Hírek, cikkek

Összefogás az egészségügy mindennapi hőseiért

F E L H Í V Á S! A magyar szakdolgozói társadalom megértésért és segítségért kiált! Vonuljunk együtt békésen és politikamentesen az egészségügy jövőjéért és az egészségügyi szakdolgozókért! Összefogás az egészségügy mindennapi hőseiért a Hősök terén az Ápolók Nemzetközi Napján 2015. május 12-én 17.00-kor!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rezisztencia és/vagy progresszió – csőd vagy csak megtorpanás?

Napjainkban, az egyre bővülő célzott diagnosztika és terápia korában, még inkább közel kerülünk ahhoz az ideális állapothoz, amikor az adott beteg daganatához a leghatékonyabbnak vélt terápiát ki tudjuk választani. Néhány alapprobléma azonban még megoldásra vár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hetven éves a Szent-Györgyi Albert által alapított Orvosi Biokémiai Intézet

A múlt ismerete jövőbe vetett hitünket erősíti és büszkeséggel tölthet el bennünket – mondta Dr. Szél Ágoston rektor az Orvosi Biokémiai Intézet hetven éves fennállását ünneplő tudományos ülésen. Az Elméleti Orvostudományi Központban a Nobel-díjas alapítóról, Szent-Györgyi Albertről is megemlékeztek, majd az intézet eredményeit, illetve jelenlegi oktatási és tudományos tevékenységét ismertették.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvoskamara üdvözli a jövő évi béremelést, de átfogó intézkedést sürget

A csütörtökön bejelentett béremelés Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem beépíthető a jelenleg a 2011-es szinten befagyasztott alapbérekbe. A kamarai elnök az MTI megkeresésére azt mondta, üdvözlik a Balog Zoltán miniszter által csütörtökön bejelentett béremelést, de véleménye szerint a mozgóbéreket, tehát a túlórapótlékot, az ügyeleti díjakat nem lehet "alapbéresíteni", hiszen az attól függ, hogy ki mennyi ügyeletet vállal.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kétnapos konferencia a deutériumdepléció kutatási eredményeiről

Napjainkra nemzetközivé szélesedett a deutériummegvonás (deutériumdepléció) – magyar felfedezésre épülő – kutatása, több indikációs területen is megnyíltak a klinikai alkalmazás lehetőségei. A kutatások eredményeit a ma kezdődő kétnapos, III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián osztják meg a világ számos pontjáról, többek között a Johns Hopkins Egyetemről (Baltimore), a Karolinska Intézetből (Stockholm), a Lomonoszov Egyetemről (Moszkva) Budapestre látogató külföldi és hazai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„Mitől fél az egész-ség-ügy – mi lehet a gyógyír?”: a radiográfusok szerepe és helye

Sorozatunk e cikkében Vandulek Csaba előadásából emeljük ki a példákat és a gondolatmenetet, amely a Kórházszövetség Konferenciáján hangzott el. Csaba, a Magyar Radiográfusok Egyesületének, valamint a European Federation of Radiographer Societies elnöke a radiográfusok kompetenciabővítésében (szerepfejlődésében) rejlő, nálunk sajnos még kiaknázatlan lehetőségekről beszélt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A túlóráról és a túlmunkáról is szó volt az egészségügyi egyeztetésen

A túlmunka és a túlórák kérdése is napirendre került azon az egészségügyi ágazati egyeztetésen, amelyet Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hívott össze kedd délelőtt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékes államtitkársága az MTI-vel. A közlemény szerint Zombor Gábor jelezte, hogy az érintett szervezetek döntő többségével már egyeztettek korábban, de a találkozó részvevői egyetértettek abban, hogy fontos és szükséges ezt szélesebb körben, a jelenlegi formában is megtenni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„Merre vagy előre?” - előadás a Magyar Kórházszövetség kongresszusán

„Mitől fél az egész-ség-ügy – mi lehet a gyógyír” sorozatunkban sok értékes ötletet, programot szeretnénk bemutatni, miközben végigkísérjük a Nővérkamara által kezdeményezett országos „fekete” békemenet (május 12-én) szerveződése mentén kialakult társadalmi méretű összefogás eseményeit.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

XVI. Szkizofrénia Akadémia: a pszichiátriai betegek akut ellátása és rehabilitációja

A pszichiátriai betegek kezelésében elért hazai és nemzetközi tapasztalataikat osztották meg a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika rendezvényének résztvevői előadások, workshopok és kerekasztal beszélgetések keretében. A kétnapos akkreditált továbbképző konferenciát Dr. Bitter István egyetemi tanár nyitotta meg, aki egyúttal beszámolt a pszichiátria jelenlegi helyzetéről is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megalakultak a megyei egészségügyi irányító bizottságok

Valamennyi megyében megalakultak az egészségügyi irányító bizottságok - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mitől fél az egész-ség-ügy – mi lehet a gyógyír?

Sorozatunkban elsőként Babonits Tamásné (Jutka) a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, közismert néven a „Nővérkamara” alelnöke osztja meg velünk gondolatait.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Medicina konferencia - Szakemberek szerint át kell alakítani az egészségügy finanszírozását

Nem feltétlenül az egészségügyi intézmények átalakítása lenne szakemberek szerint az elsődleges kormányzati feladat ezen a területen, hanem az ellátásokra kapott finanszírozás emelése, ami évek óta elmarad, és prioritásként kellene kezelni az ágazatot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mobil gyógyszerinformatika - Magyar mobil gyógyszerinformációs szolgáltatások a betegellátásban

Május 8-án, pénteken a Semmelweis Egyetem NET Barna Előadótermében e címmel rendez konferenciát a Neumann János Társaság, és a Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kara.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyet és a gyógyszeripart is újraformálja a digitális technológia

Az egészségügyet és a gyógyszeripart is újraformálja a digitális technológia, az elkövetkező években ezeken a területeken lesznek a legnagyobb mértékű változások - mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke egy budapesti szakmai konferencián. Jakab Zoltán szerint az eddigi információtechnológiai változások sok iparágban exponenciálisak voltak, és a fejlődésre, az okoseszközök megjelenésére fel kell készülni az egészségügyben és a gyógyszeriparban is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: az első működő részleg az új központi betegellátó épületben

Megkezdte működését az első részleg a Korányi projekt (KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001) épületében: a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centruma (PIC) közel két év után költözött a végleges helyére. Ezzel párhuzamosan több mint 100 millió forintos egyetemi forrásból megújult a klinika jelentős része is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Figyelemreméltó változások a gyógyszeripar szabályozásában

A Deloitte „Egyeztetés a gyógyszeripart érintő aktualitásokról” című konferenciája átfogó képet nyújtott a gyógyszer- és egészségipar jogi- és adószabályozásáról, valamint a gyakorlat és az ellenőrzés új irányairól. A rendezvény kitekintést adott az ágazat nemzetközi helyzetéről is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tizennégy napon belül diagnosztikai időpontot kapnak a daganatgyanús betegek

A daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell kapniuk diagnosztikai vizsgálatra és megszűnik az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátja - ezt is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amelyről szombati zalakarosi előadásán, illetve az azt követő sajtótájékoztatón beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszerek, új indikációk, gyógyszerkivonások az Európai Gyógyszerügynökségnél

Az EMA áprilisi ülésén tizenegy új gyógyszer forgalomba hozatalát javasolta. Emellett számos indikációbővítés is történt, egy készítmény nem kapott forgalomba hozatali engedélyt, egy pedig kivonásra került. A részletek cikkünkben olvashatóak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer a méhmyoma ellen

Zöld utat kapott az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a Richter Gedeon méhmyoma elleni eredeti készítményének hosszú távon való alkalmazása, a szer eredetileg műtét előtti kezelésre kapott forgalomba hozatali engedélyt, a hosszú távú alkalmazás lehetővé teszi majd a myoma okozta panaszok megszűnését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Vitára kerül az új alapellátási törvény

A háziorvosi tevékenység mentesítését a helyi iparűzési adó alól, a szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, illetve az alapellátási szerződések egységesítését a háziorvosok és védőnők esetében is tartalmazza az új alapellátási törvény tervezete, amelyet napokon belül társadalmi egyeztetésre bocsátanak - mondta Zombor Gábor egy zalakarosi konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kétszáz éve született Markusovszky Lajos

Számos szállal kötődött a Semmelweis Egyetemhez a gyakorlati orvosképzés megálmodója, a hazai sebészet egyik legnagyobb újítója, Markusovszky Lajos. Az éppen kétszáz évvel ezelőtt született sebészorvos, aki rövid ideig az egyetem Sebészeti Klinikáján Balassa János tanársegédje volt, az elsők között alkalmazta az éternarkózist, a szabadságharc alatt részt vett a honvédorvos képzés beindításában, az általa alapított Orvosi Hetilap pedig a legrégebbi magyar sajtótermék, ami máig hétről hétre tudományos cikkeket közöl.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átadták az év praxisa díjakat

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és Balogh Sándor, a zsűri elnöke átadták "Az év praxisa a Kárpát-medencében" díjait a magyarországi és a határon túli háziorvosoknak és munkatársaiknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Arany János utcai épületében - közölte a főszervező az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csaknem 10 évvel hamarabb öregszenek a kórházakban dolgozó orvosok és ápolók

Összefoglaló közlemény a Kórházszövetség Kongresszusának szakmai napjáról. Az egészségügyben dolgozó a saját egészségét áldozza fel mások egészségéért, észre sem veszi saját szervezetének gyorsuló romlását – hangzott el a Magyar Kórházszövetség idei Kongresszusán. Az egyebek mellett a sürgősségi ellátást, az egynapos sebészetet, a betegbiztonságot és a kiégés szindrómát is tárgyaló tanácskozáson ismertetett új adatok szerint az osztályvezető főorvosok között a rák okozta halál előfordulása meghaladja a 80%-ot, ami az országos átlag több mint háromszorosa.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szalay Kristóf Zsolt: A hálózatok jelölhetik ki a személyre szabott terápiát

Néhány éven belül a célzott tumorterápia továbbfejlesztéséhez is hozzájárulhat az a hálózatkutatási projekt, amiben Szalay Kristóf Zsolt, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet PhD-hallgatója vesz részt. Az eddigieknél komplexebb, hálózatelméleten alapuló program olyan gyógyszercélpontokat lesz képes kijelölni, amik csak a beteg sejteket pusztítják el, az egészségeseket nem – számol be fejlesztéséről a kutató, aki a közelmúltban vehette át a Semmelweis Egyetem leginnovatívabb PhD munkájáért járó Innovációs Díjat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházszövetség: előbbre kell helyezni az egészségügyet a prioritási sorban!

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint vészjeleket kell küldeni a magyar társadalomnak, hogy értse meg: a prioritási sorban előbbre kell helyezni az egészségügyet. Velkey György Debrecenben, a szövetség XXVI. kongresszusának megnyitóját követő szakmai fórumon kiemelte: a magyar egészségügy ahhoz képest rendkívül jól teljesít, mint amilyen pályán játszik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mérföldkő lehet: WHO - kötelező közzétenni a klinikai vizsgálatok eredményeit!

Az egészségügyi kutatással kapcsolatos ülést követően (2004) egy évvel későbben a WHO közgyűlési határozata mondta ki, hogy az intervencióval járó klinikai vizsálatokat egyértelmű módon kell azonosítani. E célra alakult az ICTRP (International Clinical Trials Registry Platform), amely tartalmazza a notifikálásra került információkat a klinikai vizsgálatok hálózati regiszterében (who.int/ictrp/network). A WHO álláspontja e kérdésben: “Az intervenciós klinikai vizsgálatok regisztrálása tudományos, etikai és morális kötelesség".

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Néhány héten belül megkezdődhet a kórházi beszállítók kifizetése

A kórházak adósságának rendezésére átcsoportosított 60 milliárd forintnak köszönhetően néhány héten belül elindulhat a kórházi beszállítók kifizetése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kezdődik a kórházak konszolidációja

Megkezdődik a kórházak konszolidációja – az erre a célra rendelkezésre álló 60 milliárd forint átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésébe. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövő vagy jelen? Beteg-elkötelezettség, klinikai kutatás, mobiltechnológia

A mobiltechnológia, az okostelefonok rendkívül gyors elterjedése drámai módon és globális szinten megváltoztathatja az egészségügyet, az orvoslást. Már ma is észlelhető hatása, a betegek elkötelezettségének támogatása, az információmegosztás és a kommunikáció javítása terén. Talán legfontosabb az első szempont, a betegek elkötelezettsége. Ezt úgy definiálhatjuk, hogy a beteg motivált a betegségével kapcsolatos (főként terápiás) részvételben, az egészségügyi szolgáltatókkal való együttműködésben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Szél Ágoston: Lendület, egyensúly, fejlődés a rektori program három kulcsszava

Lendületesen és proaktívan kell részt vennie a Semmelweis Egyetemnek a felsőoktatás és az egészségügy kormányzati szintű alakításában, fejlesztésében – hangsúlyozza Dr. Szél Ágoston rektor, aki erősítené az egyetem fővárosi egészségügyben játszott szerepét, valamint a klinikák szakmai specializációját. A Szenátus 2015. április 8-i ülésén ismét rektorjelöltnek választott Dr. Szél Ágoston szerint a minőségből semmiképp nem szabad engedni, a távlati cél pedig az, hogy a világ 200 legjobb orvos- és élettudományi egyeteme között legyen a Semmelweis.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mellkasi fájdalom és prodromák a háziorvosi gyakorlatban: hogyan értékelhető a cardiovascularis kockázat?


A háziorvosi gyakorlatban nem egyszerű kérdés a mellkasi fájdalommal jelentkező betegeknél a coronariabetegség felismerése. E vizsgálat célkitűzése volt a specifikált – vagy nem specifikált - mellkasi fájdalom, a prodromák (dyspepsia, dyspnoe, fáradtságérzés), az először észlelt coronariabetegség, és a hosszú távú cardiovascularis kockázat közötti összefüggés elemzése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi törvényeket módosít a kormány

Gyógyszerek engedélyezés előtti rendelését, fiókgyógyszertárak létesítését, a szakgyógyszerészi vizsgát, valamint a gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez nyújtott támogatást is tartalmazza egyebek mellett az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló, a kormány honlapján olvasható tervezet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megújult a sürgősségi betegfelvételi rendszer az OPAI-ban

Átadták a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet (OPAI) új központi pszichiátriai betegfelvételi részlegét. A 130 millió forintos beruházással új orvosi szobákat alakítottak ki, a kórtermek egy részét megújították, az épület két szintjét légkondicionálták - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Kórházszövetség XXVI. Kongresszusa

A Magyar Kórházszövetség tisztelettel meghívja a szervezet XXVI. Kongresszusának hivatalos megnyitójára és az azt követő szakmai programokra. A megnyitó időpontja: 2015. április 22. (szerda) 10.00 óra. A megnyitó helyszíne: Kölcsey Központ, Plenáris terem, 4026 Debrecen, Hunyadi utca 1-3.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sclerosis multiplex kezelés: béta-interferon és glatiramer acetát terápia hatása és gazdaságossága

2002-ben a brit NICE (National Institute for Clinical Excellence) arra a megállapításra jutott, hogy a béta-interferon és glatiramer acetát kezelés csak akkor minősíthető gazdaságos, költséghatékony DMT-nek (betegségmódosító terápia), ha a rövid távú fogyatékra gyakorolt klinikai hatás később is fenntartható. A szintén brit Multiple Sclerosis Risk Sharing Scheme (RSS) kialakítása azzal a céllal történt, hogy elemezze, a fogyatékosság alakulása konzisztens módon változott-e 20 éves nyomon követés során. Ennek kapcsán 36.000 GBP / QUALY-val (életminőséggel korrigált életévek) számoltak. E tanulmány célja ezen DMT-k hatékonyságának és egyben költséghatékonyságának értékelése volt, olyan betegcsoportban, ahová relapszáló-remittáló SM-betegeket válogattak be. Kontrollként kanadai kezeletlen betegkohorsz szolgált.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvostechnikai beszállítók a miniszterelnöktől kérnek segítséget

Nem indult el a kormány által ígért kórházi adósságkonszolidáció április elején, és a kórházi beszállítók nem kaptak választ az Emberi Erőforrások Minisztériumának a helyzet rendezésére tett javaslataikra sem, ezért és a válsághelyzet mielőbbi megoldása érdekében levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz a szektort képviselő érdekvédelmi szervezetek - közölték az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EMA: Kérdőív gyermekek és serdülők körében a gyógyszeralkalmazásról, klinikai vizsgálatokról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Gyermekgyógyászati Bizottságával (PDCO) együttműködésben felmérést végez a gyermekek és serdülők körében annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet kaphassanak a 10 és 18 év közötti korosztály gyógyszeralkalmazásról, illetve a klinikai vizsgálatban való részvételről alkotott véleményéről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A rezidensszövetség a hálapénz minden formáját elutasítja

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) a hálapénz adásának minden formáját elutasítja, a szervezet úgy véli, ez "a szoftkorrupt rendszer" nem támogatja a tisztességesen dolgozók boldogulását, az anyagi juttatások nem a valós teljesítményt tükrözik és egyben gátjai minden ésszerű reformnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Országos Onkológiai Intézetben bevezették a tüdődaganatok sztereotaxiás sugárkezelését

A korai stádiumú tüdőrák gyógyítására is bevezették a sztereotaxiás sugárkezelést az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), a módszerrel a műtéti eljárásokkal összevethető eredmények érhetők el - közölte az intézet az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA figyelmeztetése: duodenoszkópok ismételt felhasználásával kapcsolatos fertőzés veszélye

A duodenoszkópok nem kellő tisztántartása egyes esetekben a soron következő betegen fertőződéshez vezethet. Az FDA, az USA Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatósága aktív módon tevékenykedik azon, hogy megóvja a betegeket az esetleges fertőzés veszélyétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Budán kellene felépülnie az új kórháznak

Budán kellene felépülnie a kormány által tervezett új kórháznak, és erre az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területe a legalkalmasabb - erről Tarlós István főpolgármester beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új MRI-készülék segíti a magyar agykutatást

Átadták hétfőn (április 13-án) a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában (MTA TTK) azt az új mágneses rezonanciás képalkotó berendezést (MRI), amely révén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé az agyi képalkotás területén Magyarországon is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerek, hamis gyógyszerek, étrend-kiegészítők: egy változó piac nyomában

Beszélgető partnerünk Dr. Ilku Lívia volt, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) igazgatója, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. Vezetői munkájáról, a hamis gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenységekről kérdeztük.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Testmozgás, fizikai aktivitás: mondhatjuk, hogy hatásos gyógyszer?

A klinikai terápiában a gyógyszeralkalmazás mellett (adott esetben helyett) igen fontos szerepet tölt be a rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás. Jelen tanulmány szerzőinek célkitűzése annak felmérése volt, hogy amerikai (USA) orvosi-egészségügyi felsőoktatási intézményekben mennyire fektetnek hangsúlyt a fizikai aktivitás szerepére, és az pl. külön tárgyként szerepel-e bárhol a curriculum során. 2002 óta e témában egyáltalán nem történt vizsgálat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Farmakovigilancia-hírek: figyelmeztetés az ibuprofen, zoledronsav és denosumab alkalmazása kapcsán

Az Európai Gyógyszerügynökség farmakovigilanciai szabizottsága (PRAC) soros ülésén javaslatokat tett a fenti hatóanyagokat tartalmazó készítményeket illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar siker: szerencsés véletlenből hiánypótló felfedezés

Számos ipari partnerrel való együttműködést tett lehetővé az a már kereskedelmi forgalomban lévő speciális bőrmodell, amit Dr. Sinkó Bálint a Gyógyszerészi Kémiai Intézet PhysChem Profiling csoportjának tagjaként fejlesztett ki. Újításáért a közelmúltban a Semmelweis Egyetem leginnovatívabb kutatói munkáért járó Innovációs Díját is átvehette, célja pedig, hogy a felszívódást modellező membrán továbbfejlesztésével tovább szélesítse a felhasználók körét. Az emberi bőrt szimuláló modell kozmetikai, vegyipari és gyógyszeripari kutatásokhoz is felhasználható.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Capecitabine + bevacizumab fenntartó kezelés metastatizáló colorectalis rák esetén (a CAIRO3 vizsgálat)

Elsővonalbeli kemoterápia és bevacizumab együttes alkalmazásának hatása nem ismeretes metastatizáló vastagbélrák esetén. A CAIRO3 vizsgálat célkitűzése e kérdés elemzése volt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább