Hírek, cikkek

Koronavírus - Több mint 339 ezer fertőzött van már a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 339 041-re nőtt hétfő reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 14 705, 98 799 ember pedig meggyógyult.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon

Hétfő reggelre hétre nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon és 167-re a beazonosított fertőzötteké.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

A Roche klinikai vizsgálatot indít a súlyos COVID-19 vírusfertőzés okozta tüdőgyulladás miatt kórházban fekvő betegek gyógyítása érdekében

A Roche bejelentette, hogy az FDA-vel (Amerikai Gyógyszerhatóság) együttműködve egy klinikai vizsgálatot indít a súlyos, COVID-19 vírusfertőzés okozta tüdőgyulladás kezelése céljából.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: minden megyében van fertőzött

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

Koronavírus - Megkezdi a potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a vírust kutató akciócsoport

A héten megkezdi a már rendelkezésre álló, potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a koronavírus-kutató akciócsoport - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

Koronavírus - MOK: etikai eljárás indul az SZTE rektorával szemben

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorával szemben. Erről a köztestület tájékoztatta vasárnap az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Szlávik: heten vannak intenzív osztályon

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs ülése utáni vasárnapi online sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Belga egészségügyi miniszter: a rendkívüli helyzet legalább további nyolc hétig fennmarad

Noha Belgium lakossága fegyelmezetten követi a koronavírus visszaszorítása érdekében bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, a járványügyi helyzet alakulása miatt a rendkívüli rendelkezések legalább további nyolc hétig érvényben maradnak - mondta Maggie De Block egészségügyi miniszter a De Zondag című flamand nyelvű belga hetilapnak vasárnap.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban meghalt az első orvos

Meghalt egy, az új típusú koronavírussal fertőzött orvos Franciaországban - jelentette be vasárnap Olivier Véran egészségügyi miniszter az LCI hírtelevízióban, hozzátéve, hogy ez az első haláleset az egészségügyi dolgozók körében.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Átlépte az ezret a fertőzöttek száma Csehországban, szigorítások több térségbeli országban

Átlépte az ezret vasárnap reggelre az új koronavírussal fertőzöttek száma Csehországban. Több térségbeli országban további szigorításokat rendeltek el.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Németországban lassuló ütemben növekszik az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma

Németországban lassuló ütemben növekszik az új típusú koronavírussal  (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Hatra emelkedett az elhunytak száma Magyarországon, 131 fertőzött van

Hatra emelkedett a koronavírussal fertőzött elhunytak száma, tizenketten meggyógyultak.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Romániában meghalt az első COVID-19-ben szenvedő beteg

Meghalt az első COVID-19-ben szenvedő beteg Romániában vasárnap, csaknem egy hónappal azt követően, hogy az országban megjelent a koronavírus.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Több mint 307 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 307 278-ra nőtt vasárnap reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Oroszország orvosokat és orvosi műszereket küld Olaszországba

Oroszország katonaorvosokat, fertőtlenítő-járműveket és orvosi műszereket küld Olaszországba, hogy segítse az új típusú koronavírus okozta járvány elleni harcot - közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnapra virradóra.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Spanyolországban több mint 3500 újabb fertőzés igazoltak egy nap alatt

Spanyolországban több mint 3500 újabb koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt huszonnégy órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28500-zat  - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Ausztriában is növekszik a betegek száma

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnap délutánig 3181-re nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest 13,6 százalékos növekedést jelent.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Országos tisztifőorvos: a koronavírus mindenhol jelen van az országban, nem lehet gócpontot megjelölni

Másodszor is negatív lett a Magyarországon járt, majd koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált marokkói közlekedési miniszter összes magyarországi kontaktjának tesztje - mondta újságírói kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos vasárnap a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - A francia hatóságok európai szinten tesztelik a klorokint ellenszerként

A francia egészségügyi minisztérium engedélyezte az elsősorban maláriaellenes hatóanyag, a klorokin tesztelését az új típusú koronavírus esetében - erősítette meg vasárnap Olivier Véran tárcavezető.

Megjelenés: 2020. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Napról napra több beteg hal meg Olaszországban

Minden eddiginél többen, 793-an haltak bele Olaszországban az új típusú koronavírus-járvány okozta betegségbe az elmúlt 24 órában, s ezzel 4825-re emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma - közölte szombat esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Koronavírus - Boszniában meghalt az első beteg, Szlovákiában 41 új fertőzött van

Bosznia-Hercegovinában meghalt szombaton az első koronavírusos beteg, Szerbiában szigorítanak a kijárási tilalmon, Szlovákiában újabb 41 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, az ukrán fővárosban hétfőtől csak egészségügyiek utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Országos tisztifőorvos: mindent meg kell tenni a járvány lassításáért!

Az igazoltan fertőzöttek számának növekedésével párhuzamosan nő a mintavételek száma - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Spanyolországban 324-gyel nőtt a halálos áldozatok és közel ötezerrel a fertőzöttek száma

Spanyolországban egy nap alatt majdnem ötezerrel nőtt a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek és 324-gyel a halálos áldozatok száma - közölte szombaton a spanyol egészségügyi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Koronavírus - Horvátország, Szlovénia szigorít a korlátozásokon, Csehország az ellenőrzéseket fokozza

Az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében Horvátország és Szlovénia is szigorít a kijárási tilalom szabályain - közölte a helyi sajtó szombaton.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Pécsi Tudományegyetem: sikerült meghatározni a vírus teljes genetikai kódját

Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Százháromra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál és két külföldinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 103-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - közölték szombaton a koronavirus.gov.hu honlapon.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Koronavírus - Több mint 275 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 275 434-re nőtt szombat reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 11 403, és 88 256 ember meggyógyult.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Izraelben is van már halálos áldozata a koronavírus-járványnak

A jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban meghalt az első beteg Izraelben az új koronavírustól - jelentette a helyi média szombaton.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Franciaországban 500 felett a halottak száma, a kórházak a betegek tömeges érkezésére készülnek

A koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 562-re emelkedett szombaton, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt beteg száma pedig 6172, közülük több mint 1500-an vannak intenzív osztályokon - jelentette be a francia egészségügyi minisztérium, miközben országszerte készülnek a kórházak a betegek tömeges érkezésére.

Megjelenés: 2020. 03. 21.
Tovább

Koronavírus - Lengyelországban járványhelyzetet hirdettek

A koronavírus további terjedésének lassítása céljából járványhelyzetet hirdetnek Lengyelországban, szigorítanak a karanténrendszeren, és húsvétig meghosszabbítják az iskolai oktatás felfüggesztését - jelentette be pénteki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Koronavírus - Az eddigi legnagyobb mértékben emelkedett a halottak és az új betegek száma

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legnagyobb mértékben, 627-tel 4032-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság péntek esti tájékoztatója szerint, míg a diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén hasonló mértékben, 4670-nel emelkedett.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Országos tisztifőorvos: tartsanak távolságot, maradjanak otthon!

Aki csak teheti, tartson távolságot a másiktól, maradjon otthon - szólított fel az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Koronavírus - Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban

Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban - jelentette a CNN hírtelevízió a Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva pénteken.  

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Több tízezer nyugdíjas orvost hívnak munkába Nagy-Britanniában

Több tízezer nyugdíjas orvost és szakképzett kórházi ápolót kért fel pénteken a brit egészségügyi minisztérium arra, hogy álljanak ismét munkába és kapcsolódjanak be az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelembe.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Koronavírus - mi lesz később?

A londoni Imperial College megbízásából végzett legújabb modellszámítások a Magyarországon is meghozott szigorúbb intézkedések megalapozottságát támasztják alá. Az eredmények szerint csillapítás helyett elfojtásra kell törekedni, mert csak így tud megbirkózni az egészségügy a helyzettel. Addig, amíg megszületnek az egyéb eszközök a járvány leküzdésére, a modell szerint a szigorú, mindennapi életmódunkat megváltoztató intézkedéseket újra és újra be kell vezetni.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Spanyolországban meghaladta az ezret a járvány halálos áldozatainak száma

Spanyolországban meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Madridban.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban ismét százzal nőtt a halottak száma

Franciaországban a koronavírus-járvány áldozatainak száma egy nap alatt 108-cal 372-re emelkedett, az előző napi szintén csaknem száz fős emelkedés után.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Koronavírus - Ukrajnában tovább emelkedett a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma

Tovább nőtt csütörtökön 21-re az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, és egy újabb halálesettel háromra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma Ukrajnában.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Koronavírus - 85-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

85-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Koronavírus - Több mint 244 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 244 523-ra nőtt péntek reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

WHO: nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel - közölte a szervezet magyarországi irodavezetője.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Koronavírus - Növekedett a halálos áldozatok száma Belgiumban és Hollandiában

Belgiumban péntekre több mint kétszeresére, 37-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, Hollandiában pedig megközelítette a 80-at. Bajorországban kijárási korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány lassítására.

Megjelenés: 2020. 03. 20.
Tovább

Országos tisztifőorvos: itt vagyunk az utolsó órákban, amikor átléphetünk egy tömeges megbetegedés irányába

Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt - közölte az országos tisztifőorvos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Természetes eredetű az új vírus, nem laboratóriumi manipulációból származik

A Covid-19-járványt okozó új koronavírus természetes evolúció eredménye egy friss tanulmány szerint, amelynek szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Spanyolországban idősotthonokból jelentenek sorozatos fertőzéseket

Sorozatos koronavírus-fertőzéseket jelentenek spanyolországi idősotthonokból, ahol a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebbek élnek - közölte a spanyol sajtó csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - A légzési és tüdőproblémákban szenvedők esetében a legnagyobb a betegség kockázata

Az olyan betegségek esetében, amelyek légszomjat, asztmás légzést vagy tüdőproblémákat okoznak, nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosabb új koronavírus-fertőzés alakul ki egy szerdán közzétett új tanulmány szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

MTA: Magyarország átvenné a kezdeményezést a jövő járványaival szemben

Egy kutatókból álló szakértői csoport olyan protokollt (DAMA, Document-Assess-Monitor-Act) dolgozott ki, amellyel azonosíthatók a potenciális új kórokozók, és lehetővé válik a proaktív fellépés a járványok kialakulása ellen - közölte az Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Szűrősátrak vidéki kórházaknál

Szűrősátrat állítottak fel több vidéki kórháznál a koronavírus-járvány miatt, így Nagykanizsán és Orosházán is. A Veszprémi Petőfi Színház társulatának tagjai egészségügyi maszkok gyártásába kezdtek.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Magyarországról érkező utasokat is diagnosztizáltak a fertőzéssel Pekingben

Három, Magyarországról érkező utast is diagnosztizáltak az új koronavírus okozta fertőzéssel Pekingben - közölte csütörtökön a kínai főváros egészségügyi bizottsága.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

EU-biztos: az unió orvosi felszerelésekből álló tartalékkészletet hoz létre

Az Európai Unió tartalékkészletet hoz létre, hogy segítse a koronavírus elterjedtsége miatt az orvosi felszerelésekből hiánnyal küszködő tagállamokat - jelentette ki Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős tagja csütörtökön Brüsszelben.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább