételével.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A renin-angiotenzin rendszerre (RAS) ható szerek együttes adásának korlátozása

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP (humán alkalmazásra szánt gyógyszerek) bizottsága támogatja a RAS-ra ható gyógyszerek kombinált alkalmazásának korlátozását. A RAS-ra ható gyógyszerek három csoportja a angiotenzin-receptor blokkok (ARB-k), az ACE-gátlók és a direkt renin inhibitorok. E csoportokba tartozó szerek kombinációja (két különböző csoport esetén), főként diabetessel kapcsolatos vesebetegség (diabeteses nephropathia) fennállásakor nem javasolt, kontraindikált (ez utóbbi esetben a tiltás az ARB és ACE-gátló együttes alkalmazására vonatkozik).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A JumpStart gyógyszerértékelő program

A JumpStart az amerikai gyógyszerhatóság újítási törekvésének eredménye, a gyógyszerértékeléssel foglalkozó orvosok számára. A program lényege a klinikai gyógyszervizsgálatokból származó adatok, eredmények gyors és alapos értékelése, hatásos és biztonságos gyógyszerek forgalomba hozatala céljából.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Diabetes és versenysport

Ellentétben azzal, amit sokan vélnek, a diabetesnek nem feltétlenül kell tönkretennie a sportolói karriert. Megfelelő kezelés és menedzsment mellett kimagasló eredményeket érhet el egy cukorbeteg sportember is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Viagra-példa: generikumok megjelenése visszaszorítja-e a hamis gyógyszerek piacát?

A Viagra szabadalmának májusi lejártával a kék tabletta piacán Magyarországon is megjelennek a generikumok. Mivel árban nincs nagy eltérés az eredeti készítmény és generikumai között és sok fogyasztó a diszkréció reményében továbbra is illegális weboldalakról rendel bizonytalan eredetű potencianövelőket, veszélyeztetettségük továbbra is fenn áll. A NAV, a HENT és a rendőrség szakértői beszélgettek a Rádió Orient szellemi tulajdonnal foglalkozó műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Elhunyt Dr. de Châtel Rudolf

Hosszú betegség után elhunyt Dr. de Châtel Rudolf, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika professor emeritusa.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Konszolidációs javaslat készül az egészségügyben

Konszolidációs javaslat készül a nyáron az egészségügyben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Legfeljebb napi ötven beteg fogadását javasolja az alapellátó orvosok szövetsége

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) azt javasolja, hogy a háziorvosok lehetőség szerint naponta legfeljebb ötven beteget lássanak el. Fekete Imre, a FAKOOSZ alelnöke a szövetség balatonfüredi XXIII. országos gyűlésén tartott szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg akár napi 70-80 beteg is megfordul a háziorvosi rendelőkben. Ahhoz, hogy az orvosok több időt fordíthassanak egy-egy betegre, és így emelkedjen az ellátás színvonala, azt javasolják, hogy az előjegyzett, valamint előjegyzés nélkül érkező betegek száma összesen ne haladja meg a napi ötvenet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Innovatív gyógyszergyártók: a kormánynak sikerült biztosítani a gyógyszerellátást

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerint az elmúlt négy év eredménye, hogy a kormánynak sikerült biztosítani a gyógyszerellátást részben a támogatási rendszerben megtalált tartalékok felhasználásával, részben a korábbi kormányzat által kivetett gyógyszeripari különadók emelésével.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemi különbségek és a stroke prevenciója

Éppen a Nemzetközi Nőnap körül került nyomdába a The Lancet Neurology legfrissebb száma, melyben a fenti közlemény is megjelent, jelentős hangsúlyt helyezve a nőkön előforduló stroke lehetséges megelőzésére. Az AHA (American Heart Association) és ASA (American Stroke Association) ajánlásai olyan kockázati tényezőkre hívják fel a figyelmet, amelyek kizárólag, illetve nagyobb gyakorisággal nőkön fordulnak elő, és evidenciákon alapuló javaslatokat tesznek a stroke prevencióra az élet során.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemcsak nálunk van orvoshiány: több orvos kell az USA-nak is?

2025-re jelentős mértékű orvoshiány bontakozhat ki Amerikában egy újabb tanulmány szerint. Az okok között vezető helyen áll az öregedő társadalom, és a többek számára elérhető biztosítási rendszer. A nagyobb orvosigény természetesen az államok, és az orvos szakágak között is változó – említi a közlemény szerzője Timothy Dall. "Össznemzeti szinten persze más a kép, mint az egyes államok területén". A szerző az IHS kutató és informatikai cég igazgatója (Washington, D.C.)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Felhívás az új FoNo (FoNo VIII.) szerkesztésével kapcsolatban

Az elmúlt évek új ismeretanyaga és a változó szabályozások megjelenése indokolják a több mint 10 éwel ezelőtt összeállított receptgyűjtemény teljes revízióját.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átértelmezi a depresszió okaival kapcsolatos tudást Dr. Bagdy György kutatócsoportjának új felismerése

Eddig nem sejtett génjeinknek is szerepe van a stressz depressziót kiváltó hatásában – erre az eredményre jutott a közelmúltban elindult Nemzeti Agykutatási Programban dolgozó MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai kutatócsoport, melynek vezetője Dr. Bagdy György, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének igazgatója.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

80. születésnapján köszöntötték Jákó János professzort

Tudományos üléssel köszöntötték 80. születésnapján Dr. Jákó János belgyógyász haematológust az I. Sz. Belgyógyászati Klinika Simonyi termében. Bár kollégái és tanítványai számos érdemét emelték ki az elmúlt évtizedekből, a professor emeritus szerint a kor nem dicsőség, csupán ajándék.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terápiás beteg-együttműködést növelő technológiák

Kutatások igazolják, hogy napjainkban a betegségek a krónikus kórképek irányába tolódtak el. A hosszan tartó kezelések sikerének alapja, a megfelelő terápiás módszer kiválasztásán túlmenően, a beteg közreműködési készségének alakulása is. Hazánkban sajnálatos tapasztalat, hogy a krónikus betegségekben szenvedő betegeknek csak 40%-a tartozik abba a csoportba, akik megfelelő módon működnek együtt kezelőorvosaikkal a terápia során.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hepatocellularis carcinoma: korai detektálás, kuratív kezelés, túlélési arányok cirrhosis esetén

A hepatocellularis carcinoma (HCC) nyomon követése hepatitis-B betegek körében I. szintű evidenciával bír, de cirrhosisos betegek között csak II. szintű evidenciáink vannak. A randomizált adatok hiánya számos kérdést vet fel a HCC surveillance hasznosságát illetően e betegpopuláción. A tanulmány célja a címben megjelöltek vizsgálata volt, a nyomon követés hatása cirrhosisos betegeken a korai tumordetektálás, a kuratív kezelés és a teljes túlélés eredményességére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Kórházszövetség üzenetei

2014. április 2. A magyar társadalom stabilizálódása és a gazdaság fellendülése elképzelhetetlen biztos alapokon álló egészségügy és a jelenleginél egészségesebb lakosság nélkül – e célok eléréséhez ajánl együttműködést a Magyar Kórházszövetség, amely a következő 10 üzenetet küldi a magyar társadalom, a tagkórházak, az egészségügyben dolgozó munkatársak és a döntéshozó testületek tagjai felé.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A tüdő mikrobiológiájának és a pneumonia patogenezisének új modellje

A pneumonia vezető helye a morbiditások és mortalitási okok között nem szűnt meg, hiszen az antibiotikumok bevezetése óta az ellene folytatott küzdelemben nincsen új terápiás fegyverünk. A tenyésztési kultúra-független identifikáció technikájával láthatóvá vált, hogy a fertőzés hiányában korábban sterilnek tekintett tüdő változatos mikroba-közösségeknek ad helyet. A tanulmány szerzői úgy vélik, e megfigyelések arra is rávilágítanak, hogy a tüdő mikrobiológiájának hagyományos koncepciója, és a tüdőgyulladás tradicionális modellje hátráltatja a kutatást – és a klinikai gyakorlatot is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átadták az Év praxisa a Kárpát-medencében díjat

Átadták az Év praxisa a Kárpát-medencében című pályázat díjait szerdán Budapesten, az elismerést tíz határon túli és tíz magyarországi háziorvos vehette át.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Rákellenes Liga felhívása a betegek és hozzátartozóik számára

Mit tehetünk a rák ellen? Egészséges életmóddal a leggyakoribb daganatok előfordulását csökkenteni lehet. Egyes daganatokat (emlő, here) önvizsgálattal illetve a tünetek korai észrevételével (bőr és végbél tumorok) időben fel lehet fedezni, és így eredményesen kezelni. Minden elváltozással érdemes orvoshoz fordulni. Ha diagnosztizálják a betegséget, eredményesebben gyógyul, aki aktívan részt vesz a gyógyulásban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dezorganizációs locusok autista gyermekek neocortexe területén

Az autizmussal együtt jár az agy túlnövekedése és működészavara, elsősorban a prefrontalis cortex területén. Patológiai elemzés szerint az autista gyermekek prefrontalis cortexében található neurontöbblet a prenatalis fejlődés zavarára utal, és párhuzamosan haladhat a sejtek és lemezek abnormális fejlődésével.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Prosztatarák-szűrés: miről tájékoztatnak a PSA-méréssel kapcsolatos evidenciák?

A prosztatarák-szűréssel kapcsolatosan ellentmondásosnak látszanak a PSA-mérésre vonatkozó evidenciák. Kérdés: randomizált klinikai vizsgálatok és modellvizsgálatok szerint hasznosabb-e a PSA-szűrés alapján vagy anélkül történő daganat-mortalitás-elemzés, a várható előnyök és kockázatok megítélése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Glikált hemoglobin mérés – és a cardiovascularis betegség előrejelzése

A glikált hemoglobin mérés, a mért értékek alkalmazhatósága a cardiovascularis betegségek (első cardiovascularis esemény) előrejelzésére nem tisztázott. A vizsgálat célja ennek elemzése volt: a HbA1c értékek ismerete hozzátesz-e valamit a konvenciószerűen alkalmazott cardiovascularis kockázatokhoz, pontosabbá tehető-e azok megjóslása.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nincsenek pénzügyi problémák a mentőszolgálatnál

Cáfolta az egészségügyi államtitkár, hogy az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) pénzügyi probléma lenne. Szócska Miklós az OMSZ-nél tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az egyik napilapban megjelent cikk ezzel kapcsolatban valótlanságokat tartalmaz.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nyolcadik Innovációs Díját nyerte az Egis

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. ramipril-amlodipin hatóanyagú fix kombinációs készítménye nyerte el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2013. évi Innovációs Díját, amelyet dr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója vett át a mai napon a Parlamentben tartott díjátadó ünnepségen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább