Hírek, cikkek

Októberig lehet pályázni támogatásért orvosi praxisok betöltésére

Októberig lehet jelentkezni az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) háziorvosi praxisok betöltésére kiírt pályázatára - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hirosimától – Fukusimáig (a nukleáris árnyék nyomában)

Hetven évvel ezelőtt, augusztus 6-án kora reggel valami olyan történt, amitől a világ egycsapásra és visszafordíthatatlanul megváltozott. Amerika atombombát vetett be Japán ellen a 2. világháború végén. Már korábban voltak bombázások a kiválasztott célpont, Hirosima felett, hogy értékeljék, körülbelül milyen szintű pusztítás várható majd az atombomba hatásaként. Három nappal később Nagaszaki is áldozatul esett egy másik atomtámadásnak. A robbanás ereje megolvasztotta a fémeket, elhamvasztotta az embereket… Az ionizáló sugárzás további késői halálozásokhoz és tartós károsodásokhoz vezetett. Az emlékező cikk Kenji Kamiya és munkatársai tollából, a Lancet hasábjain jelent meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: a Központi Igazgatási Épület története

A Központi Igazgatási Épület az Üllői út 26. szám alatt álló, három részből álló épületegyüttes középső traktusa. Az együttes, különösen eredeti, érintetlen állapotában egységes egésznek hat, pedig két különböző építész munkája. Az eredetileg is klinikai célokra szánt két szárnyat Kolbenheyer Ferenc tervezte, de a kettőt összekötő részre már Weber Antal kapott megbízást, mert Kolbenheyer időközben elhunyt. A neoreneszánsz stílusú épületeken látszik ugyan, hogy nem egy kéz munkái, mégis teljes harmóniában vannak egymással. Így láthatjuk Mirkovszky Géza szép akvarelljén, mely valamikor 1884 és 1899 között készülhetett.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Augusztus 1-től hatályba lép az egészségügyi alapellátási törvény

Augusztus 1-jén lép hatályba az egészségügyi alapellátási törvény, amely azt is rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Emmi vizsgálja a Merényi kórház pszichiátriájáról szóló ombudsmani jelentést

Vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az alapvető jogok biztosának azon jelentését, amelyben az ombudsman a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását javasolta a fenntartónak - tájékoztatta az államtitkárság az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Húszmilliárd forintból fejlesztették az onkológiai ellátást

Az elmúlt hétéves európai uniós ciklusban mintegy húszmilliárd forintból fejlesztették a magyarországi onkológiai ellátást - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára Győrben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Néhány éven belül daganatellenes gyógyszer lehet a csökkentett deutériumtartalmú készítmény

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. újabb jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való törzskönyvezése felé. Befektetés segítségével, valamint uniós támogatással megvalósított egy egyedülálló gyógyszeripari beruházást. A gyártóhelyet az illetékes magyar szakhatóság, az OGYÉI auditálta, a gyártási engedélyt és ezzel a GMP minősítést a napokban adták meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megnyílt a Duna Medical Center

Megnyitotta kapuit a Duna Medical Center Szakrendelője és Egynapos Sebészeti Központja, Magyarország legújabb magán-egészségügyi intézményének első részlege. A több mint 40 millió euróból megvalósuló beruházás egyedülálló felszereltséggel, kiváló szakembergárdával kíván egy új egészségügyi kultúrát megvalósítani hazánkban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi adattárházat alkot uniós segítséggel az ÁEEK

A betegek érdekei mentén működő egészségügy megvalósítását szolgálja az az egészségügyi adattárház, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) alakít ki októberig az Európai Unió segítségével - közölte a központ főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzeti hepatitis-stratégia megalkotása szükséges

A fertőző májgyulladás leküzdéséhez nemzeti hepatitis-stratégia megalkotására lenne szükség a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szerint. Az egyesület a hepatitis közelgő, július 28-ai világnapja alkalmából eljuttatott közleményében azt írta: a májgyulladások elleni sikeres küzdelemnek két fontos eleme a felvilágosítás és a megelőzés, ezért az érintett betegszervezetek Budapesten és további hat nagyvárosban felvilágosító és szűrőrendezvényeket szerveznek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Realizmus, ami maga szürrealizmus

A Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920–1990 című kiállítás eddig nem látott gazdagságban mutatja be a korszak erdélyi magyar művészetét. pARTnerünk, a Nemzeti Galéria támogatásával korlátozott számban (elegendő jelentkező esetén, alkalmanként 20 fő) ingyenes, zártkörű tárlatvezetést biztosítunk a jelentkezőknek. Jelentkezzen mielőbb e-mailben, az ugyfelszolgalat@pharmindex.hu címen lehet. Válaszmailben megadjuk a szerveződő időpontokat. A kiállítás már csak augusztus végéig tekinthető meg, de ha lemaradna, lesz új, hasonló lehetőség.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A jövő évi költségvetés a gyógyszerészet szemszögéből

Az Országgyűlés a megszokottnál sokkal korábban, már nyáron elfogadta a jövő évi büdzsét, mely 2015. július 3-án jelent meg a Magyar Közlöny 97. számában. A Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény alapján az Egészségbiztosítási Alap jövő évi kiadási főösszege 1963,69 milliárd forint, amely közel 53 milliárd forinttal több, mint az idei előirányzat. Ebből az emelt forrásból biztosítják majd többek között az egészségügyi szakdolgozók és orvosok mozgóbérének korrekcióját (12,8 milliárd Ft), vagy például a háziorvosi ellátórendszer megújításának következő ütemét (10 milliárd Ft). A törvény természetesen a gyógyszerellátással kapcsolatban is tartalmaz tételeket, az alábbiakban ezeket mutatjuk be részletesebben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

10 új gyógyszer az Európai Unióban (EMA, CHMP soros ülés, 2015. június)

Tíz új gyógyszer kap forgalomba hozatali engedélyt, közöttük két enzimterápiás szer ritka betegségek kezelésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzetközi igazságügyi orvostani kongresszus a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetemen rendezték meg az igazságügyi orvostannal foglalkozó 24. Alpok-Adria Nemzetközi Kongresszust, melyre négy kontinens 18 országából érkeztek résztvevők. A tudományos konferencia elnöke, Dr. Keller Éva, az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazgatója az éppen Semmelweis Napra eső megnyitón köszöntőjében röviden szólt Semmelweis Ignácról is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új nemzetközi rangsor: 55. a Semmelweis a feltörekvő országok egyetemeinek listáján

Ismét elkészítette a londoni székhelyű Times Higher Education a feltörekvő gazdaságú és a BRICS államok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) felsőoktatási intézményeinek összehasonlítását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az elmúlt uniós ciklusban ötszázmilliárdból fejlesztették az egészségügyi infrastruktúrát

Az elmúlt hétéves uniós ciklusban mintegy 500 milliárd forintot fordítottak a hazai egészségügyi ellátórendszer infrastruktúrájának fejlesztésére, míg az azt megelőző húsz évben összesen 200 milliárd forintot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára Sopronban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A mentőszolgálat jogi lépéseket tesz a Népszabadság ellen

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerint a Népszabadság keddi, az új lélegeztetési eljárásról szóló cikke hamisan sugalmazza, hogy a mentőknél évek óta alkalmazott, életmentő módszer öt beteg halálát okozta. Az OMSZ az újság ellen jogi lépéseket tesz. A napilap keddi számában - a birtokában lévő jelentésre hivatkozva - arról írt, hogy hozzájárulhatott öt beteg halálához a mentők által használt új légút-biztosítási technika (RSI). A 2013 októberében bevezetett eljárásban olyan injekciót adnak a lélegeztetésre szoruló betegnek, amely leállítja a spontán légzést azért, hogy megkönnyítse a mentőtiszt számára a mesterséges lélegeztetéshez szükséges tubus behelyezését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jelentős az elmaradás az egészségügyre fordított közkiadásoknál

Magyarországnak jelentős elmaradása van az egészségügyre fordított közkiadásoknál és az egészségügyi béreknél - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az M1 hétfő esti műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerek alkalmazása a forgalomba hozatali engedélyezés előtt

Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény 2016. január elsejével bekövetkező módosításának köszönhetően lehetővé válik a gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyezése előtti alkalmazása. Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogy miért volt szükség ennek a bevezetésére, érdemes röviden áttekinteni azokat a különleges helyzeteket, amikor olyan készítményekkel folytatnak terápiát Magyarországon, amelyek még nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali engedéllyel sem hazánkban, sem külföldön.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Elfogadták az egészségügyi alapellátási törvényt

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátást nyújtó fogorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítését, továbbá a kollegiális szakmai vezető kinevezését is rögzíti az egészségügyi alapellátásról szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés 151 igen szavazattal, 38 nem ellenében. Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének előterjesztése kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A migráció egészségügyi kihívásai – konferencia az ETK-n

Negyedik alkalommal rendezték meg az Európai Transzkulturális Ápolási Egyesület (European Transcultural Nursing Association, ETNA) kétnapos nemzetközi konferenciáját, idén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és az Egészségtudományi Kar (ETK) közreműködésével. Az eseményen több mint száz európai, ázsiai, afrikai és egyesült államok-beli szakember osztotta meg, hogyan tudnak megfelelni a migráció okozta egészségügyi kihívásoknak. Az eltérő szokásokkal, kultúrával bíró emberek megfelelő ellátásáról ötven előadás hangzott el az Egészségtudományi Karon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bérkiegészítés az egészségügyi dolgozóknak az év második felében

Megjelent a kormányrendelet a csütörtöki (07.02.) Magyar Közlönyben arról, hogy bérkiegészítést kapnak az egészségügyi dolgozók az év második felében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Béremelést követelt több ezer ápoló a Parlament előtt

Béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett demonstráción, szerda délután a fővárosi Kossuth téren. Az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon tartott megmozdulás résztvevői - a szervezők közlése szerint mintegy négy és félezren - a Jászai Mari térről vonultak a Kossuth térre. A kamara elnöke, Balogh Zoltán petíciót adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a résztvevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nem lehet életpályamodell az egészségügyben

Az egyéb ágazatokhoz hasonlóan az egészségügyben nem lehet életpályamodellt kidolgozni, mert annak egységes megvalósítása a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt lehetetlen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kitüntetéseket adtak át a Semmelweis nap alkalmából

Minden évben július 1-jén ünnepeljük Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz gyógymódja feltalálójának születésnapját, ami egyben a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Az anyák megmentőjének 197. születésnapját, nemcsak megemlékezésekkel ünneplik, hanem országszerte elismeréseket adnak át az egészségügy dolgozóinak a Semmelweis Nap alkalmából és köszönik meg egész éves munkájukat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hamis gyógyszerek: már itthon is jönnek az első weboldal letiltások!

Több mint száz olyan weboldalt azonosítottak a magyar szervek és nyomozóhatóságok a nemzetközi PANGEA akció keretében, amelyek gyanús gyógyszereket és étrend-kiegészítőket kínáltak. Ezek közül a jogellenesen működők hamarosan elérhetetlenné válnak. A - több esetben halált vagy közvetlen életveszélyt okozó - hamis és illegális gyógyszerek forgalmazása elleni harc azért is nagyon fontos Magyarországon, mert a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kutatásai alapján a magyarok közel negyede egyáltalán nem utasítja el a hamis termékek vásárlását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„A Semmelweis Egyetem tudással és tradícióval gazdagít” – 469 végzőst avattak orvosdoktorrá

Eskütételüket követően Dr. Gál János klinikai rektorhelyettes és Dr. Hunyady László dékán avatta orvosdoktorokká az Általános Orvostudományi Karon végzett hallgatókat a Papp László Sportarénában. A 327 magyar és a 26 országból érkezett 142 külföldi hallgató közül 99-en summa cum laude, 327-en cum laude, míg 43-an rite minősítéssel fejezték be tanulmányaikat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

106 végzett hallgatót avattak gyógyszerészdoktorrá a GYTK-n

Eskütételüket követően Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Zelkó Romána dékán avatta gyógyszerészdoktorrá a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) most végzett hallgatóit. 16-an summa cum laude, 60-an cumma laude és 30-an rite minősítésű gyógyszerdoktori diplomát vehettek át.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Vérátömlesztés nélkül operálnak az SE transzplantációs klinikáján

Már külső vér adása nélkül is végeznek májtranszplantációt a Semmelweis Egyetem (SE) Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, az új módszer alkalmazásával a beteg szervezete sokkal kisebb igénybevételnek van kitéve és a gyógyulása is gyorsabb.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kis pénz, nagy halál: leszámoltak egy magyar legendával

Kis pénz, nagy halál – ez az egyértelmű összefüggés rajzolódik ki az EuroHope, az unió egészségügyi ügynökségének hét országra kiterjedő felméréséből. Nem igaz, hogy az orvosaink kevés pénzből is eredményesen tudnak gyógyítani. Egy legenda véget ért.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felhívása július 1-jére

F E L H Í V Á S! A magyar szakdolgozói társadalom megértésért és segítségért kiált! Vonuljunk együtt békésen és politikamentesen az egészségügy jövőjéért és az egészségügyi szakdolgozókért! Ünnepeljük együtt a Semmelweis Napot az ORSZÁG HÁZA előtt a KOSSUTH TÉREN 2015. július 1-én!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zombor: 270 ezer forint lehet jövőre a szakorvosi minimálbér

Havonta mintegy nettó 270 ezer forint lehet a fiatal szakorvosok minimálbére 2016. január elsejétől - közölte Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Miért fizessen kétszer a járulékfizető állampolgár? (OEP - kontra magánegészségügy, egy felmérés eredményei)

A Budapesten és Pest megyében élő járulékfizetők méltányosnak tartanák, ha az OEP-nek befizetett összegegeket felhasználhatnák, amikor magán egészségügyi szolgáltatás vesznek igénybe. Ez is kiderül abból a kutatásból, amelyet a Róbert Károly Magánkórház & Róbert Rendelőintézet, valamint a Szinapszis Kft. végzett 1005 fős, 25-60 év közötti reprezentatív mintán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az év végéig elkészülhet a veszprémi onkológiai centrum

Már az idén elkészülhet a veszprémi onkológiai centrum, amely az egész régió mintegy 350 ezer betegét képes lesz ellátni - mondta a kivitelező cég ügyvezetője a létesítmény bejárását követően az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: képalkotó központtal bővül a Bionikai Innovációs Központ

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Bionikai Innovációs Központ Nonprofit Kft., a Semmelweis Egyetem (SE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a képalkotó diagnosztikai eljárások kutatása, fejlesztése és innovációja érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új CT-berendezéseket adtak át a Honvédkórházban

Új generációs CT-berendezéseket adták át csütörtökön a Magyar Honvédség (MH)Egészségügyi Központjában. A honvédelmi tárca céltámogatásából finanszírozott több mint 426 millió forintos beruházás révén az eddigieknél is hatékonyabb lesz a betegek kezelése, a kóros elváltozásokat gyorsabban és pontosabban lehet diagnosztizálni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fidesz: széles körű egyeztetés kezdődik az új budapesti kórház ügyében

Széles körű egyeztetés kezdődik az új budapesti kórház ügyében - közölte a Fidesz budapesti elnöksége május 13-án este az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Országgyűlés: egészségügyi törvények vitája

A KDNP több pozitív elemet is említett az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításával összefüggésben és támogatásáról biztosította a javaslatot. A Jobbik és az LMP vezérszónoka is látott támogatható pontokat, de kritikai észrevételeket is megfogalmaztak a szerdai általános vitában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az iparűzési adó alóli mentesség lehetősége az alapellátási törvényben

A helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése is szerepel a kormány által elfogadott alapellátási törvénytervezetben, amelyet a hét második felében nyújtanak be a parlamentnek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mobil gyógyszer-információs és orvosi döntéstámogató applikációk fejlesztése

Az előadás orvosok körében végzett reprezentatív felmérés eredményeit is bemutatta, amely az okostelefon-használattal és gyógyszer-információs alkalmazásokkal kapcsolatos orvosi viselkedésre, attitűdre irányult.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvosi mobilalkalmazások: hogy állunk e kérdéssel?

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara (SE ETTK) közös rendezvényét minap e témakörnek szánta, különös hangsúlyt helyezve a mobil gyógyszer-információ jelentőségére, hasznára. Tudjuk, hogy itthon még nincs túl sok magyarul beszélő orvosi-egészségügyi mobil alkalmazás, a trend mégis jól látszik: egyre több az ezzel kapcsolatos letöltések száma. Évről-évre nő az okoseszközök általános és gyors elterjedésével az orvosi, és gyógyszerekkel kapcsolatos "app"-ok utáni érdeklődés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Közös szimpóziumot tartott a Semmelweis és az Oxfordi Egyetem

Az intenzív terápiás ellátás, illetve az agykutatás területén elért eredményeiket mutatták be közös szimpóziumon a Semmelweis Egyetem és az Oxfordi Egyetem (University of Oxford) aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikáinak munkatársai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Összefogás az egészségügy mindennapi hőseiért

F E L H Í V Á S! A magyar szakdolgozói társadalom megértésért és segítségért kiált! Vonuljunk együtt békésen és politikamentesen az egészségügy jövőjéért és az egészségügyi szakdolgozókért! Összefogás az egészségügy mindennapi hőseiért a Hősök terén az Ápolók Nemzetközi Napján 2015. május 12-én 17.00-kor!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rezisztencia és/vagy progresszió – csőd vagy csak megtorpanás?

Napjainkban, az egyre bővülő célzott diagnosztika és terápia korában, még inkább közel kerülünk ahhoz az ideális állapothoz, amikor az adott beteg daganatához a leghatékonyabbnak vélt terápiát ki tudjuk választani. Néhány alapprobléma azonban még megoldásra vár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hetven éves a Szent-Györgyi Albert által alapított Orvosi Biokémiai Intézet

A múlt ismerete jövőbe vetett hitünket erősíti és büszkeséggel tölthet el bennünket – mondta Dr. Szél Ágoston rektor az Orvosi Biokémiai Intézet hetven éves fennállását ünneplő tudományos ülésen. Az Elméleti Orvostudományi Központban a Nobel-díjas alapítóról, Szent-Györgyi Albertről is megemlékeztek, majd az intézet eredményeit, illetve jelenlegi oktatási és tudományos tevékenységét ismertették.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább