Hírek, cikkek

Klímaváltozás: tettekre várunk, nem szavakra!

A tavalyi évben Ban Ki-moon az ENSZ főtitkára aggodalmának adott hangot, hogy a világ nem kellően elkötelezett a globális klímaváltozás problémájának megoldásában. A Lancet-ben megjelenő kommentár (Andy Haines és mások) arra utalt, hogy milyen jelentős mértékben káros hatást gyakorol e kérdésben a fosszilis energiák felhasználása, és világ igen magas népszaporulata.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jelentősen előre lépett a Semmelweis Egyetem az orvostudományi intézmények rangsorában

Mintegy száz hellyel javította előző évi pozícióját és a magyar intézmények között a legjobb helyen végzett a budapesti Semmelweis Egyetem az élet- és orvostudományi területen felállított nemzetközi rangsorban - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egyedülálló magyar ikerkutatás a szívbetegségek öröklődéséről

A szívbetegségek öröklődését vizsgáló egyedülálló kutatás első fázisa zárult le a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A kutatásba 110 egy- és kétpetéjű ikerpárt vontak be - olvasható az egyetem honlapján. A vizsgálat már most életeket mentett.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: kiválóság és oktatásfejlesztés az orvoskaron

Az elsőéves hallgatók már elektronikus indexet kapnak az idei tanévtől az Általános Orvostudományi Karon, ahol elindul a klinikai leckekönyv-rendszer tesztüzeme is, valamint folytatódik a legkiválóbb oktatók munkájának Merit-díjjal való elismerése, a díjak egy részét a hallgatói vélemények alapján ítélik oda. Dr. Hunyady László dékán beszámolt arról is: az idén bevezetett új vizsgarendszerben, az augusztusi vizsgalehetőségek csökkenése ellenére kevesebb, mint felére esett vissza a tanévkezdésig nem teljesített vizsgák száma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyorshír: WHO sajtóközlemény, Dr. Margaret Chan beszéde, az Ebola-fertőzéssel kapcsolatosan, 2014. szeptember 16.

Dr Margaret Chan, a WHO elnöke szeptember 16-ára összehívta a WHO Európai Regionális Bizottságát, ahol 53 tagállam egészségügyi miniszterei és egészségügyi hatóságai gyűltek össze. Az elnök beszéde az Ebola-fertőzés jelenlegi helyzetére koncentrált. Részleteket idézünk belőle.

Teljes terjedelmében elérhető itt: http://www.euro.who.int/en/rc64-margaret-chan-speech

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

The Lancet: szabadon elérhető Ebola-tudásközpont oldal!

THE LANCET: Ebola Resource Center

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi szolgáltatás javítására döntéstámogató rendszert dolgozott ki egy magyar informatikai konzorcium

Az egészségügyi szolgáltatás javítására döntéstámogató rendszert dolgozott ki 665 millió forintos beruházással a Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft. által vezetett konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

3. Európai "Mozgásgyógyszer" Kongresszus

Budapesten tartja 3. kongresszusát az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom, amelynek célja a preventív és terápiás célú fizikai aktivitás népszerűsítése, a rendszeres testmozgás egészségmegőrzésben játszott szerepének hangsúlyozása. Az európai mozgalom hazai Mozgás=Egészség Programját a Magyar Sporttudományi Társaság Mozgásgyógyszer szakbizottsága vezeti.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Negyvenmillió eurós beruházással nyílik magánkórház Budapesten

Teljes körű szolgáltatást nyújtó, magánfinanszírozású kórház, a Duna Medical Center (DMC) kezdi meg működését két év múlva Budapesten - jelentette be Joseph Priel üzletember, a DMC projekt kezdeményezője sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megújult a Honvédkórház koraszülött intenzív részlege

Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) koraszülött intenzív centrumának (PIC) korszerűsített orvostechnikai eszközparkját hétfőn. Az eseményen Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár is beszédet mondott.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A gyógyszerügyi hatóságok összefogása Ebola-ellenes stratégiák kialakításában

Az emberi történelem eddigi legnagyobb, és legösszetettebb nyugat-afrikai Ebola-járványa rávilágított arra is, hogy nem rendelkezünk e betegséggel szemben hatásos – és forgalomban lévő gyógyszerekkel sem a kezelés, sem a megelőzés céljára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A WHO európai testülete ülésezik

A WHO Europe 53 ország egészségügyi minisztereit és döntéshozóit hívta össze szeptember 15-re, a Koppenhágában tartandó regionális ülésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az amerikai Pharmacopeia csatlakozik a biztonságos online gyógyszeripari csoporthoz

Az Amerikai Gyógyszerkönyvi Konvenció (USP) csatlakozott egy csoporthoz, amely az illegális online gyógyszerértékesítés ellen kampányol. A USP támogatja a Biztonságos Online Gyógyszertárak Szövetségét, az ASOP-ot, amely a fogyasztók védelmét tűzte ki célul a szélhámos online gyógyszertárak áradatával szemben. A fogyasztók oktatásával, adatgyűjtéssel és terjesztéssel, bevált gyakorlatok fejlesztésével és szabályozási és jogszabályi változásokkal próbálják felvenni a küzdelmet a hamis gyógyszerekkel szemben, jelenti a securingindustry.com.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Telemedicina: jelen és/vagy jövő?

"Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma [FuturICT.hu], Telemedicina fókuszú kutatások. Ezzel a címmel került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetemen igen érdekes, újszerű eredményeket bemutató konferencia és a társuló kiállítás.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világszerte egyre több a felső légúti infekció!

A felső légúti traktus infekcióinak újabb előretörése, az ezzel egyidejű fokozódó antibiotikum-rezisztencia újabb diagnosztikus, terápiás, prevenciós módszereket, és hatékony infekció-kontroll intézkedéseket igényel. A világszintű betegségteher-fenyegetettség, a "Global Burden of Disease" átfogó értékelése azt mutatja, hogy a felső légúti fertőzés világszerte az egyik leggyakoribb morbiditási és mortalitási ok, és igen nagy terhet ró az egészségügyi szolgáltatókra. A múlt században igen sok légúti fertőzéssel járó epidémiát éltünk át, ahol új vírusok bukkantak fel, sok esetben ember-állat interakciókat, zoonózisokat követően.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az európai átlag hetedét sem költik a magyarok életbiztosításra

Egy ügyfél átlagosan 1124 eurót költ Európában életbiztosításra egy évben, míg Magyarországon kevesebb mint 150 eurót az Insurance Europe (Európai Biztosítók Szövetsége) legfrissebb adatai szerint - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csaknem 3,5 milliárdos kórházfejlesztés indult el Kisvárdán

Műtőket, sterilizálót és diagnosztikai osztályokat magában foglaló új központi technológiai tömb épül a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban, a több mint 3,45 milliárd forint összértékű, uniós és hazai támogatású beruházás alapkövét a nemzeti fejlesztési miniszter tette le pénteken.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egyeztetések kezdődtek a Szent János kórház és a Kútvölgyi klinikai tömb integrációjának előkészítéséről

Egyeztetések kezdődtek az XII. kerületi önkormányzat, az egészségügyi kormányzat, valamint a Semmelweis Egyetem között arról, hogy a következő önkormányzati ciklus végére készüljön terv a Szent János kórház és a Kútvölgyi klinikai tömb integrált együttműködésére. Erről a kerület polgármestere beszélt egy más témában tartott budapesti rendezvényen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia

A konferencia részletes tudományos programját adjuk közre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zombor Gábor: kormánydöntésre vár az egészségügy finanszírozásának átalakítási terve

Elkészült az egészségügy finanszírozásának átalakítási terve, és várhatóan a kormány hamarosan jóvá is hagyja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön egy kaposvári szakmai konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Komplex intézkedési terv kell az egészségügyi dolgozók itthontartására

Komplex intézkedési terv szükséges az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának megakadályozására - jelentette ki Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti szakmai konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Antal István: „A gyógyszerfejlesztés az egyik legszélesebb körű szakma”

Éppen harminc éve, harmadéves korában került még tudományos diákkörösként a Gyógyszerészeti Intézetbe Dr. Antal István, aki július elsejével vette át igazgatói megbízatását. Mint hangsúlyozta: a hagyományok megőrzése és az elődök munkájának a folytatása az alap, amely segítséget ad az új kihívások esetén is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kábítószer miatt kórházba került betegek: az egészségügy célja a segítségnyújtás

Rendőrségi feljelentés csak rendkívül indokolt esetben tehető. Körlevélben tájékoztatta a kórházakat és a mentőszolgálatot az országos tisztifőorvos arról, hogy milyen hatályos rendelkezéseket kell követniük, ha olyan beteget látnak el, aki kábítószer-fogyasztás miatt szorul segítségre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügy 5 dimenzióban - konferencia az ágazat helyzetéről

Egy kórháztörvény megalkotása, a népegészségügyi megelőző programok folytatása, kiterjesztése, a finanszírozás felülvizsgálata és az orvosi életpályamodell bevezetése lenne a közeljövő legfontosabb feladata az egészségügyi ágazatban - hangzott el egy budapesti szakmai konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EMA: a bromocriptine alkalmazásának korlátozása

Az Európai Gyógyszerügynökség döntésének lényege, hogy a bromocriptine a továbbiakban, rutinszerűen nem alkalmazható a szülés utáni tejelválasztás megelőzésére vagy leállítására.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: egyedülálló képalkotó berendezéssel gazdagodtak

A közép-kelet-európai régióban egyedülálló CellVizio Dual Band készüléket helyeztek üzembe a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központjában. A NanoSPECT és Izotóp Laboratórium vezetője, Dr. Szigeti Krisztián a készülékről elmondta: a nagyfelbontású képalkotásra alkalmas video-mikroszkóp azért különleges, mert bármilyen szövet valós idejű elérését lehetővé teszi, vagyis láthatóvá válnak a szervezeten belül zajló folyamatok.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újra kellene szervezni a magyarországi allergológiai ellátást

Nékám Kristóf allergológus professzor szerint sem a társadalom, sem a döntéshozók nem érzékelik, milyen súlyos és egyre növekvő problémát jelent az allergia Magyarországon. A Magyar Allergia Szövetség elnöke az MTI-nek adott interjújában azt mondta: létre kellene hozni egy szakmai, operatív központot, s annak irányításával át kell tekinteni, majd újra kellene szervezni a magyarországi allergiaellátást.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sok a hamis őssejt terápia az interneten

Nemrég olvashattunk egy érdekes kísérlet nem kívánt mellékhatásáról, amely évekkel az eredeti terápiát követően jelentkezett, orrot növesztve egy végtagbénulással (pontosabban gerincsérüléssel) küzdő nő hátán. A malőrre egy tudományosan megalapozott eljárás keretében került sor, ám egy új tanulmány szerint számos magánklinika hirdet olyan szépészeti beavatkozást, amely a szakemberek számára szinte azonnal gyanússá válhat – olvasható a MOK honlapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szemtől szemben az Ebolával – egy Sierra-Leonéban dolgozó nővér beszámolója

(Ebola Case-Management Centers, Médicins sans Fronti?res, Nyugat-Afrika)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: lezárult a Testnevelési és Sporttudományi Kar kiválásának előkészítése

Az elmúlt szűk két hónap intenzív egyeztetéseinek eredményeként zökkenőmentesen történhet meg szeptember 1-jével a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TSK) leválása a Semmelweis Egyetemről. Dr. Szél Ágoston rektor hangsúlyozta: a kar önállósítása kormányzati döntés eredménye, az egyetem pedig mindent megtett, hogy a törvényhozói szándéknak megfelelően készítse elő a kiválást. A tárgyalások során a cél az volt, hogy semmilyen nyitott, vitás kérdés ne maradjon, ugyanakkor minél több ponton tartson fenn együttműködést a két intézmény.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ásványvíz-forgalmazás betiltása magasabb P. aeruginosa és nitrition koncentráció miatt

12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola - A Semmelweis Egyetem felkészült az érintett országokból érkező hallgatók fogadására

A Semmelweis Egyetemre húsz felsőbb éves és hét új hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból - közölte az intézmény az MTI megkeresésére, hozzátéve, hogy felkészültek a hallgatók fogadására, több óvintézkedést is tettek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Stroke mortalitás és a szakorvosok hétvégi ügyelete

Megfigyeléses vizsgálatok szerint a hétvégeken hospitalizált betegek mortalitása magasabb. Nem tudható, hogy a “weekend-hatást” mennyire befolyásolja hogy adott hétvégén ki van éppen ügyeletben. A tanulmány szerzői e kérdést stroke centrumokban, neurológus szakorvosok (és szakápolók) körében kívánták tisztázni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság 57. Nagygyűlése

E héten csütörtök-pénteken kerül megrendezésre Nyíregyházán az MLDT 57. Nagygyűlése. Rövidhírben számolunk be a kongresszus néhány főbb programpontjáról.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Botox, vagotomia: a denerváció gátolja a gyomorrák tumorgenezisét

Az idegrendszer fontos szerepet játszik az epithelialis homeosztázisban, és feltevések szerint a tumorgenezisben is. Evidenciák szerint a gyomorrák tumorgenezise során a megfelelő innerváció kritikus kérdés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Állami kitüntetések augusztus 20. alkalmából: heten kaptak elismerést a Semmelweis Egyetemről

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20-a alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, a Pesti Vigadóban. Balog Zoltán hangsúlyozta: a díjazottak Magyarország hozzáadott értékei, az az emberi többlet, amely képes pótolni a hiányzó nyersanyagot, tőkét, infrastruktúrát. Az ünnepségen a Semmelweis Egyetemről heten kaptak elismerést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A pszichiátriai szakambulanciák számának növelését szeretné elérni a szakma

A pszichiátriai betegek ellátásában a szakambulanciák és a közösségi centrumok számának növelését szeretnék elérni a szakma képviselői, valamint azt, hogy a társadalom ne bélyegezze meg a mentális betegségben szenvedőket - hangzott el egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen. Az utóbbi hetekben ismét előtérbe került a pszichiátriai ellátás annak kapcsán, hogy egy férfi egy idős nőt a villamos alá lökött Budapesten. Bár a beszélgetés résztvevői a konkrét esetről nem beszéltek, azt azonban kijelentették, hogy a mentális betegségben szenvedők nem jelentenek nagyobb veszélyt a társadalomra, és azt sem lehet kizárni, hogy egy ilyen eset megtörténjen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Ebola-járvány: globális sürgősségi állapot

A WHO főigazgatója, Margaret Chan azt nyilatkozta, hogy a Nyugat-afrikai Ebola-krízis nemzetközi megfontolásokat igénylő népegészségügyi sürgősségi állapot, amely a 2005 évi IHR (International Health Regulations) szerinti beavatkozásokat igényel. Az IHR szerint a világ országainak nemzeti szinten kell intézkedéseket foganatosítani, a nemzetközileg fontosnak tartható események jelentési kötelezettségével, surveillance folytatásával, és a népegészségügyi erők mozgósításával, miközben tiszteletben tartják az emberi jogokat és a nemzetközi kereskedelmet. A múlt évig egyetlen esetben rendelt el a WHO hasonló sürgősségi állapotot, 2009-ben a H1N1-fertőzés idején. Idén már egy esetben közreadtak hasonló felhívást a poliomyelitist illetően, mindez jelzi a WHO jelentősebb felelősségvállalását, vezető szerepét e kérdések kezelésében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

BMI-érték és 22-féle tumoros betegség: egy nagyméretű brit kohorsz vizsgálat adatai

A magas testtömegindex érték prediszponáló tényező egyes daganatos betegségekben, de erre vonatkozóan nagyméretű és szisztémás elemző vizsgálat nem készült, a kockázatok részletes jellemzését illetően. Jelen vizsgálat e célkitűzéssel indult, a BMI és egyes gyakoribb ráktípusok közötti összefüggés elemzésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Amerikai Kongresszus leállította a BRAIN Iniciatíva projekt támogatását

Az USA Kongresszusa még nem határozott a projekt jövő évi támogatását illetően. Az NIH (National Institutes of Health) várakozása szerint jövő hónapban kihirdetik a az első 40 millió dolláros támogatást elnyerő kutatókat. Obama elnök igen ambíciózus terve volt a BRAIN „a gondolkodás, tanulás és emlékezet lehetségesen minél szélesebb körű feltérképezésére”.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola: a hazai járványügyi szakemberek annak ellenére felkészültek, hogy minimális a betegség behurcolásának esélye

Európában eddig egyetlen Afrikából visszatérő utas esetében sem igazoltak Ebola-fertőzést. Rendkívül alacsony a kockázata annak, hogy az Ebola-láz kórokozója Magyarországra kerüljön. Akkor sem kellene azonban a nyugat-afrikaihoz hasonló járványtól tartani, ha ez mégis megtörténne. Az afrikaitól jelentősen eltérő kulturális viszonyok, a jóval fejlettebb egészségügyi ellátórendszer, illetve az általános közegészségügyi helyzet, valamint a járványügyi felügyelet és felkészültség magas szintje gátat szabna a vírus terjedésének.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Amerikai Magyar Orvosszövetség Konferenciája: a résztvevők fele Semmelweises hallgató

Több mint száz Semmelweises hallgató vesz részt az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) Magyarországi tagozatának kétnapos balatonfüredi konferenciáján. A rendezvény fő témája ezúttal a neurofarmakológia és a krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Bitter István: a technológia fejlődése a pszichiátriában is óriási változásokat hoz

A Pszichiátriai Klinika mindig is erős volt a betegellátásban és az oktatásban, azonban sokáig hiányosságokat mutatott a kutatás területén – mondja Dr. Bitter István leköszönő igazgató. Mint hangsúlyozza: kitűzött célját, a kutatás fellendítését igazgatói évtizede alatt sikerült megvalósítania Dr. Czobor Pál docens együttműködésével, aki emiatt tért haza az Egyesült Államokból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ígéretes lehet az agyi érkatasztrófa kezelésében az őssejtterápia

A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Phenytoin-alkalmazással kapcsolatos súlyos bőrreakciók és a génvariánsok

Közismert, hogy a phenytoin terápiás alkalmazása dermatológiai mellékhatásokat okozhat, a maculopapularis exanthemától az igen súlyos bőrreakciókig bezárólag. Ezek között szerepel az eosinophilia, szisztémás tünetek, Stevens-Johnson szindróma, és a toxikus epidermalis necrolysis (TEN). Mindezen gyógyszermellékhatások farmakogenomikai alapja jelenleg még nem ismeretes. A vizsgálat célja a phenytoin alkalmazással kapcsolatos genetikai tényezők vizsgálata volt, a fentiek fényében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább