Hírek, cikkek

Dupilumab alkalmazása atopiás dermatitisben (Fázis IIb vizsgálat)

Korai fázisú vizsgálatok szerint az interleukin (IL)-4 és IL-13 az atopiás dermatitisben "driver" funkcióval bíró elemek. A dupilumab új monoklonális antitest amely mindkét útvonalat blokkolja. A tanulmány célja e vegyület hatásának és biztonságosságának elemzése volt helyi kezeléssel nem kontrollálható közepes-súlyos atopiás dermatitis esetén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Betegjogvédelem már a gyógyszerészképzésben is

A betegek jogainak védelme az egészségügy egyik fontos területe. Ezért is hozták létre 2012-ben önálló hivatalként az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK), melynek elsődleges feladata az egészségügyről szóló törvényben foglalt betegjogokkal kapcsolatos rendelkezések betartásának biztosítása és elősegítése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Stratégiai együttműködés a Semmelweis Egyetem és az OGYÉI között

A mellékhatás-jelentések számának növekedését, nagyobb gyógyszerbiztonságot, új tehetséggondozó ösztöndíjprogram megjelenését várják a felek attól a stratégiai együttműködéstől, amelyet ma írt alá Dr. Pozsgay Csilla, a Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója és Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Merkely Béla: helyzetbe hozzuk a klinikákat

December végéig minden klinikának ki kell dolgoznia egy stabilizációs és fejlesztési programot a Klinikai Központ (KK) segítségével. A Központ újonnan létrejövő hétfős elnöksége ennek érdekében  minden klinikát végiglátogat – nyilatkozta Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. A szenátus 2015. szeptember 24-i ülésén fogadta el a Semmelweis Egyetem újjászervezett Klinikai Központjának működési rendjét, mely lehetővé teszi, hogy – az eddigi gyakorlattól eltérően – a klinikai rektorhelyettes legyen az operatív irányítója a betegellátás szervezésének.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új, biológiai terápiás szer klinikai vizsgálata magas rohamfrekvenciájú migrén kezelésében

A kalcitonin gén relációs peptid (CGRP) az epizódikus migrén kezelésének egyik jellemző targetje. A tanulmány humán II. fázisú vizsgálat, amelyben a TEV-48125 monoklonális anti-CGRP antitest hatását, biztonságosságát és tolerálhatóságát elemezték magas rohamfrekvenciájú migrén esetén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megvan az új egészségügyi államtitkár! (frissített verzió)

Ónodi-Szűcs Zoltán, az állami egészségügyi ellátórendszer fenntartásáért felelős intézet jelenlegi főigazgatója lesz az új egészségügyi államtitkár - értesült a Magyar Idők.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Súlyos sepsis, septicus shock

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Elég jó diagnoszták vagyunk?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Két legyet egy csapásra?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sinusitis és antibiotikumok

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az amerikai Kereskedelmi Bizottság is kifejtette véleményét a homeopátiás gyógyszerek szabályozásáról

Az amerikai FDA 2015 áprilisában nyilvános meghallgatást kezdeményezett azzal a céllal, hogy a homeopátiás gyógyszerkészítményekre vonatkozó, és negyedszázada hatályban lévő szabályozási keretrendszerét felülvizsgálja. A meghallgatás ideje alatt bárki szabadon kifejthette a véleményét a vásárlóktól és betegektől kezdve az egészségügyi szakembereken át egészen a gyártókig bezárólag. Arra azonban valószínűleg ők sem számítottak, hogy egy másik állami szerv is felszólal az ügyben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

FDA: a DPP-4 gátló antidiabetikumok súlyos ízületi fájdalmat okozhatnak!

Az amerikai gyógyszerhatóság figyelmeztetést jelentetett meg, melynek lényege, hogy a sitagliptin, saxagliptin, linagliptin, alogliptin alkalmazása súlyos ízületi fájdalmat okozhat mellékhatásként. Minden érintett DPP-4 gátló antidiabetikum alkalmazási előírásán és betegtájékoztatóján feltüntetésre kerül ez a figyelmeztetés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Merre tart a gyógyszerészképzés?

Az idei felvételi eljárás nem csak az egyetemre készülő felvételizőknek, hanem a gyógyszerész-képzőhelyek vezetőinek is sok izgalmas pillanatot okozott. Ennek oka, hogy a kormányzat eredeti tervei szerint a képzésre felvehető hallgatók számát olyan drasztikusan csökkentették volna, hogy hosszabb távon jelentős szakember hiány alakult volna ki a magyar egészségügyben. A katasztrófát idén ugyan sikerült elkerülni, de érdemes áttekinteni, hogy pontosan mi történt az elmúlt időszakban, és mire számíthatunk a jövőben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Közép-Európa legnagyobb innovációs versenyének döntője zajlott Budapesten

Budapest, 2014. április 30., szerda (MTI) - Közép-Európa legnagyobb innovációs versenye, a NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University harmadik alkalommal meghirdetett regionális Global Impact Competition (GIC) döntője zajlott Budapesten a Design Terminál szervezésében - olvasható közleményükben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Németh Lászlóné: hiánypótló kutatóközpont épül Debrecenben

Hiánypótló gyógyszerkutató központ épül Debrecenben, amely a hazai innovációt szolgálja majd – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ ünnepélyes alapkőletételén kedden, Debrecenben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az uniós egészségügyi miniszterek az ukrán helyzet egészségügyi vonatkozásairól is tanácskoztak

Athén/Budapest, 2014. április 29., kedd (MTI) - Az európai uniós egészségügyi miniszterek kétnapos informális athéni ülésén is fontos téma volt az ukrán válság, annak egészségügyi, közegészségügyi, járványügyi vonatkozásai - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fizetős részleg az Uzsoki Kórházban

"Gyorsítósávot" nyitott az Uzsoki kórház a fizető vendégeknek. Akik írásban lemondanak a közfinanszírozásról, és magánbetegként a szolgáltatást meg is tudják fizetni, soron kívüli ellátást kapnak - írja a Népszabadság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kihívások és lehetőségek a felsőoktatásban – Lifelong learning konferencia a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetemen rendezte meg a 10. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferenciát a MELLearN Felsőoktatási Hálózat az életen át tartó tanulásért egyesület. A „Kihívások és lehetőségek a felsőoktatásban” című rendezvény célja egyebek mellett az volt, hogy a svéd sikereken keresztül bemutassa a régiós innovációs fejlesztési lehetőségeket, kitekintést adjon az aktuális európai folyamatokra, és segítséget adjon a felsőoktatási intézményeknek a Horizont 2020 keretprogram adta lehetőségek megismeréséhez.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Nexavar új indikációja: pajzsmirigy-carcinoma

Az EMA CHMP bizottsága javasolta a Nexavar (sorafenib) terápiás indikációjának bővítését a progresszív, lokálisan előrehaladott, vagy metasztatizáló, differenciált pajzsmirigyrák diagnózisára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EudraVigilance 2013 évi jelentése: több mint 1 millió gyógyszermellékhatás-bejelentés érkezett

A tavalyi év során az EudraVigilance szervezethez a forgalomba hozatalt követő időszakra vonatkozóan több mint 1 millió mellékhatás-bejelentés érkezett. Ez szerepel a szervezet éves jelentésében, amely az Európa Parlament, és az Európai Bizottság számára készült.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Pfizer megvenné az Astra Zenecát 60 milliárd fontért

"Érdeklődik" az Astra Zeneca brit gyógyszeripari csoport iránt a világ legnagyobb gyógyszergyártó konglomerátuma, az amerikai Pfizer - írta a The Sunday Times.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A rezidensszövetség a legfőbb ügyésztől kér értelmezést a hálapénzről

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) a legfőbb ügyészhez fordult azzal a kérdéssel, hogy az ügyészség szakmai álláspontja szerint az orvosok által előre nem kért, utólag elfogadott hálapénz elfogadása kimeríti-e a vesztegetés tényállását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tájékoztatás utazók számára az Ebola-lázról

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. A következőkben az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztálya által adaptált ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) tájékoztatót ajánljuk az utazók figyelmébe a 2014. évi ebola járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább