Hírek, cikkek

A NICE-ajánlás szerint infectiv endocarditis esetén nem szükséges az antibiotikum-profilaxis

A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence ) 2008-as ajánlása javasolta, hogy az Egyesült Királyságban ne alkalmazzanak a továbbiakban antibiotikum-profilaxist.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi kiadás - etikai kérdés is!

A költségkeret mindig szűkös… így az egészségügy egyik legfontosabb prioritása a költségkímélő szemlélet. Miért van mégis kevés információnk a költség-(terápiás) hatékonyság vonatkozásában?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hatékony az infarktusban alkalmazott vérrögoldás és értágítás

A szívroham esetén alkalmazott vérrögoldó és értágító terápia csökkenti a halálozást – olvasható a Journal of the American Medical Association április 27-i számában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az új alaptörvény kizárja a pszichiátriai betegek egy részét alapvető jogaik gyakorlásából

Az új alaptörvény úgy tekinti a pszichiátriai és értelmi fogyatékos betegek jelentős részét, hogy ők olyan másodrendű állampolgárok, akiknek nem jár a választás és a szavazás, a vélemény nyilvánításának joga.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ritka, kettős élődonoros szervátültetés egy amerikai kórházban

A Pennsylvania állambeli Milton S. Hershey kórház sebészei nemrégiben hajtották végre első szimultán, kettős élődonoros szervátültetésüket egyetlen recipiensen. A recipiens, egy hatvanéves férfi feleségétől egy vesét, valamint fia májának egy darabját kapta meg a közel 19 órás, bonyolult beavatkozás során.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségpénztári tagok egészségesebbek - és hosszú távon kevesebbe kerülnek a társadalombiztosítási rendszernek

Az egészségpénztári tagok nagyobb valószínűséggel kerülik el a súlyos, magas egészségügyi kiadásokkal járó betegségeket – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Teljesítménymenedzsment Kutatóközpontja által az AXA Önkéntes Egészségpénztár felkérésére végzett kutatásból. Az egészségpénztári tagok jellemzően gyakrabban vesznek igénybe egészségügyi ellátásokat, gyakrabban keresnek fel szakorvost és váltanak ki gyógyszereket, de ezt időben teszik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Japánból származó gyógyszerkészítmények sugárszennyezettség-ellenőrzése

Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) európai és egyéb nemzetközi gyógyszerhatósági partnereivel célul tűzte ki a Fukusima Daiichi atomerőműben történt radioaktív szivárgásos katasztrófa nyomán kialakult sugárszennyezettség ellenőrzését a Japánból származó gyógyszerkészítményekben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dilemma: hogyan kellene dönteni a rákgyógyszerekről?

Európán belül is nagy különbségek vannak az onkológiai terápiákhoz való hozzáférésben, s a Földön egyetlen állam sincs, amely a világon létező valamennyi kezelést finanszírozni tudná minden beteg számára, ezért a gyógykezelésekről tudományos eredményeken alapuló, világos döntések kellenek – hangsúlyozta a RÁKGYÓGYÍTÁS magazinnak nyilatkozva David Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer a hepatitisz C kezelésében

A Merck gyógyszercég kutatói átütő felfedezést tettek a hepatitisz C kezelése kapcsán: a boceprevir az eddigieknél több beteget képes gyógyítani, rövidebb idő alatt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar siker: 4D anatómiai atlasz

Kiállításon debütál a négydimenziós anatómiai atlasz új változata! A magyar fejlesztésű négydimenziós - változtatható szögből térhatású képet adó - anatómiai atlaszt kiállítják a The World of Health IT (Az Egészségügy Világa IT) elnevezésű nemzetközi rendezvényen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól: a korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az autizmus korai szűrése

Az autizmus egyszerű, korai szűrését javasolják amerikai kutatók. Egy ötperces szűrővizsgálat segíthet megállapítani az autizmus kockázatát 12 hónapos csecsemőknél - közölték megállapításaikat csütörtökön amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új drogstratégia a kábítószer nélküli életért

Megtartotta alakuló ülését április 29-én az új Nemzeti Drogstratégiát megalkotó tízfős munkacsoport.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

FDA-szakértői támogatást kapott egy új hepatitisz elleni szer

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA szakértői bizottsága 18:0 arányban támogatta csütörtökön a telaprevir elnevezésű új szert a hepatitisz C vírussal fertőzöttek kezelésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szívbillentyűcsere egy óra alatt

A katéteren keresztül végzett aortabillentyű-behelyezés (Transcatheter Aortic Valve Implantation – TAVI) csak hatnapos kórházi tartózkodást igényel, míg a nyílt szívsebészeti beavatkozás tízet. Néhány beteget már akár négy nap múlva is haza lehet engedni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az első szájban oldódó potencianövelő

A gyors szenvedély biztosítva: új, másodpercek alatt széteső, szájban oldódó potencianövelő tabletta. Egy pohár víz után kutatni és esetlenül lenyelni egy tablettát a legforróbb percekben kiolthatja/igencsak lecsillapíthatja a szenvedély tüzét. A kutatók úgy gondolják, hogy megtalálták a tökéletes megoldást: az első szájban oldódó potencianövelőt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Vérrögképződést okozhatnak az újfajta fogamzásgátlók

Az új fogamzásgátló tabletták gyakrabban okoznak trombózist, mint a korábbi gyógyszerek. Azok a hölgyek, akik negyedik generációs fogamzásgátló tablettát szednek (ezek új progeszteron összetevője a drospirenone) két-háromszor gyakrabban kapnak trombózist, mint a levonorgestrelt tartalmazó tablettát szedő társaik, derül ki egy, a BMJ-ben április 22-én megjelent közleményből.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A dabigatran-etexilátot pitvarfibrillációban kialakuló stroke prevenciójára ajánlják törzskönyvezni Európában

pitvarfibrillációban kialakuló stroke prevenciójaÖtven éve az első innovatív, áttörést képviselő gyógyszer pitvarfibrillációban fenyegető stroke megelőzésére, mely kedvező minősítést kapott Európában

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A magyar orvostársaságok nyilatkozata a nemdohányzók és a dohányzók érdekeit egyaránt védő törvény módosításáról

Az ápr 26-ai hír margójára: A mai napon mérföldkőhöz érkezik a magyar Országgyűlés a magyar lakosság egészségének megőrzése érdekében hozott törvénykezést illetően. Végre sikerülhet egy olyan törvénymódosítás meghozatala, amely hatékonyan alapozhatja meg a dohányzás visszaszorítását, s akadályozhatja meg a dohányosok arányának további emelkedését. Az orvostársaságok célja, a törvényi szabályozáson túl, a leszokás támogatásának minél szélesebb körű és hatékony elérése, ezért kerekasztal beszélgetést kezdeményez a kormány illetékes szakértőinek részvételével.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az új szakmai kollégiumok listája

A jövőben egyetlen szakmai kollégium, hatvan tagozat és tanács segíti az egészségügyi vezetés munkáját - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság kedden az MTI-vel. Eddig szakterületenként szerveződtek a szakmai kollégiumok.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kapcsolat a 2-es típusú diabétesz és az immunrendszer között?

Kapcsolat lehet a 2-es típusú cukorbetegség és az immunrendszer között. A Nature Medicine oldalain közölt tanulmány szerint kapcsolat lehetséges az immunrendszer működése és a zsírsejtekben jelen lévő inzulinrezisztencia között. Daniel Winer, Shawn Winer (Torontói Egyetem), valamint Lei Shen (Stanford Egyetem) egy korábbi munkára építettek, melynek során Edgar Engleman (Stanford Egyetem) kísérleti egereket magas zsírtartalmú étrenden tartott, majd hat hét után az állatokat az immunsejteket pusztító hatású anti-CD20 nevű antitesttel kezelt. Megállapította, hogy amely egyedek nem kapták a szert, azokban az étrend hatására inzulinrezisztencia alakult ki, míg az antitestet kapók esetében ez nem következett be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ígéretesnek tűnik a metformin a daganatterápiában

A kutatók arról számoltak be, hogy a cukorbetegség kezelésére használt hatóanyag, a biguanid gyógyszercsoportba tartozó, biztonságos és olcsó metformin pozitív eredményeket ért el a rák kezelésében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csernobil évfordulóján

Csernobili évfordulós sorozat az orosz sajtóban. A csernobili atomerőművi katasztrófánál elsőként bevetett likvidátorok 50-70 százaléka már nem él - vélte sajtónyilatkozatában a térség egyik egykori katonai parancsnoka.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Diákok nyíló világa

Újabb állomásához érkezett a GE Nyíló világ programja. Az együtt működő partnerek legutóbbi konferenciájukat a Parlament felsőházi termében tartották a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az aszpirin csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát

Havi legalább egy tabletta aszpirin használata csökkenti a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát – hangzott el az Amerikai Rákkutatók szövetségének éves találkozóján, Orlandóban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mi számít kínzásnak?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházszövetség: a jelenlegi forrásokból nem működtethető az egészségügy

A Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint a rendelkezésre álló erőforrásokból nem működtethető a szakmai előírásoknak megfelelően az egészségügyi ellátórendszer - közölte Rácz Jenő, a szervezet elnöke csütörtökön (04.13.) Egerben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-elnökség - Réthelyi: a népegészségügy össztársadalmi feladat

a népegészségügy össztársadalmi feladatA népegészségügy össztársadalmi feladat, nagy hangsúlyt kell helyezni az egészséges életmód ösztönzésére, a betegségek korai felismerésére - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken (04.15.) Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új vegyületeket szabadalmaztatna egy hazai kutatói konzorcium

Újólag előállított vegyületeket szabadalmaztatna a Debreceni Egyetem (DE) és az MTA Szegedi Biológiai Központjának konzorciuma, amely egy félmilliárdos kutatási projekttel a cukorbetegség gyógyításának új lehetőségeit vizsgálja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bezárhat a patikák egyharmada

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szakmai elismeréssel tennék vonzóbbá az egészségügyi szakdolgozói pályát

Az év egészségügyi szakdolgozója című pályázatot kedden hivatalosan is meghirdették, a kezdeményezők fő célkitűzése, hogy vonzóbbá tegyék ezt a pályát és javítsák a szakdolgozók elismertségét - mondta a pályázat egyik kiírója, a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány képviselője sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: az egészségügyben teljes logisztikai újraszervezésre van szükség

az egészségügyben teljes logisztikai újraszervezésre van szükségAz egészségügyi dolgozók létszámhiánya miatt teljes logisztikai újraszervezésre van szükség az ágazatban - mondta Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár az eHealthWeek beharangozó rendezvényén kedden (04.12.), Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyosz az egészségügybe visszaforgatható válságadót javasol

A Magyosz az egészségügybe visszaforgatható válságadót javasolAz egészségügybe visszaforgatható, az orvosok és szakápolók bérének rendezésére fordítható válságadó bevezetését javasolja a gyógyszeriparban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) - közölte a szervezet az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Változások a gyógyszerpiacon, közel 26 milliárdot szeretne megtakarítani a kormány

Változások a gyógyszerpiaconA Magyar Nemzet úgy tudja, írásban is megkapták a gyógyszerpiac szereplői, hogy július 1-től milyen intézkedéseket tervez a kormány. A tervezett lépesek között - amelyektől 25,9 milliárd forint megtakarítást vár a kabinet - szerepel egyebek mellett a gyógyszergyártói befizetések növelése és a koleszterinszint-csökkentők támogatásának a mérséklése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az idei év második felében elérhető lesz a stroke elleni gyógyszer

stroke elleni gyógyszerA Pradaxát a véralvadásgátló gyógyszerek "Szent Gráljának" tartják, amely 50 éve az első komoly gyógyszerinnovációs áttörésnek számít a stroke megnövekedett kockázatával rendelkező emberek számára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tulassay Tivadar: a Semmelweis Egyetem már nagyjából egymilliárd forintot "hitelezett" az államnak

Semmelweis EgyetemA Semmelweis Egyetem (SE) mostanáig mintegy egymilliárd forintot "hitelezett" az államnak, azzal hogy pályázatokat elnyert kutatólaboratóriumainak és kutatócégeinek az intézmény finanszírozza a kutatásokat a Nemzeti Innovációs Hivatal helyett - mondta Tulassay Tivadar, a SE rektora az MTI-nek adott interjújában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Állásbörze az egészségügyben

Állásbörze az egészségügybenEgészségügyi állásbörze: egyre több egészségügyi dolgozó kell! Vízvári László, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) főigazgatója szerint az egészségügyi dolgozók hivatástudata jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügy működik. A munkaerőhiánytól és a munkakörülményektől függetlenül szerencsére ilyen hivatástudatú emberek mindig lesznek - jelentette ki.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Orvosok Szövetsége három követelést fogalmazott meg

A Magyar Orvosok Szövetsége három követelést fogalmazott megA Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) három követelése van, de a fenyegetés nem céljuk. A szövetség elnöke szerint ugyanis semmi sem lehet olyan fenyegető, mint maga a valóság, az, hogy jelenleg húsz kórházra való orvos és nővér hiányzik Magyarországon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nem jelentős a besugárzás okozta második daganat kockázata

Nem jelentős a besugárzás okozta második daganat kockázataAnnak esélye, hogy a daganat miatt alkalmazott sugárterápia újabb tumor kialakulását okozza, igen csekély – állítják az Egyesült Államok Rákközpontjának munkatársai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AZ FDA (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság) elfogadta a nyugtalan láb-szindróma új gyógyszeres kezelését

nyugtalan láb-szindrómaÁprilis 6-án az FDA elfogadta a nyugtalan láb-szindróma (RLS) kezelésére a gabapentin enacarbilt tartalmazó Horizant tabletta alkalmazását, napi egyszeri adagolás mellett.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Felfedező kutatások vezethetnek hatékony kezelésekhez

Felfedező kutatások vezethetnek hatékony kezelésekhezA fertőző betegségek kezelése Európa egészségügyi terheinek 10%-át teszi ki, és a kontinens lakossága változatlanul védtelen a fenyegető fertőzésekkel szemben - ez is olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének legfrissebb jelentésében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-elnökség - Szócska: nemcsak Magyarországon probléma az egészségügyi szakemberek elvándorlása

egészségügyi szakemberek elvándorlásaAz illetékes államtitkár szerint nemcsak Magyarországon okoz gondot az egészségügyi szakemberek elvándorlása, a következő tíz évben olyan helyzet alakulhat ki Európában, hogy mintegy tízmillió dolgozó hiányzik majd az egészségügyből, ezért folyamatosan napirenden kell tartani a kérdést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mintegy hétmilliárd forintból újult meg a fővárosi Szent Imre kórház

Mintegy hétmilliárd forintból újult meg a fővárosi Szent Imre kórházHivatalosan is átadták szerdán (04.06.) a fővárosi Szent Imre kórház felújított egységeit és új szárnyát; a mintegy hétmilliárd forintos beruházás három év alatt valósult meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság) új készüléket engedélyezett az agyi aneurizmák kezelésére (kivonat)

új készülék az agyi aneurizmák kezeléséreAz USA FDA hatósága engedélyezte az agyi aneurizmák kezelésére alkalmazható új készülék alkalmazását, amely idegsebészek számára módot ad a nyitott agyi sebészeti eljárások elkerülésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az ENSZ adatai szerint 32 halálos nukleáris baleset volt hat évtized alatt

32 halálos nukleáris baleset hat évtized alattAz ENSZ egyik szakszolgálata szerint az elmúlt évben 32 halált okozó nukleáris baleset volt a világon, de ebben a statisztikában nincs benne a csernobili katasztrófa. Az atomsugárzás hatásaival foglalkozó tudományos bizottság (UNSCEAR) Bécsben adott ki összefoglaló jelentést az 1945 és 2007 között bekövetkezett balesetekről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tarlós: néhány héten belül dönthet a kormány a fővárosi kórházak ügyében

Tarlós: néhány héten belül dönthet a kormány a fővárosi kórházak ügyébenA főpolgármester szerint néhány héten belül a kormány elé kerül a kórházak fenntartásának, működtetésének kérdése; Tarlós a MTV Ma reggel-ben ezzel indokolta, hogy helyettese a Fővárosi Közgyűlés előző napi ülésén visszavonta a kórházintegrációt célzó előterjesztést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottságának 2011. márciusi határozatai, ajánlásai (kivonat)

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága (Emberi Alkalmazásra Szánt Gyógyszerek Bizottsága) 2011. márciusi határozatai, ajánlásai a következőek voltak

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-elnökség - A hatékonyabb ellátásról tanácskoznak az uniós egészségügyi miniszterek (04.04.-05.) Gödöllőn

tanácskoznak az uniós egészségügyi miniszterekA betegutakról, a hatékonyabb ellátásról és az egészségügyi szakemberek életpályájáról is szó lesz az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek hétfőn kezdődött kétnapos informális ülésén Gödöllőn.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Áprilistól több pénzt kaphatnak a háziorvosok

Áprilistól több pénzt kaphatnak a háziorvosokHatályba lépett április elsején az új háziorvosi indikátorrendszer, így emelkedhet a háziorvosok bevétele, és magasabb színvonalú lehet az ellátás - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább