Hírek, cikkek

EMA-figyelmeztetés: fatális agyi vírusinfekció sclerosis multiplex kezelése kapcsán!

Az Európai Gyógyszerügynökség Farmakovigilanciai Bizottsága (PRAC) tájékoztatást adott ki egy fatális gyógyszermellékhatást illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az igénylők több mint háromnegyede megkapta a méhnyakrák elleni védőoltás első részletét

Az ÁNTSZ pótjelentkezést hirdetett azok számára, akik valamilyen okból szeptemberben nem tudtak nyilatkozni. Az Országos Epidemiológiai Központhoz október végéig beérkezett előzetes jelentések alapján az igénylők 78 százaléka kapta meg az őszi szünet kezdetéig a méhnyakrák elleni védőoltást. Annak érdekében, hogy azok is élni tudjanak a felajánlott lehetőséggel, akik valamilyen okból szeptember elején nem nyilatkoztak, vagy akik korábban ugyan nemleges nyilatkozatot adtak, de felelősen átgondolva megváltoztatnák döntésüket, az ÁNTSZ pótjelentkezést hirdet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átalakulnak az egészségügyi háttérintézmények

Az egészségügyi háttérintézmények jelentős átalakítása várható, a kormányzat javaslata szerint önálló népegészségügyi intézet jönne létre, amely a minisztérium szakmai felügyelete mellett módszertani feladatot is elláthat majd - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára egy budapesti szakmai konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A légúti betegségektől a tüdőtranszplantációig

Több mint 240 regisztrált résztvevő érkezett a 23. Semmelweis Symposiumra, melynek szervezési jogát ebben az évben Pulmonológiai Klinika nyerte el.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az állam támogatja a magánberuházásokat az egészségügyben

A saját forrásból, saját kockázatra végzett egészségügyi beruházásokat támogatja az állam, de az adott szakmában teljes körű ellátást kell biztosítani - mondta Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára egy konferencián Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

November 5. a patológia napja világszerte

A patológus szerepe egyre meghatározóbb a gyógyító terápia kiválasztásában is, főleg a daganatos megbetegedések esetén. A szövettani/citológiai diagnózis nemcsak alapvetően meghatározza a betegség gyógyításának mikéntjét, hanem a patológus a betegség kimenetelét is megbecsüli, ma már a terápiát tervező orvoscsoport meghatározó tagja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„Messze látó tudomány” – az MTA rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe

Lovász László elnök köszöntőjével és Csépe Valéria akadémikus A hangok hatalma – a kognitív fejlődés és az újrahangolt agy című nyitóelőadásával megkezdődött az MTA november végéig tartó, országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló programja, a Magyar Tudomány Ünnepe. A rendezvénysorozat idén elsősorban a jövőnket alakító tudományos kutatások és technológiák számára kínál bemutatkozási lehetőséget.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyre több forrás jut 2015-ben

Az egészségügy óriási lemaradásban van, amelyet be kell hoznia, ezért is biztosít a kormány a költségvetésen keresztül jövőre több forrást egyebek mellett a háziorvosi rendszerre, a kórházak adósságállományának csökkentésére és a rezidensek ösztöndíjprogramjára is – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hosszú munkaidő, szocioökonómiás státusz és az incidens 2-es típusú diabetes kockázata

A hosszú időtartamú munka egészségkárosító hatású lehet, de nem világos, hogy ez a megállapítás minden társadalmi rétegre, csoportra igaz-e. A nagyszámú betegre kiterjedő metaanalízis e kérdést kívánta tisztázni, főként a 2-es típusú diabetes (T2DM) kockázatának növekedése tekintetében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Éger: "jó irány" a háziorvosi rendszer megerősítése

Jó iránynak nevezte a háziorvosi rendszer megerősítése érdekében tervezett kormányzati lépéseket Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki egy szakmai konferencián nyilatkozott újságíróknak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bevált a patikatörvény

Jelentősen javult a lakossági gyógyszerellátás biztonsága és a patikák gazdasági helyzete az új patikatörvénynek köszönhetően – ezt állapítja meg az a jelentés, amelyet a kormány az Országgyűlés elé terjesztett. Mint ismert, a 2010-es kormányalakulás után a patikák működtetésében jelentős változásokat hajtott végre a kormány, mert a baloldali kormányok alatt bevezetett liberalizációs intézkedések törést okoztak a gyógyszertári ágazat fejlődésében és válságba sodorták a lakossági gyógyszerellátást is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A jövő: állami kórházban nem lehet magánegészségügyi ellátást nyújtani

A jövőben nem lehet állami kórházban magánegészségügyi szolgáltatást nyújtani - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségközpont létesül az Expo hazaszállított magyar pavilonjában

Nemzeti Egészségipari Információs Központ és Nemzeti Táplálkozástudományi Információs Központ jön létre a 2015-ös Milánói Világkiállítás (Expo) magyar pavilonjában, miután az épületet az Expo zárást követően Szombathelyre szállítják.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Folytatódik a nemzetközi gyógyszerfejlesztési szakirányú továbbképzés

2015 elején folytatódik a posztgraduális nemzetközi gyógyszerfejlesztési szakirányú továbbképzés a Semmelweis Egyetemen a Cooperative European Development Course (CEMDC) szervezésében. Az első évfolyamban tizenhét hallgató kapta meg diplomáját 2014 első felében. A második kurzus jelenleg is tart – a hallgatók a záróvizsgára készülnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvosképzés: erősíteni kell a klinikai oktatás bázisát

A klinikai oktatás bázisának erősítését, színvonalának emelését, az orvosképzés tárgyi infrastruktúrájának, az orvos- és egészségtudományi képzés személyi hátterének fejlesztését, továbbá a szakdolgozók képzésének emelését tartalmazza egyebek mellett a Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia orvosképzésre vonatkozó része.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kormány elfogadta az egészségügy átalakításának terveit

A kormány elfogadta az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó terveket, az ágazat jövőre több pénzhez jut majd - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A WHO Ebola-járvánnyal kapcsolatos weboldala

Az Egészségügyi Világszervezet "Global Alert and Response" címszóval külön weboldalt nyitott minden, az Ebola-fertőzéssel kapcsolatos információnak, klinikai, infekció-kontrollal kapcsolatos, technikai, epidemiológiai stb. kérdésköröket illetően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola-kontroll: a tünetmentes fertőzés és a szerzett immunitás kérdése

Evidenciák szerint az Ebola-fertőzés nagyobbrészt tünetmentesen zajlik, ezt a tényezőt a jelenlegi járvány és a prognózisok elemzésekor nem vették figyelembe. Pl. egy korábbi Ebola-járványt követő survey adatai azt mutatták, hogy a szeropozitív egyének 71%-ában nem volt jelen a betegség, egy másik vizsgálat szerint pedig a tünetmentes kontakt személyek 46%-a szeropozitívnak bizonyult. Bár a tünetmentes fertőzés valószínűsíthetően (tovább) nem fertőz, de ezen személyeknél lehet szerzett immunitás, melynek jelentős epidemiológiai következményei vannak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola - Az EU-országok felülvizsgálják az eddigi utasszűrési módszereket

Az EU-országok egészségügyi tárcavezetői megállapodtak abban, hogy haladéktalanul felülvizsgálják azokat a szűrési módszereket, amelyeket az ebola által sújtott fekete-afrikai országokból távozó utasok esetében alkalmaznak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Budapest Márka címet kapott a Semmelweis Egyetem négy intézménye

Budapest Márka címet kapott a kimagasló közszolgáltatásért a Semmelweis Egyetem négy intézménye: az élettani intézet, a II. számú gyermekgyógyászati klinika, a II. számú patológiai intézet, valamint a Kútvölgyi Klinikai Tömb.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar szervezete is lesz a bizonyítékokon alapuló orvoslásnak

A bizonyítékokon alapuló orvoslást elősegítő nemzetközi Cochrane-együttműködés a visegrádi országok közül elsőként Magyarországon, Pécsen alakított tagozatot – jelentették be a baranyai megyeszékhelyen. A tagozat megalakulását a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) kezdeményezte, céljairól és feladatairól szimpóziumot tartottak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Reformra szorul az ellátórendszer finanszírozása

Az egészségügyi ellátórendszer problémája és a kórházi adósság újratermelődése alapvetően az évek óta tartó forráskivonás következménye - mondta Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke egy budapesti szakmai konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új orvostudományi szaklap: The Lancet Haematology

A Lancet lapcsalád online változata (The Lancet, The Lancet Neurology, The Lancet Oncology, The Lancet Psychiatry, The Lancet Cardiology, The Lancet Endocrinology&Metabolism, The Lancet Global Health, The Lancet HIV, The Lancet Infectious Diseases), e hónaptól új illusztris taggal gyarapszik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„A SE kilépett az elefántcsonttoronyból” – Nemzeti Agykutatási Program Szimpózium

Az Innovations in Medicine Konferencia nyitórendezvényén, a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) Szimpóziumon a Semmelweis Egyetem agykutató munkacsoportjai számolhattak be eredményeikről a Semmelweis Szalonban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma

Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen, idén októberig már több átültetést végeztek, mint tavaly összesen - közölte az intézmény a honlapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Agykutatási program - Szegedi tudósok is részt vesznek a munkában

Az alap- és a klinikai idegtudományi kutatásokba, valamint a gyógyszerfejlesztésekbe bekapcsolódva vesznek részt szegedi tudósok a Nemzeti Agykutatási Programban (NAP) - közölte Vécsei László akadémikus a Tisza-parti városban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Symposium: idén fókuszban a pulmonológia

A Semmelweis Sypmosium szervezési jogát a Pulmonológiai Klinika nyerte el, így az idei rendezvényen a tüdőgyógyászat legaktuálisabb kérdéseiről tartanak előadásokat elismert nemzetközi és hazai szakemberek. Szó lesz egyebek mellett a tüdőrák szűrésének új lehetőségeiről, a legmodernebb terápiákról, az intubálás nélküli légzéstámogatásról, valamint a tüdőtranszplantációról is. Mint azt Dr. Losonczy György, a Pulmonológiai Klinika igazgatója elmondta: a két és fél napos angol nyelvű programra 16 neves külföldi előadót várnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola - Brüsszel magyarázatot vár Madridtól

Levelet küldött az Európai Bizottság a spanyol egészségügyi miniszternek, amelyben magyarázatot vár arra, hogy az óvintézkedések dacára hogyan fertőződhetett meg egy madridi ápolónő az Ebola-vírussal - közölte kedden Frédéric Vincent, a brüsszeli testület egészségügyi kérdésekért felelős szóvivője.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megtartotta első konferenciáját a MedInProt Program

Megtartotta első konferenciáját a MedInProt Program. A MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program tagja az MTA Természettudományi Kutatóközpontja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Semmelweis Egyetem (SE).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Agykutatásért három tudós kapta az orvosi Nobel-díjat

Az agykutatás területén elért eredményeiért három tudós, az amerikai-brit John O'Keefe, illetve a norvég May-Britt Moser és férje, Edvard Moser kapta megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a Karolinska Intézetben Stockholmban. Az illetékes bizottság indoklása szerint a kutatók fedezték fel az agy helymeghatározó rendszerét, azt a "belső GPS-t", amelynek segítségével az ember képes tájékozódni a térben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világszínvonalú eszközök kipróbálása – endoszkópos és laparoszkópos skill tréning

Idén második alkalommal rendezték meg a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának szervezésben, a Magyar Urológus Társaság támogatásával a laparoszkópos hands-on tréninget és felső húgyúti endoszkópos műtéti bemutatót, melyen harminc szakember vehetett részt. A szervezők a továbbképzéssel a szakvizsga előtt álló szakorvosjelöltek, valamint az ország minden részéről érkező urológus szakorvosok laparoszkópos és uretero-renoscopos műtéttechnikai ismereteinek felzárkóztatását és elmélyítését tűzték ki célul.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A GYEMSZI új főigazgatót kapott

Október 1-től új főigazgatót kapott a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Már csoportok is jelölhetők az Astellas-díj – Az év orvosa pályázaton

Nyolcadik alkalommal hirdették meg ma a legkiválóbb és legemberségesebb hazai orvosok felkutatására és elismerésére létrehozott Az év orvosa pályázatot. Az Astellas Pharma, a MOTESZ, a Magyar Kórházszövetség és a négy hazai egyetemi klinikai központ által közösen szervezett nemes megmérettetésre a 2014-es kiírás szerint az egyéni jelölések mellett immár teljes osztályok, részlegek felterjesztését is várják a szervezők. A bírálók által legjobbnak ítélt csoport a nyáron elhunyt kiváló belgyógyász professzor tiszteletére alapított De Châtel Rudolf-emlékdíjat veheti át.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

330 milliárd forint értékben zajlanak egészségügyi beruházások

Magyarországon 160 helyszínen zajlanak egészségügyi fejlesztések és beruházások, több mint 330 milliárd forint értékben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerdán Nyíregyházán, a városi kórház új onkológiai tömbjének átadási ünnepségén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszerek és indikációbővítések (az EMA szeptemberi határozatai)

15 új gyógyszer és 3 indikációbővítés – ezek az Európai Gyógyszerügynökség CHMP Bizottságának (Humán Alkalmazásra Szánt Gyógyszerek Bizottsága) szeptemberi ülésének főbb eredményei, javaslatai. Megkezdődött a betegek véleményének figyelembe vétele a gyógyszerek előny/kockázat profiljának kialakításával kapcsolatosan. Az Ebola-fertőzés lehetséges kezelését illetően az EMA számos gyógyszerjelöltet vizsgál.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új kontinencia-központ a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján

Új kontinencia-központot és urodinamikai labort adtak át hétfőn a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kormány elkötelezett a „minél több patikát a patikusok kezébe” elv mellett

A kormány elkötelezett abban, hogy a patikák tulajdoni szabályozása minél több patikus számára lehetővé tegye a tulajdonszerzést. Ezért hozta a kormány azt a szabályozást, hogy a közforgalmú gyógyszertárak működési feltételeként 2014. január 1-től 25%-ot meghaladó, 2017. január 1-től pedig 50%-ot meghaladó gyógyszerészi tulajdont kell biztosítani.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dopamin-agonista + MAO-B inhibitor kezelés levodopa kezeléssel szemben, a Parkinson-kór initialis terápiájában

Nincsenek evidenciákkal igazolt eredményeink azzal kapcsolatosan, hogy a Parkinson-kór initialis kezelése levodopával, dopamin-agonistákkal vagy MAO-B gátló gyógyszerekkel induljon-e. A tanulmány ennek vizsgálatát célozta, hogy a három gyógyszercsoport valamelyike (vagy mindegyike) alkalmas lehet-e korai stádiumú Parkinson-betegség kezelésére, a tünetek hosszú távú kontrolljára, és az életminőség biztosítására.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fiatal tehetségek előadásai az I. Astellas Ifjú Kutató Szimpóziumon

2011-től kezdődően az Astellas Pharma kezdeményezésére három hazai orvostudományi képzést folytató egyetemen indult el olyan ösztöndíj-program, amely alap- és PhD-képzésben részt vevő fiatal kutatók számára biztosít nemes megmérettetési lehetőséget, a díjazottakat pedig saját kutatási terveik megvalósításához segíti hozzá. A kezdeményezés mára beérett, az elmúlt három év legkiválóbbnak ítélt pályázói most közös konferencián mutathatták be kutatásaikat és elért eredményeiket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Információs nap az egészségügyi innovációs lehetőségekről

A 2014 és 2020 közötti uniós programidőszakban 3,3 milliárd eurós támogatás áll rendelkezésre az egészségügyi innováció és annak eredményeihez történő hozzáférés javítására. Az Innovative Medicines Initiative (IMI2) megismertetésére információs napot szerveztek Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A tb-alapú egészségügyi ellátórendszer továbbra is ingyenes lesz

A kormányzat célja, hogy az állami tulajdonú, társadalombiztosítási alapon működő egészségügyi ellátórendszer minél korszerűbb és továbbra is ingyenes legyen - hangoztatta Kőszegen az egészségügyért felelős államtitkár, aki az épülő egészségházat tekintette meg a vasi kisvárosban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Honvédkórház átszervezése nem érinti az ellátási kötelezettségeket

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) átszervezése nem érinti az ellátási kötelezettségeket, de hatékonyabb és gazdaságosabb működtetést tesz lehetővé – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Antitesteket termelő, transzgénikus állatok

Monoklonális antitesteket termelő, génmódosított állatokat fejlesztett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont start-up cége, az ImmunoGenes. A biotechnológiai eljárást a japán Kyowa Hakko Kirin gyógyszergyár hasznosítja - olvasható az ELTE közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Blázovics Anna: Egyre elfogadottabbak a természetes hatóanyagok

A gyógynövények szeretetét felmenőitől „örökölte”, nagyapja is gyógyszerész volt, aki patikatulajdonosként gyógynövény nagykereskedéssel is foglalkozott – idézi fel Dr. Blázovics Anna biokémikus, az orvostudomány doktora, a Farmakognóziai Intézet most leköszönt igazgatója. Szerencsésnek érzi magát, hogy vezetése alatt lett százéves az intézet, melynek tevékenységét egyebek mellett korszerű fitoterápiás kutatási irányokkal egészítette ki, megtartva az addigi eredményes profilokat is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nem megfelelő gyógyszerhasználat: évi több százezer haláleset Kínában

Több mint 400 ezer ember halálát okozza évente a gyógyszerek nem megfelelő használata Kínában, ennek hátterében a hamis gyógyszerek elterjedése mellett az általános tájékozatlanság húzódik meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Májdialízis? Mesterséges máj alkalmazása, alkohol okozta májelégtelenség esetén

A közleményben említett mesterséges máj humán májsejtek felhasználásával készült ún. bioarteficiális készülék, amelyet akut májelégtelenségben vizsgálnak jelenleg, főként várhatóan fatális kimenetelű diagnózis esetén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola-fertőzés Nyugat-Afrikában: az első 7 hónap tapasztalatai, és prognózis

Ez év március 23-án értesült a WHO az első guineai Ebolá-s esetről. Augusztus 8-án a WHO "nemzetközi szinten jelentős, és sürgősségi intézkedéseket igénylő járványnak" minősítette a nyugat-afrikai Ebola-vírus epidémiát.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább