Hírek, cikkek

Koronavírus - Nyolcan meghaltak, 581-gyel nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt nyolc krónikus beteg, és újabb 581 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

Megjelenés: 2020. 09. 16.
Tovább

Koronavírus - Szakértő: minden ötödik gyógyult termel elegendő ellenanyagot

Az eddigi tapasztalatok szerint minden ötödik, a koronavírus-fertőzésen átesett ember szervezete termel elegendő ellenanyagot, így tőlük le lehet venni a vérplazmát - mondta Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Megjelenés: 2020. 09. 16.
Tovább

Koronavírus - Szlávik: súlyos szövődményeket hagyhat hátra a vírus

Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Megjelenés: 2020. 09. 16.
Tovább

Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában is megkétszereződött az új fertőzöttek napi száma

Az elmúlt naphoz képest Horvátországban és Szlovéniában is megkétszereződött az új koronavírussal fertőzöttek napi száma - derült ki a válságstábok keddi közleményéből.

Megjelenés: 2020. 09. 15.
Tovább

Koronavírus - Két fertőzött miatt lezártak egy egész várost Kínában

Lezárták a dél-kínai Jünnan tartományban található Zsujli várost, miután a hétvégén két, külföldön megfertőződött beteget diagnosztizáltak a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel - adta hírül kedden a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Megjelenés: 2020. 09. 15.
Tovább

Szűkös mintavételi kapacitások, a laborok alig bírják a tempót

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szervezeti megerősítésének szükségességéről nem, ellenben a koronavírusok családjáról, a SARS-CoV-2 lipidburkáról, a kórokozó eredetéről, a cseppfertőzés menetéről, a vírus okozta tünetekről hosszan számolt be előadásában Müller Cecília országos tisztifőorvos, és azt hangsúlyozta, a kockázati csoportokra a második hullámban is vigyázni kell.

Megjelenés: 2020. 09. 15.
Tovább

A SARS-COV-2 vírus ellen hatékony antitestkomponenst találtak amerikai kutatók

A Pittsburgh-i Egyetem orvostudományi karának kutatói elkülönítették a legkisebb biológiai molekulát, amely teljesen semlegesíti a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.

Megjelenés: 2020. 09. 15.
Tovább

Koronavírus - Orosz szakminiszter: a vakcinateszt minden hetedik alanyánál átmeneti panaszok jelentkeznek

Az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett Szputnyik V vakcinával beoltott önkéntesek14 százalékánál - vagyis minden hetedik embernél - egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter újságíróknak kedden Moszkvában.

Megjelenés: 2020. 09. 15.
Tovább

A D-vitamin feltételezett szerepe a vírusfertőzések megelőzésében és a klinikai lefolyás kimenetelében

Az elmúlt időszak COVID-19-cel kapcsolatos tudományos közleményei felhívták a figyelmet a D-vitamin potenciálisan kedvező hatására és kiegészítő alkalmazásának kérdésére vírusfertőzés esetén.

Megjelenés: 2020. 09. 15.
Tovább

Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, de kevesebb tesztelést is végeztek a hétvégén mindkét országban - derült ki a válságstábok közleményéből hétfőn.

Megjelenés: 2020. 09. 14.
Tovább

Koronavírus - A világban 29 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, felgyógyultak 19,5 millióan

Már 28 902 170 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 922 735, a gyógyultaké pedig 19 547 008 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 09. 14.
Tovább

Koronavírus - Az egyik amerikai gyógyszergyár októberre ígér vakcinát

Októberre ígért vakcinát a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla egy hétfői televíziós interjúban.

Megjelenés: 2020. 09. 14.
Tovább

Koronavírus - Újabb öt és félezer fertőzöttet mutattak ki Oroszországban

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5509-cel 1 068 320-ra emelkedett a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint.

Megjelenés: 2020. 09. 14.
Tovább

Koronavírus - Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcinájának tesztelése

Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég koronavírus-vakcinájának tesztelési programja, amelyet a héten biztonsági okokból, a teszt egyik résztvevőjének betegsége miatt felfüggesztettek.

Megjelenés: 2020. 09. 13.
Tovább

Koronavírus - Újabb rekord volt az igazolt fertőzöttek napi számában Csehországban

Rekordsok, 1541 új koronavírusos fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok szombaton Csehországban, majdnem százzal többet az eddigi legmagasabb, pénteken regisztrált esetszámnál - derült ki az egészségügyi tárca honlapján vasárnap reggel megjelent legfrissebb adatokból.

Megjelenés: 2020. 09. 13.
Tovább

Koronavírus - Csaknem 2500-zal nőtt a fertőzöttek száma Ukrajnában

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem 2500 új beteget regisztráltak, velük együtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 154 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Megjelenés: 2020. 09. 13.
Tovább

Koronavírus - Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban csökkent az új fertőzöttek száma

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban pedig tovább csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Megjelenés: 2020. 09. 11.
Tovább

Koronavírus - Szerb járványügyi szakértők már a harmadik hullámról beszélnek

A koronavírus-járvány harmadik hulláma is elkerülhetetlen - vélik szerbiai járványügyi szakértők, akik szerint arról kell gondoskodni, hogy a téli hónapokban ne legyen egyszerre sok koronavírus- és influenza-fertőzött - közölte a szerbiai közszolgálati televízió pénteken.

Megjelenés: 2020. 09. 11.
Tovább

Koronavírus - Merkely: növekedett a vírus terjedésének kockázata

Növekedett a koronavírus terjedésének kockázata - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián.

Megjelenés: 2020. 09. 10.
Tovább

Koronavírus - Romániában eddig kétmillió tesztet végeztek, öt százalékuk igazolt új fertőzést

Romániában meghaladta a kétmilliót csütörtökön a járvány kezdete óta elvégzett koronavírus-tesztek száma, öt százalékuk vezetett újabb fertőzött beazonosításához.

Megjelenés: 2020. 09. 10.
Tovább

A Dexamethasone Taw forgalomba hozatali engedélyének kiadására irányuló kérelem benyújtásra került az EMA-hoz COVID-19 indikációban

Az EMA elkezdte a kórházban ápolt, COVID-19 betegségben szenvedő felnőttek kezelésére szánt Dexamethasone Taw forgalomba hozatali engedélyének kiadására irányuló kérelem értékelését. 

Megjelenés: 2020. 09. 10.
Tovább

Koronavírus - Megkezdődött az első orosz vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza

Oroszországban megkezdődött az új koronavírusos fertőzés megelőzését szolgáló vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter egy szerdai moszkvai szakkonferencián.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Több mint 2500 új beteget regisztráltak Ukrajnában

Változatlanul gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szerdára is több mint 2500 új megbetegedést regisztráltak, velük együtt az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 143 ezret, és jelenleg több mint 75 ezren betegek az országban.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Romániában meghaladta a négyezret a járvány halálos áldozatainak száma

omániában ismét több mint ötven koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok szerdán, ezzel meghaladta a négyezret a járvány halálos áldozatainak száma.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Meghalt két beteg, 411-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt két idős, krónikus beteg, és újabb 411 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Túllépte már az ezret is kedden a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Újabb vakcinagyártóval zárultak le az oltóanyag beszerzéséről folytatott uniós tárgyalások

A koronavírus elleni vakcina egy újabb, hatodik gyártójával is lezárultak az Európai Bizottság oltóanyag beszerzéséről folytatott tárgyalásai. A német BioNTech és a vele együttműködő amerikai Pfizer vállalatokkal zajlott megbeszélések befejezésével "összeállt az Európai Bizottság vakcina-portfóliója" - közölte az uniós bizottság szerdán.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: naponta hétezren kérnek tesztet

A koronavírus-járvány miatt naponta hétezren kérnek tesztet, ezért is kellett növelni a tesztek szállításához szükséges betegkocsik számát. A tesztek kiértékeléséhez a laboratóriumi kapacitás elegendő - mondta az országos tisztifőorvos egy online egészségügyi szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Továbbra is több mint 7 ezer új fertőzött Franciaországban

Egymást követő második napon újból meghaladta a 7 ezret az elmúlt 24 órában regisztrált új koronavírusos esetek száma Franciaországban - közölte csütörtök este az egészségügyi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban csökkent a napi esetszám, de a pozitív tesztek aránya folyamatosan nő

Franciaországban az elmúlt 24 órában 4203 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ezzel 328 980-ra nőtt a járvány kezdete óta feltárt esetek száma - közölte az egészségügyi tárca hétfő este.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - A világban 27,2 millió a regisztrált fertőzöttek, 18,2 millió a gyógyultak száma

Már 27 256 723 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 891 308, a gyógyultaké pedig 18 251 538 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Meghalt egy beteg, 341-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt egy idős, krónikus beteg, és újabb 341 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Hatásosnak tartja vakcináit a kínai CNBG cég

Hatásosnak értékelte koronavírus-vakcináit a China National Biotec Group (CNBG) kínai gyártó az alapján, hogy Kínában már több száz ezer embernek adták be, és senki közülük nem fertőződött meg utána - adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap kedden.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Forgalomba került az első orosz vakcina

Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele - közölte az orosz egészségügyi minisztérium keddre virradóra.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

NNK: több településen emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

Több településen emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a koronavirus.gov.hu oldalon.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Orosz miniszter: a héten megkezdődik a vakcinatesztelés harmadik szakasza

Oroszország a héten megkezdi a Covid-19 elleni első vakcinája klinikai tesztelésének harmadik szakaszát - közölte hétfőn Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2020. 09. 07.
Tovább

Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában is csökkent a fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent a hétvégén az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből. Szlovéniában pénzbírsággal sújtják azokat, akik nem viselnek maszkot zárt nyilvános térben.

Megjelenés: 2020. 09. 07.
Tovább

Koronavírus - Ukrajnában több mint kétezer új beteget regisztráltak

Továbbra sem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, hétfőre is csaknem 2200 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzötteké pedig meghaladta a 138 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 09. 07.
Tovább

Koronavírus - Átlépte a fertőzöttek száma a 27 milliót, a gyógyultaké a 18 milliót a világon

Már 27 003 973 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 882 062, a gyógyultaké pedig 18 056 984 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 09. 07.
Tovább

Koronavírus - Beoltotta dolgozóit tesztelés alatt álló vakcinájával egy kínai cég

Beoltotta dolgozóit és családtagjaikat tesztelés alatt álló koronavírus-vakcinájával a Sinovac Biotech kínai oltóanyaggyártó - adta hírül vasárnap a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap a cégre hivatkozva.

Megjelenés: 2020. 09. 07.
Tovább

Koronavírus - Romániában közzétették a településenkénti fertőzési ráta térképét

Romániában az egészségügyi minisztérium közzétette hétfőn az utóbbi két hétben településenként regisztrált koronavírus-fertőzési rátát, ugyanis az iskolák ennek függvényében dönthetik el, hogy a szeptember 14-én induló tanévben hagyományos, online vagy vegyes rendszerben kezdik-e el az oktatást.

Megjelenés: 2020. 09. 07.
Tovább

Koronavírus - Erősödik a járvány terjedése a Benelux-államokban

A hetek óta tartó javuló tendencia megfordult, a hét második felében ismét több koronavírussal fertőzöttet vettek nyilvántartása Belgiumban és Hollandiában. Luxemburg szintén a járvány terjedésének lassú erősödéséről számolt be vasárnap.

Megjelenés: 2020. 09. 06.
Tovább

Koronavírus - Ismét megdöntötte a rekordot az új betegek száma Ukrajnában

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, két egymást követő napon döntötte meg a korábbi csúcsot az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma, amely már meghaladta a 2800-at; velük együtt az azonosított fertőzötteké pedig megközelítette a 134 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szombaton közzétett adatokból.

Megjelenés: 2020. 09. 05.
Tovább

Koronavírus - Romániában ismét több mint 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma

Romániában ismét több mint 1200-zal nőtt az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és bizonytalanná vált az iskolák szeptember 14-ére tervezett megnyitása.

Megjelenés: 2020. 09. 05.
Tovább

Koronavírus - Tovább emelkedik a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Új rekordot ért el csütörtökön a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban.

Megjelenés: 2020. 09. 04.
Tovább

Koronavírus - Az új fertőzöttek száma 459-cel nőtt, egy beteg meghalt

459-cel nőtt az új fertőzöttek száma, egy 82 éves, krónikus beteg elhunyt - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

Megjelenés: 2020. 09. 04.
Tovább

Koronavírus - A világban 26,2 millió a regisztrált fertőzöttek száma, 17,4 millió a gyógyultaké

Már 26 220 930 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 867 630, a gyógyultaké pedig 17 445 751 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 09. 04.
Tovább

Koronavírus - Újabb rekord, több mint háromezer új fertőzöttet azonosítottak Izraelben

Újabb rekorddal több mint háromezer új koronavírus-hordozót azonosítottak Izraelben szerdán - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 09. 03.
Tovább

Koronavírus - Ismét csúcsot döntött az elhunytak száma Ukrajnában

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, csütörtökre is 2400 fölötti új beteget regisztráltak, és rekordmagas lett az elhunytak száma - derül ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Megjelenés: 2020. 09. 03.
Tovább

Koronavírus - Romániában a lakosság mintegy négy százalékánál alakulhatott ki ellenállóképesség

Románia lakosságának kevesebb mint négy százalékánál alakulhatott ki ellenállóképesség a koronavírussal szemben - közölte Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerdán egy országos szerológiai vizsgálat részeredményeire hivatkozva.

Megjelenés: 2020. 09. 02.
Tovább