Hírek, cikkek

Ebola: a hazai járványügyi szakemberek annak ellenére felkészültek, hogy minimális a betegség behurcolásának esélye

Európában eddig egyetlen Afrikából visszatérő utas esetében sem igazoltak Ebola-fertőzést. Rendkívül alacsony a kockázata annak, hogy az Ebola-láz kórokozója Magyarországra kerüljön. Akkor sem kellene azonban a nyugat-afrikaihoz hasonló járványtól tartani, ha ez mégis megtörténne. Az afrikaitól jelentősen eltérő kulturális viszonyok, a jóval fejlettebb egészségügyi ellátórendszer, illetve az általános közegészségügyi helyzet, valamint a járványügyi felügyelet és felkészültség magas szintje gátat szabna a vírus terjedésének.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Amerikai Magyar Orvosszövetség Konferenciája: a résztvevők fele Semmelweises hallgató

Több mint száz Semmelweises hallgató vesz részt az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) Magyarországi tagozatának kétnapos balatonfüredi konferenciáján. A rendezvény fő témája ezúttal a neurofarmakológia és a krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Bitter István: a technológia fejlődése a pszichiátriában is óriási változásokat hoz

A Pszichiátriai Klinika mindig is erős volt a betegellátásban és az oktatásban, azonban sokáig hiányosságokat mutatott a kutatás területén – mondja Dr. Bitter István leköszönő igazgató. Mint hangsúlyozza: kitűzött célját, a kutatás fellendítését igazgatói évtizede alatt sikerült megvalósítania Dr. Czobor Pál docens együttműködésével, aki emiatt tért haza az Egyesült Államokból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ígéretes lehet az agyi érkatasztrófa kezelésében az őssejtterápia

A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Phenytoin-alkalmazással kapcsolatos súlyos bőrreakciók és a génvariánsok

Közismert, hogy a phenytoin terápiás alkalmazása dermatológiai mellékhatásokat okozhat, a maculopapularis exanthemától az igen súlyos bőrreakciókig bezárólag. Ezek között szerepel az eosinophilia, szisztémás tünetek, Stevens-Johnson szindróma, és a toxikus epidermalis necrolysis (TEN). Mindezen gyógyszermellékhatások farmakogenomikai alapja jelenleg még nem ismeretes. A vizsgálat célja a phenytoin alkalmazással kapcsolatos genetikai tényezők vizsgálata volt, a fentiek fényében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ebola - Összehívták a WHO vészhelyzeti bizottságát

Kétnapos ülést kezdett a WHO vészhelyzeti bizottsága, hogy megvitassa a Nyugat-Afrikában kitört Ebola-járvány miatt szükséges intézkedéseket - közölte az ENSZ egyik szóvivője.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Étrend-kiegészítők miatt bírságolt a GVH

Hatmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Kyäni Europe AB-re, mert a vállalkozás valótlanul tulajdonított egyes termékeinek betegségmegelőző, illetve gyógyító hatást, valamint megalapozatlanul tett egészségre vonatkozó és piacelsőségi állításokat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Beszédfelismerésen alapuló gyógyszerajánló rendszert fejleszt két magyar cég

Beszédfelismerés alapján működő, gyógyszereket ajánló rendszert fejleszt két magyar cég egy 270 millió forint összköltségvetésű beruházás keretében - közölte a projektet koordináló G-Management Zrt. az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fogamzásgátlók alkalmazása növelheti az emlőrák kockázatát

A cikk által ismertetett vizsgálat időpontjában hormonális fogamzásgátlókat használó nőkön a magas ösztrogéntartalmú tabletták, és néhány egyéb formula emelheti az emlőrák kockázatát, míg egyéb kombinációk esetén ez a kockázat nem nő. Az American Association for Cancer Research által közreadott cikk a Cancer Resaearch folyóiratban ezzel a konklúzióval zárul.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zombor: az állam közvetlenül finanszírozhatja a kórházak fenntartását

A kórházak anyagi helyzetének rendezése érdekében azt javasolják a kormánynak, hogy az állam közvetlenül finanszírozza a létesítmények fenntartását - mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken Tatabányán a Szent Borbála Kórház épülő új szárnyának megtekintése előtt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Antidepresszáns alkalmazással kapcsolatos hízás: gyógyszerenként különböző eredmények várhatók

Újabb kutatási adatok szerint az egyes antidepresszánsok testsúlynövelő mellékhatása eltérő. Jelen vizsgálat egyéves időtartamra vonatkozóan kimutatta, hogy a bupropion, a nortriptylin és az amitriptylin alkalmazása mellett kisebb a testsúlynövekedés, mint az SSRI csoportba tartozó citalopram adásakor. Köztudott, hogy az antidepresszánsok testsúlyra kifejtett hatása az obesitas és számos betegség (cardiovascularis kórképek, hypertonia, stroke, egyes daganatos betegségek) kapcsán fontos. Bár a testsúlynövekedés mértéke relatíve mérsékelt, az eredmények segíthetik a klinikusok gyógyszerválasztását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb dizájnerdrogok kerültek fel a tiltólistára

Ettől a héttől újabb négy pszichoaktív anyag került be a dizájnerdrogok közé, az úgynevezett C listára, így ezek lefoglalása eseten is eljárhat a rendőrség.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hepatitis Világnap: az EMA üzenete a klinikusok számára

A WHO adatai szerint minden évben mintegy 1,4 millió beteg hal meg világszerte vírushepatitis következtében. Ez kb. annyi, mint az AIDS okozta halálozás nagyságrendje. Európában jelenleg a legnagyobb kihívást e téren a HCV-fertőzés jelenti. Az EU tagállamok területén gyakorisága mintegy 0,4-3,5% közötti, egyben az itt zajló májtranszplantációk leggyakoribb oka.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Több mint 10 milliárd forint plusz támogatást kapnak az egészségügyi szolgáltatók

A kormány döntése alapján a költségvetési zárolás nem érinti az egészségügyet, az egészségügyi szolgáltatók kikerültek a zárolás alól - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Zombor Gábor elmondta, e döntéssel párhuzamosan a kormány elfogadta azt a javaslatot is, amelynek alapján az egészségbiztosítási alap időarányos tartalékaiból többlettámogatást kaphatnak az egészségügyi szolgáltatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kutatási siker: a gyulladás szerepe a pszichiátriai betegségekben

Az immunrendszer aktivációja a szervezet természetes reakciója bármely szövetkárosodásra. Ha a protektív válasz igen elhúzódó, vagy excesszív, számos krónikus betegségben szerepet játszhat, beleértve az agyat érintő kórképeket is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Négy új légibázis kialakítását tervezi az Országos Mentőszolgálat

Egy kiírás előtt álló európai uniós pályázat keretében mintegy 600 millió forintból négy új légibázis kialakítását tervezi az Országos Mentőszolgálat - írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a parlament honlapján közzétett válaszában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Már a birtokunkban van a következő daganatellenes gyógyszer?

Egy meglepőnek tűnő felismerésről számolt be a Journal of Leukocyte Biology júliusi száma. A cikk címe (Mast cell histamine promotes the immunoregulatory activity of myeloid-derived suppressor cells) szerint úgy tűnik, hogy a szisztémás antihisztaminok bizonyos mértékű tumorellenes aktivitással is bírhatnak. Ennek alapja – ahogy az eredeti cikkből is látszik – az antihisztaminok a myeloid eredetű szuppresszor sejtekre gyakorolt klinikai hatása.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A MedImmune és az Advaxis közös tumor-immunterápiás klinikai vizsgálatot indít

Az AstraZeneca bejelentette, hogy vállalata, a globális biológiai K+F-fel foglalkozó MedImmune cég közös klinikai vizsgálatot kezdeményez az Advaxis céggel, mely amerikai (USA) biotechnológiai vállalat, és főként daganatellenes immunterápia fejlesztésével foglalkozik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Emmi: Felsőoktatási intézményt nem érint a zárolás

Felsőoktatási intézményt nem érint a zárolás - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a kormány honlapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dr. Molnár Mária Judit: „Az innováció és a vállalkozói szellem serkentése a cél”

Paradigmaváltásra van szükség a K+F+I területen a hazai egyetemeken, a kutatás-fejlesztés mellett az innováció kérdését is jobban előtérbe kell helyezni – hangsúlyozta Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, hozzátéve, hogy a Semmelweis Egyetem épp a vállalkozói szellem ösztönzése érdekében alapított a közelmúltban Innovációs Díjat. Ugyanezt szolgálják majd a hamarosan elinduló, vállalkozói szellemre nevelő kurzusok is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jelentősen nőtt az onkológiai ellátásokra fordított összeg

Az onkológiai ellátásra szánt összes költés 2013-ra elérte a 160 milliárd forintot, a fekvőbeteg ellátásban 2001-től napjainkig csaknem megduplázódtak a daganatos betegségekre fordított kiadások - írta a napi.hu az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tanulmánya alapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szorongás és félelem gyökerei

Az APA (American Psychiatric Association) idei kongresszusán mutatták be New Yorkban azt a tanulmányt, amely a félelem és a szorongás neurobiológiai alapjainak tisztázására irányult (M. Casey, pszichobiológia professzor, Sackler Institute, Weill Cornell Medical College).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tudományos siker: az FGF endokrinizációja hatékony neomorf inzulin-szenzitizációt eredményez

Állatksérletesen igazolt exogén FGF1-hatás helyreállíthatja a szervezet inzulin- és glukózszint regulációját.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszeripar: a Mylan megvásárolja az Abbott generikus üzletágát

Az amerikai gyógyszerpiacon jelentősnek számító generikus gyártó Mylan cég megvásárolja az Abbott Laboratories generikus üzletágát a fejlett országok tekintetében. Az üzletkötés értéke mintegy 5,3 milliárd dollár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Friss felsőoktatási rangsor: a Semmelweis a legjobbak között

A Semmelweis Egyetem is felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2014-es világrangsorára. A listát – amelyet egyebek mellett az oktatás minősége, az oktatók kiválósága, a végzett hallgatók elhelyezkedése és a publikációk száma alapján állítanak össze – a Harvard, a Stanford és az Massachusetts Institute of Technology vezeti.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

TASZ: az Alkotmánybíróság javított az eutanáziaszabályokon

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az Alkotmánybíróság (Ab) által az eutanázia és az úgynevezett élő végrendelet kérdéseiben hozott döntések jók ugyan, de nem elégségesek ahhoz, hogy a halálos betegek valóban méltóságteljes halált választhassanak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövőre készül el a pécsi rehabilitációs központ

Várhatóan 2015 elejére készül el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csaknem 850 millió forintos beruházása keretében megvalósuló rehabilitációs központ a baranyai megyeszékhelyen – jelentették be az intézmény vezetői az új egészségügyi létesítmény bokrétaavató ünnepségén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Alkotmánybíróság: alaptörvény-ellenes az egészségügyi törvény egy bekezdése

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette, ezért megsemmisítette az egészségügyi törvény azon bekezdését, amelyben a cselekvőképes ember közokiratban történő vizsgálatok, beavatkozások visszautasíthatóságának egyes részletszabályait rögzítették - közölte az Ab a honlapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tüdőrák: a világ korbácsa?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább